Gemaakt

Gebreid kleurenblok deken

Een deken breien stond al eventjes op mijn verlanglijstje van dingen die ik ooit nog eens wou maken.
Mijn vaste methode om een deken te maken is haken. Er zijn zoveel geweldige patronen en zoveel ideeën in mijn hoofd die ik eens wil uitzoeken. Maar toch bleef het idee om een deken te breien ook in mijn hoofd opduiken, vooral omdat ik gebreide stof vaak zoveel zachter aanvoelt dan gehaakte stof, vooral met de ribbelsteek.

Simpeler kan je bijna niet hebben met breien. Naald na naald recht breien en je krijgt een veerkrachtig, super zacht resultaat.
Maar ik geef toe, qua uitzicht kan dit een vrij saai resultaat opleveren. Maar niet als je met kleurblokken werkt! Wat ik deed voor mijn kleine dekentje hier.

Ik ging voor een serie passende, doch contrasterende wolletjes van Bergère de France Sport. Elk kleurenblok is één volledig bolletje van 50 gram.

Het moeilijkste vond ik nog de randen. Dit blijft een struikelblok in mijn breiwerkjes: een mooie rechte rand verkrijgen. Hiervoor volgde ik de techniek dat Purlsoho gebruikte voor hun kleurenblok deken. Elke eerste steek van de rij werd gewoon recht overgebracht op de andere naald, zonder te breien, met de draad aan de achterkant. Hierdoor werd ook een mooie boordsteek gecreëerd.

Deze techniek lukte goed voor beide kanten van het deken, alleen kreeg ik wel een soort sprong daar waar ik een nieuwe bol wol moest beginnen. Dit komt omdat je bij het wisselen van draad niet zomaar de eerste steek kan overslaan. Ik had gehoopt dat deze sprong iets minder zichtbaar zou zijn na het wassen en blokken van het deken, maar dit veranderde weinig. Daarom heb ik nog even getwijfeld of ik toch nog een rand rondom het deken ging maken, maar uiteindelijk besloot ik om het zo te laten, vooral omdat ik dacht dat een rand in een solide kleur het leuke kleurenblok effect wat zou teniet doen.

Al bij al een heel leuk, eenvoudig project, met een mooi, superzacht resultaat, dat een kleine jongen komende winter lekker warm en zoet zal houden!

Groetjes,
Charlotte