Gelezen

Fairyloot Adult #8: Poster Girl

Origineel lag de focus van Fairyloot op Young-Adult Fantasy boeken, maar in 2022 kwam daar verandering in met de lancering van hun Adult Fantasy Book-Only abonnement. Als abonnee op hun normale YA-abonnement kreeg ik voorrang om me in te schrijven voor deze nieuwe dienst en als boeken en fantasy liefhebber kon ik daar natuurlijk niet aan weerstaan.

Begin november kreeg ik het boek voor de maand oktober in de bus. Het thema van de maand was Dystopia, dus het was vrij evident dat het om een Science Fiction book zou gaan deze keer, het allereerste na de 7 eerdere fantasy boeken.

En het werd niet zomaar een Sci-Fi Dystopie boek, maar eentje van de welgekende auteur van de Divergent-reeks, Veronica Roth, met haar nieuwe boek voor een volwassenen, Poster Girl.

Voor de cover van de Fairyloot editie, bleven ze opnieuw vrij trouw aan de standaard UK cover, maar speelden ze wat met de kleuren. Persoonlijk vind ik de illustratie veel beter tot zijn recht komen bij de blauwe editie van Fairyloot, dan de rode editie, dus ik ben zeker fan!

Onder de omslag vinden we een mooi blauwe hardcover met een citaat en illustratie in zilverblauwe folie, wat enorm toepasselijk is voor het boek.
De randen werden digitaal gespoten, ook in blauw, met een soort ruitjespapier motief en bijkomende illustratie, opnieuw heel toepasselijk voor het boek.
Ook de schutbladen, zowel voor- als achterin identiek, tonen een toepasselijke illustratie, uniek voor de fairyloot editie.
Tot slot heeft het boek ook een digitale handtekening van de auteur.

Opnieuw weer een heel verzorgde en goed uitgedachte editie. Maar wat met de inhoud?
Ik probeer echt mijn best te doen om deze nieuwe aanwinsten in mijn boekenkast tijdig te lezen en hoop eigenlijk om binnenkort bijgebeend te raken! In februari kwam ik hiervoor weer een stapje dichterbij door dit boek uit te lezen, net geen drie maanden nadat ik hem in mijn boekenkast schoof.

Veronica Roth – Poster Girl ★★★★

Genre: Science Fiction (Dystopie)

A fallen regime. A missing child. A chance at freedom.

WHAT’S RIGHT IS RIGHT.
Sonya Kantor knows this slogan – she lived by it for most of her life. For decades, everyone in the Seattle-Portland megalopolis lived under it, as well as constant surveillance in the form of the Insight, an ocular implant that tracked every word and every action, rewarding or punishing by a rigid moral code set forth by the Delegation.

Then there was a revolution. The Delegation fell. Its most valuable members were locked in the Aperture, a prison on the outskirts of the city. And everyone else, now free from the Insight’s monitoring, went on with their lives.

Sonya, former poster girl for the Delegation, has been imprisoned for ten years when an old enemy comes to her with a deal: find a missing girl who was stolen from her parents by the old regime, and earn her freedom. The path Sonya takes to find the child will lead her through an unfamiliar, crooked post-Delegation world where she finds herself digging deeper into the past – and her family’s dark secrets – than she ever wanted to.

Dit boek heeft me verrast. Ik was niet meteen enthousiast om dit te lezen en de enige reden waarom ik het las toen ik het las, was omdat ik het in mijn Fairyloot Adult abonnement had gekregen en neurotische ik deze boeken wil lezen in de volgorde waarin ik ze krijg, lol.
Maar ooh, ik ben zo blij dat ik mezelf dwong dit te lezen, want ik vond het echt fantastisch!

Dit vertelt het verhaal van de nasleep na de val van een dystopisch regime, maar alleen door de ogen van één persoon, die opgroeide in dit regime en ervan hield en zelfs in floreerde.
Het is een heel ingetogen en sfeervol boek. Het desolate gevoel dat zo typerend is voor een dystopische roman is iedere stap van de weg aanwezig.

Het verhaal is traag en kabbelt op een gezapig tempo gans het boek door langzaam vooruit.
Dit is geen groots revolutionair epos over de strijd om de regering te laten vallen, maar de reis van één enkele vrouw die onder ogen moet zien wat ze onder dat regime deed en hiervoor langzaamaan de elementen wordt aangereikt om te leren begrijpen hoe haar wereldbeeld werd gestuurd en gemanipuleerd.

Ik heb enorm genoten om eens van deze kant van het verhaal te lezen. Het was uniek en geeft je zeker stof tot nadenken over de groeiende rol van toezicht op de samenleving.