Gemaakt

Ik kocht een breimolen!

Zoals de titel zegt, ik kocht dus een breimolen. Ergens begin november eigenlijk al en heb er ondertussen al heel wat mee gespeeld, dus hoog tijd om dat hier ook eens te tonen!

Eerst en vooral, wat is een breimolen?
Ewel, jullie kennen ongetwijfeld wel een punnikklosje? Dat is zo’n poppetje of paddenstoel, waarmee je een lange 3D-ketting kunt haken/breien. Heel cru gezegd is een breimolen daar een uitvergrote versie van, maar met een hendel die het werk voor jou doet.

Tot ergens in oktober kende ik dat eigenlijk niet. Ik wist dat er breimachines bestonden, maar had nog nooit van een breimolen gehoord.
Nu volg ik op YouTube een aantal creatieve makers en eentje daarvan publiceerde een video voor een vintage trui die ze breide op haar breimachine. Die video zorgde ervoor dat ik wat meer begon op te zoeken rond breimachines, hoe dat werkte en wat dat koste, want dat leek me wel leuk. Soit, dat opzoekwerk borg ik snel op toen ik zag wat de prijs was van zo’n machine. Leek me niet direct een aankoop die ik wou doen, lol.
Maar je weet hoe dat gaat met iets opzoeken op internet, hè, dan krijg je opeens reclame en van alles van voorstellen van video’s/berichten die je misschien ook leuk zou vinden. En zo leerde ik dus over het bestaan van breimolens.

In eerste instantie zag ik dat daar vooral mutsen mee worden gemaakt, maar wat dieper duiken gaf me wel ideeën dat dit voor veel meer kan worden gebruikt, zoals sjaals bijvoorbeeld. En dan dacht ik direct aan de grote stapel wol die ik al jaren op zolder ben aan het hamsteren voor die Harry Potter sjaals die ik ooit eens wil breien, maar waar ik nooit aan toe kom. Zo’n breimolen maakt dit idee precies een pak minder intimiderend.

En ja, een goeie week later kreeg ik dit dan geleverd aan huis 😀
Mijn keuze viel op een Addi Express Kingsize, een machine met 46 naalden, één van de grotere modellen. Ik deed mijn aankoop bij Hobbygigant (niet gesponsord).

De machine in elkaar zetten en op tafel monteren was een fluitje van een cent. En na nog even snel het bijgeleverde boekje door te nemen, besloot ik dat de beste manier om te leren gewoon doen was.

Ik begon met wat bolletjes restwol, maar die bolletjes bleken veel te klein, gezien ik ze er in een mum van tijd door draaide. Ondertussen leerde ik wel hoe ik moest opzetten en wisselen van kleur, wat allebei eigenlijk vrij eenvoudig was.

Het enige wat ik wel moeilijk vond was gelijke spanning houden voor een effen resultaat.
De machine heeft een wolvoeder waarmee je de wol op twee manieren in de machine kan doen glijden: ofwel via het gat bovenaan waar niets van spanning op zit, ofwel via het gat onderaan dat iets kleiner is. De hoeveelheid spanning die dit kleinere gat geeft hangt natuurlijk af van de dikte van je wol: hoe dikker, hoe strakker. Daarom is het ook belangrijk dat je de wol ietwat begeleid met je hand en daar komt dus de handigheid bij te kijken om dit gelijkmatig te doen doorheen gans je project. Dus dat zou toch wel wat oefening vragen!
En het zou ook nog even experimenteren worden welke dikte wol het mooiste resultaat zou geven.

Wat ook al duidelijk was, was dat dit wel eens verslavend zou durven worden!

Om echt voeling te krijgen met mijn nieuw speelgoed, besloot ik om een muts te maken. Dit is wat de meeste mensen op een breimolen maken en het leek me dus wel een goeie plek om te starten.
Voor de wol haalde ik een paar van de veel-te-veel bolletjes Zeeman Royal van zolder en breide daar in een dik halfuur zo’n 100 toeren mee, genoeg voor een kindermuts!
Bij het afzetten verloor ik wel ongemerkt een aantal steken, maar kon alles uiteindelijk wel redelijk vast naaien aan de binnenkant, zonder dat dit aan de buitenkant zichtbaar is.

Voor mijn volgende probeersel maakte ik exact dezelfde tube van 100 toeren, maar hield ik de wol iets strakker vast in mijn hand, terwijl ik die door de voeder liet glijden. Dit zorgde ervoor dat het eindresultaat dus een stuk kleiner was dan de eerste muts, ondanks hetzelfde aantal toeren.
In plaats van een gewone muts, naaide ik in deze een paar kattenoortjes, maar deed dit in een verstrooide en slordige bui, want ik vergiste me van binnen- en buitenkant!

