Gelezen

Gelezen in december 2023

December is altijd een beetje een vreemde leesmaand voor mij.
Enerzijds zit ik in een soort van voltooiingsfase, waarbij ik nog zoveel mogelijk series wil uitlezen zodat ik ze van mijn lijst kan schrappen. Anderzijds voel ik ook een soort van rem, waarbij ik wel zin heb in het lezen van bepaalde boeken, maar ik mezelf daar toch bij tegen houd, want kan ik die wel nog voor het einde van de maand uitlezen, want een boek over twee maanden heen lezen vind ik al lastig, maar over twee jaren, howla past op!

Dus ja, in die zin was het goed dat ik in november nog zo’n succesvolle YA-serie was beginnen lezen, waardoor ik in december al meteen twee boeken had die ik zeker wel ging kunnen afronden. Daarnaast was er nog een nieuwe leesclub, waarbij ik een boek dat ik al eventjes in de kast had staan omdat het me intimideerde, dan toch nog in 2023 uitlas. Voor de rest is dit een goeie maand om verzamelingen met kortverhalen te lezen!

En zo las ik in december dan toch nog 11 boeken, goed voor 4318 bladzijden. Het gemiddelde december boek komt zo op 393 blz/boek.

Voor de beoordelingen was het een vrij gemiddelde maand waarbij het gemiddelde boek van december op 3,3 sterretjes komt.

Qua doelgroep varieerde ik tussen 4 Young Adult boeken en 7 volwassen boeken.

Zoals steeds varieerde ik ook in leeswijze, met 3 e-boeken, 6 audioboeken en 2 boekenkast-boeken.

Voor de genres wisselde ik tussen 5 genres, namelijk thriller (1), sci-fi (1), romantiek (1), mysterie (4) en fantasy (4).

Voor de taal bleef ik weer in het Engels hangen en las ik geen enkel boek in het Nederlands.

Hieronder de lijst van de boeken die ik in december las en mijn beoordeling in sterretjes.
Klik op de link om naar de flaptekst en mijn recensie te springen!
Zoals steeds, wees bedachtzaam dat zowel flaptekst als recensie eventueel spoilers kunnen bevatten, vooral als het om vervolgdelen in een serie gaat! Soms ga ik spoilers ook gaan verbergen achter een zwarte band, die je kan lezen door de tekst te selecteren zoals hier!

 1. Harper, Jane – Exiles (Aaron Falk #3) 🎧 ★★★★
 2. Hannah, Sophie – Hercule Poirot’s Silent Night (New Hercule Poirot Mysteries #5) 🎧 ★★
 3. Wang, M.L. – The Sword of Kaigen ★★★★
 4. Griffiths, Elly – Bleeding Heart Yard (Harbinder Kaur #3) 🎧 ★★
 5. Shusterman, Neal – Gleanings (Arc of a Scythe #3,5) ★★★
 6. White, Kiersten – The Camelot Betrayal (Camelot Rising #2) 🎧 ★★★★
 7. White, Kiersten – The Excalibur Curse (Camelot Rising #3) 🎧 ★★★
 8. Bardugo, Leigh – The Language of Thorns ( #) ★★★
 9. Jewell, Lisa – None of This is True 🎧 ★★★★
 10. Hallett, Janice – The Christmas Appeal ★★★
 11. Coldbreath, Alice – A Contracted Spouse for the Prizefighter (Victorian Prizefighters #3) ★★★★

🎧 Harper, Jane – Exiles (Aaron Falk #3) ★★★★

Genre: Mysterie

At a busy festival site on a warm spring night, a baby lies alone in her pram, her mother vanishing into the crowds.

A year on, Kim Gillespie’s absence casts a long shadow as her friends and loved ones gather deep in the heart of South Australian wine country to welcome a new addition to the family.

Joining the celebrations is federal investigator Aaron Falk. But as he soaks up life in the lush valley, he begins to suspect this tight-knit group may be more fractured than it seems.

