Gelezen

Gelezen in 2021: de cijfertjes

Cijfer- en grafiekjesnerds, komt allen rond mij zitten, want de tijd is eindelijk aangebroken om jullie mee te nemen in de cijfertjes van de gelezen boeken van 2021.
Halverwege het jaar konden jullie al een tussentijdse, verkorte update lezen, maar nu neem ik jullie mee tot in de diepste krochten van mijn Excel tabel.
Als dit je totaal niet interesseert, sla dit bericht gerust over, no hard feelings en al 😉 Voor de rest, klaar? START!

De leesdoelen

Net als voorgaande jaren, legde ik mezelf begin 2021 een aantal leesdoelen op. Enerzijds was er de Goodreads reading challenge en anderzijds stelde ik een aantal doelen vast op basis van mijn leesgedrag van 2020 of dingen waar ik aandachtig voor wil zijn.

1) Lees 100 boeken

Dit is traditioneel het leesdoel dat als eerste wordt vastgelegd, gezien Goodreads al op Nieuwjaar komt vragen wat het dit jaar gaat worden.

Voor het tweede jaar op rij zette ik mijn doel op 100 boeken, en voor het tweede jaar op rij slaagde ik met vlag en wimpel.

Afgelopen jaar las ik maar liefst 120 boeken, 20 meer dan wat mijn doel was. In absolute bladzijden kwam dit neer op 38808 bladzijden, waardoor het gemiddelde boek in 2021 zo’n 323 blz/boek telde.
Als ik ook even vergelijk met de twee voorgaande jaren, waarin ik zelf apart een Excel tabel ben beginnen bijhouden, dan zou ik durven concluderen dat de drie afgelopen leesjaren vrij constant waren, zonder al te grote veranderingen. In absolute cijfers zit er natuurlijk wat schommeling op, maar niks dat wijst op een drastische verandering, wat zich ook wel spiegelt aan hoe ik het aanvoel.

2) Lees 10% in het Nederlands

Vorig jaar had ik ook al dit leesdoel, maar toen verwoorde ik het als lees meer NL, zonder die meer te kwantificeren. Gezien ik in 2020 uiteindelijk zo’n 11% in het Nederlands las, besloot ik voor 2021 dit grosso modo te willen evenaren met het doel van 10%.

Helaas heb ik dit doel niet behaald. Uiteindelijk las ik 9 van de 120 uitgelezen boeken in het Nederlands, goed voor 8%.
Natuurlijk verbaast dit me niet echt, gezien ik quasi elke maand in mijn leesupdates die opmerking maakte. Ik geef ook eerlijk toe dat ik niet echt mijn best hiervoor heb gedaan, gezien mijn focus ook veel lag in het lezen van de boeken die ik al had, en die zijn nu eenmaal vooral Engelstalig.

3) Lees 25% uit boekenkast

Dit derde leesdoel is er dus wel eentje waar ik me meer bewust mee bezig heb gehouden. Alle boeken die ik ooit kocht zijn boeken waar ik in geïnteresseerd ben, maar soms verlies ik door het overaanbod oude interesses uit het oog. Dus die boeken die ik kocht ook daadwerkelijk lezen probeer ik dan ook vooraan in mijn gedachten te houden als ik een nieuw leesboek uitkies.

En dat bewust eerst in de fysieke boekenkast kijken heeft hier wel een effect gehad, gezien ik toch 36 boeken (30%) uit mijn boekenkast last. Goed, zo goed als de helft kocht ik ook datzelfde jaar, maar dat zijn details, toch? 😛

Nu, naast het feit dat ik bewust eerst in de boekenkast kijk heeft zeker effect gehad, maar ik mag zeker ook niet vergeten wat voor soort jaren ik de afgelopen twee jaren heb gehad.
Voor de pandemie pendelde ik zo’n 12 uur per week, wat mij sowieso zo goed als 12 uur leestijd opleverde. Maar dat pendelen zorgde ook dat ik eerder koos voor de E-reader in plaats van zeulen met fysieke boeken. Dit zal zeker ook een effect hebben gehad in de stijging die zichtbaar is tussen 2019 en 2020, doorgezet in 2021, niet alleen het feit dat ik bewust uit de kast wou lezen.
In principe zou ik dit verder kunnen uitzoeken door nog verder in het verleden te gaan duiken, maar voor die jaren hield ik alles alleen maar bij op Goodreads, waar ik in principe wel alles weer zou kunnen uithalen, maar dat ga ik niet doen. We zijn zo al zot genoeg 😉

4) Lees 5 boeken van meer dan 500 blz

Dit leesdoel kwam er vooral omdat ik toch ook de neiging heb om grote, intimiderende boeken voor mij uit te schuiven. En hoe meer ik dat doe, hoe intimiderend ze worden.

