Gelezen

Leeslog 2021: terugblik jaarspreads

Vooraleer ik helemaal in detail treedt met de hopen cijfertjes die ik verzamelde voor mijn leesjaar 2021, wil ik jullie nog een laatste keer (denk ik) mee nemen in mijn leeslog van 2021.
Wat jullie vooral van mijn leeslog al hebben gezien zijn de maandoverzichten, maar misschien herinneren jullie je ook nog van bij mijn bericht over het opzetten van mijn leeslog, dat ik ook een aantal algemene spreads maakte aan het begin van mijn journal. Jullie hebben deze spreads dus al allemaal gezien in hun maagdelijke versie aan het begin van het jaar. Nu wil ik jullie het ingevulde resultaat na een jaar tonen.

De kaft is natuurlijk niet veranderd, maar het dunne boekje aan het begin van 2021 is toch wat in omvang toegenomen!

De eerste 2 spreads zijn ook onveranderd gebleven. De eerste was een titelblad en het tweede een referentie naar het recensiesysteem CAWPILE, bedacht door BookRoast, wat ik in 2021 voor het eerst ten volle heb uitgeprobeerd.
Spoiler voor mijn leeslog van dit jaar: Ik ben fan van het systeem, maar een paar categorieën werkten niet zo goed voor mij. Dit jaar ga ik mijn eigen acroniem gebruiken om te recenseren, weliswaar volledig gebaseerd op deze CAWPILE met mijn eigen twist. Maar meer hierover later 😉

De volgende paar spreads is waar ik de hoofdlijst met alle gelezen boeken in bijhoudt. Zoals je kan zien hield ik genoeg plaats over en heb ik zelfs nog 1 bladzijde over. Ik heb eventjes getwijfeld of ik die ene bladzijde nog zou opvullen met iets, maar heb voorlopig niks kunnen bedenken, dus laat ik het maar zo.

Deze spread was een jaaroverzicht waar ik doorheen het jaar ook de publicatiedatum voor boeken waar ik naar uitkeek in neer schreef. De boeken die ik uiteindelijk ook in 2021 las markeerde ik in geel.
Het idee van zo’n lijst blijf ik een goeike vinden, maar de manier waarop kan beter. In mijn leeslog voor dit jaar pakte ik het dus iets anders aan (opnieuw spoiler dus).

Vervolgens stond ik mezelf 1 spread toe om mijn fysieke boekaankopen op bij te houden. En het is precies alsof ik erom heb gedaan, want ik had letterlijk net genoeg plaats om de 68 gekochte boeken te noteren.

Deze spread is gewijd aan de bookboxes die ik kocht in 2021 en deze die ik voorgaande jaren kocht maar nog niet las.

Afgelopen jaar kocht ik elke maand de Fairyloot Young Adult doos, waarover jullie ook steeds een bericht hier zagen passeren. Op de linkerpagina van deze spread hield ik bij wat het thema was van de doos en welk boek ik uiteindelijk ontving.
Het was pas in juli dat ik zag dat ik die maand blijkbaar had overgeslagen toen ik deze pagina inplande, waardoor ik die alsnog onderaan moest aanvullen.

De rechterpagina wijdde ik aan alle Owlcrate boeken die ik in de loop van mijn abonnementen in 2016, 2019 en 2020 had ontvangen, maar nog steeds niet heb gelezen.
Uiteindelijk las ik slechts 7 boeken van de nog 26 te lezen boeken. Dit jaar hoop ik het toch iets beter te doen en ook eens wat van de Fairyloot boeken te lezen ook.

Eén van de redenen waarom ik niet zo snel de boeken uit de ontvangen bookboxes lees, is omdat dit vaak eerste delen zijn van series. Ik ben momenteel met nog zo veel series bezig, dat ik wat terughoudend ben om aan een nieuwe te beginnen, vooral series waarvan nog maar 1 boek gepubliceerd is.
Prioriteit geven aan oude series waar ik al lang mee bezig ben of die al heel lang volledig ongelezen in mijn boekenkast staan, was het doel van deze bladzijde in mijn leeslog. Ik had een keuze gemaakt uit 17 series van verschillende types, met het doel er zo veel mogelijk van gelezen te hebben in 2021.
Uiteindelijk las ik 4 series volledig uit, las ik voor 1 serie verder tot het laatst gepubliceerde boek en startte ik 1 van de uitgekozen series.

