Gelezen

Gelezen in augustus 2022

Augustus was de maand van het tweede semester op de Orilium universiteit. Als ik zo mee doe aan een readathon, dan loopt mijn aantal gelezen boeken vaak serieus op, omdat ik als overpresteerder meestal meer wil doen dan het strikt noodzakelijke.
Deze maand heb ik mezelf echter een beetje in toom proberen houden en meer proberen genieten van de verhalen die ik las. Niet dat ik nu weinig heb gelezen in augustus, integendeel zelfs. Zelfs als ik probeer op mijn gemakske te doen, kan ik toch redelijk wat boeken lezen op een maand.

Zo las ik in augustus in totaal 13 boeken, goed voor 4385 bladzijden. Het gemiddelde augustus boek komt zo op 337 blz/boek.

Het was ook een maand van hoogtes en laagstes wat mijn beoordelingen betreft. De sterretjes schommelden van 1 tot 5, met alle mogelijke opties daar tussenin. Hierdoor komt het gemiddelde boek van augustus op 3,1 sterretjes.

Qua doelgroep varieerde ik tussen 1 jeugd boek, 1 Young Adult boek en 11 volwassen boeken.

Zoals steeds varieerde ik ook in leeswijze, met 2 e-boeken, 6 audioboeken, 1 geleend boek en 4 boekenkast-boeken.

Voor de genres wisselde ik tussen 7 genres, namelijk thriller (1), strip (1), sci-fi (1), romantiek (1), historisch (1), mysterie (2) en fantasy (6).

Voor de taal bleef ik weer in het Engels hangen en las ik geen enkel boek in het Nederlands.

Hieronder de lijst van de boeken die ik in augustus las en mijn beoordeling in sterretjes.
Klik op de link om naar de flaptekst en mijn recensie te springen! Zoals steeds, wees bedachtzaam dat zowel flaptekst als recensie eventueel spoilers kunnen bevatten, vooral als het om vervolgdelen in een serie gaat!

 1. Tanabe, Karin – The Gilded Years 🎧 ★★
 2. McGuire, Seanan – Down among the Sticks and Bones (Wayward Children #2) ★★★★
 3. Smythe, Rachel – Lore Olympus: Volume Two (Lore Olympus #2) ★★★★
 4. Elliott, Lexie – The Missing Years 🎧 ★★★★
 5. Baum, Frank L. – The Wizard of Oz (Oz #1) 🎧 ★★★★
 6. Sanderson, Brandon – The Bands of Mourning (Mistborn, Era 2 – Wax & Wayne #3) ★★★★
 7. Kingfisher, T. – Nettle & Bone ★★★★
 8. Miranda, Megan – The Last to Vanish 🎧 ★
 9. Marillier, Juliet – Tower of Thorns (Blackthorn & Grimm #2) ★★★★★
 10. Crouch, Blake – Upgrade 🎧 ★★
 11. Hawkins, Rachel – The Wife Upstairs 🎧 ★★
 12. Black, Holly – Book of Night (Book of Night #1) ★★
 13. Coldbreath, Alice – An Inconvenient Vow (Brides of Karadok #5) ★★★

🎧 Tanabe, Karin – The Gilded Years ★★

Genre: Historisch

Since childhood, Anita Hemmings has longed to attend the country’s most exclusive school for women, Vassar College. Now, a bright, beautiful senior in the class of 1897, she is hiding a secret that would have banned her from admission: Anita is the only African-American student ever to attend Vassar. With her olive complexion and dark hair, this daughter of a janitor and descendant of slaves has successfully passed as white, but now finds herself rooming with Louise “Lottie” Taylor, the scion of one of New York’s most prominent families.

Though Anita has kept herself at a distance from her classmates, Lottie’s sphere of influence is inescapable, her energy irresistible, and the two become fast friends. Pulled into her elite world, Anita learns what it’s like to be treated as a wealthy, educated white woman—the person everyone believes her to be—and even finds herself in a heady romance with a moneyed Harvard student. It’s oSince childhood, Anita Hemmings has longed to attend the country’s most exclusive school for women, Vassar College. Now, a bright, beautiful senior in the class of 1897, she is hiding a secret that would have banned her from admission: Anita is the only African-American student ever to attend Vassar. With her olive complexion and dark hair, this daughter of a janitor and descendant of slaves has successfully passed as white, but now finds herself rooming with Louise “Lottie” Taylor, the scion of one of New York’s most prominent families.

