Gelezen

Verbeelding Book Challenge 2018-Eindstand

Eigenlijk was ik van plan om eerst een tussenstand te schrijven voor het kwartaal oktober-december van de VBC 2018, maar gezien ik vorig jaar totaal niet goed was in het updaten van mijn tussenstands, heb ik besloten meteen maar naar de eindstand te springen.
In deze eindstand hou ik rekening met alle gelezen boeken van 2018 – en dit zijn er een recordaantal van 55! – waarbij elk boek slechts mag meetellen voor één enkel puntje!

Om even op te frissen

Sinds 2015 organiseert Kathleen van Verbeelding.org de Verbeelding Book Challenge. Dit is een uitdaging om eens boeken buiten je gebruikelijke stijl te lezen, door middel van het afvinken van puntjes. Ook in 2018 maakte Kathleen een lijst van 30 puntjes op waar je dan een boek voor moet proberen te lezen.

Ikzelf neem al deel aan deze uitdaging sinds 2016, niet intensief, maar gewoon zoals het me uit komt. Ik lees de boeken die ik wil lezen, en achteraf bekijk ik dan of ze voor een puntje van de uitdaging kunnen passen. Ik lees niet persé boeken om een puntje te kunnen afvinken.

Het overzicht

Een volledig overzicht van alle gelezen boeken en hoe ze binnen de VBC kunnen passen, hou ik bij op deze pagina hier. Nu ga ik dit allemaal reduceren tot elk boek slechts één keer gebruikt wordt.

1. Een boek met een dier in de titel
★★★ Nicci French – Piep zei de Muis
Ik las maar één boek met een dier in de titel dit jaar, dus veel kiezen was er niet aan dit puntje.

2. Een boek met een plaatsnaam in de titel
★★★★ Anthony Horowitz – Het Huis van Zijde
Ik had hier graag één van Douglas Adams’ titels gebruikt met galaxy of universe in, gewoon omdat ik het grappig vind om de meest allesomvattende plaatsnaam te gaan gebruiken. Maar omdat ik die titels nodig heb voor één van de volgende puntjes, koos ik willekeurig voor één van de andere titels die aan het puntje kunnen voldoen.

3. Een boek met een typografische cover
★★★½ M. J. Arlidge – Iene Miene Mutte
Ik las toch wel een vijftal boeken waarvan de cover vooral bestond uit hun titel. Omdat ik blij was eens een cover van een thriller te zien waar geen bizar poserende vrouwen of uitgestrekte handen op stonden, koos ik voor Iene Miene Mutte om aan het puntje te voldoen.

4. Een boek geschreven door een auteur die helaas het afgelopen decennia gestorven is
★★½ Douglas Adams – Life, the Universe and Everything
Ik blijf mijn interpretatie van dit puntje, dat decennia dus niet enkel de afgelopen 10 jaar betekent, gezien decennia het meervoud is van een decennium en dus meerdere tientallen jaren kan beslaan.
Douglas Adams stierf in 2001, zo’n 17 jaar geleden.

5. Een boek dat al minstens één jaar ongelezen in je boekenkast of op je e-reader staat
★★★★ Patrick Rothfuss – De Angst van de Wijze
Keuze te over voor dit puntje, veertien boeken voldoen. Ik las dus ongeveer 25% oude boeken in 2018. Alle andere waren nieuwe aankopen of ontleningen. Woeps.
Dit specifiek boek stond al sinds 2016 op mijn e-reader, wat ik nu niet zo verschrikkelijk lang vind als wachttijd (zegt ze om zichzelf goed te praten 😀 )

6. Een boek dat op de Rory Gilmore boekenlijst staat
★★★★★ J. K. Rowling – Harry Potter and the Philosopher’s Stone
Rory Gilmore en ik hebben niet echt gelijklopende smaak. Als ik de lijst van 339 boeken doorkijk, dan heb ik er misschien al 25 van gelezen, waarvan eentje dit jaar, wat dan nog een herlezing was.

