Gelezen

Gelezen in februari 2023

Hoewel februari de kortste maand is van het jaar en ik toch een aantal dagen geen boek heb vast gehad, las ik toch zo goed als evenveel als wat ik in januari las. In totaal las ik in februari 9 boeken, goed voor 3476 bladzijden. Het gemiddelde februari boek komt zo op 386 blz/boek.

Wat het gevoel bij die boeken betreft, was dit echt wel een goeie maand met alleen maar boeken van 3 sterren of meer. Hierdoor komt het gemiddelde boek van februari op 3,9 sterretjes, echt wel een hoge score!

Qua doelgroep varieerde ik nog eens tussen alle soorten doelgroepen, van 1 jeugdboek, over 1 Young Adult boek tot 7 volwassen boeken.

Ook in de manier waarop ik deze boeken las varieerde ik over alle opties die mij voor handen waren, met 3 e-boeken, 2 audioboeken en 4 boekenkast-boeken.

Voor de genres wisselde ik dan weer minder dan gebruikelijk, namelijk slechts tussen 3 genres, namelijk sci-fi (1), romantiek (2) en fantasy (6).

Voor de taal bleef ik weer in het Engels hangen en las ik geen enkel boek in het Nederlands.

Hieronder de lijst van de boeken die ik in februari las en mijn beoordeling in sterretjes.
Klik op de link om naar de flaptekst en mijn recensie te springen! Zoals steeds, wees bedachtzaam dat zowel flaptekst als recensie eventueel spoilers kunnen bevatten, vooral als het om vervolgdelen in een serie gaat!

  1. Roth, Veronica – Poster Girl ★★★★
  2. Kingfisher, T. – Bryony and Roses ★★★★
  3. Abercrombie, Joe – The Blade Itself (The First Law #1) ★★★★
  4. Hibbert, Talia – Untouchable (Ravenswood #2) ★★★
  5. Gillig, Rachel – One Dark Window (The Shepherd King #1) ★★★★
  6. Bardugo, Leigh – Hell Bent (Alex Stern #2) 🎧 ★★★★
  7. Hibbert, Talia – That Kind of Guy (Ravenswood #3) ★★★
  8. Stroud, Jonathan – The Screaming Staircase (Lockwood & Co #1) 🎧 ★★★★★
  9. Gwynne, John – The Shadow of the Gods (The Bloodsworn Saga #1) ★★★★

Roth, Veronica – Poster Girl ★★★★

Genre: Sci-Fi

WHAT’S RIGHT IS RIGHT.

Sonya Kantor knows this slogan–she lived by it for most of her life. For decades, everyone in the Seattle-Portland megalopolis lived under it, as well as constant surveillance in the form of the Insight, an ocular implant that tracked every word and every action, rewarding or punishing by a rigid moral code set forth by the Delegation.

Then there was a revolution. The Delegation fell. Its most valuable members were locked in the Aperture, a prison on the outskirts of the city. And everyone else, now free from the Insight’s monitoring, went on with their lives.

Sonya, former poster girl for the Delegation, has been imprisoned for ten years when an old enemy comes to her with a deal: find a missing girl who was stolen from her parents by the old regime, and earn her freedom. The path Sonya takes to find the child will lead her through an unfamiliar, crooked post-Delegation world where she finds herself digging deeper into the past–and her family’s dark secrets–than she ever wanted to.

Dit boek heeft me heel aangenaam verrast. Mijn recensie hiervan kon je eerder hier al lezen.
Ondertussen begon ook op Eén de nieuwe serie Arcadia en hoewel ik momenteel enkel nog maar een trailer van de reeks zag, deed het me wel heel hard aan dit boek denken.

Kingfisher, T. – Bryony and Roses ★★★★

Genre: Fantasy

Bryony and her sisters have come down in the world. Their merchant father died trying to reclaim his fortune and left them to eke out a living in a village far from their home in the city.

But when Bryony is caught in a snowstorm and takes refuge in an abandoned manor, she stumbles into a house full of dark enchantments. Is the Beast that lives there her captor, or a fellow prisoner? Is the house her enemy or her ally? And why are roses blooming out of season in the courtyard?

Armed only with gardening shears and her wits, Bryony must untangle the secrets of the house before she—or the Beast—are swallowed by them.

Ik begon dit als luisterboek te lezen en werd meteen meegesleept door het verhaal en de stem van de hoofdpersoon. Ik was echter geen fan van de stem die het verhaal in het audioboek voorlas, dus besloot ik al snel over te stappen op het e-book.

