Gelezen

Gelezen in 2023: de cijfertjes

Elk jaar toch wel wat werk om te schrijven, maar oh zo leuk. Allé ja, vind ik toch en ik hoop toch een aantal cijfertjes en grafiekjesnerds met mij.
Halverwege het jaar konden jullie al een tussentijdse update lezen, maar nu neem ik jullie mee tot in de diepste krochten van mijn Excel tabel. Laten we samen eens door al mijn leesstatistiekjes van 2023 gaan, om zo mijn leesdoelen voor 2024 te kunnen definiëren!

De leesdoelen van 2023

Net als voorgaande jaren, legde ik mezelf begin 2023 een aantal leesdoelen op. Enerzijds was er de Goodreads reading challenge en anderszijds stelde ik een aantal doelen vast op basis van mijn leesgedrag van 2022 en dingen waar ik wat meer aandacht aan wilde besteden.

Doel 1: Lees 100 boeken

Ik denk dat ik het na 4 jaar wel een traditie kan noemen dat ik mijn leesdoel, zowel op goodreads als elders, op 100 boeken vast leg.

Volgens Goodreads vervolledigde ik dit doel met glans, met zelfs 18 boeken op overschot. Maar daar houdt ik ook de boeken die ik niet helemaal uitlas bij, terwijl ik die zelf niet mee doe tellen voor dit eerste leesdoel.

Zelf houd ik het dus op 13 boeken op overschot, 113 uitgelezen boeken en 5 niet uitgelezen boeken.
Hierdoor blijft de dalende trend sinds 2020 zich voortzetten, weliswaar maar met 1 boek ten opzichte van 2022, maar met 10 boeken ten opzichte van topjaar 2020 (voor wat het lezen betreft dan toch 😉 ), wat een daling van zo’n 8% is.

Ook in de vergelijking met het aantal gelezen bladzijden zit ik in een daling. Met 41545 bladzijden in 2023 las ik 4% minder dan in 2022. Dit in vergelijking met dat extreme jaar 2020, las ik wel slechts 3% minder.

Soit, de cijfertjes zijn uiteindelijk niet zo extreem verschillend.
Ja, het daalt wat, maar meer dan 100 boeken in een jaar lezen is wel nog steeds ongelofelijk, ongeacht hoe het voorgaande jaren ging! Dit doel blijft dus onveranderd voor 2024.

Doel 2: Lees 30% boekenkastboeken gekocht voor 2023

Dat ik graag eens een nieuw boek koop, dat weten jullie ondertussen wel al. Al die gekochte boeken ook ten gepaste tijde lezen, daar komt het soms minder van. Ik ben zo gevoelig aan nieuwigheden en trends, dat boeken die ik vroeger kocht (vaak ook door een trend of hype) een beetje vergeten raken.
Daarom stelde ik mijn doel van 2022 iets bij door niet alleen 30% van mijn gekochte boeken te willen lezen, maar als extra voorwaarde dat dit boeken moesten zijn die ik niet in 2023 had gekocht.

Helaas behaalde ik dit doel net niet. Met 28% oudere boekenkastboeken kom ik net 2 boeken tekort om mijn doel van 30% te kunnen behalen. Op zich niet slecht dus en voor mij wel een aanwijzing dat aandachtig hiervoor zijn zeker helpt.
Wat ook zeker geholpen heeft is het feit dat ik voor mezelf had uitgemaakt dat ik eindelijk eens alle oudere abonnementsboeken ook effectief te gaan lezen. In 2023 legde ik mijn focus op Owlcrate-boeken als inhaalproject. Uiteindelijk behaalde ik ook dat doel niet, op 3 boeken na, maar ik las toch (of probeerde te lezen) 10 van deze boeken gedurende 2023.

Tweede positieve spin is dat ik globaal gezien wel 51% van mijn eigen fysieke boeken las!
Nu, je zal later zien, wanneer ik over het formaat spreek, dit precies niet overeen komt, maar dit komt omdat ik die boekenkastboeken toch soms als audioboek of e-boek las (bijvoorbeeld in het geval van de Secret Projects, waar het fysieke boek pas veel later arriveerde).

Om het nogmaals over die boekenabonnementenverslaving van mij te hebben, van de 60 gelezen boekenkastboeken kwamen er 24 uit één of ander boekenabonnement (Owlcrate, Fairyloot of Illumicrate). Wetende dat er in 2023 in totaal 34 boeken mijn boekenkast binnen kwamen van die abonnementen, is het meer dan duidelijk dat ik serieus achter de feiten aanloop en ik ondertussen een goeie achterstand heb opgebouwd.

