Gelezen

Illumicrate #14: oktober 2023

Opnieuw kreeg ik de Illumicrate van de maand nog binnen diezelfde maand bezorgd! Zelfs vrij vroeg in de maand zelfs, namelijk de 27ste oktober. Benieuwd of ze dit bezorgritme zo gaan kunnen aanhouden bij Illumicrate!

Het thema van oktober was Fairytale Forests.
Stap een sprookjesbos binnen waar schaduwen rillen onder gebogen bomen, en betreed het overgroeide pad naar een met lampen verlicht huisje waar u uw voeten kunt laten rusten.

Met zo’n thema werd mijn anticipatie alleen maar aangewakkerd! En dan zou het boek ook nog eens opnieuw eentje voor een volwassen doelpubliek zijn. Curieus!!

Item #1 is een heel gedetailleerd en toch zware replica van een zwaard. Ik vind dit idee van zwaarden uit boeken echt heel tof en ik blijf hopen dat we ooit eens een soort standaard krijgen waarin we deze zwaarden kunnen zetten.
Dit zwaard is een replica van Nightfell uit The Cruel Prince van Holly Jackson. Erg mooi en heel herfstig ontwerp van Stacey McEvoy-Caunt (@stacey.mcevoy.caunt)!

Item #2 is ook bijzonder mooi en heel praktisch: zelfklevende tabblaadjes om bladzijden of passages in een boek snel terug te kunnen vinden.
Elk groepje toont een mooie illustratie van Verena Lichtsinn (@veymoth) geïnspireerd door Bitterthorn van Kat Dunn, een boek dat ik niet kende, maar wat niet belangrijk is om dit item te kunnen appreciëren vind ik.

Bij item #3 viel mijn mond toch wel een beetje open. Een bureauonderlegger ontworpen door Christin Engelberth (@c.e.illo) geïnspireerd door The Last Tale of the Flower Bride van Roshani Chokshi.
Hoe mooi is deze nu wel niet? Echt prachtig en de inspiratie is ook direct herkenbaar met de twee sleutels. En ook, wat een item zeg! Zo’n bureauonderleggers zijn niet goedkoop en deze is echt wel van een heel mooie kwaliteit. Wow!

En als ik dacht dat item #4 nog een fait diverke ging zijn, gezien wat ik eerder al in de doos vond, dan had ik het serieus mis. Weerom viel mijn mond open en deed ik toch een klein sprongetje in de lucht: een heus notitieboek met faux-leren hardcover en heel wat gestipte bladzijden (± 80 bladen) van een vrij dikke kwaliteit! Dubbel-wow!
De kaft werd ontworpen door Fez Inkwright (@rosdottir) en ze haalde hiervoor inspiratie bij Once Upon A Broken heart van Stephanie Garber.
Amai, echt een beetje van mijn melk bij dit item! Ik heb eigenlijk al een nieuw boekje gekocht voor mijn leeslog van 2024, maar nu overweeg ik toch wel serieus om deze te gaan gebruiken. Het formaat is wel anders dan wat ik gewoon ben te gebruiken (vierkant i.p.v. A5), maar biedt wel mogelijkheden. Enige reden van twijfelen is dat mijn eerder gekochte journal een pak meer bladen (meer dan het dubbele dan in dit vierkant exemplaar) telt en ik die vermoedelijk wel kan gebruiken in mijn leeslog, gezien ik altijd plaats te kort dreig te komen. Soit, we zien wel. Het volstaat te zeggen dat ik echt wel content ben hiermee!

En dan nog het boek nog, ik zou het bijna vergeten met alle blijschap bij de items, lol.
Het boek van de maand is After the Forest van Kell Woods, een debuutauteur die de mosterd haalde bij het sprookje van Hans en Grietje, maar met een heel intrigerende twist.

Ginger. Honey. Cinnamon. Flour. A drop of blood to bind its power.

1650: The Black Forest, Wurttemberg.

Fifteen years after the witch in the gingerbread house, Greta and Hans are struggling to get by. Their mother and stepmother are long dead, Hans is deeply in debt from gambling, and the countryside lies in ruin, its people recovering in the aftermath of a brutal war. Greta has a secret, the witch’s grimoire, secreted away and whispering in her ear, and the recipe inside that makes the most sinfully delicious – and addictive – gingerbread.

As long as she can bake, Greta can keep her small family afloat. But in a village full of superstition, Greta and her intoxicating gingerbread is a source of ever-growing suspicion and vicious gossip.

And now, dark magic is returning to the woods and Greta’s own powers – magic she is still trying to understand – may be the only thing that can save her … If it doesn’t kill her first.

A stunning meld of love story, fairytale, magic and history, by an exciting debut Australian voice – perfect for fans of Naomi Novik, Bridget Collins and Kate Forsyth

De Illumicrate editie heeft een volledig unieke omslag, die ik persoonlijk echt prachtig vind, mooier dan de standaard editie. Ik ben ook fan dat er deze keer gewerkt werd met bronskleurige folie, in plaats van goud. Vind ik heel mooi staan bij het groen.

Ook onder de omslag is de Illumicrate editie een pareltje! Op de hardback is een unieke illustratie geprint, geïnspireerd door een ouderwets kookboek (ontworpen door @chattynora) met accenten in bronsfolie. Dit vind ik opnieuw een erg mooi ontwerp. Ik ben echt fan van de trend om de boeken onder de omslag op oude leren exemplaren te laten lijken!

Het boekenblok is vooraan bespoten met een heel leuke illustratie, hoewel ik persoonlijk de gekozen gele kleur ietsje te fluo en koel vind om bij de rest te passen. Ik had zelf eerder voor een oranje kleur gegaan, om beter bij het brons van de omslag te passen. Maar de tekening is echt wel mooi.

Op de schutbladen staan zowel voor- als achteraan een unieke illustratie van @lothlenan.
Persoonlijk vind ik deze niet zo mooi, niet mijn stijl. Plus, ziet er precies ook een beetje kinderlijk uit. De artiest heeft nochtans een heel mooie stijl, als ik op haar instagram kijk, maar ik vind dat er precies iets mis is met de personages die hier getekend zijn, maar ik kan er niet echt mijn vinger opleggen, behalve dan dat het er wat kinderlijk uitziet dan. Maar goed, dit is persoonlijke smaak, natuurlijk.

Verder is het boek jammer genoeg niet gesigneerd, maar komt het wel met een ingebonden brief van de auteur.

Jawadde, wat een sterke doos is dit voor Illumicrate! Het gebeurt niet veel dat de items het boek overschaduwen, maar voor mij is dit hier wel het geval.
Het boek is zeker ook heel mooi gemaakt en zo, maar door een paar dingetjes die mij minder liggen, zoals hierboven gezegd, wordt het dus overschaduwt door mijn positieve indruk bij de items.

Groetjes,
Charlotte

One Comment

  • zwartraafje

    Mooi én praktisch! Tof dat er naast het knappe boek (want wat een mooie editie hebben ze er weer van gemaakt) ook items in zitten die je ook echt kan gebruiken. Of niet want bij dat notitieboek zou ik me er – net doordat het zo mooi is – echt moeten aanzetten om er in te beginnen.

Leave a Reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.