Vertaald

Je eigen Granny Stripe haken?

De Granny Stripe groeit nog steeds gezapig voort. Ik had eigenlijk niet gedacht dat ik het zo leuk zou vinden. Had eerder gedacht dat het patroon nogal saai zou zijn om te haken, en nadat de eerste kleurrijke strepen zich hadden afgewisseld dat ik het alweer beu zou zijn. Maar neen, ik vind zelfs nu net die eindeloze herhaling van dezelfde steek en het feit dat ik niet moet nadenken het leukste aan gans dit project. Jawel, ik kan nu zelfs streepjes haken terwijl ik tv kijk!

Dat is ook een nieuw fenomeen voor mij: het willen haken terwijl ik tv kijk. Sinds ik beginnen ben met haken zijn mijn handen steeds maar onrustiger geworden. Zelfs als een film of serie verschrikkelijk spannend is, mijn handen willen iets doen. En dit project leent zich hier uitstekend voor. Geen ingewikkelde telpatronen zoals bij amigurumi, maar gewoon eindeloos lang 3 stokjes per gaatje haken. Super!

De Granny Stripe is ook super populair op het internet en dat is zo gekomen door het patroon van Lucy van Attic24. Dit is ook het patroon dat ik gebruik voor mijn deken.
Van Lucy kreeg ik toestemming haar patroon te vertalen en hier te plaatsen. Ik heb wel een klein foutje ontdekt in haar patroon, namelijk in het aantal lossen die dienen gehaakt te worden om een project te starten. Dit foutje is dan ook verbeterd in onderstaande vertaling.
Veel plezier ermee!


De Granny Stripe © Attic24

Granny Stripe door Lucy van Attic24

(Foto © Attic24)

Opmerking

Voor je begint met een groot project, zoals een deken, wil ik (en Lucy) je aanraden om eerst een proeflapje te haken om een idee te krijgen van de afmetingen van het patroon: Hoe hoog is 1 rij of 1 streep? Hoe breed wordt 1 cluster?
Op die manier kan je je een idee vormen hoe groot je starters ketting moet worden om het gewenste eindresultaat te bereiken!

Afkortingen

L = Losse
HV = Halve Vaste
V = Vaste
STK = Stokje(s)

Patroon

 • Voor de beginketting moet je lossen in een meervoud van 3 haken en daarna nog 2 lossen extra haken. Dus je hebt dan X+2 lossen (waarbij X dus een meervoud van 3 is).

  Haak deze ketting niet te strak. Gebruik indien nodig een grotere haaknaald voor deze stap!

 • RIJ 1:
  Haak 1 V in de tweede L van de haak. Blijf V haken in elke L tot op het einde. Nu zou je in het totaal X+1 steken moeten hebben gehaakt.

  Draai je werk.

 • RIJ 2:
  3L, haak STK in eerste V. *Sla 2 V over, haak 3 STK in volgende V*. Herhaal wat tussen de ** staat tot je nog 3 V over hebt. Sla 2 V over, haak 2 STK in laatste V van de rij.

  Nu zou je een rij gehaakt moeten hebben die begint met 3L + 1 STK en eindigt met 2 STK, met daartussen clusters van 3 STK.

  Draai je werk.

 • RIJ 3:
  Nu ga je haken in de ruimtes TUSSEN de clusters van stokjes in de vorige rij. Haak dus niet IN een steek, maar in het gat gevormd tussen 2 clusters van 3.

  3L, haak 3 stk in de eerste ruimte tussen 2 clusters van de vorige rij. Blijf telkens 3 STK in elke ruimte haken tot op het einde van de rij. Maak deze rij af door 1 STK te haken in de derde L gehaakt bij het begin van de vorige rij. Bind af.

 • RIJ 4:
  Maak je nieuwe kleur vast.
  Om te zien hoe ik de kleurenwissel doe in de Granny Stripe, volg dan deze link!

  Haak 3L, 1 STK in de eerste vrije ruimte van de vorige rij (deze bevindt zich tussen het laatst gehaakte STK en de vorige cluster van 3 STK)

  Haak telkens 3 STK in de volgende open ruimte. In de laatste ruimte haak je slechts 2 STK.

