Gelezen

Magical Readathon 2020: O.W.L.s

De lees ontdekking van vorig jaar waren de leesuitdagingen, en dan meer bepaald de Magical Readathon van Book Roast.
Vorig jaar nam ik deel in zowel april als augustus en studeerde op die manier af van Hogwarts met een diploma waarmee ik Mr. Olivander als toverstokjesmaker kon opvolgen. Dit jaar heb ik opnieuw enorm veel zin om deel te nemen.

Wat is het?

De Magical Readathon is een leesuitdaging die in zijn geheel twee maanden inneemt, namelijk de maand april en de maand augustus.
Het idee is geïnspireerd op Harry Potter en meer bepaald de soorten examens die tovenaarsleerlingen in hun looptijd in Hogwarts dienen af te leggen: de O.W.L.s en de N.E.W.T.s. De vakken waarvoor je O.W.L.s en N.E.W.T.s dient te behalen, hangt af van de door jou gekozen carrière.

Voor de leesuitdaging in april, dien je je O.W.L.s af te leggen voor die vakken die nodig zijn voor je carrière pad. Dit doe je om voor die vakken een boek te lezen dat past binnen de opgelegde opdracht.
In totaal zijn er 12 vakken en dus 12 mogelijke opdrachten om je O.W.L. te behalen, maar afhankelijk van de door jou gekozen carrière moet je 3 tot 12 vakken behalen en dus 3 tot 12 boeken lezen volgens de opdrachten.

Vervolgens voor de leesuitdaging in augustus, worden de N.E.W.T.s afgelegd.
Bij de N.E.W.T.s is het belangrijk om ook de juiste graad te behalen nodig voor je carrière pad. De mogelijke graden zijn Acceptable, Exceeds Expectations en Outstanding.
Dien je een A te halen voor een bepaald vak, dan dien je 1 boek te lezen volgens de A-opdracht bij dat vak. Dien je echter een O te halen, dan moet je eerst aan de A-opdracht voldoen, vervolgens aan de E-opdracht en ten slotte aan de O-opdracht, wat dan gelijk staat aan het lezen van 3 boeken in de juiste volgorde.
Afhankelijk van de door jou gekozen carrière ga je tussen de 3 en de 17 boeken moeten gaan lezen.

Behaal je in augustus alle opdrachten nodig voor je gekozen carrière, dan kan je jezelf als afgestudeerd beschouwen!

Hoe werkt het?

Zoals gezegd werd deze leesuitdaging bedacht door Book Roast. Ze maakte hiervoor een speciale website met meer informatie en hier kan je ook haar aankondiging van de Magical Readathon 2020 bekijken op YouTube.

Voor het kiezen van een carrière maakte Book Roast een fenomenaal mooie gids, waarin elke carrière wordt uitgelicht met de daarbij behorende O.W.L.s en N.E.W.T.s
In totaal zijn er 25 carrières waaruit je kan kiezen, en dat zijn er 6 meer dan vorig jaar.
Ook nieuw in vergelijking met vorig jaar zijn de extra cursussen en seminaries, die je bovenop je gekozen carrière kunt behalen. Dit is om het extra uitdagend te maken of om een bepaalde speciale magische vaardigheid extra te leren.
De gids met alle carrières en extra cursussen, die trouwens echt prachtig geïllustreerd is, kan je hier gratis downloaden.

En dan voor de O.W.L.s, die officieel van start gaan op 1 april.
Hiervoor kregen we een brief van Professor McGonagall, opnieuw keimooi gedaan (download hier), met uitleg over je examens. Daarbij zit dan de lijst met de twaalf vakken en de daarbij horende opdrachten. Hieronder een overzicht van de twaalf vakken en de opdrachten, vertaald naar het Nederlands.

Vak Opdracht
Ancient Runes
Leer der Oude Runen
Hart Rune: lees een boek met een hart op de omslag of het woord hart in de titel
Arithmancy
Voorspellend Rekenen
Magische eigenschappen van het getal 2: balans/tegenstelling – lees iets buiten je gebruikelijke favoriete genre
Astronomy
Astronomie
Nachtlessen: lees dit boek voor het merendeel wanneer het buiten donker is.
Care of Magical Creatures
Verzorging van Fabeldieren
Hippogriefen: lees een boek met een omslag waarop een dier met een bek staat
Charms
Bezweringen
Lumos Maxima: lees een boek met een witte omslag
Defence Against the Dark Arts
Verweer Tegen de Zwarte Kunsten
Wierlingen: Lees een boek dat zich afspeelt aan de zee of kust
Divination
Waarzeggerij
Derde oog: geef nummers aan de boeken die je wil lezen en gebruik een willekeurige nummer kiezer om te beslissen wat je gaat lezen
Herbology
Kruidenkunde
Mimbulus mombletonia: Lees een boek waarvan de titel begint met M
History of Magic
Geschiedenis van de Toverkunst
Heksenjacht: Lees een boek met heksen of tovernaars
Muggle Studies
Dreuzelkunde
Lees een boek vanuit het perspectief van een Dreuzel (een hedendaagse roman)
Potions
Toverdranken
Krimp Oplossing: Lees een boek met minder dan 150 bladzijden
Transfiguration
Transfiguratie
Faunaat lezing: Lees een boek of serie met gedaanteverwisselaars

Mijn gekozen magische carrière voor 2020

Vorig jaar studeerde ik af als Wandmaker of Toverstafmaker.
Dit jaar pak ik het iets minder magisch aan, maar kies ik wel als een carrière dat heel goed bij een boekenwurm als ik past, namelijk Bibliothecaris. Hiervoor moet ik 5 O.W.L.s behalen nu in april.
Daarenboven vond ik bij de extra nieuwe cursussen een trainingsprogramma waar ik meteen door aangetrokken werd, namelijk animagus training of training tot faunaat. Deze cursus vereist het behalen van 3 O.W.L.s in april, maar 2 van die O.W.L.s overlappen met deze nodig voor mijn carrière, waardoor ik slechts 1 extra boek dien te lezen.

