Gelezen

Verbeelding Bookchallenge 2016 – Eindstand

Met het plaatsen gisteren van de boeken die ik las in december, is het nu tijd om mijn eindscore op te maken voor de Verbeelding Book Challenge 2016!

Om even op te frissen

De Verbeelding Book Challenge is een uitdaging gelanceerd door Kathleen van Verbeelding.org waarbij ze haar volgers uitdaagt om eens buiten hun gebruikelijke stijl te lezen. Hiervoor stelde ze een lijst van 30 puntjes op waar je dan een boek voor moet proberen te lezen.

Het overzicht

In het begin van de uitdaging, maakte ik op de blog een aparte pagina aan om mijn tussenstand bij te houden. Hier plaatste ik elk gelezen boek bij elk mogelijk passend puntje. Nu 2016 beëindigd is wil ik wel eens kijken hoeveel puntjes ik haal, als ik een boek slechts voor één enkel puntje mag doen gelden.

1. Een boek dat meer dan 600 pagina’s telt
★★ Stephen King – 22-11-1963
Ik las uiteindelijk 2 boeken dat meer dan 600 pagina’s telden, eentje van 626 en eentje van 879 pagina’s. De Stephen King was de langste. Ik las die wel minder graag, maar ik heb hem toch lekker uitgelezen, relatief vlot eigenlijk nog voor zo’n klepper die mij minder aansprak dan verhoopt.

2. Een horror boek
★ S. K. Tremayne – Ijstweeling
Echt gegriezeld en gehuiverd heb ik niet bij dit boek, ook al was dit wel wat de auteur wilde bereiken, daarom laat ik hem toch meetellen voor dit puntje.

3. Een detective
★★★★ Robert Galbraith – Career of Evil
Ik lees graag detectives, dus er waren wel een aantal boeken die in aanmerking kwamen voor dit puntje, maar deze was toch wel mijn favoriet. Wat hou ik van deze nieuwe serie door J. K. Rowling onder het synoniem Robert Galbraith!

4. Een klassieker
★★★★ Jane Austen – Northanger Abbey
Deze luisterde ik eerder dan las, via Spotify, in de versie van Talking Classics voorgelezen door Anna Massey. De stem van de vertelster was zo uitgesproken Brits, dat het Jane Austens magistrale schrijfstem nog uitvergrootte. Mijn favoriete quote is ongetwijfeld “The person, be it a gentleman or a lady, who has no pleasure in a good novel, must be intolerably stupid

5. Een humoristisch boek
★★★★★ Rick Riordan – The hidden oracle
Oh wat hou ik van Rick Riordans schrijfstijl. De eerste in zijn nieuwe reeks The trials of Apollo is weerom een schot in de roos. Een schitterende combinatie van humor, mythologie en beminnelijke personages.

6. Een briefroman (een boek geschreven in brieven of e-mails)
Halfweg december begon ik voor dit puntje in Waar is Bernadette van Maria Semple, maar kreeg hem niet uit voor het einde van het jaar. Puntje niet gehaald dus.

7. Een debuut (het eerste boek van de auteur in kwestie)
★★★★ Jane Harris – The Observations
Ik las bijzonder veel debuten afgelopen jaar, ik tel er zeven (Ha! 7 voor 7!). The Observations sprong er voor mij tussenuit door het prachtig staaltje evoluerend taalgebruik.

8. Een boek waarin familie centraal staat
★★★★★ Julliet Marillier – Dochter van het woud
Dit was mijn eerste kennismaking met Julliet Marillier en jongens, ik vraag mij echt af waarom ik niet eerder iets van haar las. Maar zo schoon zeg.

9. Een boek waarin geestelijke gezondheid centraal staat
★★★★★ Sarah J. Maas – A Court of Mist and Fury
Sarah J. Maas haar serie A court of thorns and roses is toch denk ik de ontdekking van het jaar. Deel 1 vond ik al schitterend, maar dit tweede deel is echt fenomenaal! Het voelt een klein beetje raar om het te laten meetellen voor dit puntje, maar toch vrij gepast als je het in zijn context ziet.

10. Een boek waarin de dood centraal staat
★★★★ Glenn Cooper – Boek der doden
Het staat al in de titel, dus de dood staat wel degelijk centraal. Niet in een rouwend, treurig kader, maar eerder in een spannend, vang-de-moordenaar kader. Moet ook kunnen, toch?