Between Falk’s closest friend, a missing mother, and a woman he’s drawn to, dark questions linger as long-ago truths begin to emerge.

Boek drie, en voor zover ik weet ook het laatste boek, in de Aaron Falk reeks van Jane Harper is denk ik wel mijn favoriet van de drie.
Harper weet als geen ander hoe ze een karaktergedreven verhaal kan opbouwen. De mysteries in dit verhaal worden heel langzaam opgebouwd, terwijl er toch steeds een onderstroom van spanning aanwezig is. Steengoed.

🎧 Hannah, Sophie – Hercule Poirot’s Silent Night (New Hercule Poirot Mysteries #5) ★★

Genre: Mysterie

It’s 19 December 1931. Hercule Poirot and Inspector Edward Catchpool are called to investigate the murder of a man in the apparent safe haven of a Norfolk hospital ward. Catchpool’s mother, the irrepressible Cynthia, insists that Poirot stays in a crumbling mansion by the coast, so that they can all be together for the festive period while Poirot solves the case. Cynthia’s friend Arnold is soon to be admitted to that same hospital and his wife is convinced he will be the killer’s next victim, though she refuses to explain why.

Poirot has less than a week to solve the crime and prevent more murders, if he is to escape from this nightmare scenario and get home in time for Christmas. Meanwhile, someone else – someone utterly ruthless – also has ideas about what ought to happen to Hercule Poirot . . .

Dit was gewoon ok.
Een goede compagnon om naar te luisteren tijdens het handwerken, maar niet echt memorabel. Het is ook zo’n boek waar je gewoon alles van slikt terwijl je aan het lezen bent, maar van zodra je ergens bij stil staat en over gaat nadenken, dan begint het serieus barstjes te vertonen. Deze slaagde er ook niet echt in mij dat typische Agatha Christie/cozy mystery gevoel te geven.

Wang, M.L. – The Sword of Kaigen ★★★★

Genre: Fantasy

On a mountainside at the edge of the Kaigenese Empire live the most powerful fighters in the world, warriors capable of raising the sea and wielding blades of ice. For centuries, the fighters of the Kusanagi Peninsula have held the Empire’s enemies at bay, earning their treacherous spit of land the name ‘The Sword of Kaigen.’
Born into Kusanagi’s legendary Matsuda family, fourteen-year-old Mamoru has always know his purpose: to master his family’s fighting techniques and defend his homeland. But when an outsider arrives and pulls back the curtain on Kaigen’s alleged age of peace, Mamoru ralizes that he might not have much time before he has to become the fighter he was bred to be. Even worse, the empire he was born to defend might stand on a foundation of lies.

Misaki told herself that she left the passions of her youth behind when she married into the Matsuda house. Determined to be a good housewife and mother, she hid away her sword, along with everything from her days as a fighter in a faraway country. But with her son asking questions about the outside world, the threat of invasion looming on the horizon, and her frigid husband grating on her nerves, Misaki finds the fighter in her clawing its way back to the surface.

When the winds of war reach their peninsula, will the Matsuda family have the strength to defend their empire? Or will they tear each other apart before the true enemies ever reach their shores?

Mijn recensie voor dit boek kon je eerder hier al lezen!

🎧 Griffiths, Elly – Bleeding Heart Yard (Harbinder Kaur #3) ★★

Genre: Mysterie

A murderer strikes at a school reunion–but the students are no strangers to death– in this propulsive, twisty thriller from the internationally bestselling author of the Ruth Galloway Mysteries

Is it possible to forget that you’ve committed a murder?

When Cassie Fitzgerald was at school in the late 90s, she and her friends killed a fellow student. Almost twenty years later, Cassie is a happily married mother who loves her job–as a police officer. She closely guards the secret she has all but erased from her memory.

