Gelezen

Gelezen in januari 2020

Mijn leesjaar voor 2020 heeft weer een vliegende start genomen. Ik las welgeteld 10 boeken!
Oké, oké, in alle openheid: één van die boeken telde slechts 15 à 30 bladzijden, afhankelijk van de bron, maar Goodreads telt dit mee als een boek, dus ik ook 😉

Van de tien gelezen boeken van januari waren er 4 audioboeken. De overige 6 boeken waren ofwel e-boeken (4), ofwel boeken uit mijn boekenkast (2).

Als ik de audioboeken omzet van uren naar bladzijden, en alle bladzijden van de tien gelezen boeken optel, dan las ik 3447 bladzijden. Dat is gemiddeld 345 bladzijden per boek, wat een vrij standaard dikte van boek is.

Qua genres las ik boeken uit 5 verschillende genres, namelijk thriller (1), science-fiction (1), romantiek (1), mysterie (2) en mijn go-to-genre fantasy (5).

Mijn voornemen om dit jaar wat meer Nederlandstalig te lezen is echter nog niet zo goed gestart. Slechts twee van de gelezen boeken las ik in het Nederlands, en die twee boeken waren dan ook nog eens vertalingen.

Over het algemeen las ik keigoeie boeken in januari, waarbij maar liefst 3 boeken de volle 5 sterretjes van mij kregen! Het gemiddelde januari boek kreeg van mij 3,6 sterretjes.
Hieronder de lijst van gelezen boeken en mijn uitgedeelde sterretjes. Klik op de link om naar de flaptekst en mijn recensie te springen!

 1. Stuart Turton – De zevenvoudige dood van Evelyn Hardcastle ★★★★★
 2. Riley Sager – Final Girls 🎧 ★★★
 3. Katherine Arden – The Bear and the Nightingale (Winternight Trilogy #1) ★★★★★
 4. J. K. Rowling – Harry Potter and the Half-Blood Prince (Harry Potter #6) 🎧 ★★★★★
 5. Neil Gaiman – A Study in Emerald 🎧 ★★★★
 6. Marissa Meyer – Harteloos ★★★★
 7. Sierra Simone – A Lesson in Thorns (Thornchapel #1) ★★
 8. Adrian Tchaikovsky – Walking to Aldebaran ★★★★
 9. Angela Carter – The Bloody Chamber and Other Stories
 10. Maureen Johnson – The hand on the Wall (Truly Devious #3) 🎧 ★★★

Stuart Turton – De zevenvoudige dood van Evelyn Hardcastle ★★★★★

‘Vanavond zal er op het bal iemand worden vermoord. Het zal geen moord lijken en de moordenaar zal dus niet worden gepakt. Herstelt u dat onrecht, dan wijs ik u de weg naar buiten.’

Wat begon als een feest, eindigt in een tragedie. Terwijl het vuurwerk de donkere lucht boven het landgoed Blackheath doet opleven, wordt Evelyn Hardcastle, de jonge, mooie dochter van het huis, vermoord.

Maar Evelyn zal niet slechts één keer sterven. Totdat Aiden, een van de genodigden op het feest, haar moord weet op te lossen, zal de dag zich steeds herhalen, elke avond eindigend met het fatale pistoolschot.

De enige manier waarop deze cirkel kan worden doorbroken is door de moordenaar te identificeren. Maar iedere keer als de dag opnieuw begint, wordt Aiden wakker in het lichaam van een andere gast. En iemand is vastbesloten om te voorkomen dat Aiden ooit uit Blackheath zal ontsnappen.

Dit boek! ♥ Wat een briljante puzzel!
Het uitgangspunt is super uniek. Een beetje een cross-over van een Agatha Christie, met de typische high society, en black mirror met de bizarre gebeurtenissen en gegoochel met de tijd.

Hoe verdwaald moet je zijn om toe te laten dat de duivel je de weg naar huis wijst?

Het verhaal begint met een compleet verward hoofdpersonage, die niet weet waar hij is of waarom hij daar is. Ook als lezer ben je volledig blind en wordt je in het verhaal gegooid en ontdek je tegelijkertijd met het personage beetje bij beetje wat er aan de hand is.
Doordat je eigenlijk compleet verdwaald bent binnen het verhaal kan het lezen in het begin wat moeilijk aanvoelen, maar de plot is zo intrigerend en het mysterie wordt op zo’n manier ontrafeld, dat ik alleszins gewoon de noodzaak voelde om verder door mijn verwarring heen te lezen.