Though Anita has kept herself at a distance from her classmates, Lottie’s sphere of influence is inescapable, her energy irresistible, and the two become fast friends. Pulled into her elite world, Anita learns what it’s like to be treated as a wealthy, educated white woman—the person everyone believes her to be—and even finds herself in a heady romance with a moneyed Harvard student. It’s only when Lottie becomes infatuated with Anita’s brother, Frederick, whose skin is almost as light as his sister’s, that the situation becomes particularly perilous. And as Anita’s college graduation looms, those closest to her will be the ones to dangerously threaten her secret.

Set against the vibrant backdrop of the Gilded Age, an era when old money traditions collided with modern ideas, Tanabe has written an unputdownable and emotionally compelling story of hope, sacrifice, and betrayal—and a gripping account of how one woman dared to risk everything for the chance at a better life.

Het onderwerp van dit boek leek mij heel interessant, maar de uiteindelijke uitvoering was te oppervlakkig en al met al teleurstellend.

Hoewel de auteur duidelijk haar research had gedaan, was het verhaal dat ze spon, rond de eerste zwarte vrouw die afstudeerde aan een prestigieuze universiteit door zich voor te doen als blank, te frivool en ongeloofwaardig.
Er zit zoveel zinloos gebabbel in dit boek, met extreem houterige dialogen en te veel vulling. Mij leek ook dat de schrijfstijl van de auteur zich precies beter leende tot een non-fictie, wat ze in dit geval misschien beter had geschreven over dit onderwerp.

Hoe het geheim dan uiteindelijk aan het licht komt is zo ongeloofwaardig. Het strookte totaal niet met hoe het karakter van het hoofdpersonage tot dan toe werd geportretteerd.

McGuire, Seanan – Down among the Sticks and Bones (Wayward Children #2) ★★★★

Genre: Young Adult Fantasy

Twin sisters Jack and Jill were seventeen when they found their way home and were packed off to Eleanor West’s Home for Wayward Children.

This is the story of what happened first…

Jacqueline was her mother’s perfect daughter—polite and quiet, always dressed as a princess. If her mother was sometimes a little strict, it’s because crafting the perfect daughter takes discipline.

Jillian was her father’s perfect daughter—adventurous, thrill-seeking, and a bit of a tom-boy. He really would have preferred a son, but you work with what you’ve got.

They were five when they learned that grown-ups can’t be trusted.

They were twelve when they walked down the impossible staircase and discovered that the pretense of love can never be enough to prepare you a life filled with magic in a land filled with mad scientists and death and choices.

Dit was zo’n leuk, grillig, akelig en donker verhaal! Ik heb hier meer van genoten dan van het eerste boek uit deze serie.

In dit boek leren we meer over het verleden van de zusjes Jack en Jill uit het eerste boek, maar dit kan gerust op zijn eigen gelezen worden.
De ouders van Jack & Jill zijn geobsedeerd door uiterlijke schijn en duwen de meisjes daardoor in specifieke en beperkende rollen. Hierdoor worstelen beide meisjes zo hard met hun identiteit, dat wanneer ze in een duistere wereld vol met monsters terecht komen, ze zich eindelijk als zichzelf voelen.

Dit boek leest al een duister sprookje met een diepere boodschap.
Ik kijk uit om nog meer in deze serie te lezen.

Smythe, Rachel – Lore Olympus: Volume Two (Lore Olympus #2) ★★★★

Genre: Strip

Witness what the gods do after dark in the second volume of a stylish and contemporary reimagining of one of the best-known stories in Greek mythology from creator Rachel Smythe.

Persephone was ready to start a new life when she left the mortal realm for Olympus. However, she quickly discovered the dark side of her glamorous new home—from the relatively minor gossip threatening her reputation to a realm-shattering violation of her safety by the conceited Apollo—and she’s struggling to find her footing in the fast-moving realm of the gods. Hades is also off-balance, fighting against his burgeoning feelings for the young goddess of spring while maintaining his lonely rule of the Underworld. As the pair are drawn ever closer, they must untangle the twisted webs of their past and present to build toward a new future.