One day her husband finally persuades her to go to a school reunion. Cassie catches up with her high-achieving old friends from the Manor Park School–among them two politicians, a rock star, and a famous actress. But then, shockingly, one of them, Garfield Rice, is found dead in the school bathroom, supposedly from a drug overdose. As Garfield was an eminent–and controversial–MP and the investigation is high profile, it’s headed by Cassie’s new boss, DI Harbinder Kaur, freshly promoted and newly arrived in London. The trouble is, Cassie can’t shake the feeling that one of them has killed again.

Is Cassie right, or was Garfield murdered by one of his political cronies? It’s in Cassie’s interest to skew the investigation so that it looks like it has nothing to do with Manor Park and she seems to be succeeding.

Until someone else from the reunion is found dead in Bleeding Heart Yard…

Dit begon interessant, maar ik verloor eigenlijk vrij snel mijn interesse. De personages spraken mij totaal niet aan en het verhaal op zijn geheel was nogal saai. De uiteindelijke ontknoping kon het voor mij ook niet echt redden

Shusterman, Neal – Gleanings (Arc of a Scythe #3,5) ★★★

Genre: Sci-Fi

The New York Times bestselling Arc of the Scythe series continues with “captivating…thrilling” ( School Library Journal ) stories that span the timeline. Storylines continue. Origin stories are revealed. And new Scythes emerge!

There are still countless tales of the Scythedom to tell. Centuries passed between the Thunderhead cradling humanity and Scythe Goddard trying to turn it upside down. For years, humans lived in a world without hunger, disease, or death with Scythes as the living instruments of population control.

Neal Shusterman—along with collaborators David Yoon, Jarrod Shusterman, Sofía Lapuente, Michael H. Payne, Michelle Knowlden, and Joelle Shusterman—returns to the world throughout the timeline of the Arc of a Scythe series. Discover secrets and histories of characters you’ve followed for three volumes and meet new heroes, new foes, and some figures in between.

Gleanings shows just how expansive, terrifying, and thrilling the world that began with the Printz Honor–winning Scythe truly is.

Ik was dol op de Arc of a Scythe-serie toen ik deze in 2018/2019 las. Ik was een beetje verrast toen ik ontdekte dat er in 2022 nog een boek uitkwam, gezien het toch een goed afgeronde trilogie was, maar aangezien het om extra kortverhalen gaat, is het wel logisch, aangezien ik denk dat deze wereld nog veel meer verhalen te vertellen heeft.
En al met al vond ik het leuk om deze kleine extraatjes te lezen, maar ik denk wel dat ik er meer van had genoten als ik dit dichter bij de originele serie had gelezen.

🎧 White, Kiersten – The Camelot Betrayal (Camelot Rising #2) ★★★★

Genre: Fantasy

The second book in a new fantasy trilogy from New York Times bestselling author Kiersten White, exploring the nature of self, the inevitable cost of progress, and, of course, magic and romance and betrayal so epic Queen Guinevere remains the most famous queen who never lived.

EVERYTHING IS AS IT SHOULD BE IN CAMELOT: King Arthur is expanding his kingdom’s influence with Queen Guinevere at his side. Yet every night, dreams of darkness and unknowable power plague her.

Guinevere might have accepted her role, but she still cannot find a place for herself in all of it. The closer she gets to Brangien, pining for her lost love Isolde, Lancelot, fighting to prove her worth as Queen’s knight, and Arthur, everything to everyone and thus never quite enough for Guinevere–the more she realizes how empty she is. She has no sense of who she truly was before she was Guinevere. The more she tries to claim herself as queen, the more she wonders if Mordred was right: she doesn’t belong. She never will.

When a rescue goes awry and results in the death of something precious, a devastated Guinevere returns to Camelot to find the greatest threat yet has arrived. Not in the form of the Dark Queen or an invading army, but in the form of the real Guinevere’s younger sister. Is her deception at an end? And who is she really deceiving–Camelot, or herself?

Tegen mijn verwachtingen in gaat dit boek niet meteen verder met het verhaal zoals het in boek één eindigde, maar in plaats daarvan duiken nieuwe verhalen en missies op. Sommige lezers zullen dit waarschijnlijk niet appreciëren, gezien het de plot niet echt vooruit brengt, maar ik heb hier best wel van genoten.
Ik blijf fan van de manier waarop de Arthur-legende herschreven werd en van de onderliggende
boodschap over de kosten van vooruitgang, mens versus natuur.

