Gelezen

Recensie Secret Project #1: Tress of the Emerald Sea

In maart 2022 kondigde auteur Brandon Sanderson op een vrij theatrale manier aan dat hij in het geheim vijf extra boeken had geschreven. Vier van die geheime projecten besloot hij op een niet traditionele manier aan te bieden, namelijk via zelf-publicatie dat hij hopelijk kon financieren via een campagne op Kickstarter. Dit bleek een meesterlijke zet te zijn, want die campagne werd de meest succesvolle ooit!

Gezien Brandon Sanderson één van mijn favoriete auteurs is, wou ik heel graag deel uitmaken van dit unieke project. Door het kostenplaatje twijfelde ik toch wel eventjes, maar ik ging uiteindelijk toch overstag om ook voor de fysieke super de luxe edities van deze boeken te gaan.

Op 1 januari was het dan zover! Dan kreeg iedereen, die de campagne had gesteund, ik dus ook, het eerste van de vier geheime projecten als e-boek in hun e-mail inbox. De fysieke edities zouden in de loop van de maand hun weg naar hun nieuwe thuis vinden, maar via e-boek kon al in het nieuwe verhaal gedoken worden, wat ik meteen al op 1 januari deed!

Ik wou wachten om mijn recensie hier te plaatsen tot ik ook foto’s kon delen van het fysieke boek, maar helaas heb ik dit nog steeds niet ontvangen. Door problemen met de printer in Amerika en door de talrijk sneeuwstormen eind 2022/begin 2023, loopt de uitzending heel wat vertraging op.
Gezien we ondertussen al meer dan halverwege februari zijn en ik dit eerste boek dus eigenlijk al in de eerste week van januari uitlas, heb ik dan toch besloten mijn recensie over de inhoud van het boek al te delen. Wanneer het fysieke boek dan eindelijk zijn weg naar mijn handen heeft gevonden, zal ik een nieuw berichtje hier plaatsen!

In de aanloop van de publicatie van het eerste boek in dit project, werden al heel veel zaken verklapt. Zo werd de echte titel onthuld en konden de eerste paar hoofdstukken op Brandon Sandersons website gelezen worden.
Zelf wou ik eigenlijk zo onwetend mogelijk blijven en bleef ik dus weg van deze spoilers, tot ik op 1 januari dus het e-boek in mijn e-mail vond en meteen ten volle het verhaal in kon duiken.

Brandon Sanderson – Tress of the Emerald Sea (The Cosmere) ★★★★

Genre: Fantasy

#1 New York Times bestselling author Brandon Sanderson expands his Cosmere universe shared by The Stormlight Archive and Mistborn with a new standalone novel for everyone who loved The Princess Bride.

The only life Tress has known on her island home in an emerald-green ocean has been a simple one, with the simple pleasures of collecting cups brought by sailors from faraway lands and listening to stories told by her friend Charlie. But when his father takes him on a voyage to find a bride and disaster strikes, Tress must stow away on a ship and seek the Sorceress of the deadly Midnight Sea. Amid the spore oceans where pirates abound, can Tress leave her simple life behind and make her own place sailing a sea where a single drop of water can mean instant death?

Note from Brandon:
I started writing this in secret, as a novel just for my wife. She urged me to share it with the world—and alongside three other secret novels, with the support of readers worldwide it grew into the biggest Kickstarter campaign of all time. I’m excited to present this first book to you at last: a different type of Brandon Sanderson story, one I wrote when there were no time constraints, no expectations, and no limits on my imagination. Come be part of the magic.

In the middle of the ocean, there was a girl who lived upon a rock.

Oh, maar wat was dit weer een absoluut pareltje! En ik bedoel dit in elke mogelijke zin, van inhoud tot uitvoering!
Eerst en vooral, de prachtige verzorging van het e-boek, doen mij nog meer verlangen om het echte boek te ontvangen. Die cover alleen al!
Dit boek is digitaal al een absolute visuele traktatie. Niet alleen is het boek doorspekt met prachtige paginagrote illustraties, maar ook de rest van het boek is heel mooi verzorgd met hoofdstukelementen die mee het verhaal vertellen!

this is a tale about people who are both what they seem and not what they seem. Simultaneously. A story of contradictions. In other words, it is a story about human beings.

En dan het verhaal zelf, zo zo tof! Ik versta echt niet hoe Sanderson dat doet. Hij schrijft zo snel, zo veel en nog weet hij me met iedere nieuwe publicatie van mijn sokken te blazen!

Zijn eerste in het geheim geschreven boek vertelt het avontuur van Tress, een jongedame die heel content is om de rest van haar leven op haar kleine eilandje door te brengen, totdat haar vriend Charlie in de problemen komt op zee en ze een reddingsactie op poten zet dat het avontuur van haar leven zal worden.

Most people never live, Tress, because they’re afraid of losing the years they have left… years that also will be spent not living. The irony of a cautious existence.

Dit was zo’n tof, uniek, charmant en gezellig avontuur! Totaal iets anders dan Sanderson’s anders grootse epische verhalen, maar met dezelfde karakteristieke flair voor het creëren van de meest unieke, magische werelden.

De wereld in dit boek berust op zo’n simpel idee, dat je niet kan geloven dat niemand dat nooit eerder bedacht. Het lijkt zo bedrieglijk simpel en voor de hand liggend. Het bijhorende magiesysteem is zo fantastisch uitgewerkt en biedt nog zoveel ruimte om te groeien. Ik hoop echt dat Sanderson nog verhalen zal bedenken in deze wereld, want ik wil ook de andere zeeën gaan verkennen!

The locals worshipped those twelve moons as gods, which we can all agree is far more ridiculous than whatever it is you worship. However, it’s easy to see where the superstition began, bearing in mind the spores—like colorful sand—that the moons dropped upon the land.

De stem die het verhaal vertelt, vind ik persoonlijk heel fijn. Heel gemoedelijk met een serieuze portie onnozelheid en flauwe humor, dat af en toe wel iets weg heeft van Adam Douglas van The Hitchhicker’s Guide to the Galaxy.
Zij die ook iets meer vertrouwd zijn met Sanderson’s bredere universum The Cosmere, zullen een extra niveau van plezier beleven in het lezen vanuit het perspectief van deze verteller, aangezien het een cruciaal personage is in zijn canon. Maar zelfs als je nog nooit eerder een boek van Sanderson las, dan kan je ten volle genieten van dit verhaal. Het lijkt mij zelfs ook een goed uitgangspunt om voor het eerst kennis te maken met deze auteur.

Sanderson zegt zelf dat het zaadje voor dit verhaal begon te kiemen bij het bekijken van The Princess Bride. Ik zag noch de film en las noch het boek, maar ik zie zeker parallellen met Stardust van Neil Gaiman. Een uiterst vermakelijk avonturenverhaal, dat elementen uit traditionele sprookjes haalt.

Tress of the Emerald Sea is voor mij dus opnieuw een triomf voor Sanderson. Zijn plezier bij het schrijven van dit boek, wordt overgedragen op de lezer. Het avonturenverhaal is gezellig, innemend en vertrouwd in een verbluffend unieke en fantasierijke context. Een absoluut genot om te lezen!