Dit is alles wat ik voelde ontbreken in T. Kingfisher’s veelgeprezen Nettle & Bone.
Waar de eerste me niet kon ontroeren en er niet in slaagde mij emotioneel geïnvesteerd te laten voelen, slaagde dit verhaal erin om dit bijna vanaf de eerste pagina te doen.

Het is geen geheim dat ik van Belle en het Beest en hervertellingen van dit verhaal houd, maar ik ben op een punt gekomen dat ik dacht dat het niet langer mogelijk was om een rechtstreekse hervertelling toch een originele draai te geven.
Ik had het mis, want wat T. Kingfisher deed met het bronmateriaal in haar Bryony & Roses is zowel een ode aan het origineel van de Villeneuve als hoogst origineel en verrassend.

Uit eerdere boeken van deze auteur ken ik haar als heerlijk griezelig en ook in dit verhaal slaagt ze erin om me te doen huiveren en iets dat als mooi en puur wordt beschouwd in een heel ander licht te laten bekijken. Tegelijkertijd zorgde de humor in dit boek ervoor dat ik meerdere keren hardop moest lachen.
Ik ben een grote fan van deze combinatie van griezelige onrust en sarcastische scherts. In dat opzicht deed het me denken aan Kingfisher’s What moves the dead, waar ik ook van hield.

Dus ja, ik was hier absoluut dol op en kan niet wachten om in Kingfishers andere sprookjesvertellingen te duiken.

Abercrombie, Joe – The Blade Itself (The First Law #1) ★★★★

Genre: Fantasy

Logen Ninefingers, infamous barbarian, has finally run out of luck. Caught in one feud too many, he’s on the verge of becoming a dead barbarian — leaving nothing behind him but bad songs, dead friends, and a lot of happy enemies.

Nobleman, dashing officer, and paragon of selfishness, Captain Jezal dan Luthar has nothing more dangerous in mind than fleecing his friends at cards and dreaming of glory in the fencing circle. But war is brewing, and on the battlefields of the frozen North they fight by altogether bloodier rules.

Inquisitor Glokta, cripple turned torturer, would like nothing better than to see Jezal come home in a box. But then Glokta hates everyone: cutting treason out of the Union one confession at a time leaves little room for friendship. His latest trail of corpses may lead him right to the rotten heart of government, if he can stay alive long enough to follow it.

Enter the wizard, Bayaz. A bald old man with a terrible temper and a pathetic assistant, he could be the First of the Magi, he could be a spectacular fraud, but whatever he is, he’s about to make the lives of Logen, Jezal, and Glokta a whole lot more difficult.

Murderous conspiracies rise to the surface, old scores are ready to be settled, and the line between hero and villain is sharp enough to draw blood.

Dat ik dit eerste boek in Joe Abercrombies First Law serie graag heb gelezen, konden jullie eerder hier al lezen.
Een boek dat me sympathie liet voelen voor een folteraar en naast grimmig ook grappig en intrigerend is.

Hibbert, Talia – Untouchable (Ravenswood #2) ★★★

Genre: Romantiek

Sleeping with the staff wasn’t part of the plan.

Sensible, capable, and ruthlessly efficient, Hannah Kabbah is the perfect nanny… until a colossal mistake destroys her career and shatters her reputation. These days, no-one in town will hire her—except Nathaniel Davis, a brooding widower with a smile like sin and two kids he can’t handle.

Prim and proper Hannah is supposed to make Nate’s life easier, but the more time he spends around his live-in nanny, the more she makes things… hard. He can’t take advantage of her vulnerable position, but he can’t deny the truth, either: with every look, every smile, every midnight meeting, Nate’s untouchable employee is stealing his heart.

The trouble is, she doesn’t want to keep it. Forbidden love isn’t high on Hannah’s to-do list, and trust isn’t one of her strengths. When dark secrets threaten to destroy their bond, Nate’s forced to start playing dirty. Because this reformed bad boy will break every rule to finally claim his woman.

Nadat ik met plezier Talia Hibberts trilogie over de zussen Brown had gelezen, ben ik ook eens in haar oudere werk gedoken. Zo las ik vorig jaar al het eerste deel van deze trilogie en vond het nu tijd om verder te gaan met het tweede.

De stijl van Talia Hibbert is ook duidelijk herkenbaar in dit boek. Maar hoewel het wel vlot las en er ook nu weer een paar belangrijke onderwerpen werden aangesneden, waarrond op heel gepaste wijze wordt genavigeerd tot een bevredigende conclusie, voelde ik niet meteen een connectie tot de personages of het verhaal.
Uiteindelijk was dit gewoon een leuk en makkelijk leesbaar boek, niet meer en niet minder.

