Gemaakt

Harry Potter-sjaals op de breimolen

Toen ik jullie vertelde over mijn reden voor het kopen van een breimolen, dan was dit mijn rechtvaardiging: Harry Potter-sjaals.
Al jaren vergaar ik wol met het plan daarmee Harry Potter-sjaals te maken. Het was vooral een zoektocht naar de volgens mijn ogen perfecte kleurtjes. Het begon eigenlijk belachelijk veel jaren geleden, toen ik voor het eerste de Zeeman Tweed in mijn lokale Zeeman winkel tegen kwam. Op dat moment hadden ze enkel neutrale kleurtjes, een beige (waarvan ik mijn handschoentjes als eerbetoon aan de 11de Doctor haakte) en een bruin (waar ik de eerste trui voor mezelf van breide), maar het retrogevoel van die tweed wol waren de eerste zaadjes voor mijn wens om daar gezellige Harry Potter-sjaals mee te breien.
Helaas bracht Zeeman niet zoveel kleurtjes uit van die wol, of als er dan eens minder neutrale kleurtjes waren, waren die niet geschikt voor wat ik wou of waren ze direct uitverkocht.
Ik zocht regelmatig wel eens online naar een vergelijkbare tweed wol, maar of ik vond niet direct wat ik wou, of het was veel te duur in aankoop of verzending.

Fast forward naar 2022 en de aankoop van mijn breimolen, die ik dus had gerechtvaardigd als medium om de sjaals mee te breien. Want ondertussen had ik wel al een paar tweed bolletjes in een geschikte kleur kunnen verzamelen, maar in plaats van wat ik had gevonden te gebruiken om aan het breien te slagen, hamsterde ik de rijkdom voor ooit eens.
Ooit eens, want ik had nog niet ALLE kleuren voor alle vier de huizen.
Ooit eens want ik was nu met iets anders bezig en vier sjaals breien was toch ergens wel intimiderend.

Maar de oproep tot ACTIE werd hardnekkig bij de aankoop van mijn breimolen. Deels ook aangemoedigd door de promotie bij aankoop waarbij ik ook twee bolletjes Katia Merino Aran gratis uit mocht kiezen, en koos voor kleurtjes in het Harry Potter-retrosjaal thema die ik nog niet had.

Ik begon met de sjaal in Katia-wol.
Ik had nog even gewacht om er aan te beginnen, want ik hoopte op een snelle levering van de spanningsvork voor gelijkmatige spanning, waar ik eerder over heb gesproken. Maar toen bleek dat de douane moeilijk zou gaan doen over de levering van mijn Amerikaans pakje, ondanks het feit dat alles wettelijk en geldelijk in orde was, en de levering serieus wat vertraging opliep, ging ik toch aan de slag. En jeetje, wat was dit verslavend!
In een mum van tijd was het gros van het werk voor de eerste sjaal gedaan en ik vloog meteen in de tweede sjaal; en dan de derde; en de vierde.

De eerste sjaal die dus van mijn breimolen kwam was deze voor HUFFLEPUFF, in geel en grijs, zoals de retro versie van Newt Scamander in de Fantastic Beasts films.
Zonder de hulp voor de spanning zijn er wel wat foutjes in deze sjaal geslopen, maar al bij al ziet die er zo goed uit!

Vervolgens ging ik aan de slag met de sjaal die het populairst zal zijn: GRYFFINDOR.
Hiervoor had ik wel de gewenste kleurtjes in Zeeman Tweed, namelijk een donker rood en een goudgeel.

Vlak na het opzetten vond ik ook eindelijk de bestelde spanningsvork in de brievenbus.
Na heel wat over en weer met de douane, hadden ze opeens – zonder tegenbericht of reactie op mijn bezwaren om nog belachelijk veel extra kosten te betalen – mijn pakje dan toch vrijgegeven en laten leveren. Deze vork maakte het toch een stuk gemakkelijker om gelijkmatige spanning te houden bij het breien en ook deze sjaal rolde verbazingwekkend snel van mijn breimolen en was in een mum van tijd af.

Daarna kwam SLYTHERIN, waarvoor ik ook geschikte tweed kleurtjes had: zilvergrijs en groen.

Als laatste ging ik aan de slag met mijn eigen huis, RAVENCLAW.
Hiervoor had ik het hardst gezocht naar de perfecte kleuren. In de films wordt dit huis weergegeven in de kleuren blauw en grijs, maar in de boeken is dit blauw en brons, en die laatste waren de kleuren die ik wou. Het blauw had ik een aantal jaar al kunnen bemachtigen in tweed, maar het brons was niet zo eenvoudig te vinden. Gelukkig zijn de laatste jaren warme herfsttonen populairder en populairder geworden, en zo stootte ik op een goeie dag op een heel passend kleurtje bij Wibra. Helaas was dit geen tweed en was deze wol ook een pak dunner dan de blauwe tweed wol die ik al had, zodat het toch wel een uitdaging was deze twee samen op de breimolen te gebruiken. Ik heb een tweetal keer opnieuw moeten beginnen, eer ik de perfecte manier vond om de twee te combineren met een goeie spanning. Hierbij was die spanningsvork toch echt wel een onontbeerlijke meerwaarde!

TADAA!! Dan had ik opeens mijn vier sjaals!
Ik zeg opeens, want ik had alle vier gebreid, eindjes weg gewerkt, dicht gehaakt en frutsels bevestigd op nog geen maand tijd! Zot gewoon!

En het resultaat, oh oh, het resultaat is precies zoals ik voor ogen had!
De kleurtjes werken echt perfect samen! Ik dacht dat ik het echt jammer en storend ging vinden dat ik er niet in was geslaagd alle sjaals volledig in een tweed wol heb kunnen maken, maar dat is helemaal niet zo. Eenmaal ik al mijn sjaals zo naast elkaar zag, was ik echt super content.

Elke sjaal is ongeveer 155cm lang, zonder franje, en combineert tussen de 12 en 14 strepen in hoofdkleur met tussen de 11 en 13 strepen in de secundaire kleur.

Echt, zo blij dat ik deze van mijn maak bucket list heb kunnen schrappen! Dit maakt de kost van de breimolen voor mij helemaal goed, want ik vond dit keiplezant maken. Echt verslavend om te zien hoe snel je toer na toer daarmee kunt breien, zonder handkrampen, lol.

Groetjes,
Charlotte