“How unfortunate that nature was both the most peaceful and the most dangerous place possible. But that was its duality. It gave life and it took it, provided and withheld, offered beauty and danger in equal measure. Camelot was safe and ordered and structured, so many things put in place to separate people from nature. Roofs and walls. Pipes for water. Swords with men to wield them. The separation was a protection but also a loss.”

Gezien dit ook een YA-boek is, waren er wel een paar dingen die veel te snel werden afgehandeld of mijn volwassen ogen in mijn hoofd deden rollen, maar over het algemeen heb ik echt genoten van dit meanderende boek. Het einde was uitstekend, de perfect opzet voor de finale!

🎧 White, Kiersten – The Excalibur Curse (Camelot Rising #3) ★★★

Genre: Fantasy

The gripping conclusion to an Arthurian fantasy trilogy finds Guinevere questioning everything—friends and enemies, good and evil, and, most of all, herself.

While journeying north toward the Dark Queen, Guinevere falls into the hands of her enemies. Behind her are Lancelot, trapped on the other side of the magical barrier they created to protect Camelot, and Arthur, who has been led away from his kingdom, chasing after false promises. But the greatest danger isn’t what lies ahead of Guinevere—it’s what’s been buried inside her.

Vowing to unravel the truth of her past with or without Merlin’s help, Guinevere joins forces with the sorceress Morgana and her son, Mordred—and faces the confusing, forbidden feelings she still harbors for him. When Guinevere makes an agonizing discovery about who she is and how she came to be, she finds herself with an impossible fix a terrible crime, or help prevent war.

Guinevere is determined to set things right, whatever the cost. To defeat a rising evil. To remake a kingdom. To undo the mistakes of the past…even if it means destroying herself.

Guinevere has been a changeling, a witch, a queen—but what does it mean to be just a girl?

Jammer dat de conclusie van deze trilogie, meteen ook het zwakste boek was. Hoewel dit nog steeds leuk weg las, was het uiteindelijk slordig en ietwat teleurstellend, door het ontbreken aan charme en emotionele diepgang.

De auteur wil duidelijk een aantal boodschappen overbrengen en het boek zo meer cultureel relevant maken, maar hierbij overspeelde ze toch wel wat haar hand.
Personages gaan zich opeens anders gaan gedragen en relaties worden plotseling uit het niets onthuld, ten koste van het overkoepelende verhaal, dat uiteindelijk een beetje te gemakkelijk wordt afgehandeld.

Hoewel deze finale dus een beetje struikelend de finishlijn overkomt, ben ik toch blij dat ik deze serie heb uit gelezen. Absoluut bewonderenswaardig hoe de Arthur-legende werd heruitgevonden, met een heel uniek en divers verhaal tot gevolg.

Bardugo, Leigh – The Language of Thorns ( #) ★★★

Genre: Fantasy

Love speaks in flowers. Truth requires thorns.

Travel to a world of dark bargains struck by moonlight, of haunted towns and hungry woods, of talking beasts and gingerbread golems, where a young mermaid’s voice can summon deadly storms and where a river might do a lovestruck boy’s bidding but only for a terrible price.

Inspired by myth, fairy tale, and folklore, #1 New York Times—bestselling author Leigh Bardugo has crafted a deliciously atmospheric collection of short stories filled with betrayals, revenge, sacrifice, and love.

Perfect for new readers and dedicated fans, these tales will transport you to lands both familiar and strange—to a fully realized world of dangerous magic that millions have visited through the novels of the Grishaverse.

This collection of six stories includes three brand-new tales, all of them lavishly illustrated with art that changes with each turn of the page, culminating in six stunning full-spread illustrations as rich in detail as the stories themselves.