Gillig, Rachel – One Dark Window (The Shepherd King #1) ★★★★

Genre: Fantasy

Elspeth needs a monster. The monster might be her.

Elspeth Spindle needs more than luck to stay safe in the eerie, mist-locked kingdom she calls home–she needs a monster. She calls him the Nightmare, an ancient, mercurial spirit trapped in her head. He protects her. He keeps her secrets. But nothing comes for free, especially magic.

When Elspeth meets a mysterious highwayman on the forest road, her life takes a drastic turn. Thrust into a world of shadow and deception, she joins a dangerous quest to cure the kingdom of the dark magic infecting it. Except the highwayman just so happens to be the King’s own nephew, Captain of the Destriers…and guilty of high treason.

He and Elspeth have until Solstice to gather twelve Providence Cards–the keys to the cure. But as the stakes heighten and their undeniable attraction intensifies, Elspeth is forced to face her darkest secret yet: the Nightmare is slowly, darkly, taking over her mind. And she might not be able to stop him

Deze vond ik echt heel leuk!

Vooral de magie en wereldopbouw trokken mij heel hard aan. Het voelde een beetje als een gothic sprookje, wat echt wel spek naar mijn bek is. Ik heb ook enorm genoten van hoe aspecten van de magie en wereldopbouw aan ons werden onthuld, door de fragmentjes en rijmelarijtjes aan het begin van elk hoofdstuk.

Ik las ook graag vanuit het perspectief van ons hoofdpersonages en kon me goed inleven in haar vertelstem.
Delen van het verhaal waren wel voorspelbaar met typische YA-wendingen en melodrama, maar dit stoorde mij helemaal niet. Integendeel, het voelde voor mij eerder nostalgisch en gezellig aan om bepaalde richtingen van het boek te verwachten of te kunnen voorspellen.

De schrijfstijl dreef het boek ook echt vooruit. Deze was heel meeslepend en voelde weelderig en luxueus aan. Ik had moeite om het boek aan de kant leggen.

Heel erg benieuwd naar het vervolg!

🎧 Bardugo, Leigh – Hell Bent (Alex Stern #2) ★★★★

Genre: Fantasy

Wealth. Power. Murder. Magic. Alex Stern is back and the Ivy League is going straight to hell in #1 New York Times bestselling author Leigh Bardugo’s Hell Bent.

Find a gateway to the underworld. Steal a soul out of hell. A simple plan, except people who make this particular journey rarely come back. But Galaxy “Alex” Stern is determined to break Darlington out of purgatory―even if it costs her a future at Lethe and at Yale.

Forbidden from attempting a rescue, Alex and Dawes can’t call on the Ninth House for help, so they assemble a team of dubious allies to save the gentleman of Lethe. Together, they will have to navigate a maze of arcane texts and bizarre artifacts to uncover the societies’ most closely guarded secrets, and break every rule doing it. But when faculty members begin to die off, Alex knows these aren’t just accidents. Something deadly is at work in New Haven, and if she is going to survive, she’ll have to reckon with the monsters of her past and a darkness built into the university’s very walls.

Thick with history and packed with Bardugo’s signature twists, Hell Bent brings to life an intricate world full of magic, violence, and all too real monsters.

Hell Bent smijt je echt het verhaal in, met een griezelige flash-forward proloog die meteen al de toon zet en een dreigend gevoel van onheil creëert voor de rest van het boek. Daarna keren we terug in de tijd, naar niet lang nadat boek één eindigde.

We worden meegenomen in een kronkelig, duister, occult en thriller-achtig verhaal, boordevol actie en academische puzzels. Tegelijkertijd krijgen we een dieper en meer emotioneel begrip van onze personages.

Dit verhaal was echt dwingend en verslavend om te lezen. Soms kwam er naar mijn gevoel wel iets te veel op ons af, waardoor ik niet alles ten volle kon laten bezinken. Wel werd ik constant op het puntje van mijn stoel gehouden en werd ik nog verliefder op deze wereld van Leigh Bardugo.

Ik ben razend benieuwd hoe dit verhaal verder zal gaan, want helaas eindigde Hell Bent ook met een cliffhanger.

Hibbert, Talia – That Kind of Guy (Ravenswood #3) ★★★

Genre: Romantiek

She wants a fake relationship. He needs something real.

