Gelezen

Boeken unhaul #1

Dat er heel veel nieuwe boeken hun plaats naar mijn boekenkast vinden, dat weten jullie waarschijnlijk wel al. Naast de verschillende abonnementen die ik heb, ben ik niet vies van gewoon zomaar boeken te kopen online of in een stenen winkel. Ik heb redelijk wat kastruimte die ik kan vullen, maar die slinkt toch wel zienderogen. Als ik alleen maar boeken blijf binnen halen en niks weg doe, dan kom ik vroeg of laat sowieso ruimte te kort.

Hierdoor denk ik eigenlijk al eventjes aan het opstarten van een Vinted account. Ik kocht zelf al een paar boeken tweedehands via dit platform en het lijkt me wel een goeie plek. Alleen heb ik de drempel om zelf te verkopen nog niet durven overgaan.

Een iets meer low-impact manier van boeken een nieuwe thuis te bezorgen, is uiteraard doneren.
Onlangs ontdekte ik een plaatselijke boekenruilkast, dus dit leek me wel een goeie kanshebber om nieuwe lezers voor een aantal van mijn boeken te vinden.
Eventjes navragen leerde me wel dat enkel Nederlandstalige boeken gewenst waren, maar geen erg, hoewel ik ondertussen bijna exclusief in het Engels lees, heb ik wel nog een aantal Nederlandstalige boeken staan, die baat zouden hebben aan een nieuwe eigenaar.
Voor een eerste selectie kwam ik zo op acht boeken die ik om verschillende redenen een nieuwe thuis heb bezorgd!

Rendell, Ruth – Het Labyrint

Dit boek kocht ik lang geleden eens in de luchthaven, maar kwam er uiteindelijk niet aan toe om hem te lezen.
Ondertussen lag het nog steeds ongelezen in de kast en hoewel de korte inhoud me wel leuk lijkt voor een gezellig mysterie, was de kans klein dat ik het verhaal via dit boek, in dit formaat, zou gaan lezen. Ik ben eerder geneigd op zoek te gaan naar het audioboek of op zijn minst naar de versie in de oorspronkelijke taal. Dus op naar een nieuwe thuis!

Preston, Douglas & Child, Lincoln – De Gruwelkamer

Preston & Child zijn heel lang mijn favoriete auteurs geweest voor thrillers en mysteries, met een snuifje paranormaliteit. Ik heb heel veel van hun boeken verslonden via de bibliotheek, maar dit exemplaar kocht ik net als vorige in de luchthaven, maar las het dan wel.
Ik heb deze zelfs meer dan één keer gelezen (dateert van ruim voor Goodreads, dus ik heb er geen recensie van) en heb er heel goeie herinneringen aan, maar ik zie mij deze niet nogmaals lezen en vind het dus ook niet nodig om eraan vast te houden.

Ruiven, Emmy van – Supernerd

Dit is het debuut van Emmy van de blog Zon en Maan, dat ik vooral kocht om haar te steuenen. Het boek zelf sprak mij minder aan, maar gaf het toch een kans. Helaas bleek mijn voorgevoel correct, maar kan ik ook inzien dat ik niet meteen het doelpubliek was van dit verhaal.

Hoewel ik het een beetje vreemd vind om een gepersonaliseerd boek van de hand te doen, ik hoop toch dat het op deze manier wel zijn gepaste doelpubliek vindt en Emmy als auteur wat meer kan belichten.

Gerrits, Vanessa – Op het Slappe Koord

Van Vanessa las ik al een aantal boeken en ik las ze allemaal graag. Ook deze las ik graag; een heel leuke chicklit, waarvan ik initieel van plan was het vervolg te lezen. Dit vervolg is er voor zover ik weet nog altijd niet en mijn interesse is ondertussen ook sterk verminderd. Beter dus om het boek door te geven!

Boyne, John – Noah Barleywater gaat ervandoor

Dit was een Boekenfestijn aankoop dat wat atypisch was voor mij. Niet meteen een genre waar ik naartoe neig, maar ik was geïntrigeerd en met die boekenfestijn prijzen was twijfelen niet nodig.
Uiteindelijk heb ik dit boek echt heel graag gelezen, maar houden is niet meteen nodig voor mij. Ik hoop zo iemand anders de verwondering die ik bij het lezen van dit boek had ook te kunnen schenken!

Macgregor, Virginia – Wat Milo Zag

Nog zo’n boekenfestijn aankoop dat atypisch was voor mij, maar waar ik ergens wel nieuwsgierig naar was. Ondertussen was er nooit een moment waarbij ik echt zin had dit boek op te pakken en na vijf jaar of langer heeft het geen zin om eraan vast te houden. Er zijn te veel boeken die meer mijn dada zijn die nog ongelezen in mijn kast te staan. Dus hopelijk kan ik hiermee iemand anders plezier doen!

