Vertaald

Tutorial: Kleurenwissel – Deel 1

In deze foto-tutorial zal ik jullie tonen hoe ik wissel van kleur in een plat haakwerk, zoals de granny stripe (een plat haakwerkje dat je moet keren) of een granny square (een plat haakwerkje in rondes gewerkt).
Ik gebruik de onderstaande methode NIET bij amigurumi of wanneer mijn bol wol teneinde loopt in het midden van een rij en ik dus een nieuwe moet starten. Hoe ik deze wissel doorvoer zal ik tonen in een tweede tutorial.

Wanneer je bij een haakwerkje aan een nieuwe rij moet beginnen, dan is de kans groot dat je de nieuwe rij in een andere kleur wilt doen. Om dit te kunnen doen, moet je mooi en quasi onzichtbaar van kleur kunnen wisselen. Zo doe ik het.

In het voorbeeld hier onder gebruik ik de kleurenwissel voor de granny stripe, maar voor een granny square is het principe identiek!

 • STAP 1:

  In bovenstaande fotoreeks zie je dat ik op het einde ben gekomen van de rij donkerpaars. In de volgende rij wil ik verder gaan met een nieuwe kleur (normaal moest dit wit zijn, maar voor het voorbeeld gebruikte ik oranje, zodat het beter zichtbaar is). Hiervoor snij ik, nadat ik de laatste steek donkerpaars heb gehaakt, de wol door. Let op dat je de draad niet te kort doorsnijdt. Ik laat meestal nog een eindje van zo’n 20cm over.

 • STAP 2:

  Je haaknaald zit nog steeds in de lus van je laatste steek gehaakt in de rij (dus hier in de donkerpaarse lus).
  Neem er nu je tweede kleur bij (hier is deze oranje). Wikkel wat af, neem het uiteinde en leg die op je haaknaald, zodat je het uiteinde kunt vasthouden met dezelfde vingers die je haaknaald vasthouden. Met je andere hand hou je nu de nieuwe wol vast zodat je kunt beginnen haken.

  Als je nu neerkijkt op je handen – en we zullen hier aannemen dat je rechtshandig bent, zoals ik – dan zie je het volgende, kijkend van rechts naar links:

  1. Je rechterhand houdt de haaknaald vast, maar ook het uiteinde van de nieuwe kleur die je wilt beginnen. (Zorg er hier weer voor dat dit eindje niet te kort is)
  2. Je haaknaald steekt door de lus van de laatste steek gehaakt met de oude kleur
  3. Je linkerhand houdt de nieuwe wol vast, in aanslag om de eerste steek te haken.

  Dus het eindje dat je in stap 1 hebt afgesneden wordt eigenlijk niet meer vastgehouden. Enkel je haaknaald bevindt zich nog in de lus. Trek dus niet te hard aan de lus op je haaknaald, of je zult het eindje doortrekken…

 • STAP 3:

  Haal nu een lus van de nieuwe kleur door de lus op je haak. Trek het uiteinde van de oude wol aan zodat de lus (hier paars) dicht getrokken wordt en de nieuwe kleurlus inspant. Je hebt nu een lus op je haaknaald in je nieuwe kleur.
  Deze stap telt niet mee bij het tellen van het aantal lossen dat je nu zult moeten haken om je rij te keren!

 • STAP 4:

  En nu heb je eigenlijk al succesvol van kleur gewisseld! Je kunt nu verder gaan met de volgende rij in je patroon in je nieuwe kleur!

  In het geval van bovenstaand voorbeeld, moest ik bij het begin van de nieuwe rij eerst 3 lossen haken (OPM: Ik haak altijd eerst de lossen van de nieuwe rij voordat ik mijn werk omdraai!) en dan een stokje in de eerste opening, daarna 3 stokjes in de volgende opening,… etc.
  Zoals gezegd, de kleurenwissel mag je niet meetellen in je aantal steken. Doe gewoon verder alsof je de kleurenwissel niet hebt doorgevoerd!

  Hieronder zie je een close-up van de kleurenwissel:


  En wat doe je nu met je eindjes? Wel, dat hangt eigenlijk een beetje af van de persoonlijke voorkeur.
  Of je kan ervoor kiezen om OVER de eindjes te haken tijdens het verloop van de volgende rij. Meestal is dit de door mij verkozen methode (vooral bij granny squares!).

  In het geval van het voorbeeld vond ik het niet zo mooi wanneer ik over de eindjes haakte. Het viel teveel op. Daarom besloot ik om de eindjes weg te werken met de maasnaald. Wanneer ik een aantal rijen heb gehaakt, gebruik ik de naald om de eindjes naar binnen te werken in hun eigen kleurenrij. Zo valt het het minste op!

  Hier onder zie je hoe het eruit ziet. Valt niet op hè?


  Hopelijk heb je het een beetje begrepen, want dit bleek niet zo gemakkelijk uit te leggen met woorden 😆 . En hopelijk heb je iets bijgeleerd 😉 .

  Groetjes,
  Charlotte

6 Comments

 • landiej

  Duidelijke tutorial! Kan me voorstellen dat het lastig is om het zo uit te schrijven. Misschien een idee om er in het vervolg filmpjes van te maken? Dan kan je je handelingen wat makkelijker laten zien 🙂

  • Charlotte

   Hallo! Jouw foto herken ik van op Ravelry uit de Lucy groep ^_^

   Ja, ik heb ook al gedacht dat video’s gemakkelijker zouden zijn, maar daar heb ik jammer genoeg het materiaal niet voor :(. Maar, ik hoop dat het zo ook duidelijk genoeg is ^_^