If there’s one thing Rae can’t stand, it’s pity. She’s forty, frazzled, and fed up—so attending an awards ceremony alone while her ex swans about with his new wife? Not an option. To avoid total humiliation, Rae needs a date of her own. And her young, hot-as-hell new best friend is the perfect candidate…

Zach Davis, king of casual hookups, has a secret: the notorious womaniser craves emotional connection, and anonymous encounters leave him feeling hollow. After years of performance, Zach’s desperate to be himself. So why does he agree to play Rae’s fake boyfriend? And why does it feel so easy?

When the line between pretence and desire blurs, Zach’s forced to face an unexpected truth: there’s nothing phoney about his need for Rae. But the jaded divorcée’s been hurt by playboy men before. Can a weekend of faking it prove that Zach’s for real?

Ik heb deze liever gelezen dan het vorige boek.
Op een of andere manier voelde het echter aan? Al voelde het voor mij wel alsof er iets niet helemaal snor zat met de basis. Onze hoofdpersonages worden geïntroduceerd als emotioneel niet beschikbaar en ze staan niet open voor een relatie, maar toch komt deze er vrij snel. Akkoord, dit is het ganse punt van dit boek, het romantische verhaal, maar toch, het feit dat de geïntroduceerde terughoudendheid vrij snel opzij wordt geschoven zorgde ervoor dat ik het niet meteen geloofde en namen we wat uit het verhaal.

Dit gezegd zijnde, Talia Hibbert is wel een meester in het creëren van complexe en interessante personages, die ook geloofwaardig met elkaar intrageren. Hun zelfreflectieve reizen waren echt goe geschreven, al had dit ook gebaat geweest van wat meer ontwikkeling.
Ondanks mijn bedenkingen was dit toch een goed afgeronde roman en toonde het de kracht van de auteur in het creëren van personages en het schrijven van emoties.

🎧 Stroud, Jonathan – The Screaming Staircase (Lockwood & Co #1) ★★★★★

Genre: Fantasy

When the dead come back to haunt the living, Lockwood & Co. step in . . .

For more than fifty years, the country has been affected by a horrifying epidemic of ghosts. A number of Psychic Investigations Agencies have sprung up to destroy the dangerous apparitions.

Lucy Carlyle, a talented young agent, arrives in London hoping for a notable career. Instead she finds herself joining the smallest, most ramshackle agency in the city, run by the charismatic Anthony Lockwood. When one of their cases goes horribly wrong, Lockwood & Co. have one last chance of redemption. Unfortunately this involves spending the night in one of the most haunted houses in England, and trying to escape alive.

Set in a city stalked by spectres, The Screaming Staircase is the first in a chilling new series full of suspense, humour and truly terrifying ghosts. Your nights will never be the same again . . .

Toen mijn peetdochter laatst kwam logeren, was ze helemaal geobsedeerd door Lockwood & co, de boekenreeks, maar ik leerde dat er ook net een tv-serie op Netflix was uitgekomen.
Over de boekenreeks had ik al eerder gehoord. Ik was ooit zelfs al eens begonnen in het eerste audioboek, maar ik was er toen niet voor in de stemming en legde het aan de kant voor later. Nu leek het perfecte moment te zijn voor later, zodat ik dit bijna samen met mijn peetdochter kon lezen.

En ik begrijp volledig waarom ze dit zo leuk vindt! Ik zou ook absoluut geobsedeerd zijn geweest toen ik zo oud was als zij.
Maar ook als volwassene heb ik met volle teugen genoten van dit eerste boek en ben zeker van plan de serie verder te lezen.

Het is belachelijk goed geschreven en het voelt helemaal niet jeugdig aan.
Het is vlot, meeslepend en een beetje ondeugend, met een aantal dubbelzinnige grappen, die het voor een volwassene des te leuker maakt.

De intrige van dit verhaal gaat door het dak. Het is avontuurlijk, mysterieus, griezelig en brengt een charmante cast van personages tot leven, die hun eigen kleine gevonden familie-eenheid vormen, die voor elkaar door het vuur zouden gaan.
Mijn einige mogelijk punt van kritiek zou zijn dat ik me meer dan de helft van het boek heb liggen afvragen wat die titulaire schreeuwende wenteltrap was, aangezien deze pas vrij laat in het verhaal te pas komt. Maar dat is echt van minimaal belang, want ik was sowieso al volledig geïnvesteerd in de personages, de kennismaking met de wereld en alle zijmissies.

Aanrader voor al wie houdt van een goed spookverhalen doorspekt met humor.

