Gelezen

Gelezen in juli 2022

In juli nam ik me voor drie boeken te lezen:

  1. The King of Crows, het einde van The Diviners reeks, om de serie te kunnen afsluiten;
  2. City of Dusk, het tweede boek uit mijn Fairyloot Adult abonnement, om mee te blijven met alle nieuwe aanwinsten in mijn kast; en
  3. Children of Time, een sci-fi boek dat al eventjes in mijn kast stond en waar ik enorm nieuwsgierig naar was.

Ik volbracht met succes mijn TBR en las daarenboven nog 4 andere boeken. Zo las ik in juli in totaal 7 boeken, goed voor 3074 bladzijden. Het gemiddelde juli boek komt zo op 439 blz/boek.

Mijn beoordelingen gingen weer van hoog naar laag deze maand, met 2 sterren als minimum en 5 sterren als maximum. Jawel, alweer een 5-sterren-boek. Ik zit hiermee al op 7 boeken die ik 5 sterren gaf in 2022!
Op basis van de beoordelingen gegeven aan de juli boeken, strand het gemiddelde juli boek op een vrij gemiddelde score van 3,3 sterretjes.

Qua doelgroep varieerde ik tussen 2 Young Adult boeken en 5 volwassen boeken.

Zoals steeds varieerde ik ook in leeswijze, met 2 e-boeken, 3 audioboeken en 3 boekenkast-boeken.

Voor de genres wisselde ik tussen 5 genres, namelijk thriller (1), sci-fi (1), romantiek (1), mysterie (1) en fantasy (3).

Voor de taal bleef ik weer in het Engels hangen en las ik geen enkel boek in het Nederlands.

Hieronder de lijst van de boeken die ik in juli las en mijn beoordeling in sterretjes.
Klik op de link om naar de flaptekst en mijn recensie te springen! Zoals steeds, wees bedachtzaam dat zowel flaptekst als recensie eventueel spoilers kunnen bevatten, vooral als het om vervolgdelen in een serie gaat!

🎧 Jewell, Lisa – The Night She Disappeared ★★

Genre: Mysterie

2017: 19 year old Tallulah is going out on a date, leaving her baby with her mother, Kim.

Kim watches her daughter leave and, as late evening turns into night, which turns into early morning, she waits for her return. And waits.

The next morning, Kim phones Tallulah’s friends who tell her that Tallulah was last seen heading to a party at a house in the nearby woods called Dark Place.

She never returns.

2019: Sophie is walking in the woods near the boarding school where her boyfriend has just started work as a head-teacher when she sees a note fixed to a tree.

‘DIG HERE’ . . .

A cold case, an abandoned mansion, family trauma and dark secrets lie at the heart of Lisa Jewell’s remarkable new novel.

Dit begon heel goed, maar dan ontdekt Sophie dat het bordje met “DIG HERE” een plotpunt was in haar eigen debuut roman en ik kon gewoon niet geloven dat ze dat vergeten was. Vooral als ook nog eens blijkt dat ze zelf nog maar 6 boeken schreef. Uiteindelijk maakt dit niet zoveel uit voor het algehele mysterie, maar ik kon daar echt niet bij en dat vergalde een beetje mijn leesplezier.

De uiteindelijke oplossing van het mysterie vond ik ook nogal bij het haar gegrepen. De motivering sloeg gewoon nergens op. En dan hoe een simpele schrijfster erin slaagde om het hele ding op te lossen via een zeer eenvoudige zoekopdracht op sociale media was ook nogal verbijsterend en moeilijk te slikken, vooral gezien er blijkbaar wel nog steeds een agent actief bezig was met de zaak.

Dus ja, goede start, ontgoochelend einde.

🎧 Marrs, John – The Passengers ★★★

Genre: Thriller

Eight self-drive cars set on a collision course. Who lives, who dies? You decide.

When someone hacks into the systems of eight self-drive cars, their passengers are set on a fatal collision course.

The passengers are: a TV star, a pregnant young woman, a disabled war hero, an abused wife fleeing her husband, an illegal immigrant, a husband and wife – and parents of two – who are travelling in separate vehicles and a suicidal man. Now the public have to judge who should survive but are the passengers all that they first seem?

Voor het grootste deel van de tijd hield dit boek me geboeid.
Ook al zijn de meeste personages enigszins karikaturaal en eendimensionaal, het plot was zo spannend en boeiend dat ik dit gemakkelijk over het hoofd kon zien.
De onthulling en de laatste paar hoofdstukken sloegen echter nergens op en maakten de ervaring een beetje goedkoper en benadrukten de gebreken die ik eerder kon negeren.