11. Een boek waarin geloof/spiritualiteit centraal staat
★★★★ Kevin Valgaeren – Sceance
Een boek waarin een wetenschapper de paranormale gaven van een medium moet be- of ontkrachtigen past toch wel heel goed voor dit puntje, zou ik denken.

12. Een boek waarin eten centraal staat
In 2016 probeerde ik wel tal van nieuwe recepten uit en doorbladerde ik heel wat kookboeken, maar echt lezen van kaft tot kaft deed ik niet. Ik las wel een dieetboek (oh, jee), maar dat laat ik al meetellen voor een ander puntje. Dus ja, puntje niet gehaald.

13. Een stiekem-wil-ik-niet-dat-iemand-weet-dat-ik-dit-boek-heb-gelezen-boek
★ Michael Mosley & Mimi Spencer – The Fast Diet
Ahum, ja, het dieetboek dan. Niet meteen mijn gebruikelijk leesvoer (haha, opzettelijke woordspeling) en ook eentje waar ik niet echt mee te koop wil lopen. Vooral omdat ik echt niet onder de indruk was van wat er allemaal in stond. Het idee vind ik wel goed, maar de uitleg uit het boek is nogal flauwtjes.

14. Een boek geschreven door een auteur met Afrikaanse roots
Nope, niet gehaald. Ik vind het zelfs heel moeilijk om buiten de gebruikelijke westerse auteurs mijn gading te vinden. Toegegeven, het vraagt ook wat extra opzoekwerk om zo’n auteur te kunnen ontdekken, niet? Of ligt dat nu aan mij?

15. Een boek geschreven door een auteur met Aziatische roots
★★★ Haruki Murakami – De kleurloze Tsukuru Tazaki en zijn pelgrimsjaren
Ik ben blij dat ik eens iets van deze auteur heb gelezen, maar niet meteen overtuigd om het nog eens te doen.

16. Een boek geschreven door een auteur met Latijns-Amerikaanse roots
Idem als puntje 14, helaas.

17. Een hervertelling van een bekend sprookje
★★★★ Sarah J. Maas – A Court of Thorns and Roses
Dit puntje was echt geen moeilijk puntje voor mij, gezien ik toch minstens één hervertelling per jaar lees. Deze was toch één van de betere die ik ooit al las. Julliet Marilliers Dochter van het woud prijkt ook heel hoog op het lijstje, maar omdat ik die al gebruikte voor een ander puntje was de keuze voor dit boek voor dit puntje snel gemaakt.

18. Een boek geschreven door een auteur toen hij/zij al boven de 65 was
Neen, ik denk niet dat ik dit puntje haalde. Ik lees veel jonge en nieuwe auteurs, precies.

19. Een boek geschreven door een auteur toen hij/zij jonger was dan 25
★★★★ Vanessa Gerrits – Tweedehands Vleugels
Vannessa leerde ik vooral kennen van haar blog B.I.E.B. en toen ik ontdekte dat ze op amper 24-jarige leeftijd zelf haar boek had uitgegeven, wou ik dat heel graag lezen. Leuke beloftevolle nieuwe Vlaamse auteur voor Young Adult, me dunkt.

20. Een boek geschreven door een auteur die dezelfde voornaam heeft als jij
Erm, jah, Charlotten worden precies niet snel auteur, want er zijn er niet zo veel. Charlotte Brönte is ongetwijfeld de bekendste en ik wou eens iets anders van haar lezen dan Jane Eyre (♥x10000), maar ben er niet toe gekomen.

21. Een boek waarin het hoofdpersonage holebi is
★★★ Mats Strandberg & Sara B. Elfgren – De Sleutel
Vijf meisjes als hoofdpersonages, waarvan er twee een koppeltje vormen. Check puntje 21!

22. Een boek waarin het hoofdpersonage een kind jonger dan 12 is
Nope, geen enkel boek in 2016 had een fysiek en mentaal kind jonger dan 12 als hoofdpersonage. Fysiek kwam The first fifteen lives of Harry August wel in aanmerking, maar mentaal was Harry toch ouder dan dat.

23. Een boek waarin het hoofdpersonage geen mens is
★★★★Maria Dahvana Headley – Magonia
Misschien een klein beetje een spoiler voor dit boek, alhoewel de flaptekst er ook al op alludeert. Schoon boek ook dit. Doet me er aan denken dat ik eens moet uitzoeken wanneer deel 2 er komt! Ow, en het werd blijkbaar al in oktober gepubliceerd!

