Gemaakt

Mijn kersttrui

Na alles dat ik voor kerstmis maakte om weg te geven, toch eindelijk ook nog eens iets dat ik maakte voor mezelf!

De Julgran-trui* van Andi Satterlund staat al op mijn wenslijst om te maken sinds zijn publicatie in 2017. Vijf jaar later maakte ik er eindelijk eens werk van!
* Helaas besloot Andi eind 2022 om haar winkel te sluiten, dus dit patroon kan niet meer worden aangekocht.

Omdat ik ook nog veel te veel wol op zolder heb liggen, besloot ik uit mijn voorraad te kiezen en niks nieuws te kopen. Mijn oog viel op een donkergroen Zeeman Royal, waarvan ik voor-ik-weet-niet-meer-welke-reden ooit eens 3 bolletjes kocht. Naar mijn berekeningen zou ik hier net mee toe komen om de trui in mijn maat te breien.

De constructie van de trui was nieuw voor mij. In plaats van volledig in het rond te werken, wordt eerst de bovenkant van de rug gebreid, waarna apart via het oppakken van steken aan de schouders de linker- en de rechtervoorkant worden gebreid.
De linker- en rechter voorkant worden daarna samengevoegd door het opzetten van steken, waarna de halslijn en armsgaten worden gevormd.

Daarna wordt ook de rug samengevoegd, waardoor vanaf dan wel in het rond kan worden verder gewerkt.

Speciaal ook was dat deze trui voornamelijk in averechtse steken wordt gebreid, zodat de figuur van de kerstboom mooi in reliëf in rechtse steken kan worden gevormd.

Telkens als ik er eens in slaag om nog eens de moed bij elkaar te rapen om een breiproject op te starten, wordt ik er weer aan herinnert hoe leuk ik dat eigenlijk vind. Zien hoe iets draagbaars onder mijn vingers wordt gevormd vanuit een bol wol. Zalig!

Ik was ook zo geobsedeerd met het zien ontstaan van de kerstboom, dat ik het project overal mee naartoe nam, ook op de trein!

En tadaa! Is hij niet mooi geworden? En gebreid op iets meer dan een maand tijd!

Ik besloot mijn kerstboom ook ingetogen te houden en er dus geen pomponnetjes of slingers op te naaien. Subtiel is meer mijn stijl.

Tijdens het breien twijfelde ik over de halslijn. Ik ben geen zo’n fan van een gesloten halslijn, dus ik wist niet hoe ik mij zou voelen bij de kokerhals. Ik besloot echter wel het patroon gewoon te volgen, want ik kon niet weten hoe ik het zou aanvoelen, zonder het te proberen.

Ook over de lengte heb ik in dubio gelegen.
De trui is ontworpen om kort te zijn en vlak op de taille te vallen en die te accentueren. Ik vreesde ergens dat dit niet flaterend zou zijn, maar besloot wel om het patroon gewoon te vertrouwen. Opnieuw, ik kon niet weten hoe ik het zou vinden, zonder het te proberen.

Achteraf heel blij dat ik het patroon vertrouwd heb, want zowel de hals als de lengte vind ik perfect!
Ja, het was even zoeken naar een kledingstuk dat er goed bij zou passen, maar gelukkig zijn geruite rokken weer helemaal in, dus ik vond gemakkelijk een exemplaar met hoge taille dat er goed bij stond, met een leuke outfit als resultaat. Ook al zeg ik het zelf 😉

En zo werd 2022 de eerste keer dat ik een echte kersttrui droeg op kerstmis! En dan nog een zelfmaakte!

Groetjes,
Charlotte

4 Comments