Als ik de vergelijking maak over de jaren (sinds 2019), dan is het aantal ontvangen boeken per jaar gemiddeld 9 hoger dan dat ik er lees.
Voor 2024 wil ik dus niet alleen mijn algemene doel over boekenkastboeken behouden, maar wil ik ook een goeie deuk maken in de 60 abonnementsboeken die ik nog niet heb gelezen. Vooral gezien ik ook dit jaar weer een serieus aantal nieuwe abonnementsboeken verwacht!
Daar een concreet cijfer ophangen ga ik niet meteen doen. Dit was wel initieel mijn plan, maar ik heb schrik dat dit mijn leesspontaniteit in de weg gaat staan. Een TBR opstellen helpt wel, zolang daar niet te veel druk achter zit. Dus ik ga hiervan geen apart doel maken.

Waar ik wel meer gebruik van wil gaan proberen maken, is mijn recht tot het overslaan van een doos bij die boekenabonnementen.
Al mijn huidig lopende abonnementen (dat zijn er op vandaag 4 *schaam*) geven abonnees de optie om maanden over te slaan, als bijvoorbeeld het voorspelde boek of het thema hen niet meteen aanspreekt. Tot nu toe zorgde mijn FOMO dat ik daar nog geen gebruik van heb gemaakt, behalve voor één serie bij The Broken Binding. Er is altijd wel iets dat mijn interesse kriebelt en er zijn altijd veel mensen die enthousiast zijn voor een boek, waar ik ook wel gevoelig aan ben.
Maar toch, ik ga hier misschien toch eens proberen wat selectiever te zijn. Het is niet omdat een boek mij interesseert, dat ik hiervoor direct ook een fysiek exemplaar van moet hebben of een speciale editie. We zien wel hoe streng ik hiervoor kan zijn, lol.

Doel 3: Lees 8 boeken van meer dan 550 blz

Begin 2023 twijfelde ik nog of ik dit leesdoel op 5 boeken met meer dan 600 blz ging zetten, gezien ik in 2022 maar liefst 9 boeken had gelezen die aan dit criterium voldeden. Uiteindelijk durfde ik niet en hield het toch op meer dan 550 blz, maar trok het aantal wel op naar 8.

Dit doel behaalde ik met nog een boek op overschot. Ik begon ook twee boeken die aan het criterium zouden hebben voldaan, als ik ze had uitgelezen.

Opnieuw waren er toch weer behoorlijk wat boeken die ook meer dan 600 blz telden, dus daarom ga ik het voor 2024 toch aandurven en 5 boeken van meer dan 600 blz als doel bestempelen.

Doel 4: Voltooi of been bij met minstens 10 reeds begonnen series

Ik weet niet of ik nog een apart bericht ga plaatsen over alle series waarin ik bezig ben aan het lezen, zoals vorig jaar. Toen schreef ik een gigantisch bericht, meer over de cijfertjes dan de eigenlijke series. Ik speel nu een beetje met het idee om nog apart in te zoomen op de series, maar dan eerder inhoudelijk. Voor nu beperk ik me wel tot de cijfertjes, gezien dit het doel van dit bericht is.

Begin 2023 becijferde ik dus dat ik in totaal in 44 series bezig was aan het lezen! Omdat ik nogal vaak een nieuwe serie begin (de aard van fantasy lezen, denk ik) en omdat de vervolledigaar in mij series vaak jarenlang laat open staan zonder vooruitgang in te maken, bedacht ik voor 2023 het doel om in 2023 10 series waarin ik bezig ben te voltooien of te lezen tot het laatste gepubliceerde boek.

Wat meteen opvalt is dat er nu opeens 47 series aan het begin van 2023 staan, in plaats van de eerder vermelde 44. Dit komt omdat het blijkbaar een trend is om van boeken die eerder als alleenstaand boek op de markt kwamen, opeens een serie te willen maken. Zo ontdekte ik dat er voor 2 boeken die ik vroeger graag had gelezen, opeens een vervolg ging komen, dus zette ik die mee op mijn serie-teller. Daarnaast was er ook een serie die ik eerder was gestopt, maar waarvan ik toch nog een boek las in 2023.

Met deze 3 extra series bij gerekend behaalde ik mijn doel en kan ik dus zeggen dat ik up-to-date ben met 11 oude series. Hiervan kan ik er 5 zelfs volledig van mijn lijst schrappen (Voor Henry Kimball/Lily Kinter van Peter Swanson komt in 2024 toch nog weer een boek uit) omdat ik ze volledig uitlas. Ten slotte besloot ik na het lezen van nog een boek bij twee series het voor bekeken te houden en niet meer verder te lezen. En dan waren er ook nog 3 series die al zo lang op mijn “verder te lezen” lijst staan, dat ik er korte metten mee heb gemaakt en deze ook van mijn lijst ga schrappen. Zo komt de balans voor backlist series eind 2023 op 37 series.