Ik vond het heerlijk om terug te kunnen keren naar de wereld van Lore Olympus en kijk alweer reikhalzend uit tot ik in volume drie kan duiken!

In dit tweede volume gaat het verhaal verder daar waar het eerste eindigde, maar maken we ook kennis met een aantal nieuwe kleurrijke personages.

De tekenstijl en hoe kleur wordt gebruik in dit stripverhaal vind ik fantastisch. Niet alleen mooi, maar ook functioneel en betekenisvol.

Dit verhaal is één grote soap, wat natuurlijk enorm goed past bij een hervertelling van Griekse mythes.
Ondanks de kleurrijke weergave van de tekeningen, schuwt de auteur de duistere en problematische kant van deze verhalen niet en ze doet dit op een manier waardoor het ook relevant is in onze moderne cultuur.

Ik kwam voor het wederzijdse smachten tussen Hades en Persephone, maar ik blijf evengoed voor alle zijverhalen en personages. De keuzes die Hades maakte naar het einde toe van dit deel, maken me echter ongelukkig en ik heb echt het volgende deel nodig om te zien hoe dit gaat aflopen!

🎧 Elliott, Lexie – The Missing Years ★★★★

Genre: Mysterie

An eerie, old Scottish manor in the middle of nowhere that’s now hers.

Ailsa Calder has inherited half of a house. The other half belongs to a man who disappeared without a trace twenty-seven years ago—her father.

Leaving London behind to settle the inheritance from her mother’s estate, Ailsa returns to her childhood home, nestled amongst the craggy peaks of the Scottish Highlands, joined by the half-sister who’s almost a stranger to her.

Ailsa can’t escape the claustrophobic feeling that the house itself is watching her—as if her past hungers to consume her. She also can’t ignore how the neighbourhood animals refuse to set one foot within the gates of the garden.

When the first nighttime intruder shows up, Ailsa fears that the manor’s careless rugged beauty could cost her everything.

In het begin hield ik niet van de bijna fluisterende stem van de verteller, maar dit wende vrij snel en ik begon er zelfs van te houden, vooral wanneer een Schots accent werd gebruikt of voor de stem van kleine Callum.

Dit verhaal vond ik behoorlijk akelig, waarbij het huis een volwaardig personage is. De benauwende atmosfeer sijpelde uit het verhaal en ik had bijna het gevoel dat ik dit las terwijl ikzelf in dat spookachtige huis zat.

Het tempo is langzaam, er wordt een rustig momentum opgebouwd waardoor er constant een dreigend en angstig gevoel heerst. Dit wordt perfect gebalanceerd met de no-nonsense houding van het hoofdpersonage, die niet terugdeinst om haar eigen intuïtie te volgen.

Het einde vond ik geweldig. Hoe de auteur alle vreemde gebeurtenis een plausibele verklaring kan geven, maar de vraag of er iets bovennatuurlijks gaande was toch blijft knagen.

Geweldig mysterie en een auteur die ik in de gaten ga houden!

🎧 Baum, Frank L. – The Wizard of Oz (Oz #1) ★★★★

Genre: Fantasy

Follow the yellow brick road!
Dorothy thinks she is lost forever when a terrifying tornado crashes through Kansas and whisks her and her dog, Toto, far away to the magical land of Oz. To get home Dorothy must follow the yellow brick road to the Emerald City and find the wonderfully mysterious Wizard of Oz. Together with her companions the Tin Woodman, the Scarecrow and the Cowardly Lion whom she meets on the way, Dorothy embarks on a strange and enchanting adventure.

Dit was echt een leuk en lief verhaal!
Het is al heel lang geleden dat ik de film van de Wizard of Oz zag, dus mijn kennis van het verhaal was al heel erg vervaagd. Toch ben ik vrij zeker dat dit originele boek een iets anders verhaal vertelt dan dat uit de film en ik was zo aangenaam verrast om nieuwe wezentjes en zijverhalen te ontdekken.
Het einde vond ik alleen een beetje abrupt, maar dit nam niet weg dat dit gewoon een plezierig verhaaltje was om te lezen.

