Gelezen

Leeslog 2020: update in de opzet

Aan het begin van dit jaar zette ik mijn leeslog voor 2020 op.
Mijn leeslog is een beetje mijn versie van de bullet journal, maar dan alleen voor het bijhouden van de boeken die ik doorheen het jaar las.
2019 was het eerste jaar dat ik zo’n boekje bijhield en het was voor een groot deel ook bedoeld om mijn creatieve ei in kwijt te kunnen. In 2020 echter besloot ik het iets anders aan te pakken, met al een reeks vooraf ingeplande pagina’s die het bijhouden van statistieken zouden vergemakkelijken. Echter heb ik ondertussen al een aantal aanpassingen aan mijn boekje aangebracht in vergelijking met de originele opzet, wegens noodzaak of doordat ik dingen was vergeten. Dus dacht ik van even een update te geven van de opzet, waarin je ook onmiddelijk mijn aanvullingen in de statistieken kunt zien voor de maanden januari tot en met april.

Aan de titelpagina veranderde ik niks, die is perfect zoals die is.
Het enige waarover ik heb nagedacht is of ik al dan niet halve sterretjes wil gaan definiëren.
Tot nu toe, voor de boeken gelezen in 2020, gaf ik elk gelezen boek een waardering tussen 1 en 5 sterren, waarbij ik enkel volle sterren toekende. Soms moet ik echter hard twijfelen vooraleer ik een definitieve sterwaardering toeken. Soms is 3 sterretjes gevoelsmatig te weinig, terwijl 4 sterretjes dan net te veel lijkt, bijvoorbeeld.
Daarom denk ik nu al na of ik dit voor volgend jaar niet zou veranderen.

Na de titelpagina volgen de spreads met de hoofdlijst met alle boeken gelezen in 2020. Hiervoor had ik initieel 2 volle spreads, of 4 bladzijden voorzien, waarop in totaal 103 boeken konden worden geteld.
Echter blijkt 2020 reeds al een fantastisch leesjaar te zijn, waarbij ik in april al mij 48ste boek uitlas! Als ik op dit tempo blijf verder lezen, dan ga ik meer dan 140 boeken gelezen hebben in 2020!
Dus dit bracht me even in een moeilijk parket, want wat zou ik doen als ik onvoldoende plaats had?
Gelukkig was dit eenvoudig opgelost. In mijn boekje van 2019 had ik nog een aantal vrij bladzijden over, die ik voorzichtig heb uitgesneden. Hiervan plakte ik een blad tussen bladzijden 3 en 4, waardoor ik nu 155 boeken kan loggen. Als ik in hetzelfde tempo blijf verder lezen en later nog in de problemen kom, dan kan ik dezelfde techniek toepassen om nog een blad in te kleven 😉

Op de volgende spread besloot ik een lijst met aanwinsten voor 2020 bij te houden.
Dit is de eerste spread waar ik bijna meteen spijt van had. De plaats leek mij te krap en het zag er een beetje vreemd uit. Toen ik ook effectief de eerste aanwinsten begon in te vullen, bleek mijn gevoel bevestigd. De pagina werkte niet, maar ik kon niet meteen bedenken hoe ik het zou oplossen.
Uiteindelijk overkleefde ik de reeds gebruikte bladzijde met een vel ruitjespapier dat uitgeklapt kan worden. Binnenin houdt ik nu mijn lijst met aanwinsten bij, waarbij ik verticaal over de hoogte van het blad schrijf om zo wat meer ruimte in de kolommen te creëren.
De buitenkant van het papier gebruik ik nu om de thema’s en boeken van mijn Owlcrate abonnement bij te houden.
Op de bladzijde daarnaast houdt ik mijn voortgang voor de Cosmere-along bij.

Daarna heb ik nog een lege spread over, waarvan ik nog niet helemaal weer wat ik er mee ga doen of als ik er überhaupt iets mee gaan doen. De spreads na deze lege spread zijn er waar ik mijn algemene leesdoelen en statistieken op bij houdt, dus ik speel ergens met het idee om die lege spread als een soort titelpagina te gaan versieren, maar ik houd het idee nog een beetje af voor als later blijkt dat ik nog plaats nodig heb voor iets anders.

De spread met mijn leesdoelen is weinig veranderd ten opzichte van het origineel. Aleen is deze nu al iets meer aangevuld met vier maanden aan gelezen boeken.
Waar ik wel een oplossing voor heb moeten vinden is voor het dreigende plaatstekort bij doelen 2 en 3. Dit loste ik uiteindelijk op door wat extra papieren flapjes in te plakken. Het is niet perfect, maar het is functioneel. Ik denk wel dat ik, wanneer het jaar ten einde is, de flapjes ga inkorten tot de gebruikte lengte zodat eventueel de rijtitels zichtbaar blijven bij dicht klappen, maar dat zie ik dan wel weer.

