Gemaakt

Nieuw leven

Toen mijn nichtje liet weten dat ze zwanger was, had ik natuurlijk weer het idee om een zelfgemaakt cadeautje te geven en een babydekentje is altijd mijn eerste reflex. Hier weer niet anders en dus begon ik op mijn gemakske weer wat rond te snuisteren op Pinterest naar inspiratie.
Mijn oog viel uiteindelijk op dit deken van Daisy Farm Crafts. Bijkomend besloot ik om gebruik te maken van een paar van de honderduizend bollen wol dat ik thuis nog had liggen en dus niks extra te kopen.

En dan was het enkel een kwestie van haken.
Voor een keer was ik eens ruim op tijd begonnen, waardoor ik echt zonder stress, op mijn duizenden gemakske kon haken. Ironisch is dat het dan super snel gaat, lol. Dat streepjespatroon dreef mij echt om door te haken, omdat ik curieus was hoe mijn gekozen kleuren er uit zouden gaan zien.
En dan was ik ook nog eens super efficiënt, door regelmatig de vele eindjes weg te werken, zodat dit op het eind geen onoverkomelijke klus werd.

Eenmaal de streepjes af begon het deken er echt goed uit te zien, waardoor ik eventjes twijfelde of ik een ander soort boord zou haken dan het origineel. Maar uiteindelijk volgde ik toch het patroon, omdat ik nieuwsgierig was hoe deze werd gehaakt. Tot nu toe heb ik altijd al boorden gehaakt in een aantal rondes rondom een deken, maar deze boord maak je eigenlijk in korte rijen van vasten. Echt een mooi effect. Zal ik nog gebruiken, denk ik, ook al is het wel nog een behoorlijke klus en werd het op het einde nog spannend of ik wel voldoende wol zou hebben.

Tijdens het haken was mij ook al opgevallen dat de resulterende stof toch wel wat stug en ruw aanvoelde. Om het deken te proberen verzachten besloot ik een tip dat ik al een paar keer had gelezen uit te proberen.
Ik begon eerst gewoon met het deken goed nat te maken, door het een 15-tal minuten in een emmer koud water te laten trekken. Daarna zeepte ik het deken in met een restje baby-bubbelbad dat ik nog had staan. Dit was vooral bedoeld om het deken te wassen, maar de zachte zeep/shampoo gaf ook al een zachter resultaat.
Nadat ik alle zeep had uitgespoeld, gebruikte ik goedkope conditioner en masseerde ik dit in over het volledige deken. Dit liet ik zo’n 12 uur inwerken, waarna ik het opnieuw, zonder uitspoelen, in een emmer koud water zette en nog een dag en een nacht liet trekken. Daarna waste ik het deken op het 15-minuten programma van mijn wasmachine, met gewoon wasmiddel en wasverzachter.
Eenmaal het deken droog was kon ik pas ten volle oordelen of die extra moeite effect had gehad: JAWEL! En nog geen klein beetje ook! Het deken dat eerst echt krasserig aanvoelde, was nu echt teddybeer zacht! Succes!

En dit is dan het eindresultaat. Ik vind hem echt leuk geworden en de ontvangers vonden dat gelukkig ook!

Groetjes,
Charlotte


De Details
Patroon: Crochet Baby T Blanket van Daisy Farm Crafts
Wol: Wibra Saskia in fel geel (24g), okergeel (35g), licht blauw (45g) & Zeeman Royal in donker blauw (47g), gebroken wit (200g)
Haaknaald: 5mm
Afmeting: ± 70cm X 90cm

3 Comments

  • zwartraafje

    Super, dat die truc ook echt werkt. Ik had hem zelf een keer tegengekomen als een manier om gekrompen jeansbroeken terug wat langer te kunnen maken. Door het weefsel eerst heel zacht en soepel te maken met babyshampoo en het vervolgens op een handdoek uit te rekken en zo op te rollen. Ik heb het echt nog nooit geprobeerd vermits ik kort nadien jurken ben beginnen dragen maar vond het wel een interessante tip om te onthouden. Super mooi dekentje trouwens.