Gemaakt

Genredeken: februari

Bij mijn eerste update van mijn genredeken twijfelde ik nog of ik wel elke maand een update zou geven hier. Dit kwam vooral omdat ik merkte dat ik me te bewust was van de kleurtjes die ik haakte, als ik deze naarstig haakte net na het uitlezen van het boek. Hierdoor begon ik al de neiging te krijgen de keuze van mijn volgende boek te gaan laten afhangen van de kleur die ik wel of niet wou haken als volgende streep in het deken. Dit wil ik dus echt niet.
Daarom kwam het mij eigenlijk heel goed uit dat ik in februari weer maar eens bij alles vertraging opliep. Zo ook bij het streepjes haken in mijn genredeken, terwijl ik niet stopte met boeken lezen. Hierdoor werd ik mij veel minder bewust van de kleuren die ik zou moeten gaan haken en vergat ik dus om mij daar zorgen over te maken als ik een volgend boek uitkoos. Hierdoor koos ik effectief het boek dat ik wou lezen en niet de kleur die ik wel of niet wou gaan haken. Een tweetal weken tot een maand tijd laten tussen het uitlezen van een boek en zijn streep haken lijkt mij tot nu toe dus ideaal.
Voor februari haakte ik uiteindelijk de laatste streep op 15/03, maar las ik voor maart ondertussen wel al vijf boeken. En dan maandelijks hier een update plaatsen, maar dan met een maand verschoven, wordt dan wel weer een haalbare kaart.

Bij deze dus, de genres van februari.
In februari las ik 9 boeken, gespreid over 7 verschillende genres:
Februari genres
1. Mysterie
2. YA Fantasy
3. Historische fictie
4. Romantiek
5. Sci-Fi
6. Strip/Graphic novel
7. Mysterie
8. Historische romantiek
9. YA Fantasy

In vergelijking met de genres van januari, zijn dit 3 terugkerende genres (mysterie, YA fantasy & strip) en 4 nieuwe genres, en dus werden in februari 4 nieuwe kleurtjes in het deken geïntroduceerd.
Een groot deel van februari was ik me nog steeds te bewust van het afwisselen van genre, waardoor naar mijn gevoel de variatie van kleuren in het deken nog niet volledig natuurlijk zijn, zoals ze zouden zijn als ik onbewust had gekozen. Dat effect zal wel in maart zichtbaar beginnen worden.

Wat het ook zij, het resultaat is toch wel al schoon, vind ik.

Voor maart loop ik bij het haken weer een behoorlijk aantal boeken achter. Ik zit bovendien ook met een dilemma van formaat. Ik las namelijk een non-fictie boek (schokkend!) en dit genre heb ik niet opgenomen in mijn kleurenlijst. Normaal zou ik dat dus als “ander” moeten bestempelen en haken in lila, maar net omdat een non-fictie lezen voor mij toch wel een unicum is, twijfel ik nu of ik een nieuwe kleur moet introduceren – misschien een blauw-tint – om het te onderlijnen. Andere optie is om de categorie “historisch” te herdopen naar “historisch & non-fictie” en dus in het donker groen haken. Mijn logica hierbij is dat historisch fictie meestal vertrekt ook van een non-fictie gegeven.
Wat denken jullie: Categorie “ander”, een nieuw kleur introduceren, of samenvoegen met “historisch”?

One Comment

  • zwartraafje

    Ik was benieuwd of het je zou lukken om puur op gevoel boeken uit te kiezen in plaats van je te laten leiden door de kleuren. Zo fijn dat dat gelukt is want nu krijg je echt een eerlijke weerspiegeling van wat je las en wat ziet het er mooi uit.