Sanderson, Brandon – The Bands of Mourning (Mistborn, Era 2 – Wax & Wayne #3) ★★★★

Genre: Fantasy

Three hundred years after the events of the Mistborn trilogy, Scadrial is now on the verge of modernity, with railroads to supplement the canals, electric lighting in the streets and the homes of the wealthy, and the first steel-framed skyscrapers racing for the clouds.

The Bands of Mourning are the mythical metal minds owned by the Lord Ruler, said to grant anyone who wears them the powers that the Lord Ruler had at his command. Hardly anyone thinks they really exist. A kandra researcher has returned to Elendel with images that seem to depict the Bands, as well as writings in a language that no one can read. Waxillium Ladrian is recruited to travel south to the city of New Seran to investigate. Along the way he discovers hints that point to the true goals of his uncle Edwarn and the shadowy organization known as The Set.

Wederom een fantastisch avontuur in de stijl van een western gemengd met een stevige dosis Indiana Jones en zalig zotte humor.

De manier waarop de Mistborn-wereld opnieuw wordt uitgebreid, is zowel ontzagwekkend als intrigerend.
Ik kan niet wachten om meer te weten te komen. Tegelijkertijd kriebelt het enorm om de serie opnieuw van het begin te herlezen, omdat ik zeker ben dat ik nieuwe aanwijzingen ga ontdekken en theorieën zal ontwikkelen bij een tweede lezing.

Ik hiel ook heel erg van de karakterontwikkelingen in dit volume, vooral deze van Steris. Tot nu toe was zij een vrij onbekend, beetje saai en onopvallend, maar hier kwam ze echt tot haar recht en begon ik voor haar te supporteren. Haar bloeiende relatie met Wax vind ik ook heel goed gedaan.
Wayne is een andere favoriet. Hij is buitengewoon onbeleefd, maar of hij effectief zo is of gewoon extreem naïef blijft onduidelijk. Hij heeft een absurd gevoel voor logica dat zowel vertederend als verbijsterend is. Hij is een personage waar ik zowel van haat als van hou, hij frustreert en charmeert tegelijkertijd. Ik hoop dat hij nooit verandert!

De verhaallijn vond ik ook geweldig. De toevoegingen van de wereld en de verkenning van het verleden van Wax brachten een serieuze meerwaarde en verhoogden de inzet.
Een deel vond ik wel voorspelbaar en er zijn elementen die niet meteen mijn favoriete verteltechniek zijn, alhoewel ik wel begrijp waarom ze zo moesten zijn.

Zoals vaak het geval bij een Sanderson-boek, gaf het einde mij kippenvel. Een echt schokkende onthulling en ik kan niet geloven dat hij daarheen gaat! Zo benieuw hoe dit verder gaat!

Kingfisher, T. – Nettle & Bone ★★★★

Genre: Fantasy

After years of seeing her sisters suffer at the hands of an abusive prince, Marra—the shy, convent-raised, third-born daughter—has finally realized that no one is coming to their rescue. No one, except for Marra herself.

Seeking help from a powerful gravewitch, Marra is offered the tools to kill a prince—if she can complete three impossible tasks. But, as is the way in tales of princes, witches, and daughters, the impossible is only the beginning.

On her quest, Marra is joined by the gravewitch, a reluctant fairy godmother, a strapping former knight, and a chicken possessed by a demon. Together, the five of them intend to be the hand that closes around the throat of the prince and frees Marra’s family and their kingdom from its tyrannous ruler at last.

The trees were full of crows and the woods were full of madmen. The pit was full of bones and her hands were full of wires.

Dit verhaal start als een horrorroman en zet daarmee een toon die het eigenlijk niet waarmaakt. Het blijft wel sterke sfeerbeelden oproepen, wat het gehele boek naar een hoger niveau tilt, maar uiteindelijk voelde ik me wat misleid en wou ik dat ik dit leuker vond dan ik deed.

“So you built yourself a dog and found yourself a wolf. If a fox shows up looking for you, we’ll have a proper fairy tale and I’ll start to worry.”
“Why?” asked Marra. “If I’m in a fairy tale, I might actually have a chance’.”
“Fairy tales,” said the dust-wife heavily, éare very hard on bystanders. Particularly old women. I’d rather not dance myself to death in iron shous, if it’s all the same to you.”