Natuurlijk begon ik in 2023 ook in nieuwe series te lezen, waar ik later nog verder in wil lezen. Alles samen staat de teller begin 2024 op 45 series waar ik verder in wil lezen. Hiervan zijn er 18 series waar ik volledig mee mee ben en ik dus moet wachten tot een nieuw boek wordt gepubliceerd. In de overige 27 series kan ik meteen verder lezen als ik dit zou willen.

Uiteindelijk is mijn aantal actieve series na 2023, niet erg gedaald, want ik begin 2024 met slechts 1 serie minder.
Maar goed, mijn voornaamste doel hier was om series niet uit het oog te verliezen en er zo snel mogelijk in verder te lezen. Of net om eindelijk de beslissing te nemen dat ik nooit goesting ga hebben om die serie terug op te nemen.
Hierbij is er natuurlijk een verschil tussen series die een overkoepelend verhaal vertellen (zoals vaak voor Fantasy-series) en series die eerder alleenstaande verhalen met dezelfde personages of in dezelfde wereld vertellen (zoals vaak bij thrillers of romantische verhalen), waarbij het voor die eerste belangrijker is om korter op de bal te spelen, om geen cruciale informatie te vergeten, terwijl voor de laatste het niet echt uitmaakt of ik die serie jaren onaangeraakt laat liggen tot ik weer eens goesting heb in zo’n verhaal.
Sowieso, voor mij, het feit dat ik er zo bewust mee bezig ben helpt wel, dus dat is voldoende!

De leeslog trackers

Naast mijn leesdoelen, hou ik ook nog heel wat andere informatie over mijn leesgedrag bij.


In mijn leeslog hou ik standaard nog 4 trackers bij over de boeken die ik las, maar omdat ik dit ook in Excel bijhoud, kan ik daar gemakkelijk vergelijkingen maken en grafiekjes trekken!

Sterretjes

Zoals gebruikelijk volgt ook de verdeling van de beoordelingen een normale curve.
Ik merkte wel dat ik in 2023 veel meer boeken 4 sterren (geweldig!) gaf dan anders, terwijl die boeken gevoelsmatig misschien eerder 3 sterren (leuk!) waard waren. Ik merkte dat ik bij het geven van scores in CAWPILE/BALSPEL vaak heel genereus was, waardoor het boek globaal wel hoger scoorde. Boeken die dan eerder een 2-ster score (ok!) waard waren, wat eigenlijk niet slecht is, kregen dan weer 3 sterren. Dus ja, dat geven van scores blijft toch moeilijk, ondanks de objectieve methodologie die ik gebruik. Misschien moet ik toch een balans vinden tussen wat mijn gevoel zegt en waar de score dan op uit draait.

De 5-ster boeken (briljant!) liggen dan wel weer in lijn met andere jaren. Hier ben ik toch voorzichtiger om op uit te komen, lol.

Ook altijd leuk om die verdeling met boekencovers te zien via Goodreads!
De boeken zonder sterren zijn dus diegene die ik niet heb uitgelezen (DNF). Voor volgend jaar ga ik zien dat mijn grafiek de DNF ook eerst plaatst in plaats van na de 5-sterren. Is ook logischer.

Type

In 2023 heb ik opvallend minder audioboeken geluisterd dan voorgaande jaren. Daar waar de verhouding traditioneel op 40% luisteren/60% gewoon lezen zit, is het nu 30/70!

Een reden voor de daling kan misschien het feit zijn dat ik mijn focus echt op eigen gekochte boeken heb gelegd dit jaar, want ook het e-boek cijfer ligt in verhouding ook lager dan andere jaren.

Doelgroep

Bij de doelgroepen geen verrassingen. Dit is verdeeld zoals gebruikelijk, met om en bij de 70% aan boeken bedoeld voor volwassenen en zo’n 30% bedoeld voor een jonger publiek.

Als ik me meer ga toespitsen in het lezen van achterstallige abonnementsboeken, dan kan het aandeel YA wel sterk gaan stijgen volgend jaar, gezien ik toch nog een serieus aantal in deze doelgroep heb liggen. Eigenlijk niet verwonderlijk, gezien YA me steeds minder aanspreek en mij vaak gewoon ergert, lol.

