Gebeurd,  Gemaakt

Oh denneboom

Zoals ik onlangs al zei in mijn dezer dagen blog, mijn kerstboom is versierd volgens een thema, namelijk Harry Potter.
Ja, ik ben zo’n nerd, ja 😉 Maar eigenlijk vind ik het wel nog mee vallen hoor. Je ziet dat het overduidelijk dat thema heeft, maar het is niet te overheersend, toch?

Het belangrijkste bij een kerstboom, naar mijn mening, is dat die warmte en gezelligheid moet uitstralen en voor mij moet dat dan wel met de hoofdkleuren goud en rood. Een sporadisch anders kleurig element mag wel, maar ik hou helemaal niet van de eenhoorn-braaksel versieringen die je soms ziet.
Dus ook al is het overduidelijk “Harry Potter”, naar mijn mening blijft het smaakvol en niet te opvallend.

Maar goed, tegen wie zit ik mij hier eigenlijk te verdedigen? Het is per slot van rekening mijn boom en ik kan daar zo nerdy mee doen als ik wil 😉 Kijk maar even mee hoe nerdy!

Hiermee begon het eigenlijk allemaal. Toen ik vorig jaar voor het eerst besloot om mijn liefde voor Harry Potter – wat ik om één of andere reden altijd met kerstmis associeer – in mijn kerstboom wou verwerken, was het eerst wat ik absoluut wou een sorteerhoed als piek.
Eerst naaide ik met de naaimachine een standaard heksenhoed uit een bruine wollen stof. Daarna ging ik aan de slag met naald en draad om plooien in de hoed vast te naaien aan de binnenkant, voor de karakteristieke ogen en mond van de sorteerhoed. Om die laatste nog extra diepte te geven, gebruikte ik wat zwart schoensmeer in de holtes.

Om de hoed te balanceren als piek op de kerstboom komt het wel van pas dat ik geen echte kerstboom heb. Hierdoor kan ik dankzij de ijzerdraad in de taken een soort platform plooien, waar de hoed op kan staan. De hoed zelf vulde ik ook op met extra stof voor de stevigheid.

Eenmaal je online begint te zoeken op Harry Potter kerstbomen, wordt je letterlijk overspoelt met doe-het-zelf ideetjes. Toen ik instructies voor het plooien van een brulbrief tegen kwam, wist ik meteen dat ik dit wou proberen. Niet alleen vind ik origami enorm fascinerend – hoe je uit een plat blad papier figuren kunt plooien, zotjes! – maar een brulbrief is in essentie ook rood, dus die zou helemaal niet mis staan in het kleurenpallet van mijn boom.
Eenmaal af, plaatste ik die in een plastieken bol en bevestigde ik een rood lint om hem op te kunnen hangen. Heel geslaagd, ook al zeg ik het zelf.

Het spelen met strijkparels vond ik niet alleen als kind leuk, maar ik kan mij daar nu nog serieus mee amuseren. Ik kocht de parels zogezegd voor wanneer mijn nichtjes op bezoek zouden komen, maar natuurlijk wist ik wel dat ik daar zelf ook veel plezier mee zou hebben 😉
Online – wat deden mensen toch voor het internet bestond? – vond ik heel wat patroontjes voor Harry Potter figuren, zo ook deze van het gouden trio. Toen ik ook een patroon zag voor Luna’s Kakelbontbril dan MOEST ik die ook hebben, ook al past dit verre in het rood-met-goud kleurenpallet.

Maar eigenlijk zijn de meeste versieringen in mijn boom niet zelf gemaakt, maar echte gewone kerstversieringen uit de winkel, waar ik een Harry potter associatie aan heb gegeven.

Zoals uiltjes, want duh!
Ik heb één grote uil in pluche op een vrij prominente plaats in de boom staan, maar ook een drietal hangertjes van uiltjes met een boek.

Herten zijn er ook in alle maten en kleuren te vinden.
Een mooi wit hert zonder gewei werd in mijn hoofd een vrouwtje en kon dus perfect dienen als Snape’s patronus. Een zilveren hert met gewei – mannelijk dus – werd Harry’s patronus.

In een winkel vond ik ook doorzichtige kerstbollen die met nogal vrij willekeurige zaken waren gevuld, zoals takjes van een denneboom of van maretak. Dit deed me eigenlijk denken aan toverdrankjes, dus huppa, ook iets voor een Harry Potter kerstboom.