Als ik de twee mutsen naast elkaar leg, dan vind ik die met de strakkere spanning (oortjes) mooier en gelijkmatiger. Hiervoor had ik de wol vrij strak door mijn handen laten glijden en daarvan was al meteen duidelijk dat dit geen goed plan was voor de lange termijn, gezien ik enkel al bij het maken van deze muts wrijvingsplekken had op mijn handen!

Bij het opzoeken naar mogelijke oplossingen voor mijn spanningsprobleem, kwam ik terecht bij Savlabot op Etsy, waar een tension fork wordt verkocht. Verder vond ik online niks dan positiefs hierover en bleek dat heel wat mensen dit als een soort standaard accessoire gebruiken. Toch bleef ik twijfelen, gezien het wel nogal duur uitkwam met de verzendkosten, dus ik parkeerde dat nog eventjes.

Bij Savlabot zag ik wel ook een leuk patroontje voor een vossenmuts, dus wou ik dit ook maken, ondanks mijn nog niet opgeloste spanningsprobleem. Ik besloot om er dan maar meteen nog een experiment van te maken. Zo maakte ik twee identieke mutsjes, maar voor de ene gebruikte ik enkel het kleinste gaatje in de wolvoeder en voor de andere hield ik ook nog spanning met mijn hand. Zot hoeveel verschil in grootte dat gaf! Zo gebruikte ik voor de grootste muts 60g wol, terwijl de kleinste 50g gebruikte.
Dit bevestigde wel nog eens dat mijn voorkeur bij het strakkere resultaat lag, zowel qua uitzicht als qua gevoel, dus uiteindelijk besloot ik de investering voor de tension fork te maken, gezien ik ondertussen ook nog niks van gelijkaardig alternatief had gevonden.

Bij wijze van experiment wou ik ook nog een derde vossenmuts maken, gebruik makend van het bovenste gat in de wolvoeder van de machine, maar dit ging niet echt goed.
Opeens merkte ik dat er pinnen waren zonder steken en pinnen waar meer dan 1 lusje rond zat, dus er waren ergens steken af gevallen en/of dubbel gebreid. Online vond ik tal van video’s die uitlegden hoe je dit kon oplossen, maar uiteindelijk wou ik de moeite niet doen voor dit project, gezien duidelijk was dat de spanning veel te los was voor deze wol.
Na een paar herstellingen geoefend te hebben, haalde ik alles opnieuw uit.

Het volgende dat ik wou oefenen was het breien van platte panelen in plaats van tubes, wat dus ook kan met deze machine. Maar daar stranden mijn eerste paar pogingen in chaos. Het is namelijk heel gemakkelijk om steken te verliezen aan het begin of het einde, dus moet er daar goed gekeken worden dat de steek correct indaalt. Dit zal dus wel nog wat oefening vragen, maar daar moest ik mijn training in de breimolen eventjes staken, gezien ik op dat moment naar Londen vertrok. Ergens kwam dat eigenlijk wel goed uit, gezien ik toch wachtte op mijn spanningsvork om voor echt aan de slag te gaan.
Maar meer hierover later!

Zijn er hier nog lezers die een breimolen hebben? Wat zijn jullie ervaringen?

Groetjes,
Charlotte

13 Comments

 • Titia

  Hoi Charlotte,

  Leuk zeg jouw ervaring met de breimolen. Ik zocht precies als jij ook een breimachine, veel te duur en te moeilijk en zat toen ineens breimolens. Had er nog nooit van gehoord! En heb al veel youtube filmpjes gekeken en het ding nog steeds niet gekocht.
  Want ik was op zoek naar welke grootte ik nu in vredesnaam moest kopen. Omdat ik zowel voor kleine kindjes als mezelf dingen wil gaan maken. En nu lees ik van jou dat het te maken heeft met de spanning en kan ik dus met een gerust hart gaan kiezen voor het grootste model?
  Ik vraag me ook af: heb jij het al geprobeerd met echte 100procent Merino wol? Dat wil ik eigenlijk gebruiken want dat is fijn voor de kleintjes en ik heb daar dus een gekregen voorraadje van liggen….groetjes!

  • Charlotte

   Dag Titia, als je wat verder kijkt op mijn blog onder de tag addi-express, dan kan je je al een idee vormen van wat ik al allemaal maakte met de grote breimolen.
   Je kan dus gerust ook kleinere dingetjes maken op dit exemplaar, maar let wel dat als je in het rond breit, je sowieso vast zit aan het aantal naalden van je machine en dit dus niet kan verkleinen. In mijn geval moet ik dus altijd tubes maken van 46 steken en kan ik niet eventjes iets van 20 steken of zo maken. Bijvoorbeeld bij de hoofdbanden denk ik dat een kleinere machine wel een eleganter exemplaar zou hebben opgeleverd.
   Dus ja, het hangt er allemaal een beetje van af wat je vereisten zijn.

