Gelezen

Leeslog 2023: opzet

Ik wou dit bericht eigenlijk beginnen met te zeggen dat ik belachelijk te laat ben met dit bericht, totdat ik zag dat ik in 2022 eigenlijk precies hetzelfde had gezegd en dan plaatste ik mijn bericht zelfs nog drie dagen later in de maand maart dan dit bericht. Dus daarop afgaand ben ik eigenlijk vroeg dit jaar!😝

Bij deze dus laat ik jullie het begin van mijn leeslog voor 2023 zien.


Net als de twee voorgaande jaren, koos ik voor 2023 voor een A5-formaat bullet journal boekje. Anders dan de twee voorgaande jaren, vond ik dit boekje in de Flying Tiger. Ik was meteen verliefd op de stoffen kaft in een mooie grijsblauwe kleur. Om de geponste “bullet journal” te verbergen, kleefde ik er een zelfgemaakt etiket op.

Het eerste blad in mijn leeslog is zoals steeds een titelblad. Inspiratie hiervoor kwam heel sterk van Journal Away en Mochi Bujo.

Het citaat komt uit Book Lovers van Emily Henry en vond ik helemaal passen in een leeslog van een boek-geobsedeerde.

Ook mijn volgende spread is niet nieuw qua inhoud en werd geïnspireerd door de eerder genoemde personen.
Dit is eigenlijk bedoeld als een soort referentie pagina voor mijn manier van beoordelen van boeken, op basis van mijn BALSPEL systeem, dat heel sterk werd geïnpireerd door @BookRoast’s CAWPILE methode.

Voor mijn overige jaarspreads haalde ik opnieuw de mosterd in de Art Deco stijl. Ik ben echt fan hiervan, dus waarom veranderen?
Natuurlijk geef ik elk nieuw blad een iets andere stijl, of probeer ik toch, afhankelijk van de inspiratie. Zo is het titelblad voor 2023 dat aanzet geeft tot de masterlist gelezen boeken een volledig nieuw ontwerp, waarvoor ik online uiteraard inspiratie vond.

Ik hield heel veel van mijn “verwacht in 2022” design, dat ik deze voor 2023 quasi identiek heb overgenomen.

Ook deze, voor mijn fysiek gekochte boeken van 2023, is zo goed als identiek aan de spread van 2022. Ondanks het feit dat ik voor 2022 niet genoeg had aan 2 bladzijden, hield ik hier voor 2023 toch aan vast, kwestie van toch iets van schaamte te voelen als ik op een bepaald moment geen plaats genoeg meer heb, lol.

Deze spread zat ook, op een andere manier, in mijn leeslog van 2022. Ook zat hij in een andere volgorde in 2022, maar voor 2023 vond ik het vooral logischer dat deze meteen na mijn aanwinsten kwam, gezien het ook om een soort van aanwinsten gaat.

Dit is dus een overzicht van alle boeken die ik via één of ander boeken abonnement heb ontvangen en nog niet heb gelezen, gecombineerd met de boeken die ik verwacht te ontvangen in 2023. Wie aandachtig is zal zien dat ik mezelf al voor een voldongen feit heb gesteld voor de Fairyloot YA dozen, door enkel plaats te maken voor mijn huidig lopende abonnementsperiode en geen mogelijkheid meer te laten voor eventueel een verlenging. Ook al doet dit een beetje pijn, ik denk echt wel dat het het beste is, gezien ik nog zoveel van die boeken niet heb gelezen.
Mijn Fairyloot Adult abonnement verwacht ik wel te behouden tot het einde van het jaar. Voor Illumicrate ben ik er nog niet helemaal uit.

Ook de volgende spread is hetzelfde, maar iets anders, dan deze van 2022.
Zij die mijn bericht over de series van 2022 hebben gelezen, zullen weten dat ik heel wat denk, schrap en zoekwerk heb gedaan over de boekenseries die ik aan het lezen ben. Hierdoor kon ik een nieuw, naar mijn mening verbeterd, overzicht maken in mijn leeslog.
Deze keer heb ik besloten om mijn actieve series te groeperen volgens genre, zodat ik ook gemakkelijker iets kan vinden als ik in een bepaalde leesbui ben.

Ik heb gewerkt met het Dutch door principe, maar ik ben niet 100% overtuigd van de volgorde waarin ik de zaken heb genoteerd. Het voelt een beetje raar om visueel eerst de Dutch door met de statistieken te hebben en dan pas de pagina met de nieuw begonnen series van 2023.
Ook was ik achteraf toch niet blij met mijn beslissing om de series waarvan ik in 2023 geen nieuw boek verwacht of gewoon on-hold staan tot de serie compleet is, niet in te voegen bij de andere lijsten per genre, waardoor ik nog een extra Dutch door toevoegde met de lijst.

