Gelezen

Fairyloot Adult #11: The Last Tale of the Flower Bride

Origineel lag de focus van Fairyloot op Young-Adult Fantasy boeken, maar in 2022 kwam daar verandering in met de lancering van hun Adult Fantasy Book-Only abonnement. Als toenmalig abonnee op hun normale YA-abonnement kreeg ik voorrang om me in te schrijven voor deze nieuwe dienst en als boeken en fantasy liefhebber kon ik daar natuurlijk niet aan weerstaan.

Het eerste thema voor 2023 was Sinister Secrets en beloofde een duister gothic sprookje vol leugens en geheimen. De bijbehorende doos werd mij eind januari bezorgd.

Het boek dat hierbij hoorde is The Last Tale of the Flower Bride van Roshani Chokshi.

Opnieuw week Fairyloot voor hun editie niet af van de originele geïllustreerde cover, maar speelden ze in plaats met de saturatie van de kleuren. Het resultaat straalt misschien iets minder vintage uit, maar ik vind de nieuwe look wel mooi.

De extra gesatureerde illustratie werd door getrokken op de zijkant, met digitaal gespoten randen op alle drie de zijden.
Onder de omslag heeft de hardcover een mooie goudfolie illustratie van @saramirza_art. De twee schutbladen hebben ook prachtige unieke illustraties van dezelfde artiest, die heel goed bij het verhaal passen.
Het boek zelf werd niet gesigneerd door de auteur, maar kwam wel met een gesigneerde, inkleefbare plaat.

Toch wel weer een mooi geheel, hoewel ik hoop dat ze bij Fairyloot eens gaan durven de volledige cover te herontwerpen en niet steeds bij kleurwijzigingen blijven, want deze beginnen soms wel was geforceerd over te komen.
Maar wat met het verhaal zelf? Ik probeer echt mijn best te doen om deze nieuwe aanwinsten in mijn boekenkast tijdig te lezen, om zo een beeld te krijgen of dit boekendoos abonnement het ook voor de inhoud van boeken zijn geld waard is (over de mooie verzorgde edities heb ik absoluut geen twijfel dat dit zeker het geval is). Dit boek las ik in april uit, iets meer dan drie maanden na ontvangst.

Roshani Chokshi – The Last Tale of the Flower Bride ★★★

Genre: Fantasy (gothic sprookje)

Once upon a time, a man who believed in fairy tales married a beautiful, mysterious woman named Indigo Maxwell-Casteñada. He was a scholar of myths. She was heiress to a fortune. They exchanged gifts and stories and believed they would live happily ever after–and in exchange for her love, Indigo extracted a promise: that her bridegroom would never pry into her past.

But when Indigo learns that her estranged aunt is dying and the couple is forced to return to her childhood home, the House of Dreams, the bridegroom will soon find himself unable to resist. For within the crumbling manor’s extravagant rooms and musty halls, there lurks the shadow of another girl: Azure, Indigo’s dearest childhood friend who suddenly disappeared. As the house slowly reveals his wife’s secrets, the bridegroom will be forced to choose between reality and fantasy, even if doing so threatens to destroy their marriage . . . or their lives.

Tot nu toe was mijn enige ervaring met auteur Roshani Choksi een boek dat ik uiteindelijk besloot niet uit te lezen (The Gilded Wolves). Het volstaat te zeggen dat ik een beetje aarzelend aan dit boek begon. Ik geloof echter in het geven van tweede kansen, dus ik probeerde zo onbevooroordeeld mogelijk te lezen.
Vooral met zo’n uitgangspunt, dat wel helemaal op mijn lijf staat geschreven: een gothic sprookjesachtig verhaal met een dreigend mysterie in zijn kern. Dus ik was van bij het begin helemaal geïntrigeerd.

“She looked like the nostalgia that settles in your ribs at the end of a story you have never read, yet nevertheless know.”

De schrijfstijl was ongetwijfeld erg mooi.
Poëtisch, weelderig en kronkelig, ongrijpbaar en mysterieus, waarbij het een etherische sluier weefde over een even raadselachtig en, eerlijk gezegd, nogal bizar verhaal. Soms werden mij de bombastische zinnen, die altijd iets meer wilden zijn dan wat je op het eerste gezicht dacht, een beetje te veel, maar over het algemeen heb ik echt genoten van hun bijna hypnotiserende kwaliteit.

“I thought of Melusine bathing in the dark, anchored to her wild body in the hopes that her husband might let her have this one privacy, might even break the spell.”

Doorheen het boek werden veel verwijzingen naar sprookjes en mythologie gemaakt, wat op mij ook een grote aantrekkingskracht uitoefende. Vooral de verwijzing naar Melusine was voor mij een zeldzame nostalgische trip. Ik werd bijna getransporteerd naar de eerste keer dat ik dit verhaal in een oud sprookjesboek las en hoe het me toen ook wist te betoveren.

“If you combed through enough fairy tales, untangled their roots, and shook out their branches, you would find that they are infested with oaths”

Maar ik had ook al snel in het snotje dat ondanks de blurb van het boek, het mysterie niet de belangrijkste aantrekking zou mogen zijn om dit boek op te pakken, gezien het eigenlijk al van bijna in het begin vrij voor de hand ligt wat het mysterie is. Dit had me moeten teleurstellen, maar hier hield ik wel van de ingewikkelde, met doornen-beladen reis naar de bevestiging van mijn vermoedens.
Belangrijk om te vermelden is dat terwijl ik dit schrijf er reeds een maand verstreken is sinds ik het boek uitlas en ik nu nog steeds de aangrijpend mooie atmosfeer van dit boek kan oproepen. Ook al zegt mijn hoofd dat dit verhaal eigenlijk maar flauw was, toch voel ik het nog door mijn aderen stromen.

“At first, it sat in our marriage like a blue- lipped ghost, hardly noticeable until a trick of the light drew it into focus.”

Dus ook al was het mysterie niet zo mysterieus, de manier waarop het werd verteld was zo verbluffend mooi dat het me steeds opnieuw lokte om verder zijn diepere, minder voor de hand liggende geheimen te ontrafelen. Wat uiteindelijk werd onthuld was een verhaal over familietrauma’s, obsessieve en destructieve liefde en een geestdriftig geloof in het escapisme van sprookjes.
In sommige opzichten deed het me denken aan “You Let Me In” van Camilla Bruce, met zijn magische wel-nietes spelletje. Ook had ik flashbacks naar de oude film met Kate Winslet “Beautiful Creatures”

“Every fairy tale has blood flecked on its muzzle.”

Hoewel ik rationeel kan toegeven dat ik het verhaal toch wel traag vond en soms zelfs op het randje van saai, de schrijfstijl en de belofte van magie hielden me gebiologeerd tot het einde. Achteraf gezien ben ik ook behoorlijk onder de indruk en ontroerd door de manier waarop een aantal zeer uitdagende thema’s in dit fantastische verhaal zijn verweven.
Absoluut geen boek voor iedereen en helaas een beetje bedrieglijk in zijn marketing, maar ondanks mijn aarzelingen denk ik dat ik best wel van dit boek heb genoten.