En ook dit doel werd succesvol afgevinkt, met zelfs nog 2 boeken op overschot.

Aan de andere kant, de boeken die ik stilletjes voor ogen had toen ik dit leesdoel bepaalde heb ik hiermee nog niet geschrapt, zoals Children of Time of The Way of Kings. Dus ik mag misschien toch nog wat ambitieuzer zijn.

Al bij al vind ik de leesdoelen van 2021 toch wel een succes.
Goed, het Nederlandstalig criterium is niet behaald, maar zoals ik zei lig ik daar niet van wakker. Het is vooral een herinnering voor mezelf en ik merk toch wel dat ik aandachtiger ben geworden voor wat er op de Nederlandstalige markt verschijnt in vergelijking met vroeger. Dus voor mij is het daarom alleen alsnog een geslaagd leesdoel.

Leeslog trackers

De leesdoelen zijn één ding, maar daarnaast hou ik nog heel wat informatie bij over de gelezen boeken, en een deel daarvan komt ook in mijn leeslog, vooral omdat ik graag streepjes trek, lol. Voor grafiekjes ga ik daarentegen dan kijken in mijn bijhorende Excel.

Sterretjes

De verdeling van de beoordeling van de boeken ligt redelijk normaal. Opvallend wel meer door leunend naar 4-sterren, in plaats van de verwachtte 3-sterren, maar het aantal 5-sterren vind ik toch heel laag liggen. Dit komt min of meer wel overeen met mijn algemene gevoel bij de gelezen boeken van 2021: heel wat goeie boeken, maar weinig dat blijvend nazindert.

Op Goodreads krijg je dan altijd zo’n mooi figuurtje met de boekcovers, dat uiteraard dezelfde verdeling geeft als mijn grafiek. Gevoelsmatig blijf ik ook achter de meeste van mijn beoordelingen staan.

Type

De verdeling 60/40 voor gelezen boeken versus audioboeken lijkt een trend te worden, want dit is ongeveer exact dezelfde verdeling als vorig jaar. De audioboek is dus zeker en vast een blijvertje voor mij.

Naar de bib gaan zit er nog steeds niet in bij mij. Enerzijds door de grote C, anderzijds omdat ik niet echt fan ben van de plaatselijke bib.

Het groeiende en blijvende aandeel van het audioboek in mijn leesgewoontes, is ook duidelijk te zien in de evolutie doorheen de jaren, met mijn ontdekking van het audioboek in 2018.

Doelgroep

Ook de verdeling van de doelgroepen van de gelezen boeken levert geen verrassingen op. Opnieuw zo goed als precies hetzelfde als vorig jaar.

Serie

Het bijhouden of een boek deel uitmaakt van een serie is een nieuwe tracker voor mij. Ik begon eerst met simpel bijhouden van ja/nee, maar naarmate het jaar vorderde bedacht ik meer indelingen, want sommige series moeten echt volledig gelezen worden om het verhaal te hebben, terwijl in andere series elk boek een op zichzelf staand verhaal is binnen dezelfde wereld en het uitlezen of verder lezen van zulke series dus niet zo nauw steekt.

Uiteindelijk deelde ik het in in 4 categorieën:

 • eentje voor boeken die geen deel uitmaken van een serie (alleenstaand)
 • eentje voor boeken die deel uitmaken van een serie, dat geen overkoepelend verhaal vertelt (Serie-Onafh)
 • drie voor boeken die deel uitmaken van een overkoepelende serie (begin – vervolg – einde)

Algemeen is de verdeling serie/geen serie bijna een 50/50 verdeling. Als ik echter de “onafhankelijke series” bij de alleenstaande boeken tel, dan komt het bijna op een 75/25 verdeling voor op zichzelf staande verhalen versus series. Dit verbaasde mij eerlijk gezegd wel een beetje, want ik dacht dat ik dus overmatig veel series las, maar dit valt eigenlijk al bij al nog mee.

