Gemaakt

Dag van de week debardeur

Een tijdje terug toonde ik dat ik mij weer maar eens had laten gaan en, ondanks dat ik thuis bijna zelf een winkel kan beginnen, toch weer een lading nieuwe wolletjes had gekocht.
Hierbij liet ik ook weten dat ik voor één derde van de bollekes een heel specifiek plan in gedachten had, waarvoor ik al aan het rekenen en tellen was geslagen.

Mijn plan betrof de twee bollekes witte en twee bolleke zwarte wol.
Ik had samen met mijn petekind naar de Netflix-serie Wednesday gekeken en bij het zien van die debardeur stond mijn brei-radar meteen alert. En toen ik later zoveel bollekes witte en zwarte wol in de winkel zag liggen, dan leek het precies wel een teken dat ik daar effectief werk van moest maken.

Zoals gezegd was mijn originele plan om zelf het patroon uit te dokteren. Leek me niet zo moeilijk, alleen aardig wat reken en telwerk.
Maar bij het googelen naar close-up foto’s van de debardeur, zag ik dat al heel wat mensen zelf hun patroon online had gegooid. Sjah, waarom zou ik dan al het telwerk nog eens gaan doen?

Ik maakte een proeflapje met mijn wol en gewenste breinaald en zag dat het patroon dat Jenny Kiefer had uitgeschreven voor deze debardeur dienst ging kunnen doen om mijn eigen versie te breien.

Het was alweer even geleden dat ik met meerdere kleuren had gebreid.
Het moeilijke hierbij is enerzijds zorgen dat je geen gaatjes krijgt waar je van kleur wisselt en anderzijds niet volledig gefrustreerd te raken door in de war rakende draden.
Voor dat laatste vond ik nog deze goed werkende truc, waarbij je na een heengaande rij de naald keert door die van je weg te draaien en bij de terugkerende rij net naar je toe draait!

Heel in het begin, nadat ik de wol had gekocht, was mijn plan om de vest af te maken voor mijn petekinds kerstcadeau. Maar ik was weer eens veel te laat eraan begonnen, waardoor ik in mijn hoofd dit plan al had laten varen.
Nu bleek dit eigenlijk enorm snel te breien en toen ik met nog twee dagen voor kerstmis eigenlijk enkel nog de hals- en mouwboorden te breien had, wilde ik mezelf nu ook niet meer geven en moest en zou dit nog in een kerstpakje verdwijnen!

Een enorme hulp bij het breien van deze was mijn nieuwe neklamp.
Ik kocht die online een paar dagen nadat ik mijn wolletjes had gekocht, omdat ik het eigenlijk absoluut haat om met zwarte wol te werken. Je ziet helemaal niks en krijgt er alleen koppijn van. Maar online zag ik heel wat tips over zo’n neklamp, dus wou ik dat ook eens uitproberen.
En jawel, ik ben fan, niet alleen voor bij zwarte wol, maar gewoon algemeen voor het handwerken wanneer het ontiegelijk vroeg donker wordt!

En tadaa! Dit is hem dan! De Wednesday debardeur!
Ik breide de laatste steek uiteindelijk nog op 23 december rond middernacht, lol. Ik heb hem toen zelfs nog even gewassen en opengelegd om te drogen, zodat ik hem op 24 december in de namiddag in een pakje kon steken!

Een heel tof ding om te breien ook.
Ik was van in het begin benieuwd hoe die halslijn gebreid moest worden en uiteindelijk was dit zowel simpel als geniaal.
Er stonden wel een paar foutjes in het patroon, maar niks dat onoverkomelijk was. Dus ik zou het aanraden als je een soortgelijke debardeur wilt maken 🙂

Groetjes,
Charlotte

One Comment

Leave a Reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.