Sim, Tara – The City of Dusk (The Dark Gods #1) ★★★★

Genre: Fantasy

The Four Realms—Life, Death, Light, and Darkness—all converge on the city of dusk. For each realm there is a god, and for each god there is an heir.

But the gods have withdrawn their favor from the once vibrant and thriving city. And without it, all the realms are dying.

Unwilling to stand by and watch the destruction, the four heirs—Risha, a necromancer struggling to keep the peace; Angelica, an elementalist with her eyes set on the throne; Taesia, a shadow-wielding rogue with rebellion in her heart; and Nik, a soldier who struggles to see the light— will sacrifice everything to save the city.

But their defiance will cost them dearly.

Dit was echt een buitengewoon meeslepend en aangrijpende start van een duistere Fantasy, waar ik ondanks zijn trage start enorm van heb genoten!

Mijn gedetailleerde gedachten en mening kon je eerder al hier lezen.

Kova, Elise – A Dance with the Fae Prince (Married to Magic #2) ★★★

Genre: Fantasy

She knew her hand in marriage would be sold. She had no idea a fae prince was the buyer.

Katria swore she’d never fall in love. She’s seen what “love” means through the cruelty of her family. So when she’s married off to the mysterious Lord Fenwood for a handsome price, all Katria wants is a better life than the one she’s leaving. Feelings are off the table.

But her new husband makes not falling in love difficult.

As their attraction begins to grow, so too do the oddities within her new life: strange rules, screams in the night, and attacks by fae that Katria never thought were real. When she witnesses a ritual not meant for human eyes, Katria finds herself spirited away to the land of Midscape.

Surviving the fae wilds as a human is hard enough. Katria must survive as a human who accidently pilfered the magic of ancient kings – magic a bloodthirsty king is ready to kill her for in order to keep his stolen throne – and her new husband is the rightful heir in hiding.

The power to save the fae is in her hands. But who will save her from a love she vowed never to feel?

Dit is het tweede verhaal in de Married to Magic reeks, eentje dat ik precies liever heb gelezen dan het eerste boek. Dit verhaal is geïnspireerd op Assepoester en de mythe van Eros & Psyche, maar geeft er zijn volledig unieke eigen draai aan.

Het is vlot geschreven, met goed uitgewerkte personages en een entertainende slow-burn romance. Enige minpunt voor mij was dat ik het einde te langdradig vond. De richting van de plot is vanaf het begin vrij duidelijk, wat geen slechte zaak is en vaak ook precies is wat ik wil van een dergelijk boek, maar hier wordt er te lang naar de overduidelijke conclusie gealludeerd, dat het met toch een beetje begon te irriteren.

Maar los daarvan weer een heel fijn, luchtig en romantisch fantasy-sprookje.

🎧 Bray, Libba – The King of Crows (The Diviners #4) ★★★

Genre: Fantasy

The breath-taking finale to the epic New York Times bestseller, The Diviners, from Printz winner and beloved author, Libba Bray.

After the horrifying explosion that claimed one of their own, the Diviners find themselves wanted by the US government, and on the brink of war with the King of Crows.

While Memphis and Isaiah run for their lives from the mysterious Shadow Men, Isaiah receives a startling vision of a girl, Sarah Beth Olson, who could shift the balance in their struggle for peace. Sarah Beth says she knows how to stop the King of Crows-but, she will need the Diviners’ help to do it.

Elsewhere, Jericho has returned after his escape from Jake Marlowe’s estate, where he has learned the shocking truth behind the King of Crow’s plans. Now, the Diviners must travel to Bountiful, Nebraska, in hopes of joining forces with Sarah Beth and to stop the King of Crows and his army of the dead forever.

But as rumors of towns becoming ghost towns and the dead developing unprecedented powers begin to surface, all hope seems to be lost.

In this sweeping finale, The Diviners will be forced to confront their greatest fears and learn to rely on one another if they hope to save the nation, and world from catastrophe…

Ik weet niet wat ik moet zeggen. Ik ben precies wel ontgoocheld over dit sluitstuk van The Diviners reeks.
Het was langdradig en repetitief en ik had moeite om er mijn aandacht bij te houden. Er gebeurt bijna niks, behalve doelloos ronddwalen. De ontknoping naar het einde van het boek toe was te voorspelbaar en het grote gevecht was teleurstellend en te gemakkelijk.

De personages blijven het grote licht van deze serie, maar in dit boek was het precies alsof er een waas over hen ging en ze veel van hun kleur hadden verloren.