Achteraf gezien ben ik ook enorm blij dat ik zo weinig wist over dit boek tijdens het lezen. Het komt het verhaal absoluut ten goede zo weinig mogelijk te weten, en je mag dus niet ontmoedigd raken doordat je soms pagina’s lang totaal kop noch staart aan de gebeurtenissen kan knopen. Maar vertrouw me maar, het is het doorbijten waard.

Dit mag dan niet de hel zijn, de duivel zit zeker aantekeningen te maken.

Ik ben echt onder de indruk van dit debuut en kan niet wachten om meer van deze auteur te lezen! De verwachtingen na dit boek zijn torenhoog!

Absolute aanrader voor al wie van intelligente mysteries houdt met een snuifje science fiction.

🎧 Riley Sager – Final Girls ★★★

Ten years ago, college student Quincy Carpenter went on vacation with five friends and came back alone, the only survivor of a horror movie-scale massacre. In an instant, she became a member of a club no one wants to belong to—a group of similar survivors known in the press as the Final Girls. Lisa, who lost nine sorority sisters to a college dropout’s knife; Sam, who went up against the Sack Man during her shift at the Nightlight Inn; and now Quincy, who ran bleeding through the woods to escape Pine Cottage and the man she refers to only as Him. The three girls are all attempting to put their nightmares behind them, and, with that, one another. Despite the media’s attempts, they never meet.

Now, Quincy is doing well—maybe even great, thanks to her Xanax prescription. She has a caring almost-fiancé, Jeff; a popular baking blog; a beautiful apartment; and a therapeutic presence in Coop, the police officer who saved her life all those years ago. Her memory won’t even allow her to recall the events of that night; the past is in the past.

That is, until Lisa, the first Final Girl, is found dead in her bathtub, wrists slit, and Sam, the second, appears on Quincy’s doorstep. Blowing through Quincy’s life like a whirlwind, Sam seems intent on making Quincy relive the past, with increasingly dire consequences, all of which makes Quincy question why Sam is really seeking her out. And when new details about Lisa’s death come to light, Quincy’s life becomes a race against time as she tries to unravel Sam’s truths from her lies, evade the police and hungry reporters, and, most crucially, remember what really happened at Pine Cottage, before what was started ten years ago is finished.

Spannend en intrigerend, tot de bizarre ontknoping.

Katherine Arden – The Bear and the Nightingale (Winternight Trilogy #1) ★★★★★

At the edge of the Russian wilderness, winter lasts most of the year and the snowdrifts grow taller than houses. But Vasilisa doesn’t mind—she spends the winter nights huddled around the embers of a fire with her beloved siblings, listening to her nurse’s fairy tales. Above all, she loves the chilling story of Frost, the blue-eyed winter demon, who appears in the frigid night to claim unwary souls. Wise Russians fear him, her nurse says, and honor the spirits of house and yard and forest that protect their homes from evil.

After Vasilisa’s mother dies, her father goes to Moscow and brings home a new wife. Fiercely devout, city-bred, Vasilisa’s new stepmother forbids her family from honoring the household spirits. The family acquiesces, but Vasilisa is frightened, sensing that more hinges upon their rituals than anyone knows.

And indeed, crops begin to fail, evil creatures of the forest creep nearer, and misfortune stalks the village. All the while, Vasilisa’s stepmother grows ever harsher in her determination to groom her rebellious stepdaughter for either marriage or confinement in a convent.

As danger circles, Vasilisa must defy even the people she loves and call on dangerous gifts she has long concealed—this, in order to protect her family from a threat that seems to have stepped from her nurse’s most frightening tales.

Magisch, onderdompelend sprookje, dat tegelijkertijd geruststellend vertrouwd als sprankelend nieuw aanvoelt.

I would walk into the jaws of hell itself, if it were a path of my own choosing. I would rather die tomorrow in the forest than live a hundred years of the life appointed me.

Ondanks de premisse van een sprookje, is het hoofdpersonage Vasya allesbehalve zoals de volgzame jonkvrouwen uit die verhalen. Ze is volledig haar eigen persoon en weigert zich te onderwerpen aan vals rechtvaardige mannen. Ze is fel en onbevreesd, en door volledig zichzelf te zijn ontsteekt ze de magie in de wereld om haar heen.

De overige personages kunnen als de gebruikelijke cast uit sprookjes worden bestempeld, doch de auteur ze één voor één, met schijnbaar weinig moeite, toch uniek en echt weet te maken.

There was a time, not long ago when flowers grew all year, when days were long and nights star-strewn and men lived free from fear

De schrijfstijl is bijzonder lyrisch, sfeervol en meeslepend.
Je wordt volledig ondergedompeld in traag kabbelende proza, dat het verhaal en de wereld waarin het zich afspeelt op elegante wijze van de grond opbouwt. De auteur weet alles niet alleen elegant, maar ook nog eens enorm beeldend over te brengen, zodat je het verhaal werkelijk voor je geestesoog ziet afspelen.