Begrijp me niet verkeerd, ik heb nog steeds genoten van dit boek, maar het had me toch niet zo in de ban als ik had verhoopt.
Ik hield vooral van hoe traditionele sprookjeselementen werden gebruikt en hoe we kennismaakten met veel interessante concepten en nieuwe interpretaties, maar niks werd echt uitgediept, waardoor er veel open vragen blijven. De personages bleven ook net iets te vaag voor mij om me emotioneel betrokken te voelen.
Al met al genoot ik wel van dit verhaal tijdens het lezen, maar vond ik het op het einde toch vooral hart en passie mankeren, waardoor ik uiteindelijk toch wat ontgoocheld was.

Ik heb heel veel moeite gehad met het bepalen van mijn sterrenbeoordeling en schipperde constant tussen een 4 (want de ideeën zijn toch wel geweldig) en een 3 (maar de uiteindelijk uitvoering liet me wat beteuterd achter). Uiteindelijk besloot ik het toch naar beneden te halen naar een 3.

🎧 Miranda, Megan – The Last to Vanish

Genre: Mysterie

Ten years ago, Abigail Lovett fell into a job she loves, managing The Passage Inn, a cozy, upscale resort nestled in the North Carolina mountain town of Cutter’s Pass. Cutter’s Pass is best known for its outdoor offerings—rafting and hiking, with access to the Appalachian trail by way of a gorgeous waterfall—and its mysterious history. As the book begins, the string of unsolved disappearances that has haunted the town is once again thrust into the spotlight when journalist Landon West, who was staying at the inn to investigate the story of the vanishing trail, then disappears himself.

Abby has sometimes felt like an outsider within the community, but she’s come to view Cutter’s Pass as her home. When Landon’s brother Trey shows up looking for answers, Abby can’t help but feel the town closing ranks. And she’s still on the outside. When she finds incriminating evidence that may bring them closer to the truth, Abby soon discovers how little she knows about her coworkers, neighbors, and even those closest to her.

Sloom en saai.

Al van in het begin vond ik de vertelstijl langdradig en had ik moeite om in het verhaal te komen. Het uitgangspunt leek nochtans een boeiend en intrigerend verhaal te beloven, dus ik zette door, in de verwachting dat het tempo op een bepaald moment wel opgedreven zou worden.
Helaas was dit niet het geval. Het boek bleef traag en duf, waarbij het merendeel van de plot op een heel monotone manier werd verteld in een ware infodump stijl, zonder dat we enige actie zien.
De ontknoping vond ik ook maar een tegenvaller en kon het verhaal voor mij dus ook niet redden.

Marillier, Juliet – Tower of Thorns (Blackthorn & Grimm #2) ★★★★★

Genre: Fantasy

Disillusioned healer Blackthorn and her companion, Grim, have settled in Dalriada to wait out the seven years of Blackthorn’s bond to her fey mentor, hoping to avoid any dire challenges. But trouble has a way of seeking out Blackthorn and Grim.

Lady Geiléis, a noblewoman from the northern border, has asked for the prince of Dalriada’s help in expelling a howling creature from an old tower on her land—one surrounded by an impenetrable hedge of thorns. Casting a blight over the entire district, and impossible to drive out by ordinary means, it threatens both the safety and the sanity of all who live nearby. With no ready solutions to offer, the prince consults Blackthorn and Grim.

As Blackthorn and Grim begin to put the pieces of this puzzle together, it’s apparent that a powerful adversary is working behind the scenes. Their quest is about to become a life and death struggle—a conflict in which even the closest of friends can find themselves on opposite sides.

“The tower wore a soft shroud of mist; though it was past dawn, no cries broke the silence. Perhaps he slept, curled tight on himself, dreaming of a time when he was whole and hale and handsome.”

Er is iets aan het schrijven van Juliet Marillier dat me doet denken aan gouden herfstdagen, aan de geur van een bos na regen, als het bladerdak nog druipt en dappere zonnestralen wazig door de gaten schijnen. Het is als een gezellige leesstoel voor een knisperend haardvuur. Ik hou zo van hoe betoverend en meeslepend het is.