Conin, Justin – De oversteek

Soms koop ik boeken, waarbij ik me later dan afvraag waarom ik ze in hemelsnaam kocht. Dit is er zo eentje.
Goh, neen, dat is een leugen. Ik weet waarom ik het kocht, omdat de achterflap wel interessant leek. Maar ondertussen leerde ik dat dit boek over één of andere soort vampieren gaat en mijn interesse verdween.
Terecht of onterecht, ik kan het niet zeggen. Feit is dat ik nooit goesting heb om aan dit verhaal te beginnen, ondanks zijn heel hoge score op Goodreads. Weg ermee dus.

Schätzing, Frank – De Zwerm

En ten slotte nog eentje dat ik veel te lang geleden kocht, altijd wel geïnteresseerd ben als ik de achterflap lees, maar nooit echt geneigd ben om erin te beginnen. Dus ja, op een bepaald moment moet ik gewoon toegeven dat de kans klein is dat ik hem ga lezen. Naar een nieuwe thuis dus!

En voilà, hiermee is weer een klein beetje extra plaats gemaakt in mijn boekenkasten. Hopelijk vinden deze acht boeken hun lezers en kunnen ze hen een plezier doen!

Kuisen jullie af en toe jullie boekenkasten uit? En zo ja, wat doe je dan met die boeken?

Groetjes,
Charlotte

10 Comments

 • Julie Van Cauteren

  Hallo,

  Ik heb wel wat boeken op vinted staan van baby/peuterboeken van de zoon tot boeken van mij. Ook boeken die ik via via gekregen heb en toch maar ongelezen blijven staan of boeken gelezen maar niet nodig om ze bij te houden.

  Vinted is heel gebruiksvriendelijk. Neemt even tijd om foto’s te nemen en ze erop te zetten.

 • Evi

  Ik heb dat gedaan toen we onze kamers boven gingen verven en ik dus alles tijdelijk moest verhuizen. De boeken waarvan ik 100% zeker was dat ze weg mochten heb ik in zo een kastje gestoken hier in de buurt. Maar Vinted lijkt me ook wel wat te zijn. Ben je daar tevreden voor het kopen van boeken? Want zelf heb ik dat nog niet geprobeerd, maar het klinkt wel interessant.

 • Miriam

  In mijn boekenkasten staan duizenden boeken, echt veel te veel dus. Af en toe ruim ik wat op en gelukkig staan er heel veel boekenruilkastjes in mijn buurt. Ik heb een speciale voorraaddoos en breng er telkens eentje. Regelmatig gaat er ook een boek naar mijn broers of schoonzussen en vice versa.

  • Charlotte

   Oh waauw, duizenden boeken! Zalig 😀 Je leeft dus eigenlijk in een bibliotheek! 😉
   Ja, ik heb wel nog boeken weg gegeven aan vrienden en familie, of gewoon naar de kringwinkel gebracht, maar voor de vele speciale edities die ik niet wens te houden, zou ik graag toch iets van het geld willen proberen recupereren 😀 Daarom dat ik aan Vinted denk dus.

  • Charlotte

   Haha, ja, het gevaar van met evenveel nieuwe boeken weer thuis te komen bestaat daar wel in hé.
   Ik heb deze keer niet te veel gekeken naar het aanwezige aanbod, om mezelf niet te veel in verleiding te brengen 😉

 • zwartraafje

  Vinted heb ik zelf niet maar ik wel al meerdere keren grote kuis gehouden bij mijn boekenkasten. Sommige heb ik verkocht (eerder dit jaar verkocht ik bijvoorbeeld via tweedehands al mijn Stephanie Plum boeken van Janet Evanovich) maar ik doneerde vroeger ook al een paar keer aan de plaatselijke bibliotheek, deelde boeken uit onder vrienden, verkocht er aan kennissen, bracht er een aantal naar deSlegte én (de makkelijkste optie vermits er een filiaal vlakbij is) er gingen er ook heel wat naar de plaatselijke Kringloopwinkel.

  Er staan nog steeds een aantal boeken in de kast waarvan ik vermoed dat ze weg mogen nadat ik ze gelezen heb maar ooit ga ik natuurlijk wel de fase bereiken waarin er alleen nog maar boeken in mijn kasten staan waar ik geen afscheid van wil nemen. Hoogstwaarschijnlijk zal ik dan wat meer digitaal moeten gaan lenen/kopen. Maar dat is tot nu toe gelukkig nog steeds een zorg voor later.

 • Marije

  Oh my! Zo onterecht dat je Justin Cronin weg doet. Ik zeg lezen, geef het een kans. Voor je het weet wordt je er in weggezogen. Ik las alle drie de boeken in een zucht uit bij de start van de corona epidemie. Ik kan ze je echt aanraden!

Leave a Reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.