Uitgelegd

Tutorial: Kleurenwissel – Deel 2

In het tweede deel van de Kleurenwissel tutorials zal ik jullie tonen hoe ik wissel van kleur in een granny square (een plat haakwerkje in rondes gewerkt).

Hoewel de methode voor kleurenwissels uitgelegd in de eerste tutorial ook werkt bij Granny Squares, gebruik ik vaak ook een andere methode bij de squares. Ik kan je niet zeggen welke methode je wanneer moet gebruiken. Dat hangt een beetje van je eigen voorkeur af, denk ik.
Misschien gebruiken jullie zelf wel een volledig andere manier?

In onderstaand voorbeeld toon ik je hoe ik kleuren wissel bij een granny square die start als een cirkel en waarbij elke ronde in een andere kleur moet.

 • STAP 1:

  In bovenstaande foto’s zie je de eerste ronde van mijn Granny.
  De bovenste foto toont het einde van de ronde, waar ik de draad al heb door geknipt. Daarna (tweede foto) haal ik het uiteinde door de laatste lus om de ronde af te binden. Ik heb nu een klein wieltje gehaakt dat mooi is afgesloten met een knoop en niet meer per ongeluk kan worden losgetrokken.

 • STAP 2

  Om de nieuwe kleur in te binden, kies ik een steek uit de eerste ronde, een paar steken verwijderd van de knoop. Ik kies niet de steek direct naast de knoop (noch ervoor, noch erachter), gewoon om geen last te hebben van het (blauwe) uiteinde bij het inbinden van de nieuwe kleur.

  Daarna neem ik mijn nieuwe kleur vast, net zoals uitgelegd in de eerste kleurenwissel tutorial:
  Wikkel de tweede kleur wat af, neem het uiteinde en leg die op je haaknaald, zodat je het uiteinde kunt vasthouden met dezelfde vingers die je haaknaald vasthouden. Met je andere hand hou je nu de nieuwe wol vast zodat je kunt beginnen haken.

  Als je nu neerkijkt op je handen – en we zullen hier aannemen dat je rechtshandig bent, zoals ik – dan zie je het volgende, kijkend van rechts naar links:

  1. Je rechterhand houdt de haaknaald vast, maar ook het uiteinde van de nieuwe kleur die je wilt beginnen. (Zorg ervoor dat dit eindje niet te kort is)
  2. Je haaknaald steekt door een steek van ronde 1 van je granny
  3. Je linkerhand houdt de nieuwe wol vast, in aanslag om de eerste steek te haken.
 • STAP 3:

  Haal nu een lus van de nieuwe kleur door de steek waar je haak door steekt.

 • STAP 4:

  Haal de draad nieuwe kleur nu nogmaals door de gevormde lus, zodat je een halve vaste creëert.
  LET OP: de halve vaste is nog niet voldoende vast! Het uiteinde moet je nog steeds vasthouden en strak trekken. Als je je volgende steken haakt kun je over dit eindje haken om het volledig te bevestigen.

 • STAP 5:

  Begin nu je tweede ronde van je granny te haken, ZONDER de halve vaste in de nieuwe kleur mee te tellen. Hou hierbij het uiteinde van de nieuwe kleur tegen, zodat je de eerder gehaakte halve vaste niet los trekt.

  Meestal begint een ronde met het haken van een aantal lossen. Wanneer je de eerste echte steek haakt (hier is dat een stokje), leg je het uiteinde van je nieuwe kleur mee over je haaknaald, zodat je erover haakt. Je kunt daarna eens trekken aan het uiteinde om het goed aan te trekken (trek wel niet te hard, want dan trek je je eerste lossen mee naar binnen).

  Daarna zou je nieuwe kleur goed bevestigd moeten zijn, en kan je verder haken over het uiteinde om dat te verbergen. Wanneer je dan aan het uiteinde van de vorige ronde komt, kan je dit ook meenemen onder je steken om het te verbergen.

Hieronder zie je nog een foto van het eindresultaat: voorkant, achterkant met eindjes en achterkant waarbij ik de eindjes heb getrimd:

De plaats waar je de ronde in de nieuwe kleur is wel niet helemaal onzichtbaar, maar ik denk dat dit altijd wel wat zichtbaar is, gewoon door het feit dat je een ronde begint met lossen in plaats van met een eigenlijke steek. Al bij al vind ik deze methode vrij ondoorzichtig en gemakkelijk. Daarom hoop ik dat je mijn uitleg min of meer begrepen hebt!

Als er nog vragen zijn of er is iets niet duidelijk, laat dan gerust een reactie achter!

Groetjes,
Charlotte