“Every ancient tale has truth at its heart. But after years and years of retelling, the shape of those old stories changes. What may once have been simple and easily recognized becomes strange, wondrous and magical.”

Dit specifieke verhaal was absoluut magisch. Opnieuw toont Marillier zich een meester in het gebruik van traditionele folklore en sprookjesachtige elementen om een geheel eigen verhaal te weven.
Ik genoot van elke seconde van dit verhaal en racete tegelijkertijd naar het einde terwijl ik wilde blijven baden in zijn onbekenden. Het was bitterzoet en betoverend.

“Seeing her this way’s like magic, not spells and curses but a good kind of magic. Like spring flowers and sunshine and children laughing.”

Ik hield al van Grimm en Blackthorn als personages na boek één, maar dit boek maakte hen tot een van mijn favorieten. Mijn hart gaat echt naar hen uit en ik vond het boeiend om meer over Grimm’s verleden te leren.

“Thing is, the story’s like a different world. While you’re in it, anything can happen”

Nu wil ik tegelijkertijd zowel meteen in het laatste boek van deze serie duiken, als het achterhouden en koesteren om naar uit te kijken.
Absoluut adembenemend!

🎧 Crouch, Blake – Upgrade ★★

Genre: Sci-Fi

You are the next step in human evolution.”

At first, Logan Ramsay isn’t sure if anything’s different. He just feels a little . . . sharper. Better able to concentrate. Better at multitasking. Reading a bit faster, memorizing better, needing less sleep.

But before long, he can’t deny it: Something’s happening to his brain. To his body. He’s starting to see the world, and those around him—even those he loves most—in whole new ways.

The truth is, Logan’s genome has been hacked. And there’s a reason he’s been targeted for this upgrade. A reason that goes back decades to the darkest part of his past, and a horrific family legacy.

Worse still, what’s happening to him is just the first step in a much larger plan, one that will inflict the same changes on humanity at large—at a terrifying cost.

Because of his new abilities, Logan’s the one person in the world capable of stopping what’s been set in motion. But to have a chance at winning this war, he’ll have to become something other than himself. Maybe even something other than human.

And even as he’s fighting, he can’t help wondering: what if humanity’s only hope for a future really does lie in engineering our own evolution?

Dit is deels een doemverhaal, gecombineerd met de film Limitless en een Mission Impossible-achtig actie-avontuur met hoge inzet.

De auteur had duidelijk zijn research gedaan en wou zijn inzichten delen, soms een beetje met een te zware hand, waardoor we te veel lange en saaie passages aan info-dumping kregen. Zelfs de actiescènes konden me niet echt aangrijpen.

Het thema vond ik zeer zeker interessant en de uiteindelijke boodschap was mooi en stemde tot nadenken, maar echt origineel was het niet.

“We don’t have an intelligence problem. We have a compassion problem. That, more than any other single factor, is what’s driving us toward extinction.”

Doordat dit een verhaal was met een hoge inzet en een wereldwijd risico, miste ik de emotionele connectie. Het is raar om te zeggen, maar het feit dat de hele mensheid gevaar liep, raakte me minder dan de te weinig scènes van persoonlijk verlies en gevolg.
Des te meer ironisch dat dit nu net de boodschap is die de auteur naar voor wou brengen.

Al bij al een boek met een interessant uitgangspunt en noemenswaardige boodschap, hoewel niet helemaal origineel, maar een ietwat saaie uitvoering.

🎧 Hawkins, Rachel – The Wife Upstairs ★★

Genre: Thriller

Meet Jane. Newly arrived to Birmingham, Alabama, Jane is a broke dog-walker in Thornfield Estates—a gated community full of McMansions, shiny SUVs, and bored housewives. The kind of place where no one will notice if Jane lifts the discarded tchotchkes and jewelry off the side tables of her well-heeled clients. Where no one will think to ask if Jane is her real name.

But her luck changes when she meets Eddie­ Rochester. Recently widowed, Eddie is Thornfield Estates’ most mysterious resident. His wife, Bea, drowned in a boating accident with her best friend, their bodies lost to the deep. Jane can’t help but see an opportunity in Eddie—not only is he rich, brooding, and handsome, he could also offer her the kind of protection she’s always yearned for.

