Gemaakt

Na bijna twee jaar

In een vorig bericht zei ik dat het kriebelde om een nieuw haakwerk te beginnen. In plaats daarvan heb ik eentje uit mijn mand met onafgewerkte projecten gevist. Herinneren jullie je deze nog?

10MB - 017

Mijn laatste bericht over deze bolero dateert al van augustus 2013. In dat bericht vroeg ik mij af of ik nog een sierrand zou haken rond de bolero. Ik eindigde het bericht met te zeggen dat jullie het wel zouden horen.
Bij deze dus, bijna 2 jaar later, heb ik eindelijk de knoop doorgehakt en een rand rondom de bolero en de armsgaten gehaakt.

Hiervoor bestudeerde ik eerst nog eens het originele patroon. Hierin werd gewoon een schematische voorstelling van een rand op een ketting van lossen getoond.

10MB - 020

Na wat denken en kijken naar de bolero, besloot ik om er gewoon in te vliegen door eerst rondom de bolero groepjes van lossen te haken, zoals aangegeven in de eerste rij van het schema hierboven. Het patroon zegt dat er afwisselend groepjes van 7 en 3 lossen gehaakt moet worden, maar de gaten die de 7 lossen vormden vond ik te groot. Daarom besloot ik om er groepjes van 5 en 3 van te maken.
Om te beginnen legde ik de bolero zo plat mogelijk neer om te zien waar ik het best zou aanhechten. Uiteindelijk leek een hoek mij het eenvoudigds en minst zichtbaar.

10MB - 021

Dit is wat ik haakte:

Rand – ronde 1:
Maak draad vast met HV in het midden van een hoek en haak V in dezelfde steek. Haak daarna:
3L, V, *5L, V, 3L, V, 3L, V*; herhaal vanaf * rondom de rand van de bolero.

Ik haakte de vasten in deze ronde ofwel in een steek, ofwel in een losse van de vorige ronde, afhankelijk van waar ik me bevond. Ik volgde geen strikte regel, alleen zorgde ik er voor dat de ruimtes van lossen min of meer evenredig verspreid waren. Ik heb er ook voor gezorgd dat ik eindigde met (5L, V, 3L) zodat het lijkt alsof de rand continu door loopt. Om ronde 1 af te sluiten haakte ik een HV in de eerste gehaakte vaste van deze ronde.

Rand – ronde 2:
Haak 1 losse en keer het werk. Dan:
V in zelfde steek als HV, *in volgende ruimte van 5 lossen: [STK, L, (STK,picot,L)x5, STK]; V in de vaste tussen de twee ruimtes van 3 lossen*; herhaal vanaf * rondom

Zoals je kunt zien ben ik vrij trouw gebleven aan het originele schema.
Ook voor de armgaten deed ik min of meer hetzelfde, alleen wou ik hier niet dat de schelpen onder de oksel door liepen. Ik dacht dat die maar in de weg zouden zitten. Daarom ging ik eerst op zoek naar het midden van de oksel voor beide armen en markeerde deze centrale steek. Daarna begon ik ronde 1, zoals hierboven beschreven, beginnend in deze steek. Ronde 1 blijft dezelfde als hierboven, maar ronde 2 deed ik iets anders om, zoals gezegd, geen schelpen onder de oksels te hebben.

Rand armen – ronde 2:
Na de HV op het einde van ronde 1, haakte ik 1 losse en keerde het werk. Dan:
V in zelfde steek als HV, 3V in ruimte van 3 lossen, V in vaste, 5V in ruimte van 5 lossen, V in vaste, 3V in ruimte van 3 lossen, V in vaste; *in volgende ruimte van 5 lossen: [STK, L, (STK,picot,L)x5, STK]; V in de vaste tussen de twee ruimtes van 3 lossen*; herhaal vanaf * rondom tot er nog 1 ruimte van 5 lossen over is. 3V in ruimte van 3 lossen, V in vaste, 5V in ruimte van 5 lossen, V in vaste, 3V in ruimte van 3 lossen. HV in eerste gehaakte vaste om de ronde te sluiten.