Nu moet ik wel zeggen dat ik toch wel mijn hoofd heb gebroken bij het categoriseren van series, want eenmaal ik er over begon na te denken, begon ik steeds meer types series te onderscheiden. Zo heb je bijvoorbeeld tussen de “overkoepelende verhalen” en de “alleenstaande verhalen” nog een tussenvorm waarbij enerzijds elk boek een op zichzelf staand verhaal verteld, maar er elk boek toch elementen zijn van een overkoepelende verhaallijn, waardoor je die boeken toch best in volgorde leest. Allé ja, dus zeker nog iets waar ik over aan het nadenken en experimenteren ben bij mijn Excel van dit jaar.

Maar goed, voor 2021 las ik boeken in 31 verschillende series, die ik op bovenstaande manier bij hield.
Ik voltooide 11 series, waarvan 8 met een overkoepelend verhaal. Hiervan waren er ook 5 series die ik gestart was in 2021. De overige series begon ik eerder al en werkte ik nu af.
Het zo bijhouden van series, mits nog wat aanpassen, is wel iets wat ik ga blijven doen, gezien ik zo ook meteen kan aanduiden welke series ik niet meer in geïnteresseerd ben om verder te lezen (4 series in 2021) en dit mij toch rust geeft om ze op die manier te kunnen wegschrappen.

Genre

Ook bij de genres geen verrassingen of nieuwigheden.
Thriller/mysterie (32%) blijft samen met Fantasy (28%) mijn meest gelezen genres, gevolgd door Romantiek (17%). Van dat laatste is het aandeel in vergelijking met vorig jaar toch wel iets afgenomen (24% romantiek in 2020), maar niet in die mate dat ik denk dat dit genre me minder is gaan interesseren. Het is allemaal een kwestie van de gemoedstoestand en welke boeken zich aandienen op dat moment.

Overige statistieken

Terwijl ik dan toch bezig ben in Excel, kan ik gelijk ook nog andere dingen bijhouden per boek. Ik doe dit heel systematisch, zoals mijn leeslog, waardoor het niet veel werk is, maar waardoor ik op het einde van het jaar toch wel behoorlijk wat data heb verzameld over de boeken die ik las en de auteurs die ze schreven. Zo had ik in 2021 zo’n 28 kolommen per boek in mijn Excel.

Nog meer over de gelezen boeken

Dankzij de Excel en de magie van formulekes, kan ik ook gegevens per maand vergelijken. Vooral de spreiding van het aantal boeken en aantal bladzijden gelezen per maand vind ik een leuke om te zien.

Voor het merendeel van de maanden loopt het aantal gelezen boeken heel gelijk op met het aantal gelezen bladzijden. Enige uitschieter is maart, waar toch een groot verschil is tussen het aantal gelezen boeken (15) en het aantal gelezen bladzijden (2954). In maart las ik namelijk een collectie met zes Sci-Fi verhalen van verschillende auteurs, waarbij ik elk verhaal als een aparte item in mijn Excel noteerde. Het kortste verhaal telde slechts 28 blz, terwijl het langste er 75 telde. Hierdoor steeg mijn aantal gelezen boeken meteen met 6, maar het aantal bladzijden slechts met 271 blz.

Nu moet je niet gaan denken dat ik aan 120 gelezen boeken kom omdat ik alleen zo’n korte verhaaltjes lees. Ook dat hou ik minutieus bij en ik vind het persoonlijk niet echt scheef getrokken.

Van de 120 gelezen boeken, las ik slechts 13 die korter waren dan 100 blz. Daar tegenover staat dat ik toch 7 boeken boven de 500 bladzijden las en 35 boeken boven de 400 bladzijden.
De meeste boeken las ik in het bereik tussen de 300 en 400 bladzijden, wat ik als het standaard boek ben gaan beschouwen.

Nog een leuke om bij te houden is het jaar waarin een boek werd gepubliceerd. Niet dat ik hier grote verrassingen in verwacht, gezien ik vooral neig naar recente boeken. Zo las ik in 2021 20 boeken (17%) die datzelfde jaar werden gepubliceerd en nog eens 76 boeken (64%) die de 5 daarvoor gaande jaren werden gepubliceerd.

Over de auteurs

Ook over de schrijvers hou ik een aantal zaken bij, ook al is het niet altijd evident om bepaalde informatie te vinden. Als een simpele Google zoekopdracht mij niet de informatie kan geven die ik zoek, verval ik in veronderstellingen.