Dit boek nam mij volledig mee op avontuur en deed me bijna geloven dat het vroor dat het kraakte en dat ik de stilte van de sneeuw ervoer.
Dikke aanrader voor fans van Naomi Novik’s Uprooted en Spinning Silver.

🎧 J. K. Rowling – Harry Potter and the Half-Blood Prince (Harry Potter #6) ★★★★★

It is the middle of the summer, but there is an unseasonal mist pressing against the windowpanes. Harry Potter is waiting nervously in his bedroom at the Dursleys’ house in Privet Drive for a visit from Professor Dumbledore himself. One of the last times he saw the Headmaster was in a fierce one-to-one duel with Lord Voldemort, and Harry can’t quite believe that Professor Dumbledore will actually appear at the Dursleys’ of all places. Why is the Professor coming to visit him now? What is it that cannot wait until Harry returns to Hogwarts in a few weeks’ time? Harry’s sixth year at Hogwarts has already got off to an unusual start, as the worlds of Muggle and magic start to intertwine…

Aaah, hoe kan ik ooit coherent mijn liefde voor de Harry Potter boeken verwoorden? Hoe hard ik ook probeer, een coherente recensie lukt mij niet. Dus een paar losse gedachten maar:

Dit zesde deel in de serie is opvallend luchtig en grappig, terwijl de materie – denk maar aan de introductie van het horcrux concept – almaar duisterder wordt.

Let us step into the night and pursue that flighty temptress, adventure.

Als je deze boeken als volwassene herleest, dan gaat het kritische brein sowieso wel een paar vraagtekens hebben. Vragen zoals: maar waarom legt Dumbledore Harry niet meteen alles uit, in plaats van zo mysterieus te zitten doen?
Maar bon, het blijft gewoon een feit dat de puzzel die J.K. Rowling heeft opgezet fantastisch in elkaar steekt en steeds meer puzzelstukjes op zijn plaats komen te vallen in dit deel.

Na al die jaren, nog steeds fantastisch en zalig om te herlezen.

🎧 Neil Gaiman – A Study in Emerald ★★★★

Alluding to both the Sherlock Holmes canon and the Old Ones of the Cthulhu Mythos, this Hugo Award-winning short story will delight fans of Sir Arthur Conan Doyle, H. P. Lovecraft, and of course, Neil Gaiman.

Dat je origineel uit de hoek kan komen met verhalen en verhaalelementen van een ander bewijst Neil Gaiman hier als geen ander. Niet alleen weet hij het verhaal creatief te verweven met de H. P. Lovecrafts Cthulhu-mythos, maar hij weet de lezer ook te bedotten en te verrassen.

Vanaf het begin word je bij de neus genomen door je vooringenomenheid te denken te weten over wie of wat dit verhaal gaat, door de perfecte spiegeling aan Sherlock Holmes’ A Study in Scarlet.
Verrassend, leuk en origineel.

Marissa Meyer – Harteloos ★★★★

Lang voordat ze de schrik van Wonderland was, was de Hartenkoningin een meisje dat ontzettend graag verliefd wilde worden.

Lady Catherine Pinkerton heeft maar één toekomstdroom: samen met haar dienstmeisje de beste banketbakkerij van Wonderland openen. Haar ouders, de Markies en Markiezin van Rotsschildpadbaai, koppelen Cath echter liever aan de nogal domme, oncharismatische Hartenkoning -en niet zonder succes.

Als Catherine op een koninklijk bal kennismaakt met de nieuwe, mysterieuze hofnar van de koning, is haar bakkerij opeens niet meer het enige waar ze aan denkt. Voor het eerst in haar leven ervaart ze wat het is om verliefd te zijn. Cath is vastberaden haar eigen toekomst te bepalen, ook als ze daarmee het risico loopt de koning te beledigen en de toorn van haar ouders over zich af te roepen.

Maar in het land dat bruist van de magie en waar monsters en mafketels niet ongewoon zijn, lijkt haar lot toch anders te zijn bepaald…

Z’n kop eraf.

De Hartenkoningin is zo’n schurk die haar eigen leven is gaan leiden in de populaire cultuur. Je kent haar als een opvliegend personage dat voor het minst in een colère schiet en daarbij zonder aarzelen de doodvonnis uitspreekt.
In dit boek wordt een verhaal verteld dat zou kunnen verklaren hoe de koningin geworden is wie ze is en het is zo goed gedaan. Origineel, doch herkenbaar en uiterst hartverscheurend.