   100% merino wol heb ik nog niet geprobeerd, maar ik zie geen enkele reden waarom dat niet zou lukken met de breimolen. Je kiest wel best een wol met iets dikkere draad. Bij mijn machine raden ze bijvoorbeeld wol voor naald 5 of 6 aan. Door met de spanning te spelen kan je wel naar iets fijnere wol gaan ook, maar echte sokkenwol of zo lijkt mij al een brug te ver om er een mooi resultaat mee te krijgen.
   Veel succes met het kiezen en beslissen! Groetjes

  • Josette

   Hallo Charlotte,

   ja, ik heb er ook eentje ook de Addi Express Kingsize.

   Tof machine, daar ik niet meer breien kan en het mooier vind dan haken
   inderdaad kan je mutsen, sjaals, haarbanden enz. ermee maken.

   Ik heb een trui klaargekregen, maar op dit moment lukt me dat niet
   meer om plat te breien. Pffffffffff steken die vallen. Maar ooit gaat het terug lukken.

   Bedankt nog voor je tips.

   • Charlotte

    Hej Josette! Tof om je berichtje te lezen!
    Het plat breien met de machine heb ik ook nog niet helemaal onder de knie, maar oefening baart kunst, hoop ik!
    Veel plezier nog!

   • Arina

    Wat een leuke uitleg allemaal.
    Ik word er alleen helemaal niet goed van dat ik geen rechte lappen kan breien .
    Iedere keer valt de laatste en de eerste sterk eraf.
    Ik ben al dagen bezig geweest met oefenen .
    Maar het lukt mij echt niet.
    Ook kan je de vork niet gebruiken .
    De steken zijn dus weer erg los.
    Ik hoop dat iemand mij kan helpen.
    Ik word er een beetje moedeloos van.
    Mutsen lukt mij heel goed.
    Dat komt door het vorkje.
    Dat was een hele goede tip
    Liefs
    Arina

    • Charlotte

     Dag Arina,
     Oh, wat jammer voor je dat het niet lukt. Zelf ben ik er nog steeds niet aan toe gekomen dit te proberen, dus ik kan je helaas ook niet verder helpen. Veel succes nog!

 • wilja

  Hallo Charlotte
  Ik heb jouw blog met een lach gelezen, want je loopt tegen hetzelfde aan als ik. IK heb de breimolen nu een week en vind het zo leuk! Vandaag achter dat ik de draad strakker moet houden en dat het resultaat dan mooier is. Tja omdat het strakker is nu maar een proeflapjes breien en kijken hoeveel naalden 5 of 10 cm. zijn en het dan omzetten naar een muts. Het is zo een leuk werk met de breimolen en eigenpatronen maken. Heb jij al ervaring met de spanningsvork en waar heb je hem besteld.

  • Charlotte

   Hej Wilja.
   Het is inderdaad een heel leuk, verslavend ding!
   Uiteindelijk kocht ik de spanningsvork die ik linkte op Etsy (hier), omdat ik niks anders vond, de recensies wel goed waren en ik het echt wel nodig achtte om vooruit te gaan. Hij kwam wel vrij prijzig uit met de verzendkosten en wat problemen bij de douane erbij, maar ik vind het echt wel een aanrader. Ik zou misschien aanraden om eens rond te horen of je samen met een aantal een bestelling bij haar kan plaatsen om zo de kosten wat te drukken.

   • Wilja Spijker

    Dag dag.
    Ik heb er 2 besteld want lach niet de kleine molen gaat in de camper mee, dus daar blijft er een in liggen . Erg he.
    Ik heb nu ook de kleine mee om knuffels te maken te oefen .

    Dag dag

    • Charlotte

     Haha, herkenbaar hoor 😉
     Oh, fijn, je hebt ook een kleine molen? Benieuwd wat je daar mee kan maken. Knuffels? Oeh, nu ben ik wel geïntrigeerd, lol.

     • Helma

      Hallo dames
      Ik heb jullie berichten gelezen en begrijp hieruit dat jullie veel moeoite hebben met het plat breien zoals jullie het noemen
      Mag ik jullie adviseren om het filmpje van miranda te bekijken
      Zijn heeft op YouTube veel breimolen filmjes staan
      Hieronder het plat breien

      https://youtu.be/-XHlDqKvgjI?si=QXXEBogP5zMufjrx

      • Charlotte

       Dank je voor je reactie, Helma!
       Voor mij was het probleem vooral het houden van een gelijkmatige spanning. Maar met die spanningsvork is dit een ganse verbetering voor mij.
       Het plat breien vergt inderdaad wat extra concentratie, maar dit lukt me ondertussen ook. Hoewel het ondertussen al weer eventjes geleden is en ik waarschijnlijk opnieuw ga moeten aanleren. De video zal dus zeker van pas komen! Dank!