Gemaakt

Winter Garden trui

Nog voor ik de breimolen kocht, was de breimicrobe alweer toegeslagen.
Het begon allemaal met de dekentjes die ik eerder in het jaar maakte en het feit dat een aantal naaisters die ik op YouTube volg ook opeens aan het breien waren geslagen. Dit deed me herinneren dat ik nog zo veel leuke patroontjes voor truien voor mezelf had liggen om ooit eens te maken en mijn handen begonnen meteen weer te kriebelen. Zien breien doet breien, althans bij mij precies.

Voor mijn eerste, ik-wil-weer-wat-meer-kledij-beginnen-breien project, viel mijn oog op een gratis patroon dat ik een tijdje geleden op Ravelry had opgeslagen: Winter Garden Sweater van Hook Mountain Handmade.

De halslijn vind ik heel mooi in deze trui en ook de subtiele kant onderaan de trui.
Ik zou ik niet zijn als ik ook niet wat wou afwijken van het patroon ook. Zo wou ik dat kantwerk ook verwerken in de mouwen en was ik niet helemaal overtuigd dat ik de trui zo kort wilde. Enerzijds is een cropped sweater leuk dragen over een kleedje of rok, maar het is voor mij minder flatterend op een gewone broek. De lengte zou ik dan wel bekijken tijdens het breien, door regelmatig eens te passen.

Mijn zolder staat vol met wol, dus ik koos iets uit mijn voorraad voor deze trui: een wijnrode Zeeman Super Soft. Ik kocht dit oorspronkelijk om een jurk mee te maken voor ede nichtjes, maar in plaats daarvan eindigde het in de vergeten doos.

Na het breien en wassen van een proeflapje, dat de perfect gewenste afmetingen gaf in hoeveelheid steken en rijen, kon ik aan de slag.
De trui is volledig naadloos en tot mijn verrassing werd ook de halsboord gewoon meteen mee gebreid, zonder dat die achteraf wordt opgenomen. Achteraf is dit vrij logisch, gezien een bootnek niet de strakke vereisten heeft als een andere soorten van halslijn.

Voor het eerst in lange tijd breide ik ook weer eens op de trein. Met een audioboek of een goed muziekje in de oren is die pendelreis zo voorbij!

Ook voor tv liet ik mijn genredeken eventjes aan de kant liggen, ten gunste van het breien. Het verbaasde me echt hoeveel mijn handen jeukten om deze trui te breien. Ik was blijkbaar erg ongeduldig om het resultaat te zien!

Wanneer ik volgens het patroon de lengte had bereikt waar ik aan het kantwerk moest beginnen, werd het tijd om de trui even te passen en uit te maken of ik het patroon ging volgen of de trui toch iets langer zou breien. Uiteindelijk verkoos ik voor wat extra lengte.
Het kantwerk breide ook nog eens super vlot en dan was het plots al tijd voor de mouwen.

De eerste mouw breide nog vrij vlot. Waarschijnlijk omdat ik op de plaats wilde komen waar ik mijn andere afwijkende idee wou implementeren, namelijk het kantwerk aan de pols. Nu ja, veel uitvogelen was dat niet. Ik moest gewoon zorgen dat ik minderde tot een veelvoud van steken nodig om het kantwerk rondom rond te kunnen breien. Maar nogmaals, ik was nogal ongeduldig om te zien hoe dit er in het geheel uit zou zien.

En dan had ik alle beslissingen die ik moest nemen genomen en was het gewoon een kwestie van voor mouw 2 exact hetzelfde te doen als voor mouw 1. En daar liep het eventjes fout, in de zin dat ik dagenlang niet omkeek naar de trui. Een vrij herkenbaar scenario bij mij. Ik denk dat ik dit waarschijnlijk heb gedaan met elke trui die ik ooit voor mezelf heb gebreid. Ik lijk altijd mijn enthousiasme voor een project te verliezen, met nog maar een mouw of iets meer te gaan.

Uiteindelijk moest ik mezelf zelfs een deadline opleggen om het effectief af te werken.
Ik wou de trui perse meenemen naar Londen, dus moest die zeker een 2-tal dagen voor vertrek af zijn, zodat ik hem nog kon wassen en blokken.
En dat was uiteindelijk de motivatie die ik nodig had om hem af te krijgen en wat ben ik blij met het resultaat!

Ik ben super blij dat ik hem toch iets langer heb gebreid dan volgens het patroon moet en ook zo blij dat ik ook wat kantwerk in de mouwen verwerkte!
Als ik iets kon veranderen, dan zou ik misschien wat meer van de gewone tricotsteek inruilen voor het kantwerk, zodat de verhouding iets meer was zoals in het patroon.

Uiteindelijk droeg ik de trui dan niet in Londen, want het was er veel te warm, lol. Maar hij heeft ondertussen wel al goed dienst gedaan!
En hij zorgde er ook voor dat ik echt weer goesting heb om meer voor mezelf te gaan breien. Ik heb nog zo veel toffe patroontjes en veel te veel wol op zolder, dus ook al ben ik niet zo van de voornemens-gegrift-in-steen, toch hoop ik in 2023 minstens 2 truien voor mezelf te breien!

Groetjes,
Charlotte


De details
Patroon: Winter Garden Sweater van Hook Mountain Handmade
Wol: Zeeman Super Soft in wijnrood, 4 bollen
Breinaald: 4mm en 5mm
Steekverhouding: 5mm: 10cm² = 18st x 26r
Maat: 40
Aanpassingen:
 • gebreid tot 42cm lengte in tricotsteek, daarna 20 rondes in Sint-Janskruidkant
 • in plaats van ribbelsteek aan de zoom, koos ik voor boord in [2r, 2av] steek
 • mouwen geminderd tot 42 steken, zodat ik juiste veelvoud van steken had voor het Sint-Janskruidkant
 • 20 rondes in kant aan de polsen, gevolg door 7 rondes in [2r, 2av] boordsteek

2 Comments

 • Judith

  Mooi geworden! Staat je goed. Fijn ook dat je zoveel details beschrijft, het gaat gelijk kriebelen om deze ook te maken (Nee! Eerst nog 14 wips afmaken!!!)

  • Charlotte

   Super herkenbaar! Ik word ook zo vaak super enthousiast over nieuwe projecten, dat alle andere (waar ik ooit ook eens super enthousiast over was) opeens uit mijn hoofd verdwijnen, lol.
   Succes en vooral plezier!!