Gelezen

Magical Readathon 2020: N.E.W.T.s

De lees ontdekking van vorig jaar waren de leesuitdagingen, en dan meer bepaald de Magical Readathon van Book Roast.
Vorig jaar nam ik deel in zowel april als augustus en studeerde op die manier af van Hogwarts met een diploma waarmee ik Mr. Olivander als toverstokjesmaker kon opvolgen.

Dit jaar doe ik opnieuw mee en streef ik voor een carrière als bibliothecaris met een extra diploma als faunaat (animagus).
In april legde ik hiervoor al de benodigde O.W.L.s af, wat je hier kon lezen. In augustus is het tijd voor de eindtermen, de N.E.W.T.s.
In deze blogpost toon ik je wat mijn plannen hiervoor zijn. Maar eerst nog eens een streepje uitleg!

Wat is het?

De Magical Readathon is een leesuitdaging die in zijn geheel twee maanden inneemt, namelijk de maand april en de maand augustus.
Het idee is geïnspireerd op Harry Potter en meer bepaald de soorten examens die tovenaarsleerlingen in hun looptijd in Hogwarts dienen af te leggen: de O.W.L.s en de N.E.W.T.s. De vakken waarvoor je O.W.L.s en N.E.W.T.s dient te behalen, hangt af van de door jou gekozen carrière.

Voor de leesuitdaging in april, dien je je O.W.L.s af te leggen voor die vakken die nodig zijn voor je carrière pad. Dit doe je om voor die vakken een boek te lezen dat past binnen de opgelegde opdracht.
In totaal zijn er 12 vakken en dus 12 mogelijke opdrachten om je O.W.L. te behalen, maar afhankelijk van de door jou gekozen carrière moet je 3 tot 12 vakken behalen en dus 3 tot 12 boeken lezen volgens de opdrachten.

Vervolgens voor de leesuitdaging in augustus, worden de N.E.W.T.s afgelegd.
Bij de N.E.W.T.s is het belangrijk om ook de juiste graad te behalen nodig voor je carrière pad. De mogelijke graden zijn Acceptable, Exceeds Expectations en Outstanding.
Dien je een A te halen voor een bepaald vak, dan dien je 1 boek te lezen volgens de A-opdracht bij dat vak. Dien je echter een O te halen, dan moet je eerst aan de A-opdracht voldoen, vervolgens aan de E-opdracht en ten slotte aan de O-opdracht, wat dan gelijk staat aan het lezen van 3 boeken in de juiste volgorde.
Afhankelijk van de door jou gekozen carrière ga je tussen de 3 en de 17 boeken moeten gaan lezen.

Behaal je in augustus alle opdrachten nodig voor je gekozen carrière, dan kan je jezelf als afgestudeerd beschouwen!

Hoe werkt het?

Zoals gezegd werd deze leesuitdaging bedacht door Book Roast. Ze maakte hiervoor een speciale website met meer informatie en hier kan je ook haar aankondiging van de Magical Readathon 2020 bekijken op YouTube.

Voor het kiezen van een carrière maakte Book Roast een fenomenaal mooie gids, waarin elke carrière wordt uitgelicht met de daarbij behorende O.W.L.s en N.E.W.T.s
In totaal zijn er 25 carrières waaruit je kan kiezen, en dat zijn er 6 meer dan vorig jaar.
Ook nieuw in vergelijking met vorig jaar zijn de extra cursussen en seminaries, die je bovenop je gekozen carrière kunt behalen. Dit is om het extra uitdagend te maken of om een bepaalde speciale magische vaardigheid extra te leren.
De gids met alle carrières en extra cursussen, die trouwens echt prachtig geïllustreerd is, kan je hier gratis downloaden.

Eenmaal je je carrière hebt gekozen, dan begin je eerst met het afleggen van je O.W.L.s op basis van de opdrachten die Book Roast via haar YouTube kanaal lanceert. Wat de opdrachten dit jaar waren, kan je hier nog eens lezen.
Heb je je O.W.L.s afgelegt, dan is het wachten tot de opdrachten voor de N.E.W.T.s van augustus worden gepubliceerd. De opdrachten van dit jaar kan je hier op het kanaal van Book Roast bekijken en downloaden.

Mijn gekozen magische carrière voor 2020

Vorig jaar studeerde ik af als Wandmaker of Toverstafmaker.
Dit jaar pak ik het iets minder magisch aan, maar kies ik wel als een carrière dat heel goed bij een boekenwurm als ik past, namelijk Bibliothecaris. Hiervoor moest ik 5 O.W.L.s behalen in april, om dan vervolgens in augustus 7 N.E.W.T.s te moeten afleggen.
Daarenboven vond ik bij de extra nieuwe cursussen een trainingsprogramma waar ik meteen door aangetrokken werd, namelijk animagus training of training tot faunaat. Deze cursus vereiste het behalen van 3 O.W.L.s in april, maar 2 van die O.W.L.s overlapten met deze nodig voor mijn carrière, waardoor ik slechts 1 extra boek diende te lezen. In augustus worden nu 6 N.E.W.T.s vereist om te kunnen afstuderen als faunaat.
Tussen te twee doelstellingen is er voor de N.E.W.T.s geen overlap, waardoor ik in totaal dus 13 N.E.W.T.s zou moeten behalen, of simpel gezegd 13 boeken zou zou moeten lezen om succesvol te kunnen afstuderen.

