Gebeurd

Magisch kerstbomen

Vorig weekend had ik hoog bezoek. Mijn oudste metekindje wou heel graag mijn kerstboom komen helpen zetten en kwam hiervoor een weekendje logeren.

Sinds ze zelf alle boeken in een recordtempo verslond, doet mijn Harry Potter kerstboom namelijk haar oogjes blinken en wou ze deze dolgraag eens in het echt komen bewonderen.
Dus ook al is het volgens de traditie nog veel te vroeg om de kerstboom te zetten, ik offerde de traditie met alle plezier en liefde op om mijn metekindje gelukkig te maken. Sorry Sinterklaas!

Natuurlijk was enkel de boom zetten en versieren niet het enige wat ik van plan was samen te doen dat weekend. Ik had sowieso nog tal van ideeën voor dingen die ik ooit nog eens wil maken voor de kerstboom, maar ook andere toffe samen-doen activiteiten om er een heuse magische logeerpartij van te maken!
Voor wat we precies gingen doen, liet ik de keuze volledig over aan mijn gast. Dit is het geworden:

Pluchen uiltjes

Ons eerste project werd er eentje gespreid over verschillende stadia. We gingen pluchen balletjes gedaanteverwisselen tot Hedwig, Egidius (EN: Errol) en Koekeroes (EN: Pigwidgeon).

Hiervoor boetseerden we oogjes en snaveltjes met witte lucht drogende klei. Eenmaal droog, konden we de klei schilderen met acrylverf. Na nog een periode van drogen, kleefden we de onderdelen op de pluchen balletjes met een lijmpistool.
En tadaa, toverspreuk volbracht!

Sorteercupcakes

Iets dat ik al heel lang eens wou proberen maken waren Sorteer Cupcakes. Dit zijn cupcakes met een verrassingsvulling in de kleuren van de vier Harry Potter huizen. Dit leek mij een perfecte activiteit om samen met een nieuwe, jonge fan te doen, en gelukkig was ze even enthousiast als ikzelf om de keuken in te duiken!

Eerst maakten we een grote hoeveelheid gewone simpele cupcakes: 10 vanille en 10 chocolade (door een beetje cacaopoeder in het vanillebeslag te doen).
Voor de vormpjes kocht ik onlangs in de Primemark in Hasselt Harry Potter cakevormpjes, ideaal moment dus om deze te gebruiken!

Nadat de cakejes waren gebakken en afgekoeld, kon de sorteerpret beginnen.
Met een appelboor maakten we voorzichtig gaatjes in het midden van elke cupcake. In die gaatjes lepelden we een lekkere vulling in vier verschillende kleuren. Het gat sloten we opnieuw af met het hoedje van de boorsels.

Voor de vullingen had ik vooraf gebrainstormd. Ik wou namelijk niet werken met botercrème en tonnen kleurstoffen. Daarom ging ik op zoek naar meer natuurlijk gekleurde vullingen die de vier huizen konden vertegenwoordigen. Deze zijn het uiteindelijk geworden:

  • Gryffindor – rood: aardbeienconfituur (gewoon uit de supermarkt)
  • Ravenclaw – blauw: confituur van blauwe bessen (dit is eerder paars-roodachtig dan echt blauw, maar ik kon niks anders verzinnen)
  • Hufflepuf – geel: banketbakkersroom (uit een poederpakje van de AVEVE)
  • Slytherin – groen: pasta van pistachenoten (super lekker van Dille & Kamille)

Eenmaal alle cakjes waren gevuld en opnieuw waren afgesloten, husselden we die door elkaar, zodat we zelf ook niet meer wisten welke vulling waar zat. Tot slotte versierden we de bovenkanten met glazuur, strooisels en vlaggetjes.

Ik ben misschien wat sjofel,
Maar dat is de buitenkant,
Niemand weet zo goed als ik,
Van de hoed en van de rand.

En dan moesten we natuurlijk die hoed zelf eens opzetten cakjes zelf eens proeven! En dus houden we het maar op -GRIFFOENDOR!
Ook ik at een Griffoendor cakeje als eerst, maare ik blijf toch echt wel een Ravenklauw hoor 😉

Boomtrullen

Eén van mijn maaksels van voorgaande jaren was een boomtrul, wat mijn metekindje uiterst fascinerend vond. Dus toen ik voorstelde om die te leren maken, was ze meteen akkoord.
Helaas ging ik zelf ook volledig op in de activiteit dat ik compleet vergat foto’s te maken, maar je kan je er wel iets bij voorstellen, denk ik?

In essentie wordt >Pickett gemaakt met pijpragers, stukjes vilt en bloemistentape.
Hoe handig of onhandig je ook bent, je krijgt altijd een boomtrul als resultaat, want ook die zijn er in alle maten en vormen! Je kan dus helemaal niks fout doen en het resultaat blijft magisch!

Toverdrankjes

Toverdrankjes maken is ook zo iets dat ik eens wou doen en had hiervoor al tal van flesjes en materialen verzameld. Dit was iets wat mijn metekindje ook direct zag zitten om te maken, dus dit werd onze laatste Harry Potter activiteit van het logeerpartijtje.

Brandstof (EN: Floo Powder) maakten we door zout te kleuren met houtskool en te mengen met zwarte glitters. Kieuwwier (EN: Gillyweed) ontstond door in een glazen flesje siersteentjes, groene glitters, mos en doorzichtige lijm te mengen. En Eenhoornbloed, ten slotte, is haargel en zilververf.

Alle potjes werden secuur en veilig dicht gelijmd met het lijmpistool. De etiketjes maakten we zelf, met perkament, gekleurde pennen en een lijmstift.


Tussen al dat magisch geknutsel door, moesten onze maagjes ook gevuld raken.
Zo gingen we ook nog samen pizza eten, zorgen we voor een portie frisse lucht door te voet naar de bakker en de slager te gaan, en maakten we samen overheerlijke kaas- en worstenbroodjes.

Ook vulden we nog tijd met het spelen van Beverbende en Wie-Heeft-Het-Gedaan. Keken we samen deels naar de finale van Belgium Got Talent en naar Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald.

Het was dus een tot aan de rand gevuld weekend, maar oh zo plezant! Ik weet echt niet wie zich het meest geamuseerd heeft, mijn metekindje of ik.

En dan hebben we nog zo veel niet kunnen doen.
Zo is ons lijstje te maken toverdrankjes nog niet eens half geschrapt. Wilden we ook nog bezemsteeltjes en toverstokjes maken. Kerstballen vullen tot geheugenstenen of profetieën. Spelen met de strijkkralen. En nog zo veel meer spulletjes maken geïnspireerd op de magische wereld. Dit doen we ongetwijfeld eens een volgende logeerpartij!

Groetjes,
Charlotte

8 Comments