Gelezen

Into the Drowning Deep – Mira Grant

Hoe dit boek precies op mijn radar kwam, kan ik niet meer precies zeggen, maar ik weet wel dat ik het niet snel genoeg op mijn te-lezen lijst kon toevoegen toen ik de beschrijving “moordzuchtige zeemeerminnen” hoorde.

Titel: Into the Drowning Deep
Auteur: Mira Grant
Genre: Horror
Mijn sterretjes: ★★★★★

Dit boek is helaas (nog) niet vertaald naar het Nederlands. Onderstaande korte inhoud werd door mij vertaald.

Zeven jaar geleden vaarde de Atargatis af naar de Marianentrog om er een mockumentary of valse documentaire te filmen over legendarische zeewezens. Het schip ging verloren, samen met al zijn opvarenden. Sommigen beschouwden het als een broodjeaapverhaal; anderen zagen het als een tragedie.

Nu werd een nieuwe ploeg samengesteld, maar deze keer zijn ze niet uit om een spottende documentaire te filmen. Sommige zijn er om hun levenswerk bewaarheid te zien worden. Anderen zijn op zoek naar de jacht van hun leven. Voor de ambitieuze jonge wetenschapper Victoria Stewart is dit een mogelijkheid om te achterhalen wat er zo veel jaar geleden met haar zus is gebeurd.

Ongeacht de waarheid, die kan alleen onder de golven worden gevonden. Maar geheimen uit de diepte komen met een prijs.

Amai, nooit gedacht dat een schijtluis gelijk ik niet alleen plezier zou beleven aan het lezen van een horrorroman, maar er ook nog eens 5 sterren aan zou geven!

“It was beautiful, in its own terrible way. So many monsters are.”

Eerst en vooral, dit boek is geniaal geschreven.
De manier waarop het verhaal wordt opgebouwd en hoe beetje per beetje meer perspectieven worden geïntroduceerd, zorgden ervoor dat ik steeds volledig mee was met het verhaal en elk personage echt leerde kennen, ook al waren het er bijzonder veel. Het zorgt er misschien voor dat het boek met momenten wat traag aan voelt, maar mij stoorde dit geeneens. Ik heb liever dat het wat trager gaat zodat ik effectief geïnvesteerd raak in het verhaal, dan dat ik ergens holderdebolder in word gesmeten en de personages van haar noch pluimen uit elkaar kan houden. Hier was dit dus absoluut niet het geval. Sommige personages leer je wel beter kennen dan andere, maar iedereen heeft zijn eigen stem en staat er ook.

Het verhaal zelf gaf mij hartkloppingen zoals een boek nog nooit aan mij heeft gegeven.
Afschuwelijk spannend, angstaanjagend intens, claustrofobisch, intelligent, fantastisch gebruik van wetenschap dat de verklaringen bijna plausibel maakt. Hierdoor heb ik nog minder goesting om te gaan duiken of iets dergelijke, als ik al ooit die goesting heb gehad. Ik heb het idee van een eindeloze, duistere diepte onder mij met ik weet niet wat voor dingen die onder mij door zwemmen altijd een enorm angstige gedachte gevonden. Ewel ja, dit boek heeft me nu niet bepaald van die angst af geholpen, haha.

Absolute aanrader voor thriller en horrorfans die houden van het gebruik van wetenschap om het onmogelijke echt te laten voelen.