De balans tussen herkenbaarheid en originaliteit zat precies goed. De nieuw verzonnen elementen passen perfect binnen het origineel en doen het alle eer aan. Het is grillig en eigenaardig en een beetje gek, zoals een goed verhaal geïnspireerd door Alice in Wonderland betaamd.
Een ware hommage dus.

Moordenaar, martelaar, majesteit, mafketel.

De personages waren een mix van oude bekenden (Cheshire, het witte konijn, Hatta), personages geïnspireerd door Carrolls creaties (Marie Ann, De graaf van Everdingen) en originele personages (Jester, Peter Peter). Daarnaast zat er ook een fijne verwijzing naar Edgar Allen Poe met de Raaf.

De auteur weet goed met de emoties van haar lezers te spelen, waardoor ik door dit alles, ondanks het feit dat we allemaal weten wat voor een driftkikker de Hartenkoningin is, bleef hopen op een andere, gelukkigere afloop. En daarin ligt toch een grote sterkte van het verhaal. Dat blijven hopen en supporteren, terwijl je eigenlijk de afloop al kent.

Wat is de overeenkomst tussen een raaf en een bureau?

Ik las het boek in de Nederlands vertaling en ik wil toch wel een grote duim omhoog aan de vertaler geven. De keuze van de vertalingen vond ik bijzonder goed gevonden, terwijl de vertaler ook wist wanneer bepaalde woorden niet te vertalen (zoals Cheshire en Jester). En hoewel ik helemaal niks heb aan te merken aan de vertaling, heb ik toch het gevoel dat ik het verhaal in zijn originele Engels nog een grotere impact om mij zou hebben gehad.

‘Maar hopen,’ ging hij verder, ’is de enige manier om een onmogelijkheid toch nog mogelijk te maken.’

Nog een paar losse gedachten:

 • Deed me wat denken aan het verhaal dat ik voor Julie en Kenneth’s trouw schreef
 • Aha momentje: Waarom de Hartenkoningin witte rozen haat.
 • Mary Ann is hier de meid van Catherine, in het origineel is ze de meid van het konijn
 • Het thee-feestje met Hatta, de March Hare en de Dormouse
 • Croquet met flamingo’s en egels
 • De nep-schildpad
 • De Lobster-quadrille
 • Het horloge van het witte konijn
 • De verweving tussen het Hartenrijk en het Schaakspel (Through the Looking-glass)
 • De Hertog van Everdingen: Hertogin uit het origineel had een zoon die getransformeerd werd in een varken. Daarenboven had ze ook een kok die verslaafd was aan peper.
 • De Hartenkoningin die van bakken houdt en Jack de Hartenboer uit het laatste hoofdstuk

Sierra Simone – A Lesson in Thorns (Thornchapel #1) ★★

When librarian Poe Markham takes the job at Thornchapel, she only wants two things: to stay away from Thornchapel’s tortured owner, Auden Guest, and to find out what happened to her mother twelve years ago. It should be easy enough—keep her head down while she works in the house’s crumbling private library and while she hunts down any information as to why this remote manor tucked into the fog-shrouded moors would be the last place her mother was seen alive. But Thornchapel has other plans for her…

As Poe begins uncovering the house’s secrets, both new and old, she’s also pulled into the seductive, elegant world of Auden and his friends—and drawn to Auden’s worst enemy, the beautiful and brooding St. Sebastian. And as Thornchapel slowly tightens its coil of truths and lies around them, Poe, Auden and St. Sebastian start unravelling into filthy, holy pleasure and pain. Together, they awaken a fate that will either anoint them or leave them in ashes…

Na dit boek weer overal te hebben zien opduiken op o.a. Goodreads en BookTube, wou ik Sierra Simone nog één kans geven. Helaas, toch niet echt mijn ding.

Het boek is mooi geschreven, poëtisch, dreigend en atmosferisch. Maar los daarvan is het verhaal een aaneenschakeling van toevalligheden, zonder diepgang of plot.
De personages zoeken een excuus om met elkaar te slapen en doen dit voor de meest bizarre reden.
Op zich zou ik dit boek derhalve kunnen afschrijven als een breinloos, sexy tussendoortje, ware het niet dat ik het niet heb voor masochisten en dit boek me dus in dat departement ook helemaal niks deed.

Dus naast de mooie, vlotte schrijfstijl had dit boek mij niks te bieden en ik ben dan ook niet van plan deze serie verder te lezen. (Bovendien krijgt het tweede deel echt slechte recensies)
Dus ja, een vluggertje, zonder al te veel plezier.

