Gemaakt

Creatieve malaise

Het is jullie misschien ook al opgevallen, maar op creatief vlak gebeurt er hier niet zo veel. Naast de giga-naaikoorst van afgelopen zomer, staat alles wat handwerken is op een serieus laag pitje. Het enige creatieve waar ik toch nog regelmatig tijd in steek is mijn leeslog.

Waarom het op een laag pitje staat kan ik niet echt mijn vinger op leggen. Bij mij gaat alles in eb en vloed. Het ene moment ben ik compleet geobsedeerd door iets, om er dan het volgende moment volledig genoeg van te hebben.
Maar nu begint het toch wel weer te kriebelen. De dagen worden korter en kouder en in huis wordt het gezelliger, wat mijn handen precies koppelen aan breien en haken, want die worden zo een beetje rusteloos.

Toen ik die kriebel voor het eerst weer voelde, ging ik eens graven in mijn manden met onafgewerkte brei- en haakprojecten, en duikelde er de bijna-afgewerkte Arachne-trui uit op.
Na wat zoeken in mijn notities om de juiste breinaald e.d. te vinden, werkte ik de trui in vrij snel tempo af, met het reeds getoonde resultaat.

Maar de kriebel om te handwerken is nog even hard aanwezig, en ik ben daar wel blij om. Soms denk ik dat als ik een periode heb waar ik echt geen zin heb om een hobby uit te oefenen waar ik voorheen quasi obsesief mee bezig was, dat dit voor altijd zo zal zijn. Maar ondertussen weet ik ook wel dat dit altijd weer terug komt. Soms na een paar weken, soms na een paar maanden en soms na nog langere tijd, maar terugkeren doet die goesting wel.

Dus wat ga ik nu doen om die kriebel weg te krabben?
Ik zou weer hals over kop in een nieuw project kunnen springen – en ik zeg niet dat ik dit alsnog niet zal doen – maar ik zou precies liever nog een aantal van die eerdere onafgewerkte projecten afwerken. Ik heb er wel een paar zo liggen, maar slechts een drietal waarvan ik toch graag eens het eindresultaat zou willen zien. Om het mezelf niet al te ambitieus te maken, heb ik besloten te focussen op twee van die projecten: één gebreide trui en één gehaakt deken.

De gebreide trui is er eentje waar ik al in oktober 2017 aan ben begonnen. Zot hoe die tijd vliegt…
Ik schreef er hier voor het eerst over in deze blog en voor het laatst in deze blog in maart 2018, waarbij ik de profetische woorden sprak: “Alleen ga ik er mezelf wel aan moeten herinneren deze af te maken, want ik wil niet dat hij plots in een vergeten hoekje beland!
Haha, Charlotte toch 😉

Ik had wel nog verder gebreid aan deze trui, in vergelijking met de laatste keer toen ik er over schreef. Zowel het voor- als achterpand waren af en ik had de schoudernaden dicht genaaid.
Nu rest er mij nog het breien van de hals en het breien en inzetten van de twee mouwen.

©Cherry♥Heart

Over het gehaakte deken heb ik nooit geblogd, omdat ik eigenlijk niet veel verder ben gekomen dan het te plannen.
Het begon eigenlijk met deze blog van Sandra Cherry Heart, waarin ze een CAL (Crochet-a-long) aankondigde voor een nieuw deken en ik was op slag verliefd op haar foto’s.
Het deken is eigenlijk iets wat ik normaal niet zo aantrekkelijk vind: een echt ouderwets gehaakt deken met een mix aan kleuren en vormen. Maar Sandra heeft echt wel een oog voor kleuren, want het ouderwetse patroon ziet er bij haar helemaal niet ouderwets uit, vind ik, maar eerder romantisch.

