Gelezen

Halverwege leesjaar 2021

Het feit dat we alweer voorbij het midden van het jaar 2021 zijn vind ik licht verbijsterend. Dit zijn voor iedereen vreemde tijden, met alles wat er gaande is. Voor mij voelt het vooral alsof de dagen zich tegelijkertijd zowel vooruit slepen als vooruit gespoeld worden. Echt een vreemde gewaarwording en, zoals ik zei, licht verbijsterend te bedenken dat we alweer zomer 2021 zijn!

Over het algemeen is 2021 nog niet echt een succesvol jaar geweest voor deze blog of mijn andere vrijetijdsbestedingen. Van handwerken komt er niet zo veel in huis, vandaar ook dat als ik aan bloggen toekom, het meestal over lezen en boeken gaat. Dus ook weer vandaag gaat de blogpost over lezen.
Ik blik graag eens terug, en deze keer op het afgelopen half jaar, om te bekijken hoe ik het er tot nu toe vanaf bracht met mijn zelf opgelegde leesdoelen.

De leesdoelen

In mijn leeslog had ik op basis van mijn leesstatistieken van vorig jaar, besloten mezelf een 4-tal leesdoelen op te leggen. Deze hou ik zoals gebruikelijk niet alleen schriftelijk bij in mijn leeslog, maar ook in een vrij uitgebreide Excel, wat het nog gemakkelijker maakt om te vergelijken en grafiekjes te maken.


Mijn eerste leesdoel, het cijfertje waar Goodreads je in het begin van het jaar ook steeds naar vraagt, is het aantal boeken dat ik dit jaar gelezen wil hebben. Hier hield ik hetzelfde aantal aan als vorig jaar, namelijk 100 boeken. Zoals je kan zien ben ik al heel goed op weg om ook dit jaar dit doel te behalen. Met de 67 gelezen boeken lig ik zo’n 17 boeken voor op op schema.

Dankzij mijn excellekes van de afgelopen 2 jaar, kan ik ook zien of 2021 een ander leesjaar is dan anders, maar voor de 3 jaren loopt het vrij gelijkaardig op. Of eigenlijk is 2020 strikt gezien een uitloper in vergelijking met 2019 en dit jaar, die allebei op hetzelfde niveau zitten.

Maar goed, wat dit leesdoel betreft ben ik goed bezig, wat niet echt gezegd kan worden van mijn volgende leesdoel.


Vorig jaar verwoorde ik dit leesdoel als ik wil meer Nederlands lezen, terwijl ik dit jaar een duidelijk cijfermatig doel uitkoos. Ik koos dit cijfer vrij conservatief, namelijk wou ik 10% van de gelezen boeken in het Nederlands lezen.
Ik zeg conservatief, omdat ik vorig jaar uiteindelijk toch zo’n 11% in het Nederlands las, dus om echt naar meer te willen gaan, had ik eigenlijk 15% moeten kiezen. Maar ik ken mezelf ook natuurlijk, ik weet dat mijn boekenkast hoofdzakelijk Engelstalige boeken bevat en dat daar ook meer mijn goesting naartoe leunt, dus als ik het getal van 2020 kan evenaren, dan zou dit al heel goed zijn als ik mijn leesgewoontes niet drastisch wou gaan aanpassen en dat wou/wil ik ook niet.

Het is dus duidelijk dat ik mezelf hier niet verbaas, met slechts 5% Nederlandstalige boeken (origineel of vertaald).
Begrijp me niet verkeerd, het is niet dat ik actief Nederlandstalige boeken negeer. Ik ben me wel degelijk bewust van Nederlandstalige boeken, maar (1) als die oorspronkelijk in het Engels zijn geschreven, dan lees ik die ook liever in het Engels en (2) boeken oorspronkelijk in het Nederlands geschreven spreken me gewoon zelden super hard aan. Dus ja, ook al lijkt dit een mooi leesdoel om meer in mijn moedertaal te willen lezen, misschien moet ik er toch maar vrede mee nemen dat dit niet is waar mijn leesgoesting ligt.


Mijn derde leesdoel is dan wel weer eentje waar ik bewust meer effort voor wil doen, namelijk 25% uit mijn eigen boekenkast lezen.
Je hoort wel eens zeggen dat het kopen van boeken en het lezen van boeken twee aparte hobby’s zijn, en voor mij is dat eigenlijk wel een beetje zo. Ik word altijd zo blij als ik nieuwe boeken in mijn boekenkast kan schuiven, als een soort hebbedingetje. Maar natuurlijk koop ik ook vooral boeken omdat hun inhoud me aanspreekt en doordat ik zo vaak nieuwe boeken in de kast schuif, worden sommige vorige aankopen een beetje vergeten. Door dit leesdoel voor ogen te houden, wil ik meer de gewoonte aankweken om eerst eens in mijn eigen boekenkast te kijken als ik een nieuw boek uitkies, in plaats van in de e-boek of audioboek bibliotheek.

Oppervlakkig gezien ben ik hier wel heel goed bezig, met al 29% van de gelezen boeken uit de eigen boekenkast. Maar als ik dan kijk wanneer ik die boeken kocht, dan blijkt dat daarvan ook bijna 40% dit jaar zijn gekocht. Dit jaar ben ik dus vooral al goed bezig de boeken die ik koop, onmiddellijk te lezen, maar zo haal ik wel mijn achterstand in de boekenkast niet in.
Dus ik zie dit resultaat zowel als iets positief als een werkpuntje.


Een nieuw leesdoel in vergelijking met vorig jaar is dat ik minstens 5 boeken met meer dan 500blz zou willen lezen.
Dit is ook weer zo’n no pressure leesdoel, maar heb ik vooral opgelegd omdat ik behoorlijk wat high fantasy boeken op mijn TBR heb staan en dit zijn vaak nogal intimiderende boeken om aan te beginnen.

