Gelezen

Fairyloot Adult #10: Emily Wilde’s Encyclopaedia of Faeries

Origineel lag de focus van Fairyloot op Young-Adult Fantasy boeken, maar in 2022 kwam daar verandering in met de lancering van hun Adult Fantasy Book-Only abonnement. Als abonnee op hun normale YA-abonnement kreeg ik voorrang om me in te schrijven voor deze nieuwe dienst en als boeken en fantasy liefhebber kon ik daar natuurlijk niet aan weerstaan.

De tiende editie van dit abonnement werd mij op de allerlaatste dag van 2022 bezorgd en was er toch wel eentje waar ik naar had uitgekeken. Hoe kan het ook anders met een thema als Faerie Lore. Ik hoef maar een hint van sprookjes of feeën horen en mijn interesse is gewekt. En dit is precies wat het boek voor deze doos beloofde, met ook nog een beetje academische rivaliteit, geplaag en romantiek in de mix gegooid!

En het boek waar dit thema naar refereerde is Emily Wilde’s Encyclopaedia of Faeries van Heather Fawcett.

De omslag voor de Fairyloot editie heeft dezelfde illustratie als deze voor de normale Engelse editie, maar in een exclusief kleurenpalet. Hoewel ik doorgaans wel een fan ben van paars, vind ik de originele kleuren met de rode paddenstoelen precies wel mooier.

Het boek onder de omslag is wel helemaal naar mijn smaak. Ik ben echt fan van de dieppaarse kleur en de coverillustratie door @chatty.nora. De gespoten paginaranden maken het plaatje helemaal af, hoewel ik ondertussen wel al verwend ben in dat aspect en dus minder onder de indruk ben van de simpele tweekleurige illustraties.
De illustraties op de schutbladen naar de hand van @kudriaken zijn echter wel heel gedetailleerd en passen prachtig bij het geheel.
Ook heel fijn dat het boek gesigneerd is door de auteur.

Het gehele plaatje is toch wel weer een dikke pluim voor Fairyloot met deze heel mooie, feeërieke editie. Maar wat met de inhoud van het boek?
Ik probeer echt mijn best te doen om deze nieuwe aanwinsten in mijn boekenkast tijdig te lezen, om zo een beeld te krijgen of dit boekendoos abonnement het ook voor de inhoud van boeken zijn geld waard is (over de mooie verzorgde edities heb ik absoluut geen twijfel dat dit zeker het geval is). Dit boek las ik in april uit, iets meer dan drie maanden na ontvangst.

Heather Fawcett – Emily Wilde’s Encyclopaedia of Faeries ★★★★

Genre: Fantasy

A curmudgeonly professor journeys to a small town in the far north to study faerie folklore and discovers dark fae magic, friendship, and love, in this heartwarming and enchanting fantasy.

Cambridge professor Emily Wilde is good at many things: She is the foremost expert on the study of faeries. She is a genius scholar and a meticulous researcher who is writing the world’s first encyclopaedia of faerie lore. But Emily Wilde is not good at people. She could never make small talk at a party–or even get invited to one. And she prefers the company of her books, her dog, Shadow, and the Fair Folk to other people.

So when she arrives in the hardscrabble village of Hrafnsvik, Emily has no intention of befriending the gruff townsfolk. Nor does she care to spend time with another new arrival: her dashing and insufferably handsome academic rival Wendell Bambleby, who manages to charm the townsfolk, get in the middle of Emily’s research, and utterly confound and frustrate her.

But as Emily gets closer and closer to uncovering the secrets of the Hidden Ones–the most elusive of all faeries–lurking in the shadowy forest outside the town, she also finds herself on the trail of another mystery: Who is Wendell Bambleby, and what does he really want? To find the answer, she’ll have to unlock the greatest mystery of all–her own heart.

Een verhaal over wetenschappelijk veldonderzoek naar feeën. Kan een boek nog meer mijn naam schreeuwen?! En ik ben zo blij dat het voor een keer de hype voor mij waarmaakte, want ik vond dit helemaal geweldig!

“One doesn’t need magic if one knows enough stories.”

Ik ben hier aarzelend in beginnen lezen, uit angst voor mijn hoge verwachtingen, en dit heeft misschien wel bijgedragen aan de wat moeizame start, maar eenmaal ik erin slaagde het verhaal gewoon over me te laten komen, was ik compleet gebiologeerd.

“I suppose most children fall in love with faeries at some point, but my fascination was never about magic or the granting of wishes. The Folk were of another world, with its own rules and customs—and to a child who always felt ill-suited to her own world, the lure was irresistible.”

De hoofdoorzaak voor mijn trage start is ongetwijfeld de vertelstijl. Die vroeg wel wat wennen, want we krijgen het verhaal volledig verteld via dagboekaantekeningen van ons hoofdpersonage Emily. Gezien Emily toch wel een beetje een specialeke is, was het in het begin wel wat zoeken, maar ik raakte al snel helemaal dol op haar en hoe ze de wereld en mensen ziet.

“Stories, after all, are so fundamental to their world; one cannot hope to understand the Folk without understanding their stories.”

Het verhaal is uitermate charmant en vertederend, maar ook soms eng en verontrustend.
De feeën in dit boek overspannen het ganse spectrum van schattig folkloristisch tot eng afstandelijk. Ik vond het echt fascinerend om over allemaal te lezen, maar soms werden die bijkomende verhaaltjes op een vreemde plaats in het overkoepelende verhaal geplaatst. Dit deed wel wat afbreuk aan de meeslependheid en het tempo, en zorgde ervoor dat het geheel nogal onsamenhangend overkwam.

“it didn’t feel at all like the proper ending to such a story.”

Ook het einde vond ik nogal abrupt en onvoldoende uitgewerkt. Het voelde onvolledig en ik bleef toch wel een beetje op mijn honger zitten, dus ik was blij te ontdekken dat er een vervolg komt. Wat niet wegneemt dat ik in dit verhaal toch wel meer diepgang en consistentie had gewild.

Maar over het algemeen wel een heel gezellig, eigenzinnig en lieftallig verhaal, waar ik heel veel van heb genoten. Ik duik graag terug in deze wereld wanneer het vervolg uitkomt.

One Comment

Leave a Reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.