Gelezen

Gelezen in januari

Een nieuw jaar, maar opnieuw een maandelijkse update over wat ik las. Hoewel deze januari-update met een beetje vertraging komt 😉

Patrick Rothfuss – De Angst van de Wijze ★★★★

In december vorig jaar las ik het eerste deel van Patrick Rothfuss serie over de held Kvothe. Ik vond dat zo zo zo goed, dat ik meteen in deel twee dook.

Er zijn drie dingen die alle wijze mannen vrezen: storm op zee, een maanloze nacht, en de woede van een heer.
Een escalerende rivaliteit met een machtig lid van de adel dwingt Kvothe om de universiteit te verlaten en zijn fortuin elders te zoeken. Verbannen, berooid en alleen reist hij naar Vintas, waar hij snel verstrikt raakt in een politiek net aan het hof van de koning. Terwijl hij probeert de gunsteling van die koning te worden, onthult Kvothe een moordaanslag, komt in conflict met een rivaliserende arcanist en leidt een groep huursoldaten het wilde woud in, in een poging het mysterie op te lossen van wie (of wat) reizigers belaagd op de King’s Road.
Al die tijd zoekt Kvothe ook nog naar antwoorden, hij probeert de waarheid over de mysterieuze Amyr, de Chandriër en de dood van zijn ouders bloot te leggen. Onderweg wordt Kvothe terechtgesteld door de legendarische huurlingen van Adem, wordt hij gedwongen om de eer van de Edema Ruh terug te eisen en reist hij naar het Fae-rijk. Daar ontmoet hij Felurian, de elfenvrouw die geen enkele man kan weerstaan, en die geen enkele man ooit heeft overleefd … tot Kvothe.
In De Angst van de Wijze neemt Kvothe zijn eerste stappen op het pad van heldendom en leert hij hoe moeilijk het leven kan zijn als een man in zijn eigen tijd een legende wordt.

Opnieuw zoog de schrijfstijl van Patrick Rothfuss me mee in zijn unieke wereld. De pagina’s vlogen razendsnel voorbij, zonder een seconde te vervelen, ook al telt het boek er bijna 1000! Echt een meesterlijk staalje van fantasy-literatuur dat ik aan iedereen wil aanraden.
Het enige minpuntje: het vervolg is nog niet beschikbaar en ik moet dus wachten om te weten hoe het afloopt!

Philip Pullman – The Golden Compass ★★★★★

Vorig jaar publiceerde Philip Pullman, twintig jaar nadat hij zijn meesterlijke trilogie His Dark Materials beëindigde, het begin van een nieuwe trilogie genaamd The Book of Dust. Meteen stond ik te springen om dit boek in handen te krijgen, want ik heb heel veel goeie herinneringen aan het lezen van His Dark Materials. Maar voor ik in dit nieuwe deel dook, besloot ik de trilogie nog eens opnieuw te lezen. En nogmaals sleepte Pullmans wereld me vol bewondering, herkenning en plezier mee.

Wanneer Lyra de vreemde en geheimzinnige alethiometer krijgt, begint voor haar een buitengewone reis dat haar mee zal nemen naar de bevroren landen van de Noordpool, waar de heksen-clans heersen en de ijs-beren vechten. Haar Lot zal onmetelijke gevolgen hebben in haar wereld en ver daar buiten…

Tjah, hoe kan ik dit boek als alleenstaand boek recenseren, zonder de geschiedenis die ik met deze trilogie heb in mijn woorden te weven? Ik kan alleen maar zeggen tegen al die die deze boeken nog niet las, in navolging van Septa Unella: Shame! Shame! Shame! 😉

Maar allé, serieus, dit boek heeft alles: spanning, intrigerende personages, een fantasierijke wereld, een meeslepend verhaal. Het is puur, mooi, gaat recht door je hart en zet je tot nadenken. Ik kan dit boek, deze ganse trilogie, niet genoeg aanraden. En waar dit eerste boek The Golden Compass nog echt voelt als een kinderboek, leer je snel dat het zo zwart-wit niet is. Als je twijfelt om dit te lezen, gewoon doen!

4 Comments