Dit zijn mijn twee hoofdoelen dit jaar, bibliothecaris en faunaat. Ik heb bewust voor een iets lichtere uitdaging gekozen, ondanks het feit dat we allen door deze COVID-19 crisis aan ons huis zijn gekluisterd en theoretisch dus meer kunnen lezen. Echter voor mij lukt het lezen iets minder op dit moment. Plus, normaal lees ik het meeste op mijn pendeltreinritten van en naar het werk, en deze zijn nu dus weg gevallen. Daarmee, 6 boeken in april vind ik een mooi doel. Lukt het me meer te lezen, leuk, maar we focussen eerst op mijn hoofddoelen 🙂

Mijn O.W.L.s TBR

Voor elk van de verschillende opdrachten koos ik een bijpassend boek. Hierbij koos ik enkel voor boeken die ik al heb, zij fysiek, als e-boek of audioboek. In eerste instantie koos ik enkel boeken voor de opdrachten die ik moet voldoen, maar ik vond het zo fijn boeken te passen bij de opdrachten, dat ik uiteindelijk voor elk vak een boek koos.

Vak
(opdracht)
Nodig voor Boek
Ancient Runes
(heart)
Bibliothecaris Nicki Pau Preto – Heart of Flames
Arithmancy
(ander genre: horror)
Bibliothecaris & Faunaat John Boyne – Het Victoriaanse Huis
Defence Against the Dark Arts
(zee/kust)
Bibliothecaris Erin A. Craig – House of Salt and Sorrows
History of Magic
(Heksenjacht)
Bibliothecaris Katherine Arden – The Winter of the Witch
Potions
(<150 blz.)
Faunaat Stephen King & Joe Hill – Het Hoge Grass
Transfiguration
(gedaanteverwisselaars)
Bibliothecaris & Faunaat Brigid Kemmerer – A Curse so Dark and Lonely
Astronomy
(nachtles)
Extra credit Lyssa Kay Adams – The Bromance Book Club
Care of Magical Creatures
(bek)
Extra credit Katherine Woodfine – The Mystery of the Clockwork Sparrow
Charms
(witte cover)
Extra credit Brandon Sanderson – Final Empire
Divination
(willekeurige nummer)
Extra credit Lisa Kleypas – Suddenly You
Herbology
(begint met M)
Extra credit Stephen Fry – Mythos
Muggle Studies
(hedendaags)
Extra Credit B. A. Paris – The Dilemma

Twee van de boeken uit deze lijst zijn boeken die ik normaal voorzien had in maart te lezen (The Winter of the Witch en Mythos). Maar door de omstandigheden had ik wat moeite met lezen en schakelde ik over naar audioboeken en guilty pleasure boeken. En nu komt het me eigenlijk goed uit, want ze passen mooi binnen de opdrachten.

En voilà, dat is het.
Ik moet zeggen, door deze readathon kriebelt het alweer een pak meer om in boeken te duiken dan de laatste weken.

Wie doet nog mee? En wat lezen jullie?

3 Comments

 • zwartraafje

  Wauw, deze blogpost ziet er echt zo leuk en overzichtelijk uit. Zo fijn dat je de pdf’s gebruikt en enkele van de afbeeldingen uit de Career Advice bundle hebt gebruikt in je blogpost. Vorig jaar heb ik mijn diploma voor Librarian al behaald en dit jaar heb ik voor een caarière als Magizoologist gekozen. Net als jij hoop ik er de Animagus Training bij te doen. De Dragon Tamer Training ook. Bij de O.W.L.’S. zou dat misschien nog wel lukken maar de N.E.W.T.S. zien er wel heel ambitieus uit als ik bekijk wat ik dan allemaal aan scores zou moeten behalen. Gisteren was ik in een gedichtenbundel begonnen die ik jaren geleden had gekocht. Maar ik werd er echt ongelukkig van en dat kan ik nu niet gebruiken dus heb ik besloten om vandaag in iets anders te starten. De gedichtenbundel was trouwens voor mijn Potions-examen vermits dat één van de weinige ongelezen eigen boeken was dat minder dan 150 bladzijden telt. Bij mij zitten er trouwens heel wat graphic novels tussen mijn tbr. Deels vermits het lezen de laatste tijd niet goed wil vlotten maar ook doordat ik voor sommige boeken gewoon geen ander geschikt boek in huis had en ik dus bij de strips en boeken van mijn man ben moeten gaan kijken

  • Charlotte

   Oei, iets dat je ongelukkig maakt moet je echt niet lezen, en al helemaal niet in deze periode. Voor boeken van minder dan 150 bladzijden zijn er veel klassieke kortverhalen die je gratis online kunt lezen. Bijvoorbeeld The Lottery van Shirley Jackson. Neil Gaiman heeft op zijn site ook een aantal kortverhalen te lezen en ik ben er zeker van dat er nog wel auteurs zijn die kortverhalen op hun website aanbieden die ook in Goodreads zitten 😉
   Heel veel succes alvast!

 • Le petit requin

  Wel, ik ben nu echt niet zo’n grote HP-fan als Liesbet en jij (t.t.z. ik heb de boeken graag gelezen, maar dat stopt het bij 🙂 ), maar dit is dus echt een challenge die goesting doet krijgen om toch dieper in die wereld te duiken. Zo fantastisch uitgewerkt!