Gemaakt

Mee bezig #7

Ik ben zo’n blogger die niet echt goed is in schrijven over lopende zaken, maar altijd maar een blogje wil schrijven als ik iets heb afgewerkt en van “TA-DAAAAA!” kan doen.
Nochtans vind ik zo’n tussendoor berichten wel altijd leuk om te lezen bij anderen. Je ziet een project groeien en evolueren. Plus, ik denk dat het voor mij ook een boost zou zijn om dingen effectief af te werken, als ik er meer over praat.
Nu een deel van de reden waarom ik er weinig over lopende projecten praat, is omdat ik bijna altijd dingen maak voor anderen en hun verrassing niet wil vergallen door het hier al te verklappen. Maar eerlijk gezegd is dit ook wel een beetje quatch eigenlijk, want (1) niet iedereen komt hier lezen en (2) als ik echt iets geheim wil houden kan ik er nog vaag naar refereren en wat creatieve foto’s nemen.

Dus onder het moto van wat meer UFOs en WIPs* te delen, wil ik deze “mee bezig” rubriek nieuw leven in blazen en jullie meenemen in mijn haak- en breibezigheden van afgelopen maanden.

*: UFO staat voor Unfinished Object en WIP voor Work in Progress, termen die online regelmatig worden gebruikt om te verwijzen naar onafgewerkte brei- en haakwerkjes

In de lente ben ik begonnen met het plannen van een gehaakte debardeur, na het zien van een mooi modelleke in de etalage van Terre Bleue. Het koopmodelleke was vrij prijzig en naar mijn oog bestond het enkel uit gewone granny squares, wat dus gemakkelijk na te maken viel.

Van zodra ik tijd had, begon ik dit te plannen: ik zocht online naar andere gebreide of gehaakte debardeurs om een idee te krijgen van de afmetingen, maakte in Excel een schema en besloot om het te proberen maken met alleen garen die ik al in huis had, via mijn online archief wollekes op Ravelry.
Daarna nam het gevoel van maak-dringendheid weer af en bleef het een tijdje onaangeroerd op de computer staan.

Iets later duikelte ik dan effectief het mogelijke te gebruiken garen op van zolder en haakte een eerste proef om te bepalen welke haaknaald ik ging gebruiken en hoe ik dit alles ging vertalen naar de juiste afmetingen.

En dan viel het weer stil.
Ik heb echt een probleem om zo’n dingen door te zetten, lol. Ik ben altijd super enthousiast bij de planfase tot en met het uitzoeken (en vooral kopen) van de wolletjes. En dan valt het enthousiasme precies weg. Ik had het er eerder al eens over dat ik niet altijd begrijp hoe mijn brein en goestingen werkt op dat vlak, lol.

Maar goed, na het initiële enthousiasme-in-twee-fazen, gebeurde er weinig meer voor dit idee gedurende 3 à 4 maanden, ondanks het feit dat ik in mijn hoofd dit project afgewerkt wilde hebben voor de zomer. Sinds een paar weken echter ben ik er weer mee bezig en heb ik zo goed als alle granny squares gehaakt tot en met de laatste kleurenronde. Het aan elkaar haken met wit kan dus beginnen en hiervoor wil ik eens iets proberen wat ik al een tijdje wil proberen: de continuous join-as-you-go!

Voor mijn genredeken van 2022, waarvoor ik eventjes terug de december update plaatste, ben ik nog steeds in dubio over de afwerking. Markeer ik het project als AF, of ga ik er toch nog een boord rond haken?
Als ik voor eind 2023 hier nog geen beslissing over heb genomen, dan ga ik het gewoon laten voor wat het is, want ik zie dat anders voor lange tijd op de lange baan geschoven worden!

Ergens in augustus zag ik dan ook nog een ideetje op Ravelry passeren, waarvoor mijn vingers ook meteen begonnen te kriebelen. Ook hier kon ik de wol ervoor in mijn voorraad vinden en ondertussen is fase 1 van het project bijna klaar!

En dat is alles van de huidige actieve projecten.
Er slingeren wel nog meer UFO’s rond in huis, maar geen waar ik momenteel mee bezig ben.

Waar zijn jullie momenteel mee bezig?

Groetjes,
Charlotte

5 Comments

 • Miriam

  Veel herkenning, maar ik probeer zelf te bedenken dat er al genoeg “moet” en dit toch echt ter ontspanning is. Plannetjes maken is daarbij misschien wel het leukste!

 • Margaret

  Al die UFO’s en WIP’s zijn zo herkenbaar. Ook ik schrijf daar zelden over op mijn blog.
  Leuk dat jij er nu een bericht over hebt gemaakt. De granny squares zien er vrolijk uit en de debardier wordt vast mooi.
  Ook de genredeken is mooi. Ik zou er wel een mooie rand om maken. Dat maakt een deken mooi recht langs alle kanten en werkt alles mooi ad.

  Fijne dag, Margaret

 • Luus

  Mooie kleurtjes heb je gekozen voor de debardeur!
  En heel herkenbaar, ik heb ook meerdere projecten in de kast liggen die ik halverwege gestaakt ben. Maar ik heb altijd nog de hoop dat ik OOIT weer verder ga. We gaan het zien 😉

Leave a Reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.