Ik ben al bij al wel tevreden met hoe het uiteindelijk afloopt, maar ik had er toch meer van verwacht, vooral gezien ik alle voorgaande boeken in de reeks 5 sterren gaf.

Tchaikovsky, Adrian – Children of Time (Children of Time #1) ★★★★★

Genre: Sci-Fi

WHO WILL INHERIT THIS NEW EARTH?

The last remnants of the human race left a dying Earth, desperate to find a new home. Following their ancestors’ star maps, they discovered the greatest treasure of a past age – a world terraformed and prepared for human life.

But all is not right in this new Eden. The planet is not waiting for them, pristine and unoccupied. New masters have turned it from a refuge into mankind’s worst nightmare. Now two civilizations are on a collision course and must fight to survive. As the fate of humanity hangs in the balance, who are the true heirs of this new Earth?

Wel wel wel, wie had ooit gedacht dat ik zou gaan supporteren voor spinnen?
Het is niet dat ik een echte spinnenfobie heb. Zolang die beestjes netjes buiten blijven, kan ik hun esthetiek en artistieke bouwwerkjes zeker wel bewonderen. Komen ze in huis, sja, dan hangt het een beetje af van waar en hoe ik ze tegen komen.

“What have you done with my monkeys?”

Children of Time is een episch werk dat letterlijk millennia overspant.
De mensheid heeft zichzelf vrijwel vernield en de aarde is onbewoonbaar geworden. De laatste mensen van het universum vluchten naar een groene planeet, eentje waar hun verre voorouders aan terravorming deden, in de hoop deze planeet te kunnen gaan koloniseren. Het experiment van hun voorouders nam echter een onverwachte wending wanneer blijkt dat niet de apen uit het experiment evolueerden, maar wel de spinnen.

Dit was een absoluut plezier om te lezen.
Het vroeg wel een beetje gewoon worden aan de schrijfstijl, die tegelijkertijd bijzonder meeslepend en complex is. Het was al heel lang geleden dat ik tijdens het lezen zo veel woorden door een woordenboek moest jagen, maar dit hield me absoluut niet tegen om verder te lezen.
Het verhaal wordt ook vooruit gedreven door dubbel perspectief tussen de mensen en de spinnen, waardoor ik hoofdstuk na hoofdstuk bleef doorlezen, omdat ik steeds wou weten hoe het verder ging.

De manier waarop de schrijver de personages van de spinnen tot leven bracht was uitermate overtuigend en fascinerend. Hun evoluerende maatschappij en hun vorm van technologische ontwikkelingen was echt slim bedacht en gewoon zo cool!
Het contrast met de teloorgang en ineenstorting van de menselijke beschaving is zo schrijnend dat het bijna pijn doet.

“Life is not perfect, individuals will always be flawed, but empathy – the sheer inability to see those around them as anything other than people too – conquers all, in the end.”

In zijn kern is dit boek een verhaal over empathie. Over hoe we dingen kunnen begrijpen die zo anders zijn, zo anders denken dan onszelf. In dat opzicht kon de auteur wat mij betreft niks beters hebben gekozen dan spinnen, om de mensheid te wijzen op hun vooringenomenheid en lineaire denkwijzen.
Zoals ik al zei, dit boek deed mij supporteren voor spinnen!

Dit boek combineert perfect grote thema’s met een levendig en, bij gebrek aan een beter woord, menselijk verhaal. Fascinerend, boeiend, cool en een dikke vette aanrader!

Hibbert, Talia – Damaged Goods (Ravenswood #1,5) ★★★

Genre: Romantiek

Second chances shouldn’t be this sinful.

Laura Burne‘s husband is a monster, her diamond ring is a trap, and her pregnancy is the push she needs to finally escape. She runs away seeking safety… and finds Samir Bianchi, her long-lost teenage sweetheart.

With his kind eyes and dirty smile, Samir’s still hot as hell—and he still treats Laura like a goddess, baby bump and all. The wild boy she spent one magical summer with is every inch a man, and he’s more than ready to care for her tiny family.

But Laura’s been keeping a secret Samir might never forgive. When she finally confesses, will he remain by her side? Or is this fairytale ending too good to be true?

Please be aware: this book contains depictions of domestic violence that could trigger certain audiences.

Voor een dosis zeemzoeterigheid en escapisme, weet ik dat ik bij Talia Hibbert aan het goed adres ben. Deze novelle in haar Ravenswood reeks is exact dat. Een portie schattigheid en hartverwarming, perfect als tussendoortje/palete cleanser.