Op het rechterblad maakte ik een overzicht van The Cosmere, een universum van Brandon Sanderson waar al zijn boeken op één of andere manier in passen. Ik ben compleet geobsedeerd door dit concept en wil op deze manier bijhouden welke boeken ik nog moet lezen en in welke volgorde.
In 2021 maakte ik niet echt vooruitgang, want ik las alleen het eerste boek van Mistborn, Era 2. Dit jaar zou ik dit graag willen verder lezen, maar zou ik vooral willen beginnen in The Stormlight Archive, maar met boeken van telkens meer dan 1000 bladzijden ben ik toch wel geïntimideerd om er in te vliegen.

Over de spread met mijn leesdoelen van 2021 ga ik niet te veel over uitweiden, gezien ik dus ook nog een leescijfertjes bericht aan het schrijven ben waar alles in detail zal worden doorgelicht, maar een mooi overzicht geeft het wel al.

Hetzelfde voor de leestrackers.

De laatste algemene spread die ik aan het begin van 2021 had voorbereid was er eentje om mij te helpen mijn favoriete boek van het jaar te verkiezen. Enerzijds koos ik elke maand een favoriet boek en dan speelde ik deze favorieten tegen elkaar uit, om zo het beste boek van 2021 te bekomen.
Dit is geen perfecte methode, gezien ik maanden had waar ik geen favoriet kon kiezen omdat ik geen enkel gelezen boek echt zo speciaal vond en andere maanden waar ik dan meer dan één favoriet had. Wel kan ik wel al verklappen (maar wat is dat met al die spoilers zeg!) dat het boek dat uiteindelijk won voor 2021 ook daadwerkelijk mijn favoriete boek van vorige jaar was 😉

En dat was het voor mijn leeslog van 2021. Het is uiteindelijk een heel plezant boekje geworden, waar ik toch graag eens in terug blader. Zijn er dingen die ik anders zou doen? Ja. Zijn er dingen die ik niet zou veranderen? Ook ja.
En van die kennis heb ik gebruik gemaakt bij het maken van mijn leeslog voor 2022, waar ik hopelijk binnenkort ook eens wat van kan tonen.

Groetjes,
Charlotte

4 Comments

 • fieke

  Wauw, prachtig gemaakt, en leuk om nog eens in terug te bladeren ook. Ik ben al benieuwd naar je leeslog van dit jaar :-).

 • Annemieke

  Mooi om je spreads zo zien. Toch wel heel leuk. Misschien dat ik aan het einde van het jaar toch ook zo’n terug blik ga doen.

 • Le petit requin

  Supermooi gemaakt! Mijn boekentracker in mijn agenda is echt minimaal, eerder een aanvulling op Goodreads (alles wat ik meteen in Goodreads terugvind, zoals sterretjes en reviews, zit er vb. niet in; wel zaken zoals vb. gender van de auteur en de taal waarin ik gelezen heb, omdat ik dat dus op Goodreads niet in 1 oogopslag terug kan vinden). Maar, behalve dat ik dit dus echt fantastisch vind om naar te kijken, doe ik ook wel inspiratie op (dat beste boek van de maand bijvoorbeeld)!
  Grappig dat je pagina’s voor nieuw gekochte boeken exact uitkwamen. Die 68, dat zijn dan allemaal fysieke boeken als ik het zo lees? Weet je hoeveel e-books je daarnaast nog gekocht hebt? Bij mij maakt dat tegenwoordig het merendeel uit, al heb ik geen idee hoeveel boeken het in totaal eigenlijk zijn.

  • Charlotte

   Merci 🙂
   Ja, de aankopen die ik bijhoud op die spread zijn inderdaad fysieke boeken die in mijn boekenkasten komen. E-boeken hou ik ook niet zo bij. Ik heb er nog niet eerder bij stil gestaan waarom, maar redenen die zo bij mij opkomen zijn dat ik die via verschillende bronnen lees (o.a. ook de bib en abonnement services, wat dus niet echt “kopen” is) en gewoon ook dat die niet zo’n fysieke plaats in nemen.