Gelezen

Illumicrate #7: maart 2023

Sinds ik hoorde dat de Illumicrate voor maart fandom-neutraal zou zijn en volledig geïnspireerd door de Griekse mythologie, was ik erg ongeduldig om hem in handen te krijgen! Gelukkig moest ik niet te lang wachten en werd die al in begin van april geleverd!

Het thema van de maand was Live like Legends.
Verhalen worden generaties lang doorgegeven en verteld, dus als we maar één leven hebben, kunnen we net zo goed leven als legendes.

Het eerste item is er eentje dat ik nog nooit eerder kreeg in een boekendoos. Ik kreeg al heel wat mokken, van grote tot kleine theekopjes, maar nog nooit een theepot! Op zich wel leuk, maar niet iets dat ik ga gebruiken…
De illustraties tonen de berg Olympus en Hades (de onderwereld, niet de god) en werden ontworpen door @niallcgrant. Ik ben fan van het idee, maar niet zozeer van de uitvoering. De illustratie is te klein om tot zijn recht te komen en wil dus te veel doen op het kleine beschikbare oppervlak.

Een boekenpot kreeg ik al één keer eerder in Illumicrate en vind ik wel een tof concept! Vooral het feit dat het fandom-neutraal is, gaatjes in de boekenkast mooi kan opvullen en als opslagplaats kan dienen voor kleine prulletjes of een mooi boeketje bloemen.
Deze pot werd ontworpen door @chattynora en is uiteraard geïnspireerd door de Griekse mythologie. De kleurenkeuze vind ik interessant en wel heel geslaagd!

De laatste twee items zijn een stickervel met verwijzingen naar de bekendste Griekse goden, ontworpen door @moehrenkunstshop, en een lunchtas om je middagmaal gekoeld te kunnen verplaatsen met illustraties geïnspireerd door Hades (opnieuw de onderwereld) en ontworpen door @creativewannabe_.
Ik ben wel fan van beide items. De stickers zijn echt schattig en zullen van pas komen in mijn leeslog. De lunchtas vind ik dan weer super praktisch!

Ten slotte het boek van de maand: Lies we Sing to the Sea van Sarah Underwood, een verhaal waarvoor het zaadje ontsprong uit een obscuur detail uit de Odyssee, namelijk het verhaal van de meiden van Penelope.

Disclaimer: Ik ben me ervan bewust dat er enorm veel haat richting deze auteur en dit boek is gegaan, ten gevolge van een interview waarin de auteur toegaf dat ze de originele tekst van de Odyssee niet had gelezen voor het schrijven van dit boek. Mensen nemen daar precies aanstoot aan, maar ik vind dit precies wel ver gaan.
Ten eerste is dit boek voor zover ik de flaptekst lees GEEN hervertelling van de Odyssee, zoals veel mensen precies beweren, maar vond het inspiratie in een deel van het verhaal, om een nieuw verhaal te schrijven dat zich zelfs niet in dezelfde tijdsperiode als de Odyssee afspeelt.
Ten tweede vraag ik me af hoeveel van de mensen die zoveel online lawaai maken en het boek graag boycotten, zelf de originele tekst hebben gelezen en of ze ook aanstoot nemen aan alle andere auteurs die ooit eens inspiratie vonden in een bestaand verhaal, want tegenwoordig is het toch echt een hype om boeken te promoten als een hervertelling van of geïnspireerd door.
Inspiratie is overal en ik ga mijn oordeel bewaren voor wanneer ik het boek daadwerkelijk heb gelezen, in plaats van overhaaste conclusies te trekken op basis van sommige luidruchtige mensen die graag verontwaardigd zijn. Dus zij die eraan dachten hierover een reactie na te laten, ja, ik weet het, en neen, laat het uit alsjeblieft.

De Illumicrate editie komt met een exclusief herontworpen coverillustrtatie, volldig in goudfolie uitgevoerd, wat hem dus bijzonder moeilijk te fotograferen maakt, maar wel super mooi is.

De hardcover is uitgevoerd in een diepblauwe kleur met een illustratie (van @niallcgrant) in goudkleurige folie op zowel de voor- als achterkant. De zijkant heeft een heel mooie gespoten illustratie, passend bij de cover.
Ook op de schutbladen twee prachtige illustraties (ook van @niallcgrant), met gouden details en met de handtekening van de auteur.

Een beetje een dubbel gevoel bij deze Illumicrate doos, omdat mijn verwachtingen misschien wat te hoog waren na de vorige editie en door het thema. Maar als ik het objectief probeer te bekijken is het toch wel een heel solide doos. Niet alle items liggen me (vooral de theepot dan), maar het boek is wel een prachtstuk en daar gaat het toch vooral om!

Groetjes,
Charlotte

3 Comments

 • nancy

  Dag Charlotte
  Mooie theepot. Ik dacht, toen ik las dat je al veel kopjes hebt ontvangen, dat je blij zou zijn om die kopjes eens te vullen met een originele theepot. Jammer dat die wat tegenvalt voor jou.
  Geniet van het boek!
  Groeten Nancy

  • Charlotte

   Hej Nancy, Leuk je te horen 🙂
   Ik vrees dat ik ondertussen een beetje te verwend ben, met al die dozen, waardoor ik minder snel onder de indruk ben, lol.
   Ik ben nu ook niet zo’n grote theedrinker, maar eerder een koffiedrinker, dus mijn gebrek aan enthousiasme kan ook wel daar aan liggen 😉

 • Kat

  Ik heb het boek niet gelezen maar ga het op mijn lijst zetten…. zelden lees ik interviews met schrijvers omdat het mijn zelden interesseert. Ik laat de boeken voor zich spreken…. soms vangt een mens wel al eens iets op en sommige auteurs werken zich wel in de aandacht maar zelden doet me dat iets. Het ligt anders met boeken van mensen die eerst om iets anders bekend zijn geworden en dan een boek hebben geschreven.

  En het omgekeerde gebeurt ook vaak, dat auteurs zo hard willen tonen wat ze allemaal aan klassiekers gelezen hebben dat een show-off wordt en je het gevoel hebt van ja, ja we weten nu allemaal dat je dat gelezen hebt, flink en vertel nu eens iets origineels….