Adrian Tchaikovsky – Walking to Aldebaran ★★★★

Chilling story of a lost astronaut on an alien artefact from Arthur C. Clarke award-winning Adrian Tchaikovsky

My name is Gary Rendell. I’m an astronaut. When they asked me as a kid what I wanted to be when I grew up, I said, “astronaut, please!” I dreamed astronaut, I worked astronaut, I studied astronaut.

I got lucky; when a probe sent out to explore the Oort Cloud found a strange alien rock and an international team of scientists was put together to go and look at it, I made the draw.

I got even luckier. When disaster hit and our team was split up, scattered through the endless cold tunnels, I somehow survived.

Now I’m lost, and alone, and scared, and there’s something horrible in here.

Lucky me.

Lucky, lucky, lucky.

Euhm, dit verhaal was bizar…
Ronduit grappig met momenten, luchtig in toon en met een sarcasme waar ik van hou. De verteller die constant de vierde wand doorbreekt om ons (Toto) zijn verhaal te vertellen en dan die twist: schitterend!
Maar zo zo zo bizar…

Because it’s like Dungeons and Dragons in here, and you ever know a crypt without monsters?

En dan lees ik een recensie die nog een extra dimensie aan dit verhaal geeft: Machtig!

Angela Carter – The Bloody Chamber and Other Stories

Angela Carter was a storytelling sorceress, the literary godmother of such contemporary masters of supernatural fiction as Neil Gaiman, David Mitchell, Audrey Niffenegger, J. K. Rowling, and Kelly Link, who introduces this edition of Carter’s most celebrated book, published for the seventy-fifth anniversary of her birth.

In The Bloody Chamber – which includes the story that is the basis of Neil Jordan’s 1984 movie The Company of Wolves – Carter spins subversively dark and sensual versions of familiar fairy tales and legends like “Little Red Riding Hood,” “Bluebeard,” “Puss in Boots,” and “Beauty and the Beast,” giving them exhilarating new life in a style steeped in the romantic trappings of the gothic tradition.

Dit boek stond al sinds 2013 hoog op mijn lijst om te lezen. Mijn ontgoocheling is dan ook groot dat ik er eigenlijk niks aan vond…

Ik kon het vooral niet vinden met de schrijfstijl, die ik lastig, ingewikkeld en verwarrend vond.
Kwam er nog bij dat, ondanks het feit dat het hier om sprookjes met een twist ging, de verhalen me eigenlijk weinig konden boeien. Hierdoor betrapte ik mezelf meermaals dat ik eigenlijk geen moeite meer deed om de omfloerste zinnen te ontcijferen en mijn ogen gewoon door gleden tot ik een leesteken tegen kwam. Sjah…jammer.

🎧 Maureen Johnson – The hand on the Wall (Truly Devious #3) ★★★

Ellingham Academy must be cursed. Three people are now dead. One, a victim of either a prank gone wrong or a murder. Another, dead by misadventure. And now, an accident in Burlington has claimed another life. All three in the wrong place at the wrong time. All at the exact moment of Stevie’s greatest triumph . . .

She knows who Truly Devious is. She’s solved it. The greatest case of the century.

At least, she thinks she has. With this latest tragedy, it’s hard to concentrate on the past. Not only has someone died in town, but David disappeared of his own free will and is up to something. Stevie is sure that somehow—somehow—all these things connect. The three deaths in the present. The deaths in the past. The missing Alice Ellingham and the missing David Eastman. Somewhere in this place of riddles and puzzles there must be answers.

Then another accident occurs as a massive storm heads toward Vermont. This is too much for the parents and administrators. Ellingham Academy is evacuated. Obviously, it’s time for Stevie to do something stupid. It’s time to stay on the mountain and face the storm—and a murderer.

Dit derde en laatste deel van de trilogie bleek pakken minder spannend en absorberend dan gehoopt en ook de atmosfeer van de eerdere boeken leek vermist.

De vele vragen en mysteries krijgen wel een antwoord, maar die antwoorden zijn niet de meeste boeiende of opwindende. De onthullingen voelden soms zelfs een beetje als een aframmeling van feiten in plaats van een speurtocht. Ook de uiteindelijke ‘slechterik’ bleek de meest voor de hand liggende persoon.

Al bij al wel leuk en vlot leesvoer, maar niets meer dan dat.

One Comment

 • zwartraafje

  Hier is het aantal fantasyboeken ook elke maand in de meerderheid. Ik ben benieuwd of daar ooit verandering in zou komen maar ik zie het niet snel gebeuren.