Toen ik de rand had gehaakt en de eindjes had weggewerkt paste ik de bolero nog eens. Naar mijn gevoel was hij toch wel wat groot uitgevallen, vooral als ik hem gewoon open liet hangen. Ik dacht dat een knoopje om de bolero aan de voorkant te kunnen sluiten het geheel toch nog eleganter zou maken. Omdat ik niet meteen een mooi knoopje in huis had, besloot ik om er zelf maar eentje te fabriceren. Ik haakte een klein, bol knoopje amigurumi-gewijs. Een knoopsgat was niet nodig. De natuurlijke openingen in het kantwerk konden die rol wel vervullen.

Gehaakt knoopje:
Het knoopje wordt amigurumi-gewijs in spiralen gehaakt.

  1. Maak een magische ring en haak hierin 6V
  2. Haak 2V in elke vaste rondom (12V)
  3. V in elke vaste rondom (12V)
  4. V in elke vaste rondom (12V)
  5. (2V + MIN) x3 (9V)
  6. (V + MIN) x3 (6V)
  7. Minder tot je niet meer kan OF sluit de opening door je uiteinde in de steken te weven en aan te trekken

Terwijl je haakt vul je het knoopje best zo goed mogelijk op met restjes garen of fiberfill. Uiteindelijk zal het knoopje er een beetje uit zien als een druppeltje. De gepunte kant naai je dan vast in een hoek van de bolero. Eenmaal het goed vast hangt, kan je ook nog eens je draad dwars door de knoop duwen en een steek verder terug naar beneden halen. Als je dan aantrekt zal je knoopje een iets plattere bovenkant krijgen. Let er wel op dat je niet te hard aantrekt, zodat je de knoop nog kan gebruiken!

En toen vond ik dat hij af was. Heel mooi gelukt en het knoopje was een geniale toevoeging, ook al zeg ik het zelf.
Nieuwsgierig?

10MB - 022

Tadaaa! Chique, hè?
Vind hem echt wel mooi geworden. Veel beter zo met rand. Ziet er nu echt af uit!

Het enige wat ik een beetje jammer vind is dat de bolero nog is gegroeid bij het wassen. Ik heb het nochtans met de hand gedaan en heel voorzichtig geweest om de draad niet uit te rekken, maar ja, katoen groeit blijkbaar behoorlijk wat, vooral bij kantwerk.
Het is niet dat het nu echt te groot is. Allé, dat denk ik toch niet. Het zou misschien wel mooier zijn als het iets nauwer aansluit, maar zo gaat ook wel.
Eigenlijk moet ik eens de mening van iemand anders horen. Misschien doe ik het eens aan om te gaan werken, we zien wel.

Om jullie nog eens het verschil te tonen van de bolero zonder en met rand, heb ik geprobeerd de foto’s uit het eerder vermelde bericht zo goed mogelijk te recreëren. Ik heb namelijk hetzelfde bloesje dat ik toen droeg nog steeds!

Boven: zonder rand (2 jaar geleden) Onder: met rand (vandaag)
Boven: zonder rand (2 jaar geleden)
Onder: met rand (vandaag)

En wat vinden jullie er van? Geslaagd?

Groetjes,
Charlotte


Alles om zelf deze bolero te maken

Ik schreef verschillende berichten over deze bolero. Hier een overzichtje om jullie te helpen om zelf het patroon te maken!

De berichten
Schop onder m’n gat Waarin ik erin vlieg en het patroon voor het motief deel
Bolero update Waarin ik uitleg hoe je de motieven aan elkaar haakt
Op de trein Waarin ik toon waar ik de vierkantjes heb gehaakt
3D inzicht Waarin ik uitleg hoe 10 vierkantjes gelijk zijn aan 1 vestje
Bijna af? Waarin ik me afvraag of een rand wel nodig is
Na bijna twee jaar Waarin ik eindelijk de rand rond de bolero haak en
het eindresultaat met jullie deel

17 Comments