Gelezen

First Law Along #2: Before They Are Hanged

Vanavond is het de live show voor het tweede boek in de First Law Along readathon. Als je niet weet wat dit is, ik sprak hier eerder over in mijn Readathons voor 2023 bericht en ook in het eerste bericht voor deze readathon, maar in het kort gezegd is het plan voor deze readathon om elke 2 maanden één boek uit Joe Abercrombie’s First Law serie te lezen, totdat alle 10 op dit moment gepubliceerde boeken zijn uitgelezen.

Helaas zal ik waarschijnlijk vanavond niet deelnemen aan deze liveshow, gezien ik voorkeur geef aan de finale van de Mol, maar ik wou toch nog vandaag mijn recensie voor dit tweede boek online hebben. En, oh boy, wat heb ik hier van genoten!
Eerlijke waarschuwing echter, aangezien dit boek twee in een serie is, kan mijn recensie spoilers bevatten, zowel voor het eerste als het tweede boek!

Joe Abercrombie – Before They Are Hanged (The First Law #2) ★★★★★

Genre: Dark Fantasy

Superior Glokta has a problem. How do you defend a city surrounded by enemies and riddled with traitors, when your allies can by no means be trusted, and your predecessor vanished without a trace? It’s enough to make a torturer want to run – if he could even walk without a stick.

Northmen have spilled over the border of Angland and are spreading fire and death across the frozen country. Crown Prince Ladisla is poised to drive them back and win undying glory. There is only one problem – he commands the worst-armed, worst-trained, worst-led army in the world.

And Bayaz, the First of the Magi, is leading a party of bold adventurers on a perilous mission through the ruins of the past. The most hated woman in the South, the most feared man in the North, and the most selfish boy in the Union make a strange alliance, but a deadly one. They might even stand a chance of saving mankind from the Eaters. If they didn’t hate each other quite so much.

Ancient secrets will be uncovered. Bloody battles will be won and lost. Bitter enemies will be forgiven – but not before they are hanged.

Waar The Blade Itself meer een inleiding was tot de personages en de opzet van het plot, begon Before They Are Hanged echt met de actie en verhoogde de inzet, terwijl onze personages zich verder ontwikkelen van kennissen tot bijna-vrienden (frenemies??).

Ik hield echt van de drie verhaallijnen die we volgden, zeer interessante connecties en nogal onverwachte onthullingen. Ik blijf verbijsterd over het feit dat ik echt van deze personages hou, ook al is geen enkel echt een sympathiek persoon. Wel zijn ze echter allemaal heel opmerkelijk menselijk en hebben allemaal iets waardoor je voor ze supportert.

Deze trilogie voelt echt aan als gewoon één lang boek, waarbij boek één naadloos overging in het tweede boek. Daarom eindigt het wel een beetje onbevredigend, maar dat betekent ook dat ik niet kan wachten om in boek 3 te beginnen, en dat ga ik dus ook gewoon doen. Ik twijfel er niet aan dat het alles zal zijn waar ik op hoop of meer.

“I have no doubt, that there will be an orgy of blackmail, bribery, corruption and betrayal. A carnival of deal making, alliance breaking, intrigue and murder. A merry dance of fixing, of rigging, of threats, and of promises.”

En dit waren mijn zeer algemene gedachten over dit tweede boek. Echt een heel sterk vervolg en helemaal geen typisch middenboek, aangezien ik er nog meer van heb genoten dan van het eerste.

Tijdens het lezen (opnieuw terwijl ik tegelijkertijd luisterde naar het geweldige audioboek), noteerde ik regelmatig gedachten. Op dit moment ben ik te lui om ze om te zetten in volledige zinnen/alinea’s, dus jullie gaan het moeten doen met lijstjes! Pas op, hier zijn spoilers!
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

De bemanning van Bayaz

 • Leuke gevonden familie dynamiek
 • Echt genoten van de ontwikkeling van Jezal’s personage. Zijn openbaring en dan belofte om vanaf nu beter te worden ♥

  “Course. Doing better next time. That’s what life is.”

 • Logen is zo schattig hoe hij transformeert in de papa van de groep die zijn groepje misfits moet beschermen en hoe hij probeert gesprekken op te starten.
 • Contrast met Ninefingers is zo schril…

  “An excessive and brutal act, but better to act with too much force than too little. Better to be held in fear, than in contempt”

 • Ik heb een slecht gevoel bij de motieven van Bayaz en vertrouw broeder Longfoot en zelfs Quai niet helemaal
 • In boek één vond ik Ferro niet zo tof, maar hier begin ik haar meer en mee te appreciëren en ik voel echt wel mee met haar. Ik hoop dat ze niet meer in haar eigen weg zal lopen, maar vond het jammer om te zien hoe boek 2 voor haar eindigde.

  “Man makes his own choices, my father used to tell me. Reckon that goes for women just as much.”

 • OMG 😆, dit moet één van de meest ongemakkelijke seksscènes zijn die ik ooit heb gelezen
 • Huh, is die steen echt maar gewoon een steen? Waarom bewaakte die geest die dan zo ijverig? Ik weet het niet, het is dubieus en ik vertrouw Bayaz echt niet… (wel een interessante omkering van het traditionele Merlijn-de-wijze personage))
 • Aan de andere kant past het een beetje in het thema van niet voldoen aan de verwachtingen dat deze hele queeste eigenlijk voor niets blijkt te zijn.

Glokta

 • Ah, Glokta, jij geweldige sarcastische hopeloze dwaas 😀

  “As for being a good man” – and Glokta curled his lip – “that ship sailed long ago, and I wasn’t even there to wave it off.”

 • Maar hij heeft toch wel af en toe een verrassend zacht hart. Maar ik vrees dat hij zich dit gaat beklagen…

  Body found floating in the docks

West & de Noordmannen

 • Wauw, West, ik vraag me af of hij hetzelfde heeft als Logen/Bloody Nine (bezeten? Half demon?) of is het gewoon PTSD?
 • De indigestie van Burr is verdacht, wordt te veel vermeld… wordt hij vergiftigd?
 • Hahaa, Ladisla XD. Go West!

  “Never had anyone looked more dead.”

 • Heel leuk om Logen’s oude crew te zien, hoewel ik precies hen het minste van al voor de geest kan halen.
 • Hmm, wat doet Bethod met die heks en de shanka? Wat Wil je weten wat Bethod doet met de heks en de shanka