Dit is zeker zo bij het indelen van auteurs in geslacht. De laatste jaren komt hier meer en meer aandacht voor, het verschil tussen sekse en identificatie. Ik wil hier dus zeker niet licht over doen of zo, maar dit blijft persoonlijke informatie die een auteur niet altijd zomaar prijs geeft.
Onder dit voorbehoud, kan ik uit bovenstaande grafiek concluderen dat ik opvallend veel vrouwelijke auteurs lees. Dit is niet anders dan vorig jaar, het is zelfs bijna zo goed als gelijk gebleven, en toch verwonderd mij dit. Het is niet dat ik bewust boeken kies geschreven door vrouwen, maar het is nu wel een feit dat in bepaalde genres vooral vrouwelijke auteurs actief zijn, denk maar aan Romantiek.
Fantasy is om een of andere reden in mijn hoofd een genre met meer mannelijke auteurs, maar van de 34 gelezen Fantasy boeken, waren slechts 8 geschreven door mannen en eentje door een man/vrouw duo. Zo vreemd hoe die perceptie er zo naast kan zitten eigenlijk.

Wat ik anders deed dan vorig jaar, is dat ik naast woonplaats ook aandachtig was voor de herkomst van een auteur. Opnieuw, dit is niet iets dat altijd te vinden is en dan is de bijkomende vraag hoe ver je hierin moet teruggaan in de tijd? Uiteindelijk hield ik het zo simpel mogelijk: daar waar een auteur zich duidelijk uitsprak over zijn/haar herkomst of dit op hun website of wikipedia pagina stond aangegeven, daar hield ik rekening mee. Als ik geen informatie vond, dan veronderstelde ik dat residentie en herkomst dezelfde waren.

Op die manier bezocht ik toch iets meer van de wereld, dan als ik alleen naar residentie kijk. Want dan zal het je niet verbazen dat ik voornamelijk in de westerse Angelsaksische wereld blijf hangen. Door echter ook rekening te houden met auteurs die hun herkomst naar voor dragen, kom ik toch ook even piepen in Azië en Afrika.

De twee laatste zaken die ik voor de auteurs specifiek bijhield was enerzijds of het gelezen boek een debuut was en anderzijds of ik eerder al van deze auteur las.
Een deel van die cijfers overlappen natuurlijk: van de 36 nieuwe auteurs las ik van 7 hun debuut.
Mij valt het op dat ik wel veel reeds gekende auteurs lees en als ik erover nadenk is dit niet zo vreemd, gezien ik in 2021 van verschillende auteurs zo goed als hun volledige catalogus las, nadat ik één boek goed had gevonden. In die gevallen wordt slechts één boek van die auteur aangeduid als “nieuwe auteur”.

Doorheen de jaren

Als laatste wil ik nog een tweetal overzichtjes delen van de evolutie van mijn leesgedrag doorheen de jaren, sinds ik op Goodreads zit. Dit is sinds 2013. Sinds 2019 hou ik nog een bijkomende Excel bij.

Eerder toonde ik al een evolutie van het aandeel dat het audioboek heeft aan mijn leesgedrag. Hier een meer traditioneel overzicht met de evolutie van het aantal gelezen boeken en bladzijden. Het is duidelijk dat dit serieus is toegenomen in de laatste 4 jaar, maar waar ik vooral benieuwd naar ben is of ik nu op een plateau zit of dit terug zal gaan afnemen.

Gezien ik de laatste twee jaren ook halverwege het jaar een update schrijf over mijn leesdoelen, was ik nieuwsgierig geworden of ik anders lees in de eerste helft van het jaar versus de tweede helft van het jaar. Het aantal boeken kon ik vrij eenvoudig gaan terug vinden in Goodreads, met bovenstaande grafiekje tot gevolg.
Vooral voor de laatste jaren lijkt de verhouding gelezen boeken ongeveer evenredig tussen de twee helften van het jaar, met misschien iets minder naar de tweede helft van het jaar toe. Maar algemeen is niet echt een trend te zien. Dit is echt afhankelijk van jaar op jaar.