Genre

Bij de genres ook geen verrassingen. Traditioneel is mijn top drie Fantasy, Mysterie/Thriller en Romantiek, wat voor 2023 dus weer het geval is.

Fantasy gaat met de topprijs lopen met toch wel een behoorlijk aandeel.
Vorig jaar was fantasy ook het top-genre, maar was dit een minder grote uitschieter. De jaren daarvoor was de toppositie dan weer weggelegd voor mystery/thrillers.

Elk jaar zeg ik ook dat ik meer Sci-Fi wil lezen en hoewel ik er aardig wat heb gelezen, had ik dit cijfer toch graag wat hoger gezien.

Het aantal gelezen romantische boeken lijkt daarentegen echt wel in een dalende trend te zitten.

Overige cijfertjes

Waar mijn leeslog zich beperkt tot 4 trackers, is dit voor mijn excel absoluut het geval niet. Hierdoor kan ik jullie op nog meer cijfertjes en grafiekjes trakteren!

Nog meer over de gelezen boeken

Eén van de vergelijkingen waar ik graag naar kijk is het verschil tussen het aantal boeken gelezen per maand versus het aantal bladzijden gelezen per maand, waardoor ik deze dit jaar ook systematisch heb bijgehouden in mijn leeslog, met bovenstaande leuke figuurtje als gevolg.

Over het algemeen loopt het aantal gelezen boeken gelijk op met het aantal gelezen bladzijden. Er is ook duidelijk een Magical Readathon effect, waarbij ik in april en augustus een pak meer lees.

In mijn leeslog hou ik ook bij welke dagen ik gelezen heb en welke dagen niet. Hierdoor kan ik nu ook bepalen hoeveel dagen per jaar ik niet een moment met mijn neus in een boek zit. Ongeveer 20% zo blijkt, of 77 dagen.
Nu, sommige dagen dat ik lees kan dit soms letterlijk slechts voor 10 minuten zijn, maar soms lees ik echt uren ook. Dit verschil bijhouden ga ik niet beginnen doen, want dit gaat zelfs voor mij een beetje te ver!

In 2023 las ik opnieuw redelijk wat dikke boeken. Zo’n 14% van de boeken telden 500 bladzijden of meer. Wel grappig dat er zo’n gat zit voor boeken tussen de 700 en 1000 bladzijden!

Een heel groot deel van de boeken (40%) bevindt zich in het standaard bereik van 300 à 400 bladzijden en 25% van mijn leesvoer telde minder dan 300 bladzijden.

Een laatste cijfer over de boeken zelf, namelijk hun publicatiejaar.
Geen grote verrassingen dat het merendeel van wat ik lees recent tot heel recent gepubliceerd werd. Ik dook één keer in de jaren ’80 van de vorige eeuw, maar alle overige gelezen boeken waren jonger dan twintig jaar.

Over de auteurs

Naast de boeken hou ik ook een aantal zaken over de auteurs bij, hoewel het niet altijd evident is bepaalde informatie te vinden. Ik beperk me doorgaans dus ook gewoon tot de informatie die op Goodreads of de website van de auteur zelf terug te vinden is.

Zo is deze grafiek over het geslacht van de auteurs die ik las er eentje die met een beetje zout moet worden genomen. Ik ga meestal uit van de voornaam van de auteur, maar we weten allemaal dat het vaak niet zo simpel is. Onder dit voorbehoud kan ik net als vorig jaar concluderen dat ik opvallend veel van vrouwelijke auteurs lees. Dit is nu eigenlijk niet iets waar ik bewust naar kies. Ik ga geen boek aan de kant leggen op basis van de auteur, dus ik heb blijkbaar wel een vrij vrouwelijke smaak, gezien ik wel meer aangetrokken ben door wat vrouwen schrijven. Ook, als ik het goed heb, dan zijn op een paar uitzonderingen na, alle boeken uit boekenabonnementen van vrouwelijke auteurs!

De woonplaats of herkomst van een auteur is ook niet altijd gemakkelijk te vinden, maar daar waar de auteur zelf expliciet een verschil maakte tussen zijn/haar herkomst en het land waarin hij/zij nu woont maakte ik daar nota van.
Globaal gezien geen verrassingen dat de meeste van mijn gelezen auteurs zich in de westerse wereld bevinden, Europa of Noord-Amerika.

Door ook echter rekening te houden met de herkomst van een auteur, slaagte ik er toch in een iets breder net de wijde wereld in te gooien, dan louter te kijken waar een auteur woont.
De overgrote merendeel blijven echter bij de UK en de US, gelijk hoe ik het ook bekijk.