24. Een boek dat zich afspeelt in de toekomst
★★★★ Pierce Brown – Rood
De mensheid op Mars kan toch wel tellen. Oké, een weinig waarschijnlijke toekomst, maar toch toekomst.

25. Een boek dat zich afspeelt in een ver, ver verleden
★★★ Natasha Pulley – De horlogemaker van Londen
Toegegeven, zo’n ver verleden is het niet, maar bon, ik vind dat het telt.

26. Een boek dat springt tussen verschillende tijdsperiodes
★★★ Anne Fortier – Het spoor van de Amazones
Ook voor dit puntje las ik meerdere boeken die in aanmerking komen. Gewoon om er eentje te kiezen die nog niet werd gebruikt voor een ander puntje en ook van een andere auteur dan eentje die al werd gebruikt, kies ik deze.

27. Een boek dat zich in de dichtstbijzijnde Vlaamse stad afspeelt
★★★ Eveline Vanhaverbeke – Vergeten dagen
Ook al speelt Vergeten dagen zich af in een fictief dorp in de Westhoek, dichter bij mijn woonplaats dan dit zal ik niet snel een boek vinden. Ik vind dus dat het mag meetellen. Nah!

28. Een boek dat je in 2015 kocht en dat nog steeds ongelezen in de boekenkast staat
★★ Victoria Aveyard – Glass Sword
DE ontgoocheling van 2016, het vervolg op Red Queen. Zelden zo’n saai en oninteressant vervolg op een eerdere favoriet gelezen.

29. Een boek van een auteur waarvan je in 2015 al iets las
★★★★ V. E. Schwab – Vicious
V. E. Schwab was een ontdekking van 2015 en ik was toen onder de indruk van haar hypnotiserende schrijfstijl en haar vermogen om scenes heel levendig te beschrijven. Dit was niet anders bij Vicious en heb ondertussen nog een aantal boeken van deze auteur op de plank, die ik hopelijk in 2017 zal kunnen lezen!

30. Een boek dat een andere deelnemer van de Verbeelding Book Challenge je heeft gegeven
★★★ Rosamund Hodge – Cruel Beauty
Gekregen van Kathleen tijdens de eerste Verbeelding Bookclub meeting. Ik had gedacht dat dit puntje open ging blijven, maar kijk, ik verbaas mezelf, vooral dat ik de moed had om naar die bijeenkomst te gaan!
Zelf gaf ik ook twee boekje weg, De theeceremonie aan Cindy en The miniaturist aan Eline

De eindstand

23/30
Niet slecht! Zeven puntjes haalde ik niet, slechts zes zelfs als ik toelaat dat één boek voor meerdere puntjes kan tellen. Het doel was natuurlijk om 30 op 30 te halen, maar ik ben toch content met deze prestatie!

Editie 2017

Ondertussen lanceerde Kathleen al de volgende editie van de uitdaging. Ik twijfel nog een klein beetje of ik actief mee ga doen, omdat ik nog zo veel boeken op de reële en virtuele boekenplank heb staan. Aan de andere kant kan ik wel gewoon lezen wat ik wil en achteraf proberen om het voor één of ander puntje te doen passen.

4 Comments

 • Cindy

  Proficiat! Als ik het lijstje overloop zijn er zeker boeken bij die ik ook wil lezen waar ik anders nooit zou opgekomen zijn. “De theeceremonie” ben ik nog niet kunnen beginnen lezen, want mijn mama heeft het boek meegenomen toen ze erin gestart was tijdens het oppassen hier bij de zonen. Dringend eens terug vragen 😉

 • trijnewijn

  Goed gedaan! 23/30, dat is meer dan 15/20 en dus grote onderscheiding.
  Leuk dat je ook je mening erover herhaalt, zo heb ik meteen inspiratie voor de volgende keer dat ik in de bib kom 🙂

 • Le petit requin

  Super gedaan! En blij dat je de moed had om naar de bijeenkomst te komen 🙂
  Ik neem deel aan de nieuwe challenge, maar doe het zoals jij schrijft: ik lees gewoon waar ik zin in heb en dan zie ik wel of het bij een puntje past of niet. In het begin gaat dat meestal nog wel vlot 😉

  • Charlotte

   Ewel, ik zal het ook zo doen dan ! 🙂 Ik ga wel proberen om weer elke maand een overzicht te maken van wat ik las. Ik vond dat wel leuk om te doen!