Gelezen

Halverwege leesjaar 2023

Jaaa, ik weet het, het halfweg punt van 2023 ligt ook alweer bijna twee maanden achter ons en ik geef toe dat ik heb getwijfeld of ik dit bericht nog wel zou schrijven, maar ik vind het dat zelf leuk om op terug te blikken en ik word onrustig als ik iets niet afwerk. Gezien ik voorgaande jaren ook zo’n “halverwege” bericht schreef, moet deze er dit jaar dus ook komen, ook al ben ik er misschien wat laat mee.
Dus hier gaan we met het bekijken hoe het zit met mijn leesdoelen voor de eerste helft van het jaar, zijnde van januari tot en met juni!

Dit zijn mijn leesdoelen voor 2023, zoals ik ze had opgesteld in mijn leeslog. Deze evolueren elk jaar een beetje, maar blijven in de grote lijnen gelijkaardig.

En zo ziet diezelfde pagina eruit ingevuld voor de eerste helft van het jaar.
Voor het eerste leesdoel, het aantal gelezen boeken, en het laatste leesdoel, de 8 grote boeken, kan je in één oogopslag zien of ik al halverwege ben (ja!). Voor de andere twee leesdoelen is dit minder evident zo te zien. Maar hiervoor heb ik uiteraard mijn excel, hé 😉

Mijn jaarlijkse doel staat sinds 2020 op 100 boeken en eind juni stond de teller op 52 boeken! Halverwege met een beetje marge!

In vergelijking met voorgaande jaren echter – van 2020 te beginnen – is een duidelijke dalende lijn te zien. Sinds 2020 neemt het aantal gelezen boeken jaarlijks met zo’n 10% af.

Die daling is minder uitgesproken als je kijkt naar het aantal gelezen bladzijden. Terwijl ik in vergelijking met 2022 inderdaad zo’n 10% minder bladzijden heb gelezen, heb ik in vergelijking met 2021 meer bladzijden gelezen, terwijl ik toch een pak minder boeken las. Dit is ook duidelijk te zien aan de toename in het gemiddelde aantal bladzijden per boek, dat ook in vergelijking met vorig jaar iets hoger ligt! Dat toont toch aan dat ik precies dikkere boeken lees, wat ergens wel logisch is, gezien dit één van mijn andere leesdoelen is!

Mijn tweede leesdoel is iets anders dan vorig jaar, niet enkel fysiek aangekochte boeken lezen, maar 30% boekenkast boeken aangekocht vóór 2023.
Hiermee wil ik mijzelf verantwoordelijk houden voor alle aankopen die ik doe, met extra aandacht voor die boeken die al langer dan een jaar ongelezen in mijn boekenkast staan.

En dit lijkt precies wel goed te gaan, met 38% van de gelezen boeken die ik allemaal voor 2023 heb gekocht!
Ik heb hierbij ook extra aandacht voor die boeken die ik in één of ander abonnement kreeg, omdat ik hiervan ook wel eens de balans wil maken. Ik vermoed dat ik voor vele van die boeken, vooral de YA-boeken dan, mijn ideale moment om ze te lezen wat verkeken heb.
Van de 21 gelezen oude boekenkast boeken, kwamen er 14 uit een abonnement, waarvan 8 YA-boeken. Van die 8 las ik er twee niet uit en kregen er drie minder dan 3 sterren, wat misschien niet helemaal bevestigd wat ik zeg, want ja er kunnen ook pareltjes tussen zitten, maar het geeft toch een indicatie dat ik misschien wat selectiever moet zijn. Dit is ook deels de reden waarom ik dit jaar alvast besloot mijn Fairyloot YA abonnement niet meer te verlengen.

Nu, natuurlijk heb ik ook nog mijn Illumicrate en Fairyloot adult abonnement, en ging ik onlangs nog een ander abonnement aan (I know, lol! Later hierover meer) en koop ik ook regelmatig zomaar boeken in een winkel ook. Dus in 2023 heb ik toch ook wel wat nieuwe boeken in mijn kast geschoven. De teller stond eind juni op 49, waarvan 20 uit abonnementsdozen. Hiervan las ik er nog maar 8.
Sjah, mijn aantal ongelezen boekenkast boeken blijft proportioneel zo wel goed aandikken. Aan de andere kant, boeken kopen maakt me blij, dus waarom niet?

Waar ik wel dringend eens werk van wil maken is het van de hand doen van de boeken die ik niet wens te houden, liefst voor een centje, gezien het vaak wel om mooie edities gaat die ik niet zomaar naar de kringwinkel wil doen.

Mijn vierde leesdoel in mijn leeslog is in mijn excel nummertje drie: lees 8 boeken van meer dan 550 bladzijden.
Hiermee ben ik precies op schema met 4 uit gelezen boeken en één DNF. Deze laatste komt niet in mijn leeslog voor dit doel, omdat ik het boek niet uitlas.

Tussen de First Law Readalong en het jaar van Brandon Sanderson, zie ik dit doel helemaal in orde komen voor het einde van het jaar!

En tot slot nog mijn leesdoel omtrent series, waarover ik eerder dit jaar een gigantisch bericht schreef. Hierin kwam ik tot de conclusie dat ik in totaal in 44 series bezig was! Om mezelf aan te moedigen die series niet steeds voor me uit te schuiven legde ik mezelf het doel op om in 2023 10 series waarin ik bezig ben te voltooien of te lezen tot het laatste gepubliceerde boek.

En zoals je kan zien hierboven ben ik toch wel goed bezig: Al 6 oude series werden afgewerkt!
Goed, hiervan was ééntje nog geen serie aan het begin van het jaar, maar besloot de auteur opeens nog een boek met dezelfde personages te publiceren (Henry Kimball/Lily Kintner) en besloot ik een andere serie met toch wat spijt en verbazing achter te laten (Legendborn). Maar toch, ik merk sowieso dat ik bij het uitkiezen van boeken toch snel ook eerst eens even in mijn series kijk of iets mij op dat moment roept, vooraleer ik in iets volledig nieuws duik.

Maar zoals je kan zien werkt dat niet altijd, gezien ik ook nog eens in 12 nieuwe series ben begonnen.
Hiervan kunnen er drie al meteen weer worden geschrapt, omdat ik ze uitlas of DNF’te en zijn er ook nog eens twee series die momenteel nog geen nieuw boek hebben gepubliceerd en waar ik dus in mee ben, maar dat betekent ook dat er nog eens 7 actieve series op de teller bij komen!

En voilà, hiermee zijn we rond.
Op de keper beschouwd ben ik wreed goed bezig:

  1. Leesdoel 1: minstens 50 boeken ✅
  2. Leesdoel 2: minstens 30% oude boekenkast boeken ✅
  3. Leesdoel 3: minstens 4 boeken van meer dan 550 blz ✅
  4. Leesdoel 4: minstens 5 oude series afwerken ✅

Globaal gezien merk ik ook, naast het cijfermatige aspect, dat de doelen voor een groot deel hun gewenste effect hebben op de keuzes die ik maak. Natuurlijk kan het altijd efficiënter, maar ik ben geen machine en belangrijker dan het halen van de cijfertjes of lijstjes afwerken, vind ik mijn gemoedstoestand en mijn goesting! En daarmee zit het ook helemaal snor!

En hoe verloopt jullie leesjaar? Is er een boek dat je nog zeker dit jaar wil lezen?

Groetjes,
Charlotte

2 Comments

Leave a Reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.