Voor de tweede helft van 2021 zou ik toch nog wat uit mijn schulp moeten komen om nog een paar grote boeken te tackelen, gezien ik er nu nog maar 2 las. Maar zoals gezegd, no pressure, vooral tegenwoordig niet. Ik heb nogal moeite met concentratie en dus lees ik veel minder dan het begin van het jaar. We zien wel!

De leestrackers

Naast mijn leesdoelen, hou ik in mijn leeslog nog een aantal zaken bij. In mijn excel is dit nog veel uitgebreider (zie maar naar mijn eindejaarsevaluatie van 2020), maar voor deze tussentijdse evaluatie hou ik het op de belangrijkste die ook in mijn leeslog staan.


De verdeling van de gegeven sterretjes per gelezen boek is eigenlijk al mooi zichtbaar via de teltekens in mijn leeslog, maar het is altijd schoon om er ook een echt staafdiagram van te maken.
Geen grote verrassingen hier, wat betekent dat ik toch wel goed mijn boeken kan kiezen en ik het merendeel graag tot heel graag heb gelezen.
Als ik kijk naar de gemiddelde beoordeling over de reeds 67 gelezen boeken, dan kom ik op 3,3 sterretjes, wat een vrij standaard boek is: graag gelezen, leuk voor een keer en op het moment, maar ook geen echte hoogvlieger.

Het valt mij wel op dat ik dit jaar nog niet echt veel boeken heb gelezen waar ik compleet van onder de indruk was. Als ik dit vergelijk met dezelfde periode vorig jaar, waarbij ik al aan 10 boeken (14%) 5 sterretjes had gegeven, dan is het met de huidige 3 boeken (5%) toch minder gesteld. Ligt het effectief aan de boeken die ik uitkoos, of zal de buitenwereld en mijn gemoed er ook wat mee te maken hebben? Moeilijk met zekerheid te zeggen, maar ik vermoed dat dat laatste niet onderschat mag worden.


De verdeling van het medium waarmee ik boeken lees vind ik opvallend mooi verdeeld, als ik eventjes vergeet dat ik weer geen gebruik heb gemaakt van de bib of van iemand anders hun boekenkast. Ongeveer 1/3 van de boeken las ik fysiek, 1/3 via mijn e-reader en 1/3 via audioboek. Illustreert opnieuw ook dat ik toch goed bezig ben met het leesdoel om meer uit eigen boekenkast te lezen!


Ook van deze verdeling doe ik niet raar. Waar ik in 2019 nog met het gedacht zat dat ik altijd maar jonge boeken las voor mijn leeftijd, hebben mijn cijfers van 2020 wel aangetoond dat ik toch voornamelijk boeken voor mijn eigen leeftijdscategorie lees. Dus ik had niet verwacht dat dit voor dit jaar anders zou zijn, wat dus niet het geval is.


Voor de genres heb ik tellers om 10 verschillende soorten bij te houden, maar zoals verwacht liggen mijn gelezen boeken binnen de gebruikelijke 5 à 6 genres. Ook hier verwacht ik niet meteen een verandering voor de tweede helft van 2021, en dit is ook helemaal geen streefdoel. Ik lees wat ik wil lezen, wanneer ik het wil lezen 😉


En dat is het voor mijn tussentijdse evaluatie van de eerste helft van het leesjaar 2021.
Geen verrassingen en ook geen grote nieuwe doelen of werkpunten. Mijn leesgedrag is duidelijk niet veranderd en zal dit waarschijnlijk ook niet doen, of ik zou opeens een ontdekking moeten doen waardoor ik compleet anders ga lezen, zoals de ontdekking van de historische romances in 2019.

Een meer uitgebreide analyse van de cijfertjes en boeken komt er zeker op het eind van dit jaar!

Groetjes,
Charlotte

4 Comments

 • lieselotte

  Amaai, wat een uitgebreide samenvatting van welke boeken je las!
  Mijn leeslijstje is er ééntje in Evernote “de boeken van 2021”. (enkel titels en auteurs en dat is het).
  Maar ik ben dan ook geen goeie “bijhouder”

 • zwartraafje

  Knap dat je ook halverwege het jaar werk maakt van zo’n gedetailleerd overzicht. Dankzij één van de blogpost die je had gedeeld over je eerdere reading tracker ben ik er dit jaar ook eentje gestart in mijn bullet journal. Iets minder gedetailleerd maar het gaat me sowieso helpen bij die blogpost aan het einde van het jaar. Net als jij vind ik het ook heel bizar hoe snel de maanden elkaar opvolgen. Kerst lijkt nog maar net geleden en ondertussen begin ik weer stilletjes aan na te denken over wat voor kerstkaarten ik dit jaar zal knutselen. Ik vind het vooral gek doordat alle dagen momenteel zo erg op elkaar lijken. Daardoor zou ik net verwachten dat de tijd trager zou lijken te verlopen maar dat is dus duidelijk niet het geval. Pssst, zou ik je huidige lees tracker zo mooi vinden omdat de kleurencombinatie me aan mijn Hogwarts huis doet denken? 😉

  • Charlotte

   Ja, voor mij exact dezelfde gewaarwording als vragen over die tijd. Echt bizar. Momenteel kan ik er totaal niet bij dat we zomer zijn opnieuw, alhoewel ik vermoed dat het weer daar ook wel voor een stuk tussen zit… Niet dat ik wil dat het constant zonnebrand en droog is, maar dit jaar heb ik nog opvallend weinig in de tuin gezeten in vergelijking met de lock down vorig jaar…
   Haha, ik had nog niet gedacht dat die kleuren nogal Hufflepuf waren 😉 Maar het is ook gewoon een mooie kleurencombo