Voor de laatste opdracht in mijn “Adventure in Aeldia” had ik een boek met een vos op de cover of in de titel nodig, dus toen ik dit nog ongelezen op mijn boekenplank zag staan, leek mij dit de perfecte gelegenheid. Bovendien is er iets met de kerstperiode waardoor ik al eens graag korte verhaaltjes lees, zeker als het sprookjes zijn.

Dit las echt heel leuk weg. Heel gezellige, duistere sprookjes, dikwijls met een kleine verwijzing naar een bekend sprookje of mythe.
De illustraties zijn ook absoluut een meerwaarde. De illustratie krijgt elke volgende pagina iets extra’s, wat leuk ontdekken is, samen met de ontwikkelingen in het verhaal zelf.

Individuele beoordelingen:

 1. Ayama and the Thorn Wood – 4★
 2. The Too Clever Fox – 3.5★
 3. The Witch of Duva – 3.5★
 4. Little Knife – 3★
 5. The Solider Prince – 3.5★
 6. When Water Sang Fire – 4.5★

🎧 Jewell, Lisa – None of This is True ★★★★

Genre: Thriller

Celebrating her forty-fifth birthday at her local pub, popular podcaster Alix Summers crosses paths with an unassuming woman called Josie Fair. Josie, it turns out, is also celebrating her forty-fifth birthday. They are, in fact, birthday twins.

A few days later, Alix and Josie bump into each other again, this time outside Alix’s children’s school. Josie has been listening to Alix’s podcasts and thinks she might be an interesting subject for her series. She is, she tells Alix, on the cusp of great changes in her life.

Josie’s life appears to be strange and complicated, and although Alix finds her unsettling, she can’t quite resist the temptation to keep making the podcast. Slowly she starts to realise that Josie has been hiding some very dark secrets, and before she knows it, Josie has inveigled her way into Alix’s life—and into her home.

But, as quickly as she arrived, Josie disappears. Only then does Alix discover that Josie has left a terrible and terrifying legacy in her wake, and that Alix has become the subject of her own true crime podcast, with her life and her family’s lives under mortal threat.

Who is Josie Fair? And what has she done?

Dit was alweer het zesde boek dat ik las van deze auteur. Ze waren allemaal altijd heel erg meeslepend en deze was daar zeker geen uitzondering op.
Het audioboek maakte het des te meeslepender, vooral voor de gedeelten van de podcast en true crime-show.

Het verhaal zelf is er eentje dat verdeeldheid zaait.
Zonder iets van het verhaal te verklappen, er passeren nogal wat moreel twijfelachtige personages de revue en soms was het moeilijk mijn mening over deze personen en hun acties te scheiden van mijn mening over het verhaal. Dit is een dikke pluim voor de auteur, want dit betekent dat ze mij volledig mee had en haar personages als echte mensen lazen. Ik kan haar schrijftalent dus absoluut niet in vraag stellen!

Wat ik wel in vraag stel is wat nu in hemelsnaam waar was van gans dit verhaal?!
Als lezer krijg je verschillende opties voor geschoteld en ook op het eind wordt nog eens extra twijfel op het relaas geworpen. Dit was duidelijk zo gepland, gezien de titel van het boek. Echt goed bedacht en uitgevoerd!

Hallett, Janice – The Christmas Appeal ★★★

Genre: Mysterie

One dead Santa. A town full of suspects. Will you discover the truth?

Christmas in Lower Lockwood, and the Fairway Players are busy rehearsing their festive pantomime, Jack and the Beanstalk, to raise money for the church roof appeal. But despite the season, goodwill is distinctly lacking amongst the amateur dramatics enthusiasts. Sarah-Jane is fending off threats to her new position as Chair, the fibreglass beanstalk might be full of asbestos, and a someone is intent on ruining the panto even before the curtain goes up.

Of course there’s also the matter of the dead body. Who could possibly have had the victim on their naughty list? Join lawyers Femi and Charlotte as they read the round robins, examine the emails and pore over the police transcripts. Will the show go on?