7. Een boek met minder dan 100 reviews op Goodreads
★★★ Robert Goddard – Moorddadig Verleden
Ik heb de indruk dat thrillers doorgaans minder recensies krijgen dan andere boeken op Goodreads. Vooral Young Adults, New Adults en fantasy boeken lopen weg met gigantisch veel recensies. Goed voor mij, want dan heb ik toch een boek die aan dit puntje kan voldoen, een thriller uiteraard.

8. Een boek dat begint met “Er was eens”
★★★★ Martine Bijl – Er was eens een Prins en die wou een Prinses
Ik doe zelfs eentje beter, een boek met “Er was eens” in de titel!

9. Een boek waarin de dood centraal staat
★★★½ Neal Shusterman – Scythe
Een boek met Pietje de dood als hoofdrolspeler, wel niet Pietje in de traditionele zin, maar kom 😉

10. Een boek van een auteur met dezelfde initialen als jou
Nope, niet gelukt. Ik heb nochtans een aantal Charlotte Bröntes op mijn leeslijst staan, maar afgelopen jaar ben ik er niet toe gekomen.

11. Een boek dat origineel geschreven is in een taal die je zelf niet vaardig bent
★★★ Hjorth Rosenfeldt – Wat verborgen is
Man, schaamtelijk dat ik precies alleen maar van origine Engelstalige boeken lees… Ik las in 2018 slechts 1 boek dat oorspronkelijk in een andere taal werd geschreven, en dan heb ik de chance voor dit puntje dat ik die oorspronkelijke taal – het Zweeds – niet machtig ben.

12. Een boek van een auteur die minstens al tien boeken heeft geschreven
★★★★ Brandon Sanderson – Steelheart
Hier kunnen opnieuw verschillende boeken voor gebruikt worden, maar ik ga voor een boek van Brandon Sanderson omdat hij, op één auteur na, al de meeste boeken schreef. Volgens Goodreads heeft hij 235 verschillende werken. Van de gelezen auteurs van 2018 deed alleen Margaret Atwood met 329 uitgaves op haar naam het beter.

13. Een boek met minstens 10 uitgaves/herdrukken
★★★★★ Neil Gaiman – American Gods
Een beetje een ambigue puntje waarbij ik niet 100% zeker wist wat Kathleen bedoelde. Daarom liet ik me leiden door het aangegeven edities op goodreads.
Voor deze American Gods telt Goodreads er 231.

14. Een boek met een X in de titel
★★★★ Douglas Adams – The Hitchhicker’s Guide to the Galaxy
De x wordt in het Nederlands niet zo vaak gebruikt, maar hier heb ik dan weer geluk dat ik veel in het Engels lees en zo toch 1 boek met deze letter in de titel las.

15. Een boek met een alliteratie in de titel
★★★★ V. E. Schwab – This Savage Song
Ik geef toe dat ik toch, voor de zekerheid, de exacte definitie van “alliteratie” heb moeten opzoeken. Ik dacht eigenlijk eerst dat voor een echte alliteratie de volledige beginklank gelijk moest zijn, maar enkel de eerste letter is voldoende. Goed ook, want dan kan ik dit puntje afvinken!

16. Een boek geschreven door een zoon/dochter van een andere auteur
Goh, ik heb een paar boeken van Joe Hill, zoon van Stephen King, op mijn lijst staan, maar ik heb ze nog nooit effectief beginnen lezen. Ook afgelopen jaar dus niet.

17. Een boek waarin een mythologisch wezen voorkomt
★★★★★ J. K. Rowling – Harry Potter and the Chamber of Secrets
Een elf, een basilisk en een feniks. Mythologische wezens genoeg dus!

18. Een boek dat zich afspeelt op een eiland, al dan niet bewoond
★★★½ Hannah Kent – Burial Rites
Ijsland is een eiland, woop!
Achteraf bedenk ik nu ook dat alle gelezen boeken die zich in Engeland afspelen ook kunnen meetellen voor dit puntje, gezien dit eigenlijk ook een eiland is.

19. Een boek waarin tijdreizen voorkomt
★★★★★ J. K. Rowling – Harry Potter and the Prisoner of Azkaban
Hermione doet blijkbaar niks anders in dit boek 😉

20. Een boek dat zich in de ruimte afspeelt
★★★½ Douglas Adams – The Restaurant at the End of the Universe
In de Hitchhicker’s Guide serie wordt heel wat door de ruimte gereisd, zo ook in dit boek.

