Gelezen

Leeslog januari 2021

De basis layout van mijn leeslog voor januari had ik jullie al eens getoond toen ik meegaf welk spelletje ik voor mezelf weer bedacht had om maandelijks boeken te kiezen die ik die maand wil lezen.

Ik moet zeggen dat ik er wel een beetje mee geworsteld heb om mijn draai te vinden in deze grotere journal.
Vorig jaar werkte ik in een A6 formaat en liep daar vaak tegen het feit dat ik te weinig ruimte had, vandaar de switch naar een A5 formaat. Maar nu liep ik wat tegen het te veel witruimte. Ik weet niet waarom ik persé alle ruimte wil gevuld zien.

Maar goed, het ontwerp met de papiertje ontstond zoals bijna steeds eigenlijk weer vrij ongepland. Mijn enige startpunt was de foto van de bevroren/uitgebloeide bloem die ik wou gebruiken.
Dit combineerde ik met drie soorten papiertjes, washi-tape en geponste sneeuwvlokjes.
Naast de titelpagina hield ik zo goed als dezelfde layout aan voor mijn maandelijkse TBR – deze keer op basis van mijn pot met opdrachten – en kalender van gelezen dagen.

De volgende dubbele pagina zijn opnieuw voorbehouden voor de lijst met effectief gelezen boeken en de eindstatistieken van de maand.
Nieuw deze keer is dat ik ook een favoriet boek van de maand kies. Dit kan ik dan gebruiken om het selectieschema vooraan mijn journal aan te vullen, om zo op het einde van het jaar (hopelijk) uit te komen op mijn favoriete boek van 2021.

Met hoe de linkerpagina er uit is komen te zien ben ik vrij content. Alleen de rechterpagina met de statistieken ligt me precies niet zo goed, maar ik weet (nog) niet zo goed hoe ik het anders zou kunnen doen. Het is naar mijn gevoel te weinig overzichtelijk. Misschien kan ik eerder in hokjes of tabelletjes werken. Suggesties zijn zeker welkom!

Ook voor de pagina’s met de eigenlijk gelezen boeken heb ik een paar kleine wijzigingen gemaakt in vergelijking met mijn vorige leeslog.
Ik besloot om een iets grotere focus te leggen op de titel van het boek, door deze echt als een titel neer te schrijven, in plaats van gewoon een onderdeel in de lijst met informatie.
Ook koos ik om duidelijk aan te geven het hoeveelste boek van het jaar dat specifieke boek is, door vooraan met een hokje te werken.
Voor de rest is het vrij gelijkaardig als vroeger, alleen is het voor mij wat zoeken wat te doen met de vele witruimte. Tijdens het invullen van mijn leeslog stoorde ik mij wel dat soms 1/3 van een bladzijde niet werd benut, maar als ik er nu op terug kijk vind ik het eigenlijk niet zo erg.
Ik heb hier ook een paar keer meer dan 1 boek op een bladzijde verwerkt. Daar ben ik nog niet helemaal uit of ik dat zal blijven doen of niet. Enerzijds zijn er vaak wel boeken waar ik nu niet zo veel over te zeggen heb en dan ben ik met een zinnetje wel klaar. Dan lijkt het mij wel zonde om dan een half blad of meer open te laten… Nu ja, we zien wel 😉

En voilà dat is het.
Ik moet wel zeggen dat ik eerst niet zo blij was met hoe mijn januari leeslog was uitgedraaid, maar nu er al wat afstand is en ik de foto’s zo zie staan, vind ik het eigenlijk wel een mooie collectie geworden.

Wat denken jullie?

Groetjes,
Charlotte

3 Comments

 • Hilde

  Erg inspirerend zo’n leeslog. Afstand nemen van wat je gewoon bent vraagt idd een andere mindset. Macht der gewoonte en zo. Zo herkenbaar ;-).
  Het is mooi om zien, hoe je er telkens je eigenheid in stopt. Vooral ook hoe het als een geheel bij elkaar past met die combinatie van washi tape plaatjes en versieringen op kleur en al. Het feit dat er hier en daar al eens witruimten overblijven, vind ik net goed om het niet te druk als geheel te zijn. Lijkt me echt een leuke bezigheid en iets waarop je dan later nog eens met plezier kan terugkijken.

 • zwartraafje

  Vaak is het één prent of stempel die de rest van je lay-out of ontwerp bepaald hé. Dat merk ik zelf ook zowel bij mijn bullet journal maar vooral ook bij het knutselen van kaarten. Ik vind het heel mooi geworden maar kan me voorstellen dat het wel even zoeken is wanneer je overstapt naar een ander formaat. Al een geluk dat je bij zo’n notitieboek helemaal zelf kan bepalen wat je juist wil en vervolgens een lay-out op maat kan uitwerken.

  • Charlotte

   Ja, dat van dat ene element is wel waar. Meestal doe ik het ook zo. Ik kies één iets dat ik zeker wil gebruiken en de rest maak ik passend daar rond. Of probeer ik toch 😉
   Het zoeken naar een lay-out vind ik zowel leuk als niet leuk. Soms is het frustrerend als ik geen inspiratie heb en maar blijf twijfelen. Dan moet ik echt pushen van “DOE IETS” of het blijft gewoon liggen. Maar dan moet ik er mezelf aan herinneren dat ik op het eind meestal wel content ben met het resultaat. En moest het zijn dat ik dat niet ben, wel, dan geeft dat eigenlijk ook niks!