Tot slot nog deze twee grafiekjes.
Enerzijds hou ik ook bij of een gelezen boek al dan niet een debuut was, wat voor 16 boeken inderdaad het geval was, wat exact hetzelfde aantal is als in 2022.
Anderzijds hou ik bij of ik een auteur al eerder las of niet. Een deel overlapt natuurlijk met het bovenstaande, van de 40 nieuwe auteurs las ik van 15 hun debuut. Het ene debuut dat ik niet als “nieuwe auteur” aankruiste, was er eentje dat ik voor een tweede keer las.

Doorheen de jaren

Als laatste nog twee overzichtjes over mijn leesgedrag doorheen de jaren, althans sinds ik dit systematisch ben beginnen bijhouden.

Dit toont de evolutie van het aantal gelezen boeken en bladzijden van 2013 tot 2023. Het is duidelijk dat dit serieus is toegenomen doorheen de jaren, met een soort van piek in 2020, waar ik de daaropvolgende jaren een beetje mee loop te flirten. Ik zit dus zo te zien een beetje op een plateau. Benieuwd of dit plateau zich zo zal blijven aftekenen.

Gezien ik de laatste jaren ook halverwege het jaar een update schrijf over mijn leesdoelen, was ik nieuwsgierig geworden of ik anders lees in de eerste helft van het jaar versus de tweede helft van het jaar. Het aantal boeken kon ik vrij eenvoudig gaan terug vinden in Goodreads, met bovenstaande grafiekje tot gevolg.
Vooral voor de laatste jaren lijkt de verhouding gelezen boeken ongeveer evenredig tussen de twee helften van het jaar, met misschien iets minder naar de tweede helft van het jaar toe. In 2023 las ik echter meer in de tweede helft van het jaar (54%) dan in de eerste helft (46%).

Conclusie

En voilà, we zijn er bijna door!
De cijfertjes en de grafiekjes hebben we allemaal gehad, maar wat met de globale balans?

Het merendeel van de bijgehouden cijfertjes liggen in lijn met mijn verwachtingen, die ik doorheen de jaren heb opgebouwd net door die grafiekjes te maken. Ik ben niet van de grote veranderingen, noch in het lezen, noch algemeen 😉
Het blijft duidelijk dat het definiëren van gerichte doelen werkt voor mij, als er zaken zijn waar ik echt aandachtig voor wil zijn. Ik heb een beetje zitten twijfelen of ik meer dan 4 doelen zou definiëren voor 2024, maar uiteindelijk ben ik bij mijn traditionele aantal gebleven. Ook inhoudelijk veranderen mijn leesdoelen nauwelijks.

Leesdoelen voor 2023 Leesdoelen voor 2024
Lees 100 boeken Ik blijf de traditie trouw, dus ook in 2024 zet ik mijn doel op 100
Lees 30% boekenkastboeken gekocht voor 2023 Dit ga ik behouden zoals het is voor 2024.
Lees 8 boeken van meer dan 550 blz Hier ga ik durven wat ik vorig jaar niet durfde en ik verander het naar “lees 5 boeken van meer dan 600 blz
Voltooi of been bij met minstens 10 reeds begonnen series Ook deze ga ik niet veranderen

En voilà, nu zijn we echt rond! Hebben jullie leesdoelen voor 2024?

Groetjes,
Charlotte

5 Comments

  • zwartraafje

    Ik blijf dat jaar op jaar zowel indrukwekkend als fascinerend vinden. Het is een heuse cursus boekhouden geworden in plaats van een blogpost. Mocht jij dat vaak nu eens op deze manier hebben gegeven hé dan zou ik het ongetwijfeld wél leuk hebben gevonden. 🙂 Vorig jaar had ik me voorgenomen om het geslacht van de auteurs bij te houden maar ik merkte al snel dat dat inderdaad niet altijd makkelijk is. Vooral bij auteurs van manga-boeken had ik er vaak het raden naar. Dus na een tijdje heb ik dat gedeelte maar laten vallen. Mijn Leesjaar in cijfers is dus minder gedetailleerd maar dat vind ik niet erg. Ik vind het heel fijn en interessant om dat van jou te komen bewonderen maar maak het mezelf graag makkelijker door slechts enkele zaken op te volgen.

    • Charlotte

      Haha, een beetje zot zijn kan doorgaans geen kwaad. Ik weet dat dit een beetje overdreven is, maar ja, ik vind dit leuk. Hoewel ik er mezelf ook wel voor moet behouden dit geen obsessie te laten worden. Dus ik verplicht mezelf wel regelmatig om eens een stap achteruit te zetten en er niet mee bezig te zijn.

Leave a Reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.