Ook de spread met de leestrackers is weinig veranderd, behalve dan dat het nu vier maanden aan boeken weergeeft. Ik hoop heel hard dat ik hier niet met een plaatstekort ga zitten, maar als dit toch zo blijkt, dan zullen waarschijnlijk nog meer flapjes hun intrede doen ;).

En hierna volgen dan de individuele maanden.
Ik doorbladerde eerder al voor jullie mijn volledige leeslog van januari, maar ik verwaarloosde om dit voor de volgende maanden ook te doen. Ik plan dit snel te verhelpen!

Groetjes,
Charlotte

5 Comments

 • fiekefatjerietjes

  Leuk hoe je problemen met die flapjes hebt opgelost! Ik vind het echt een leuke journal. Zelf hou ik niet zo veel info bij, maar het is eigenlijk echt wel leuk.
  Wat me wel is opgevallen, is dat het vakje ‘bibliotheek’ helemaal leeg is. Dat zal wel door de huidige situatie zijn zeker? 🙂

  • Charlotte

   Ik wou dat ik kon zeggen dat het door de situatie is, maar ik ga eigenlijk heel weinig naar de bib.
   Reden hiervoor is dat ik mijn lokale bib helemaal niet meer leuk vind 🙁 Die is een aantal jaar geleden verhuisd en het concept is compleet veranderd naar eerder een bezoekers/ontmoetingscentrum. Op zich een leuk concept, maar de gezelligheid van een bib is verdwenen. Alles is in open vloerenplannen en de boeken staan heel breed verspreid in lage boekenkasten, waardoor je niet meer echt kan snuisteren en ontdekken. Vaak moet er ook op de buik gelegen worden om een bepaalde genre boeken te kunnen bekijken.
   Hetgeen ik leuk vind aan bibliotheken is het feit dat je boeken kunt ontdekken, maar de manier waarop mijn bib nu is ingedeeld, moet je eigenlijk op voorhand al weten wat je wil, omdat 80% van de boeken in het archief staan en je deze dus moet bestellen. Heel jammer vind ik dat en dat is dus ook de reden waarom ik zoveel boeken en e-boeken koop. Goodreads heeft een beetje mijn behoefte aan snuisteren en ontdekken virtueel vervangen.

   • fiekefatjerietjes

    Hmm, nee, dat is inderdaad niet zo leuk nee… Hier is het ook al een tijdje geen bib meer, omdat ik een Kobo Plus abonnement had. Vroeger, toen ik in Gent woonde, ging ik heel vaak naar de bib, maar vond daar niet altijd iets omdat veel boeken die ik wou lezen uitgeleend waren. Waar we nu wonen heb ik vaker geluk, maar de meeste boeken van mijn leeslijst vind ik in de bib bij onze ouders, in het verre West-Vlaanderen. Dat is nu even geen optie, maar ik heb nog veel stapeltjes ongelezen boeken. Eerst maar even deze aanpakken, of mijn TBR zal op het einde van het jaar hoger liggen dan in januari… 🙂

 • Le petit requin

  Oh, ook weer zo mooi gedaan! En al 48 boeken, wow! Als ik doorlees aan mijn huidig tempo, zit ik daar op het einde van het jaar aan, woeps 😉
  Wat je in de reactie hierboven over je bib beschrijft, dat heb ik hier ook heel erg. Op zich zou ik de bib hier vlakbij (meer een dorpsbib) eens moeten uitproberen (als ze weer opengaat), maar in de hoofdbib zijn quasi alle boeken in hardcovers ingebonden om ze te beschermen. Praktisch, maar dat betekent dat de rekken vol staan met allemaal identieke blauwe, rode of groene hardcovers. Tja, gezellig snuisteren zo… Is dus ook echt zo’n bib waar je al moet weten wat je wilt (wat inderdaad, dankzij Goodreads, dan weer wel makkelijker geworden is 🙂 ).

 • zwartraafje

  Je leeslog ziet er nog steeds schitterend uit. Mooi hoe je dat zo gedetailleerd bijhoudt. Wat ik hierboven las over je plaatselijke bibliotheek vind ik dan weer net heel jammer voor je. Het leuke aan zo’n bibliotheekbezoek is inderdaad het op verkenning kunnen gaan. Zonder lijstje naar daar vertrekken en vervolgens met nieuw leesvoer naar huis keren dat je ter plekke hebt ontdekt. Zo jammer dat de nieuwe indeling van jullie bibliotheek net dat gevoel heeft doen verdwijnen. Zelf ga ik de laatste tijd nog maar zelden naar de bibliotheek vermits er in mijn privé bib nog veel ongelezen boeken staan te wachten. Maar ik heb wel een lijstje met boeken die ik ooit wil ontlenen wanneer ik die tbr wat heb laten zakken. Ik kan immers niet alle boeken kopen die me aanspreken. 🙂