Yet as Jane and Eddie fall for each other, Jane is increasingly haunted by the legend of Bea, an ambitious beauty with a rags-to-riches origin story, who launched a wildly successful southern lifestyle brand. How can she, plain Jane, ever measure up? And can she win Eddie’s heart before her past—or his—catches up to her?

Het feit dat dit werd geïnspireerd door Jane Eyre in combinatie met de titel van het boek, verpesten nu toch wel het ganse verhaal?! Begrijp ik niet echt.

Ik zou hier misschien van hebben genoten als de auteur niet had geprobeerd dit boek op te zwepen door Jane Eyre op een goedkope en ongefundeerde manier te gebruiken.
De personages waren gewoon bekende namen en misten enige echte connectie met het origineel; en de gebruikte citaten waren een onsmakelijke pastiche (“Reader, I f**ked him.” Ik bedoel, echt? Was dit nodig?).

Neen, bedankt.

Black, Holly – Book of Night (Book of Night #1) ★★

Genre: Fantasy

In Charlie Hall’s world, shadows can be altered, for entertainment and cosmetic preferences—but also to increase power and influence. You can alter someone’s feelings—and memories—but manipulating shadows has a cost, with the potential to take hours or days from your life. Your shadow holds all the parts of you that you want to keep hidden—a second self, standing just to your left, walking behind you into lit rooms. And sometimes, it has a life of its own.

Charlie is a low-level con artist, working as a bartender while trying to distance herself from the powerful and dangerous underground world of shadow trading. She gets by doing odd jobs for her patrons and the naive new money in her town at the edge of the Berkshires. But when a terrible figure from her past returns, Charlie’s present life is thrown into chaos, and her future seems at best, unclear—and at worst, non-existent. Determined to survive, Charlie throws herself into a maelstrom of secrets and murder, setting her against a cast of doppelgängers, mercurial billionaires, shadow thieves, and her own sister—all desperate to control the magic of the shadows.

Leuker dan verwacht, maar heeft zoveel gebreken. Mist serieus aan uitwerking.

Mijn gedetailleerde gedachten en mening kon je eerder al hier lezen.

Coldbreath, Alice – An Inconvenient Vow (Brides of Karadok #5) ★★★

Genre: Romantiek

Never did Sabina Burrell imagine that foiling a plot against her sister would lead to her having to wed the arrogant Sir Jeffree de Crecy! She has never met such a loathsome man, and that included her late, unlamented husband!

Sir Jeffree, raised in the expectation of succeeding to his uncle’s title, is appalled to become ensnared in a scheme to discredit his uncle’s new bride. The whole thing is beneath his dignity, as is the shameless young widow who denounces him in front of everyone and makes him look a fool!

Jeffree will do anything to salvage his honor, even if it means wedding a woman he despises. Revenge will be sweet indeed, ensuring Sabina pays for what she did. What he does not anticipate, is that his own long-prized vow of chastity will be so very sorely tried…

Ik weet niet meer via welke obscure weg ik op dit boek uitkwam, maar het leek me net waar ik op dit moment goesting in had.

De schrijfstijl was boeiend, eenmaal ik eraan gewend was. Het boek was erg lang voor wat het verhaal uiteindelijk vertelde, maar ik heb er over het algemeen van genoten.

Ik hoopte meer op een slowburn, gezien de lengte van het boek, maar de bekentenis van liefde kwam vrij snel en zonder veel aanleiding. Het was een beetje moeilijk te geloven.

Ik kon het gedrag van de heldin ook de helft van de tijd niet echt begrijpen. Ze was vaak zo tegendraads zonder goede reden en kreeg dan medelijden met zichzelf toen ze precies kreeg wat ze wilde.

De resolutie van het verhaal was een beetje raar en we hebben nooit echt een verklaring gekregen voor de motieven die het verhaal hebben opgezet.

Maar ik heb er over het algemeen van genoten, vooral het spottende en bitsige kibbelen en de standvastigheid van de held. En ik heb het supersnel uitgelezen. Ik las er een groot deel van in de trein en was verrast toen ik al op mijn bestemming aankwam, wat een bewijs is van hoe meeslepend het was.
Zal meer van deze auteur lezen.