Dat ik fan ben van Janice Halletts boeken wisten jullie misschien al wel. Haar doorbraak “The Appeal” is haar meest populaire werk tot nu toe, hoewel niet mijn favoriet, die is weggelegd voor “The Twyford Code”. Wat niet wil zeggen dat ik “The Appeal” niet goed vond, integendeel. Dus toen ik zag dat er een nieuw verhaal met dezelfde personages uit was gekomen met een kerst-thema, moest ik deze natuurlijk in december nog lezen!

De opzet van dit verhaal is vrij gelijkaardig aan zijn voorganger.
Twee juridische assistenten krijgen van hun baas een dossier vol correspondentie met de vraag wat zij hieruit concluderen. Als lezer krijgen we deze correspondentie – bestaande uit e-mails, chat berichten en sms’jes – op dezelfde manier te lezen, zodat we mee kunnen raden naar wat er gaande is.

Door het format las dit opnieuw als een trein.
Heel moeilijk weg te leggen, want ik wou altijd snel even het volgende berichtje lezen, en het volgende, waardoor ik het boek heel snel had uitgelezen.
En de berichtjes! Sommigen waren zo heerlijk kattig en bitsig, waardoor ze zoveel onthulden over de personages en hun onderlinge relaties. Heel vernuftig gedaan.

Het uiteindelijke blootgelegde verhaal vond ik uiteindelijk wel een pak minder interessant. De impact was minimaal en het voelde uiteindelijk allemaal vrij zinloos aan.

Coldbreath, Alice – A Contracted Spouse for the Prizefighter (Victorian Prizefighters #3) ★★★★

Genre: Romantiek

Theodora knows in her heart that she has star quality but sadly, no-one else in her theatrical family feels the same way. When her sister, leaves to get married, Theo is promptly axed from the bill and expected to take a back seat in the family business.
Clem Dabney, aspiring theatre owner and ex-prizefighter has built up his supper and song business as far as he can take it. In order to expand he now needs a theatre. When Theodora appears before him with her outrageous proposition, he sees his chance and devil take the consequences.
Their marriage is purely a business arrangement, so Theo is not worried about Clem’s reputation and Clem is not concerned about Theo’s distinct lack of feminine charm. Now that’s all settled and out of the way, both agree things should be straightforward enough… Why then, is Clem acting the jealous husband when Theo finds herself among a throng of new admirers?

Nog eentje die ik las om een serie te kunnen afvinken.
In eerste instantie wilde ik dit boek bewaren, omdat ik bijna doorheen de backlist van deze auteur ben en ik toch nog een boek achter de hand wou houden. Maar aan de andere kant vind ik eind December een moeilijke periode om een boek te beginnen. Ik wil iets niet al te zwaar, dat ik nog voor het nieuwe jaar kan uitlezen, want ik draag niet graag boeken over. Dus uiteindelijk was deze de perfecte kandidaat uit mijn TBR, die ook nog eens mee werkte aan een leesdoel!

En ja, deze was net weer zo geweldig als de vorige boeken.
Verrassend, uiterst origineel en gezellig om te lezen. Een beetje langdradig misschien, met wat te veel bijkomende personages en onnodige drama, maar uiteindelijk deed het precies wat ik ervan verlangde: mij entertainen en transporteren, zonder dat ik al te veel moest nadenken, maar toch geen dertien-in-een-dozijn romance was.

Ik ben fan! En ik hoop dat er meer boeken in deze serie komen!

2 Comments

 • Irene

  None of this is true heb ik ook nog op mijn e-reader staan. Ben ook wel fan van de boeken van Lisa Jewell! Erg benieuwd naar. En je hebt ook benieuwd gemaakt naar dat laatste boek!

 • zwartraafje

  Het boek van Leigh Bardugo staat hier ook nog op me te wachten maar wel de vertaling. Al viel het me onlangs zowel bij het bekijken van de boeken die ik vorig jaar las als bij het doorlopen van mijn TBR op dat er vooral heel veel Engelstalige op stonden.

Leave a Reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.