Gwynne, John – The Shadow of the Gods (The Bloodsworn Saga #1) ★★★★

Genre: Fantasy

This is the age of storm and murder.

After the old gods warred and drove themselves to extinction, the cataclysm of their fall shattered the land of Vigrið.

Now, power-hungry jarls carve out petty kingdoms, and monsters stalk the shadow-haunted woods and mountains. A world where the bones of the dead gods still hold great power, promising fame and fortune for those brave – or desperate – enough to seek them out.

As whispers of war echo over the plains and across the fjords, fate follows the footsteps of three people: a huntress searching for her missing son, a jarl’s daughter who has rejected privilege in pursuit of battle fame, and a thrall who has cast off his chains and now fights alongside the famed mercenaries known as the Bloodsworn.

All three will shape the fate of the world, as it once more teeters on the edge of chaos.

Toen dit boek gekozen werd voor de Patreon Book Club van A Frolic Through Fiction voor de maanden januari-februari, heb ik even getwijfeld of ik deze wel zou gaan mee lezen. Niet omdat ik die niet wou lezen – ik had het boek vorig jaar al gekocht, lol – maar omdat ik de laatste tijd nogal veel verschillende zwaardere fantasy boeken na mekaar heb gelezen die deel uitmaken van een serie en ik mezelf ook niet te veel wou overbelasten daarmee. Maar uiteindelijk kon ik de lokroep toch niet weerstaan en las met plezier dit boek uit.

“When Gods go to war, it is no small thing.”

De grootste aantrekkingskracht van dit boek was voor mij, niet verwonderlijk, de mythologie. Het wereldconcept is buitengewoon intrigerend (ik hield van het idee van de Snaka/Boneback-bergen) en de erfenis van de goden en wat dit zou kunnen betekenen voor de rest van dit verhaal, maken me helemaal enthousiast.

“We are the Bloodsworn, closer than kin. A brotherhood, a sisterhood: we live and die together.”

Het was boeiend om te lezen vanuit onze drie hoofdperspectieven en met hen mee te reizen, terwijl ik tegelijkertijd kennis maakte met deze nieuwe, goed geschapen wereld.
De balans tussen het vertellen van het verhaal en de lezer over deze wereld leren was perfect. Ik heb nooit het gevoel gehad dat er vanuit het niets een hoop informatie op me werd gedropt, maar het paste allemaal naadloos en natuurlijk in het verhaal.
Mijn grootste klacht zou zijn dat er ontzettend veel personages zijn, met soms vergelijkbare of moeilijk te onthouden namen. Ik denk dat voor iemand uit Scandinavië deze namen natuurlijker zullen aanvoelen (?), maar ik moest een lijst bij de hand houden en dan nog raakte ik soms in de war.
Hetzelfde kan gezegd worden over het gebruik van bepaalde specifieke termen of vreemde zinswendingen. De eerste paar keer was dit best cool en demonstreerde het de kennis van de auteur, maar hun constante herhaling begon na een tijdje eerder vervelend te worden (zoals thought cage of nålbinding cap).
Maar afgezien daarvan was de schrijfstijl absoluut overtuigend en onderdompelend. Vanaf het allereerste hoofdstuk werd ik meteen helemaal mee getrokken in het verhaal, de wereld en de ervaringen van de personages, wat niet altijd het geval is bij grote fantasieromans.

“Courage is being scared of a task and doing it anyway.”

Gerelateerd aan de meeslepende schrijfstijl, was het feit dat de auteur erin slaagde om me extreem snel emotioneel betrokken te krijgen bij zijn hoofdpersonages. Natuurlijk vind ik de een leuker dan de ander (Elvar is tot nu toe mijn minst favoriete), maar ze hadden allemaal hun specifieke aantrekkingskracht en interessante verhaallijnen, waardoor ik toch steeds meer over hen wil lezen.
Ook een dikke pluim voor de auteur voor de manier waarop hij sterke vrouwelijke personages schrijft en daarvan zijn er echt veel in dit boek. Ik vond het geweldig hoeveel van hen atypische rollen hadden, maar toch echt en rauw aanvoelden.

Over het algemeen heb ik hier dus best van genoten.
Sommige delen sleepten een beetje aan. Dit verhaal voelde voor een groot deel als het opzetten van een spel, alvorens te beginnen spelen, met een paar eerste introducerende spelletjes. Er waren dus wel wat stukken waar ik me door heb moeten slepen.
Maar het grote onthullende en explosieve einde bracht me helemaal in de stemming om in het vervolg te duiken.