  Draai je werk.

 • RIJ 5:

  3 L; Clusters van 3 STK in elke ruimte tot op einde. Maak deze rij af door 1 STK te haken in de derde L gehaakt bij het begin van de vorige rij. Bind af.

 • Herhaal rijen 4 en 5 tot de gewenste grootte. Wissel steeds van kleur om de twee rijen.

Patroon in symbolen

Voor diegene die patronen in symbolen kunnen lezen heb ik hieronder een schema voor jullie gemaakt.

Hopelijk is het wat duidelijk!

13 Comments

 • Annette

  Prachtig is ie!!!!
  Ik ga hem ook maken in het najaar voor mijn zoontje!!!!
  bedankt voor de uitleg… nu heb ik nog meer zin om te beginnen!!!

 • jeannette

  bedankt voor het patroon en en zeer duidelijke uitleg! Ik ga het beslist proberen!

 • Geesje

  DANKJEWEL, ECHT LEUK, EN JE KAN ER ZOVEEL MEE DOEN
  OOK DANK VOOR DE UITLEG EN TIP
  GROETJES GEESJE

 • Miranda

  Bedankt voor de uitleg! Ik begreep er niks van… dus ben gister met een bolletje en haaknaald voor mn laptop gaan zitten… en tadaa gelukt!
  Dus ik ga eerdaags wol halen.

  Mijn vraag, met welke haaknaald/woldikte maak je deze?

  • Charlotte

   Hall Miranda!

   Ik ben blij dat je het door hebt :). Kan je leuk ook streepjes haken 😀

   Wol en haaknaald zijn een beetje afhankelijk van je persoonlijke voorkeur hoor. Er is niet echt een strikte regel en ik zou niet weten waarom een soort wol niet zou mogen. Dus gebruik de wol die je leuk vind met de haaknaald die je zelf het gemakkelijkst vindt haken.
   Ik haak mijn deken met Acryl van de Zeeman en Wibra (dikte 4-5) en haak met een naald 4,5. Ik heb wel proeflapjes met naald 4, 4,5 en 5 gehaakt en dan besloten dat 4,5 het mooiste resultaat gaf.

   Veel succes ermee!!!

 • NightEssie

  Wat fijn zo’n tutorial, ik ben net begonnen met een dekentje voor mijn zusje. Het gaat als een trein 😉 Kun je mij misschien vertellen hoe je de rand eraan hebt gehaakt? Want volgens mij maakt dat de deken helemaal af. Groetjes Esther

  • jennifer

   Ja dat zou ik ook heel graag willen weten, de streepjes gaan als een speer, dankzij de duidelijke uitleg! Bedankt!

 • fam pluis

  Wowwww wat mooi uitgelegd.
  Alleen weet je waar ik al vast loop… als de lossen gehaakt zijn en je er vasten op moet maken, weet dan niet precies hoe je in de lossen komt…. ik baal er zo van en al zoooooooooooooo vaak geprobeerd, kwartje valt niet. Heb je tips?

  • Lilli Wolthuizen

   Hoi,hoi, er zijn filmpjes op YouTube waar ze het heel goed voordoen. Zoek op basis steken / haken. Succes.

 • Azielle

  I found this blanket on Pinterest and I just have to say that I love it!
  I really appreciate the tutorial too. I’ve just begun making the blanket, and the tutorial really helps.

 • Maria Louisa Wessels

  Dank je wel voor het vertalen van dit patroon, ben er erg blij mee, evenals met de vertaling van de Neat Ripple. Voor een beginner zoals ik zoveel makkelijker dan in het Engels. SUPER.

  • Charlotte

   Dat is moeilijk zo te zeggen, eigenlijk. Het beste wat je kan doen is een klein proeflapje haken en dan omrekenen naar de gewenste afmetingen voor het babydeken om een gericht cijfer te hebben, op basis van jouw persoonlijke haakdensiteit en gekozen wol.
   Dat gezegd zijnde, denk ik dat je met 300gram zeker al een mooi deken kan bekomen! Succes 🙂