Gelezen

Leeswensen

In een vorig bericht zei ik nog dat ik niet mee deed met voornemens en doelstellingen aan het begin van het jaar, maar dan was ik eventjes mijn Goodreads profiel vergeten. Daar hou ik mijn gelezen boeken bij en vind ik vele nieuwe te lezen boeken. In het begin van het jaar vraagt de site of ik een leesuitdaging wil aangaan, of ik mezelf een leesdoel wil stellen. Zonder er veel bij na te denken vulde ik het getal 30 in. Dertig boeken zou ik dit jaar willen lezen.

Dus ja, toch een doelstelling. Maar bon, eerlijkheid gebied mij te zeggen dat 30 voor mij nu niet zo’n hele uitdaging is. Ik denk dat dit zo’n beetje mijn jaarlijks gemiddelde is, zonder echt te moeten proberen. Vorig jaar las ik er ook 30, zelfs met de gigantische leesdip van 3 maanden.

Dit jaar wil ik echter nog een andere leesuitdaging aangaan.

Verbeelding Bookchallenge 00

Kathleen van de blog Verbeelding organiseert dit jaar voor de tweede keer De Verbeelding Book Challenge en ik heb me voorgenomen mee te doen.
Deze uitdaging bevat dertig puntjes (toevallig?) die je aanzetten om diverser te gaan lezen. Eens een boek te proberen waar je niet van nature naar grijpt. Wie weet welke pareltjes je ontdekt. Zo’n tof idee dat ik mee moet doen!

De lijst

 1. Een boek dat meer dan 600 pagina’s telt (want 500 pagina’s waren nog niet moeilijk genoeg, ugh)
 2. Een horror boek
 3. Een detective
 4. Een klassieker
 5. Een humoristisch boek
 6. Een briefroman (een boek geschreven in brieven of e-mails)
 7. Een debuut (het eerste boek van de auteur in kwestie)
 8. Een boek waarin familie centraal staat
 9. Een boek waarin geestelijke gezondheid centraal staat
 10. Een boek waarin de dood centraal staat
 11. Een boek waarin geloof/spiritualiteit centraal staat
 12. Een boek waarin eten centraal staat
 13. Een stiekem-wil-ik-niet-dat-iemand-weet-dat-ik-dit-boek-heb-gelezen-boek (van zelfhulpboeken tot stationsromannetjes)
 14. Een boek geschreven door een auteur met Afrikaanse roots
 15. Een boek geschreven door een auteur met Aziatische roots
 16. Een boek geschreven door een auteur met Latijns-Amerikaanse roots
 17. Een hervertelling van een bekend sprookje
 18. Een boek geschreven door een auteur toen hij/zij al boven de 65 was
 19. Een boek geschreven door een auteur toen hij/zij jonger was dan 25
 20. Een boek geschreven door een auteur die dezelfde voornaam heeft als jij
 21. Een boek waarin het hoofdpersonage holebi is
 22. Een boek waarin het hoofdpersonage een kind jonger dan 12 is
 23. Een boek waarin het hoofdpersonage geen mens is
 24. Een boek dat zich afspeelt in de toekomst
 25. Een boek dat zich afspeelt in een ver, ver verleden (hoe verder, hoe beter!)
 26. Een boek dat springt tussen verschillende tijdsperiodes (heden en verleden, verleden en toekomst, heden en toekomst, verleden en nog verder verleden…)
 27. Een boek dat zich in de dichtstbijzijnde Vlaamse stad afspeelt
 28. Een boek dat je in 2015 kocht en dat nog steeds ongelezen in de boekenkast staat
 29. Een boek van een auteur waarvan je in 2015 al iets las
 30. Een boek dat een andere deelnemer van de Verbeelding Book Challenge je heeft gegeven

Het plan is dat ik de eerste maandag van elke nieuwe maand een update geef over de stand van zaken.
Ik voorzie dat een aantal puntjes heel eenvoudig te vullen zullen zijn, maar voor een heel deel zal ik toch serieus buiten mijn gewone genre moeten stoppen. Ik ben benieuwd. 🙂

Wie doet nog mee? Of gaan jullie een ander soort uitdaging aan?

Groetjes,
Charlotte

4 Comments

 • Nanita

  Ik heb ook de challenge op Goodreads ingevuld, ik ga net als jij voor 30 boeken! 😀 Het laatste boek dat ik uit heb, is een aanrader: “The Signature of All Things” (Elizabeth Gilbert), nu ben ik bezig aan de absurdistische klassieker van Kurt Vonnegut “Slaughterhouse-Five”. De Book Challenge van Verbeelding ziet er wel heel leuk uit maar ik denk dat ik me er niet aan zou kunnen houden, mijn lezen wordt zwaar bepaald door dringende “goesting” 😀 Ik kijk uit naar je updates!!

  • Charlotte

   Heylabakes! Beide boeken meteen toegevoegd! 😀
   Ik begrijp wat je wilt zeggen met de uitdaging. Om eerlijk te zijn heb ik mij nog niet laten leiden door de uitdaging bij het kiezen van boeken. Ik lees waar ik goesting in heb en kijk dan achteraf of het in een puntje past. Niet meteen de bedoeling, maar bon. Ik ben zeker niet van plan om iets tegen mijn goesting te lezen 😉

 • fieke

  Dit is wel een leuke uitdaging hé :-). Ik doe – voor de tweede keer – mee aan de Verbeelding Book Challenge. Ondertussen streepte ik al enkele puntjes af en lees ik gezwind verder!
  Ik kijk uit naar je updates! Op mijn blog komt er ook elke maand een lijstje aan 🙂

  • Charlotte

   Ja, ik ben benieuwd of het me lukt 😀 Vind het vooral zo leuk dat het mensen echt aanzet tot lezen en de tips vliegen rond de oren. Leuk!
   Kijk ook uit naar jouw updates!