21. Een boek waarin kinderen de hoofdrol spelen, maar zonder dat het een jeugdboek is
★★★★★ Philip Pullman – The Golden Compass
De His Dark Materials-serie worden misschien vaak verkocht als jeugdboeken, gezien de hoofdpersonages prille tieners zijn, maar ik vind de thema’s zo volwassen dat ik ze toch niet echt als jeugdboeken beschouw.

22. Een boek waarin de zee een belangrijke rol speelt
★★½ Madeline Miller – Een Lied voor Achilles
Eén van de personages, Thetis, rijst vaak op uit de zee. Daarnaast wordt ook vaak over zee gereisd.

23. Een boek over een alleenstaande ouder
Neen, ik denk niet dat er één van de gelezen boeken van 2018 een nadruk legt op een alleenstaande ouder, dus niet gelukt.

24. Een boek dat zich afspeelt in China
Eén van de verhalen uit Martine Bijls Er was eens een Prins en die wou een Prinses is de Chinese nachtegaal, maar gezien dit boek al mee telt voor puntje 8, kan dit puntje helaas niet behaald worden.

25. Een tweedehands boek
Nope, vooral nieuwe eigen aankopen en uitgeleende boeken. En niet te vergeten, audiobooks.

26. Een boek met bloemen op de cover
★★½ S. Jae-Jones – Wintersong
Slechts 1 boek met 1 enkele bloem op de cover, maar voor mij genoeg om dit puntje te kunnen afvinken.

27. Een boek waarin een gevangenis voorkomt
★★★★ Margaret Atwood – Alias Grace
In dit boek vangen we slechts enkele glimpen van de gevangenis zelf op, maar meer dan genoeg om dit puntje te kunnen afvinken.

28. Een boek met een portret op de cover
★★★★ Hand, Ashton & Meadows – My Lady Jane
Geen schilderij, maar wel een foto van een jongedame.

29. Een boek dat je volledig buitenshuis leest (op de trein, op vakantie, in de tuin, …)
★★★ Marisha Pessl – Neverworld Wake
Ik lees vooral buitenshuis eigenlijk, met name op de trein. Dit boek, echter, las ik volledig uit in het buitenland, op vakantie.

30. Een boek dat drie van de bovenstaande items combineert
★★★★½ V. E. Schwab – A Darker Shade of Magic
Er zijn boeken die meer dan drie items combineren, maar dit boek heeft er exact 3, namelijk puntjes 5, 12 en 13.
Het boek dat het meeste puntjes combineert zijn zelfs 2 boeken, zowel Douglas Adams’ The Restaurant at the End of the Universe en Life, the Universe and Everything kunnen naast het puntje 30 nog gebruikt worden voor 7 andere puntjes. Voor beiden zijn dat puntjes 2, 4, 5, 12, 13, 19 en 20.

De eindstand

25/30

Dit is de hoogste score die ik ooit behaalde voor de VBC! De twee vorige keren behaalde ik 23/30, dus ik stijg met 2 puntjes!
Als ik boeken meermaals zou mogen inzetten per puntje stijg ik slechts met 1 puntje, 26/30, want dan zou ik Er was eens een Prins en die wou een Prinses nog eens kunnen inzetten voor het puntje 24.
Echt een goede score, zeker als je weet dat ik er eigenlijk geen enkele moeite voor deed.

Editie 2019

Ook dit jaar lanceerde Kathleen op 1 januari haar lijst voor de 2019-editie van de Verbeelding Book Challenge. Ik denk dat ik weer net op dezelfde maner als anders mee ga doen: opt gemakske en we zien wel achteraf 😉

One Comment

  • zwartraafje

    Ik heb mijn eerste Joe Hill gelezen voor puntje 16. Dit jaar ga ik niet actief meedoen. Al ga ik waarschijnlijk aan het einde van het jaar wel eens de lijst overlopen om te zien hoeveel ik er kan afvinken zonder er bewust mee bezig te zijn geweest.