Conclusie

Phewie, we hebben het gehaald. Allé, ik in ieder geval wel. Of ik nog iemand van jullie mee heb, valt nog te bezien. 😉

Goed ja, ik noem deze sectie voor het gemak “conclusie”, maar ik heb eerlijk gezegd geen mooie zuivere conclusie om te delen. Het merendeel van de cijfers hebben mij niet verrast en lagen in lijn met mijn verwachtingen. Hier en daar wel een andere perceptie (zoals bij de series of auteurs), maar ook niks super impactvol.

Het zal jullie dan ook niet verbazen dat mijn leesdoelen voor 2022 niet echt veranderd zijn op een paar kleine cijferwijzigingen na:

Leesdoelen voor 2022
Lees 100 boeken Ook al las ik de twee voorgaande jaren meer dan mijn leesdoel, toch blijf ik het op 100 houden. Dat is een mooi getalleke en ik wil mezelf absoluut niet onder druk zetten
Lees 10% in het Nederlands Ook dit doel blijft onveranderd. Ik wil blijven aandacht schenken aan mijn moedertaal, opnieuw zonder mezelf onnodig onder druk te willen zetten
Lees 30% uit de boekenkast Hier heb ik het doel met 5% opgedreven, omdat ik wil proberen 2021 te evenaren.
Lees 5 boeken van meer dan 550 blz Mijn laatste leesdoel heb ik ten slotte met 50 blz opgedreven. Ik heb even in dubio gestaan om het naar 600 op te trekken, maar ook al wil ik mijn grote boeken eens gaan tackelen, ik wil ook niet te veel tegelijkertijd willen.

Voilà, ik denk dat ik het hiermee ga afsluiten. Binnenkort probeer ik ook eens over de inhoud van de gelezen boeken te schrijven en ga ik jullie mijn favorieten proberen aansmeren!

Groetjes,
Charlotte

5 Comments

 • Annemieke

  Jaa cijfertjes. Herkenbaar hoor van het niet veel nederlands lezen en vaak de dikke boeken toch te laten liggen. Helaas hielpen doelen voor die dingen bij mij niet echt haha.

  • Charlotte

   Doelen kunnen bij mij wel helpen, maar ik moet oppassen dat ik ze niet verstikkend laat worden. Ik wil mezelf niet tot iets dwingen waar ik op dat moment geen zin in heb, want dat heeft vaak tot gevolg dat ik in een leesdip kom. Ik zie die doelen vooral als een herinnering, want met alle boeken die ik wil lezen, is het onvermijdelijk dat ik sommige compleet uit het oog verlies. En ja, het feit dat die doelen niet in steen gegrift staan, is duidelijk in het feit dat ik na 3 jaar dat doel te hebben staan, nog steeds zo goed als volledig in het Engels lees, lol

 • zwartraafje

  Jeuj, hij is er. Dit is één van mijn favoriete blogposts bij jou. Ik moest al meteen glimlachen van bij de eerste zin omdat ik ons als cijfertjesfans rond een spreadsheet zag zitten in plaats van een kampvuur. Ieder jaar opnieuw zit ik hier in volle bewondering te kijken hoe gedetailleerd je dat allemaal bijhoudt en me bij sommige zaken af te vragen hoe je dat voor elkaar krijgt in Excel vermits ik daar zelf niet zo goed in thuis ben. Het sterrenoverzicht van Goodreads is een handige hé. Daar herken je de boeken meteen in. Ik wilde in 2021 zelf ook bijhouden welk geslacht de auteurs hadden maar vermits dat niet specifiek op de cover van een boek vermeld staat leek het vrij moeilijk te zijn.

  • Charlotte

   Haha, wat een schitterend beeld!
   Excel gebruik ik veel voor mijn werk. Ik ben geen programmeur of zo, maar ik ben grote fan van formulekes en logica, waardoor ik soms uren tijd kan verdoen met het proberen en opnieuw proberen van formules tot ik het resultaat krijg dat ik wil. Hoogst waarschijnlijk kunnen veel van de zaken die ik doe op een eenvoudigere manier, maar het voornaamste is dat werkt voor mij 🙂

   • Le petit requin

    Hihi, dat herken ik: dat spelen met formulekes enzo. Ik gebruik het niet zo vaak voor het werk, maar moest recent een tabel ontwerpen, waar ik weer wat nieuwe dingen voor heb leren gebruiken en dan vind ik dat ook heel plezant om mee te “spelen” 🙂
    Heerlijke blog ook deze! Die tracker “nieuwe auteur” vind ik een hele leuke, die ga ik misschien ook wel beginnen bijhouden 🙂