Meer moet ik denk ik niet zeggen om duidelijk te maken dat ik serieus veel goesting had om mee te doen met deze CAL. Het is wel een klein mirakel dat ik mezelf heb kunnen tegen houden om nieuwe wol te kopen. De CAL kwam namelijk met voor geselecteerde bolletjes van verschillende types garen, die je bij specifieke winkels kon kopen, in ruil voor een aantal extra patroontjes voor vierkantjes. Gelukkig ben ik toen wel streng geweest en had ik mezelf de uitdaging gegeven om een kleurenpallet samen te stellen op basis van de wolletjes die ik heb liggen.
En zo kwam ik tot de selectie die je in bovenstaande foto kan zien, allemaal van Stylecraft Special DK.

Uiteindelijk haakte ik één miezerig vierkantje vooraleer de mand geselecteerde wolletjes in de vergetelheid raakte. Dit was alweer meer dan een jaar geleden *zucht*
Maar dus hoop ik dit plan nu dus toch uit te voeren (SPOILER: tegen de tijd dat dit bericht op de blog verschijnt, heb ik al aardig wat vordering gemaakt!). De gratis versie deken bestaat uit 6 verschillende vierkantjes in 6 verschillende kleurtjes, die elk 8 keer worden gehaakt. Ik heb geen idee of ik uit 1 bol per kleur werkelijk 8 vierkantjes ga krijgen, maar we zien dan wel als we zo ver zijn.

En voilà, hiermee hoop ik terug weer wat mijn handwerkmojo terug te krijgen 😉

Waar zijn jullie mee bezig?

Groetjes,
Charlotte

6 Comments

 • Hilde

  Mooi gedaan hoor! Op creatief vlak ben ik voornamelijk bezig in m’n Bullet Journal en werk ik enkele ideeën uit voor zelfgemaakte kerstkaarten. Groetjes van een crea- addict.

  • Charlotte

   Zelf kaarten maken is iets waar ik wel eens wat dieper in zou willen duiken, maar tot nu toe nog enkel maar lichtjes van heb geproefd. Er is ook weer zo veel dat er bij komt kijken, als je online begint naar tutorials te kijken. Natuurlijk zou ik het minimalistisch kunnen houden, maar dat lukt me niet altijd 😉
   Veel succes met jouw kaartjes!

 • Le petit requin

  Hahaha, die “Haha, Charlotte toch ”

  Maar zo herkenbaar, dat zo’n dingen echt in vlagen gaan. Op wanhopige momenten noem ik onze zolder wel eens de “verzamelplaats van ongerealiseerde dromen”, op realistischere momenten weet ik dat dat allemaal best wel meevalt en dat die dingen wel weer komen 🙂

  Veel succes en vooral veel plezier ermee!

  • Charlotte

   Oei, zo ver ga ik toch nog niet met de “ongerealiseerde dromen”. Dat klinkt zo zwaar! Bij mij is het eerder een beetje schaamte, over wat ik ondertussen al allemaal verzameld heb. Maar bon, ooit hé 😉

 • zwartraafje

  Maar allez, jij bent gewoon een tweede Trelawney zoals je dat van die trui al vooraf kon voorspellen. Hopelijk kan je nu weer wel ontspanning en afleiding vinden in het creatief bezig zijn. Bij mij schommelt het ook hoor. Dit jaar lukt het lezen nog slechter dan anders en dan merk ik dat ik sneller teruggrijp naar een creatief project. De voorbije weken waren dat vooral knutselprojecten met papier. Kleine albums, kaarten in een andere vorm dan wat ik normaal maak, …

  • Charlotte

   Bij mij is het net omgekeerd: ik lees meer, dan creatief bezig zijn. Vreemd hé.
   Met het haakproject lukt het nu redelijk, omdat ik het eindresultaat wil zien, maar tegelijkertijd ben ik ook wat rusteloos, waardoor ik er nooit echt helemaal in kan duiken. Gelukkig lukt het met lezen wel nog redelijk, alhoewel dat ook met zijn ups en downs is.