Een schoon lint in rood-met-goud-en-groene Schotse ruit? Hallo, Hogwarts ligt in Schotland, plus perfect kleurenschema. Boem! Voor de Harry Potter kerstboom.

Grote gouden hangers van veren en doorzichtige kerstbollen met pluimpjes in. Associatie: Wingardium Leviosa en ganzenveren pennen.

Hé, en die hangers lijken precies wel op kooitjes voor een uil of een ander magisch dier!
En een elfje – of dat nu Tinkerbell is of niet – dat is toch ook heel Harry Potter!

Rode vogeltjes. Hmm, die vind ik wel schattig, maar hoe kan ik dat associëren met Harry Potter? Aha! Een fenix! Die is rood en héééééél Harry Potter.

Gouden bollen in isomo werden gekocht met de bedoeling om er snaaien van te maken, maar ik ben er nog niet helemaal uit hoe ik dat het beste doe.
De Felix Felicis balpen die ik laatst uit de Olleke Magic Book Club Box haalde, transformeerde ik ook tot een kerstversiering.
En onlangs zag ik deze bolletjes in een winkel, doorzichtig maar gevuld met koperkleurige sterretjes, precies zoals magie er in mijn ogen uit ziet. Opnieuw, ideaal dus.

En wat zit daar aan de voet van de kerstboom, in al die sneeuw? Neen, niet die rozen, dat is gewoon willekeurig, omdat ik dat mooi vond en omdat het goudkleurig was.
Neen, ik doel op dat vreemd groenig stokmannetje. Dat is een zelfgemaakte boomtrul, gemaakt met ijzerdraad en plakband voor bloemschikken.
En dan de meest toevallige vondst der toevallige vondsten: een azuur blauwe auto in bijna hetzelfde model als de auto die Harry en Ron in het tweede jaar naar school vloog. Met wat witte acryl verf schilderde ik het dak nog wit, zodat de gelijkenis bijna perfect is, en die mag ook gezellig onder de Harry Potter boom vertoeven.

Voor de rest versierde ik de boom met ander standaard rood en gouden versieringen, niet meteen Harry Potter gerelateerd, maar gewoon zaken die ik mooi vind.

En dat was hem dan, mijn Harry Potter kerstboom. Ik heb nog wel ideetjes voor doe-het-zelf versieringen, maar voor dit jaar laat ik het voor wat het is. Ik ben er alleszins fan van.

Hoe versieren jullie jullie kerstboom, als je er al één zet?

Groetjes,
Charlotte

6 Comments

 • Hilde

  Juist ja het is jouw boom dus hoef je, je niet te verdedigen waarom je die zus of zo versiert. Hier wordt hij versierd met wit zilver goud en champagnekleuren …helemaal mijn ding. Fijne kerst alvast!

 • fieke

  Dat autootje!
  De uiltjes zijn ook supermooi. Heel geslaagde kerstboom, ik ben maar een heel klein beetje jaloers :-).

 • Veheyen José

  Dag Charlotte,
  Complimentje voor je boom
  leuk dat je er zo n verhaaltje bijmaakt. K’vind echt dat die hoed als piek het helemaal afmaakt.
  Nog de Beste Wensen voor het volgende jaartje
  liefs en groetjes van
  José

 • trijnewijn

  Na je vorige berichtje was ik benieuwd naar al het leuks uit je boom, dankjewel om er een volledig bericht aan te wijden. Ik vind je boom super! Zo fijn dat er zo veel creativiteit en associaties en magie in zit

 • Le petit requin

  Fantastisch! Ik heb helemaal niet zoveel met Harry Potter (toffe boeken, daar niet van, maar daar houdt het wel ongeveer op, sorry 😉 ), maar hoe elke versiering in het thema hoort, hoe je aanpassingen doet (dat dak van die auto wit lakken!) zodat het nog beter past, zalig gedaan!

 • zwartraafje

  Dat is dan natuurlijk wel weer het voordeel aan een blogfeed-achterstand. Ik moest niet lang wachten vooraleer ik jouw prachtige Potteritis-kerstboom kon bewonderen. Wij hebben al jaren geen kerstboom meer staan. Al zo’n 15 als ik me niet vergis maar de laatste jaren mis ik dat dus steeds meer. Normaal had ik in 2020 samen met manlief een mooie kunstboom willen gaan uitkiezen en die vervolgens versieren met vliegende sleutels en lichtjes. Veel meer hoefde er van mij zelfs niet in. Al vermoed ik dat ik wanneer die boom er eindelijk een keertje van komt wel meer zaken ga knutselen voor in onze geeky kerstboom.