Maar op zich staat alles er nu wel in wat ik erin wou hebben staan. Volgend jaar kan ik dan wel zien of ik iets verander aan de presentatie voor mijn leeslog van 2024 😉

Daar waar ik vorig jaar eerst alle spreads voor readathons en leesuitdagingen maakte, besloot ik om deze nu als laatste spreads te maken, waardoor mijn volgende spread al meteen voor mijn leesdoelen van 2023 is.
Ook hier weer vrij gelijkaardig, maar ietsjes anders dan 2022, zowel in het ontwerp als de inhoud van de doelen. Zij die al mijn andere berichten over mijn leescijfertjes en dergelijke van vorig jaar hebben gelezen, zullen al weten wat mijn leesdoelen voor 2023 zijn:

  1. Lees 100 boeken: Sinds 2020 zet ik mijn Goodreads leesdoel op 100 boeken, nadat ik in 2019 op 5 boeken na er geen 100 had gelezen. Sinds ik mijn doel effectief op 100 zet, heb ik dit al steeds behaald, mede ook dankzij de introductie van het Audioboek in mijn leesgewoontes. Je kunt dus wel zeggen dat dit leesdoel een traditie is geworden.
  2. Lees 30% boeken uit de eigen fysieke boekenkast, gekocht voor 2023: Ook dit leesdoel is er eentje dat elk jaar terug komt, maar altijd een beetje aangepast wordt. Zo verhoogde ik voorgaande jaren steeds het percentage, maar dit jaar behoudt ik hetzelfde percentage, maar voegde ik de voorwaarde eraan toe dat deze fysiek gelezen boeken geen nieuwe aankopen mogen zijn, maar boeken die al langer wachten om gelezen te worden.
  3. Voltooi of been bij met 10 backlog series: Dit is een nieuw leesdoel voor 2023, nadat ik een ganse analyse maakte van al mijn openstaande boekenseries. Misschien ben ik nog voorzichtig geweest met het cijfertje 10, als je weet dat ik momenteel 44 openstaande series heb, maar we zien wel wat het geeft!
  4. Lees 8 boeken van meer dan 550 blz: Ook hier ben ik misschien een beetje te terughoudend geweest. Vorig jaar had ik als doel 5 boeken van meer dan 550 blz, en ik las er uiteindelijk 14, waarbij 8 daarvan eigenlijk al meer dan 600 blz telden. Dus ja, ik heb getwijfeld om het aantal op 5 te laten en de bladzijden op te trekken naar 600 blz, maar uiteindelijk heb ik het niet gedurfd, lol. Opnieuw, we zien wel hoe het loopt.

De oplettende lezer zal ook zien dat ik voor het eerst sinds ik leesdoelen opneem in mijn leeslog, geen leesdoel heb over het meer lezen in het Nederlands.
Dit doel is er ooit gekomen als een soort schaamtegevoel. Ergens vind ik het erg dat ik mijn eigen taal precies wat verloochen. Aan de andere kant, lezen is een hobby dus ik lees waar mijn goesting mij op dat moment naar leidt en dat is meestal voor boeken zonder Nederlandstalige versie op dat moment. Het is niet dat ik bewust geen Nederlandstalige boeken wil lezen, maar eerder dat ik voornamelijk in contact kom met Engelstalige boeken, door de genres die ik het liefste lees.

Ik hanteer eigenlijk een heel eenvoudige regel: als een boek dat ik wil lezen oorspronkelijk geschreven is in een taal waar ik comfortabel in kan lezen, dan wil ik het in de oorspronkelijke taal lezen, omdat dat precies de woorden zijn die de auteur bedoelde. Voor alle andere boeken verkies ik de Nederlandstalige vertaling, als die er is.
Gezien ik elke maand opnieuw mezelf een extra schuldgevoel aanpraat als ik weer maar eens in mijn maandoverzicht moet aangeven dat ik niks in het Nederlands las, heb ik dus besloten om dit jaar dit doel eigenlijk te laten varen en dat mijn eenvoudige regel voldoende is. Ik ga de gelezen taal van mijn boeken wel nog bijhouden, maar ik ga er geen verwachtingen meer op plakken.

Voor mijn leestrackers gooide ik het eens over een volledig andere boeg.
Exact dezelfde trackers als vorig jaar, maar in plaats van streepjes trekken, ga ik nu per maand cijfertjes invullen. We zullen op het eind van het jaar wel zien wat ik verkies!

En jawel, deze is ook een terugkeerling van 2022, maar dan in een ander jasje. Op het einde van het jaar zou ik dan een heel basis, visueel overzicht van mijn leesjaar 2023 moeten krijgen.

En dan gaan we nu over tot mijn reeds gekende jaarlange readathons en leesuitdagingen, beginnend met Adventure in Aeldia.
De bedoeling is dat ik hierbij voor elke opdracht de cover van het boek links of rechts kleef met lijntjes naar de opdracht waarbij die hoort.

Alle andere jaarlange uitdagingen combineerde ik samen in deze spread.
Er is de #firstlawalong en A year of Stormlight, samen op één bladzijde, en de A-tot-Z uitdaging, waarvoor ik voor de eerste keer die alfabet stempels gebruikte die ik hier al zo lang heb liggen, lol.

En tot slot nog de spread die mijn boek van de maand combineert met de boekenstrijd tot het boek van het jaar, maar opnieuw eens in een ander jasje.

En voilà, dat is het voor de inleidende spreads voor mijn leeslog 2023. Veel is hetzelfde gebleven, maar kreeg een ander jasje. Ik denk dat ik na al die jaren wel heel goed weet wat ik graag in mijn leeslog wil, dus meer moet dat niet zijn. Mijn volgende leeslog berichten zullen ongetwijfelde de maandelijkse overzichten zijn, opnieuw hetzelfde maar in een ander jasje in vergelijking met vorig jaar 😀

Houden jullie ook een leeslog bij? Kan ik die ergens bewonderen?

Groetjes,
Charlotte

One Comment

  • fieke

    Zo’n blogs zijn eender wanneer in het jaar leuk om te lezen!
    Je stijl is echt heel erg leuk; er is ongetwijfeld héél veel tijd in gekropen. Ik hou er zelf ook van om boekenlijstjes in mijn journal te noteren, maar een pak minder uitgebreid wel :-).