Zoals gezegd, de O.W.L.s legde ik reeds in april af en met succes, waardoor ik zonder problemen gewoon kan starten met de N.E.W.T.s

Mijn N.E.W.T.s TBR

Zoals gezegd, om te kunnen afstuderen als bibliothecaris en faunaat, dien ik in het totaal 13 N.E.W.T.s af te leggen. Met de opdrachten bij de hand begon ik een zoektocht in mijn ellenlange te-lezen lijst naar boeken die zouden kunnen passen. Net zoals bij de O.W.L.s besloot ik enkel boeken te kiezen die ik al in mijn bezit had en die al even op mij lagen te wachten. Hierbij kon ik kiezen uit zowel boeken uit mijn boekenkast, e-boeken of audioboeken.

Het resultaat is een enorm ambitieuze TBR van 10 fysieke boeken, 2 audioboeken en 1 e-boek. Al deze boeken zijn in het totaal goed voor 4405 bladzijden, wat veel is, maar niet onmogelijk, gezien ik afgelopen april en mei meer las dan dat (Hah, zie je wel dat al die statistieken van pas komen ;))

Maar kijk, geen druk, we zien wel hoe het loopt. Lukt het, dan studeer ik niet enkel af van Hogwarts, maar slaag ik er ook in een aantal boeken die al beschamend lang ongelezen in mijn boekenkast staan af te vinken. Lukt het niet, dan was het op zijn minst plezant 😉

Is er nog iemand die mee doet aan deze readathon? En wat zijn jullie leesplannen voor augustus?

Groetjes,
Charlotte

4 Comments

 • Le petit requin

  Ik doe niet mee, maar vind dit wel een fantastisch uitgewerkte read-a-thon. Zag het bij Zwartraafje ook al en ook al heb ik niet zoveel met Harry Potter, ik wil er spontaan toch een tovenaarsopleiding van gaan doen 😉 Als ik nu zie wat voor boeken je moet lezen, dan is het eigenlijk ook haalbaar als je geen of amper fantasy leest (wat ik vorig jaar dus dacht dat nodig was). Misschien volgend jaar eens, al is het toch ook wel héél veel lezen (ik heb dit jaar voorlopig 35 boeken gelezen, dus no way dat ik er 13 op een maand haal, tenzij ik veel invul met kinderboeken en strips 🙂 ).
  Veel plezier en succes in alle geval! Ben benieuwd of het je gaat lukken 🙂

  • Charlotte

   Ewel, als je het niet zo voor Harry Potter hebt, dan is volgend jaar het perfecte moment om ook deel te nemen, want ze gaat de readathon aanpassen zodat het niet meer direct naar Harry Potter verwijst, maar er iets anders magisch van maken 🙂
   Oh, neen joh, je moet echt niet alleen Fantasy lezen! Het is een beetje zoals bij de Verbeelding Book Challenge: je hebt een resem opdrachten en je kiest zelf welk boek dat jij vindt dat daar in past. Er is geen scheidsrechter of zo, die komt zeggen dat je interpretatie fout is 😉 Dus je bent zo streng voor jezelf als je zelf wilt eigenlijk.
   En als de hoeveelheid je afschrikt, niet doen, want die hangt af van welke carrière je kiest. Ik koos nu voor bibliothecaris waarvoor ik in april 5 boeken en nu in augustus 7 boeken moet lezen. Het is ook maar omdat ik de combinatie met faunaat nog er wil bij doen, dat ik nu aan 13 boeken kom. Maar er zijn zeker ook carrières met een pak minder boeken, zoals bijvoorbeeld Ziener die zowel in april als augustus 3 boeken vraagt.
   Plus, boeken kan je zo breed interpreteren als je wil. De vuistregel die ze nemen is “als het op Goodreads staat, dan telt het als een boek”. Dus je kan bij wijze van spreken ook Suske & Wiske of Kiekeboe gaan lezen als jij vindt dat dat in een puntje past, of een kort verhaal.
   Dus echt heel flexibel. Tis maar dat ik het mezelf graag moeilijk maak, dat ik voor zoveel boeken ga, lol. Maar zoals gezegd, gaat het niet, dan is dat maar zo hé 😉

 • zwartraafje

  Ik heb echt even overwogen om het zo te laten en niet mee te doen vermits ik jammer genoeg nog steeds weinig energie en meer pijnklachten heb. Ik had het liever omgekeerd gezien maar daar heb ik jammer genoeg nog niet de juiste spreuk voor gevonden. Dus tja, vermits ik nog niet voldoende spreuken ken maar ook doordat dit de laatste volledig in Harry Potter thema zal zijn (en natuurlijk ook omdat ze het zo mooi uitwerkt) ga ik me er toch maar aan wagen. Het zou natuurlijk ook nogal triest zijn om maar half af te studeren als Magizoölogist hé. Net als jij moet ik 13 NEWTS behalen vermits ik naast die studiekeuze ook de Animagus en Dragon Tamer opleiding volg. Ik heb het geluk dat twee tests overlappen anders hadden het er nog meer geweest.

  • Charlotte

   Oh, neen, balen dat je door een dipje gaat 🙁 Ik hoop dat je je snel weer wat beter voelt! Maar super fijn dat je toch gaat proberen deel te nemen! Ik ben benieuwd naar je TBR!

%d bloggers vinden dit leuk: