Gelezen

Verbeelding bookchallenge 2017: de eindstand

Elke drie maanden gaf ik hier al een update van hoe de gelezen boeken in Kathleen’s uitdaging konden passen. Nu ga ik eens kijken wat mijn eindstand wordt wanneer ik elk boek slechts één maal laat meetellen voor een puntje!

Om even op te frissen

De Verbeelding Book Challenge is een uitdaging gelanceerd door Kathleen van Verbeelding.org waarbij ze haar volgers uitdaagt om eens buiten hun gebruikelijke stijl te lezen. Hiervoor stelde ze ook weer in 2017, voor het derde jaar op rij al, een lijst van 30 puntjes op waar je dan een boek voor moet proberen te lezen.

Het overzicht

Net als vorig jaar maakte ik ook dit jaar een pagina aan op de blog waar ik elk gelezen boek plaatste bij het puntje waar het voor kan dienen. Nu ga ik dit allemaal reduceren tot elk boek slechts één keer gebruikt wordt.

1. Een boek met meer dan 700 pagina’s (ieder jaar een beetje meer)
★★★★ Patrick Rothfuss – De naam van de wind
Twee boeken konden voldoen aan dit puntje, eentje van 720 (De naam van de wind) en eentje van 786 (the three musketeers) bladzijden. Omdat ik strikt genomen The Three Musketeers niet echt las, maar beluisterde, ging ik voor De naam van de wind.

2 .Een boek met minder dan 200 pagina’s (om het voorgaande puntje te compenseren)
★★★★★ Neil Gaiman – Stardust
Slechts één kort boekje van 196 pagina’s in de gelezen lijst voor 2017, maar wel eentje met een diepe inhoud. Dit boek mocht wat mij betreft dubbel zo lang geweest zijn, maar dan ging het niet kunnen meetellen hier hé 😉

3. Een boek geschreven door meerdere auteurs
★★ Preston & Child – Scharlaken Kust
Ik las twee boeken van Preston & Child; en dan nog Illuminae van het duo Kaufmann & Kristoff.

4. Een boek geschreven door iemand die jonger is dan jou
★★★ Sarah J. Maas – Throne of Glass
Drie gelezen auteurs bleken jonger dan mij. Alex Bell is 2 jaar jonger, net als Sarah J. Maas. Lize Spit is dan weer 4 jaar jonger.

5. Een waarvan er wereldwijd minstens 100.000 exemplaren werden verkocht
★★★★★ Margaret Atwood – The Handmaid’s Tale
Hoeveel exemplaren van een boek werden verkocht vind ik eigenlijk moeilijk te achterhalen. Vaak is het gewoon een gokje, welk boek ik bij dit puntje plaats, op basis van de populariteit. Net als voor deze The Handmaid’s Tale, waar ik toch vrij zeker ben dat er meer dan 100.000 werden verkocht, vooral gezien de populariteit van de tv-reeks.

6. Een self published boek
Niet gehaald. Waar kan je trouwens zien of een boek self published is? En gebeurt dat vaak?

7. Een boek gepubliceerd in 2017
★★★ Paula Hawkins – In het water
Vijf boeken konden dienen voor dit puntje, vier als ik Beauty and the Beast met de illustraties van MinaLima niet mee tel.

8. Een boek geschreven door een celebrity (filmster, muzikant,…)
Nope, ik ga niet snel een (auto-)biografie lezen. Als een filmster/muzikant fictie schrijft zou ik het wel overwegen. Zo ben ik eigenlijk wel eens benieuwd daar de jeugdboeken van David Walliams, maar dat zal voor een volgende keer zijn.

9. Een boek met een titel die meer dan vier woorden telt
★★★ Emily Henry – The Love that Split the World
Geen zo’n moeilijk puntje, gezien ik nogal vaak boeken met lange titels lees. Dit jaar zelfs 10.

10. Een boek met een titel die bestaat uit één woord
★ Curtis Sittenfeld – Eligible
Een titel met slechts één woord is dan weer moeilijker, maar toch drie boeken dit jaar, met Stardust, Illuminae en deze Eligible.

11. Een boek met een kleur in de titel
★★★★ Martha Hall Kelly – Lilac Girls
Zonder te proberen, ook drie boeken met kleuren in de titel gelezen: Het blauwe labyrint, Scharlaken kust en deze Lilac Girls.

12. Een boek met een nummer in de titel
★★★ Alexandre Dumas – The Three Musketeers
Getalletjes kwamen er niet zo veel voor in de gelezen titels. Slechts eentje.

13. Een boek met een illustratie op de cover
★★★★ Erin Morgenstern – The Night Circus
Absoluut geen moeilijk puntje, gezien ik denk dat de meeste boeken die ik lees wel een illustratie hebben op de cover. Ik telde er 16, maar ik koos voor de cover die ik zelf de mooiste vond, namelijk die van The Night Circus.

14. Een non-fictie boek
★★★ Yuval Noah Harari – Sapiens: A brief history of humankind
Non-fictie is niet zo mijn ding. Ik lees uit escapisme, maar ik las er toch eentje dit jaar, eentje waarvan ik ook wel de opvolger wil lezen.

15. Een boek over boeken of waarin boeken een belangrijke rol spelen
★★★ Lena Coakley – Worlds of Ink and Shadow
Een boek waarbij de hoofdrolspelers zelf schrijven en kunnen leven in de door hen geschreven wereld. Meer over boeken kan een boek niet gaan, denk ik dan.

16. Een boek over reizen of waarin een reis een belangrijke rol speelt (roadtrip, wandeltocht,…)
★★★★ John Boyne – Noah Barleywater gaat ervandoor
De titel zegt het al, het hoofdpersonage gaat ervandoor, dus een reis maakt hij wel. En het bleek niet alleen een fysieke reis te zijn!

17. Een boek over muziek of waarin muziek een belangrijke rol speelt
De naam van de wind kon hier zeker voor tellen, gezien het hoofdpersonage muziek maken beschrijft als ademen, zonder gaat hij dood. Maar gezien ik dit boek al liet mee tellen voor puntje één, moet ik dit puntje schrappen als niet behaald.

18. Een boek waarin één van de seizoenen centraal staat
★★★★ Rick Riordan – Magnus Chase & the Sword of Summer
Goh, strikt genomen staat het seizoen niet zo zeer centraal, maar het komt voor in de titel. Dus voor mij is dit goed genoeg.

19. Een boek waarin meerdere generaties van één familie aan bod komen
Ik lees wel graag familie-epen, maar afgelopen jaar las ik er geen. Niet behaald dus.

20. Een boek gepubliceerd voor je geboren werd
★★★ Gabrielle-Suzanne Barbot de Villeneuve – The Beauty and the Beast (1740)
Het oudste verhaal dat ik las in 2017, 244 jaar ouder dan ikzelf. Echt wel een tale as old as time 😉

21. Een boek dat je al een keertje las
★★★ Mary E. Pearson – The Kiss of Deception
Herlezen van boeken doe ik regelmatig, vooral in het kader van series waar ik een vervolg op wil lezen en het voorgaande deel weer wat wil opfrissen. Voor dit boek was dit niet anders. Met grif de beste serie die ik las in 2017!

22. Een ver-van-je-bed-boek oftewel een boek dat zich aan de andere kant van de wereld afspeelt
★★★ Amy Kaufman & Jay Kristoff – Illuminae
Speelt zich af in de ruimte. Verder van mijn bed kan haast niet 😉

23. Een boek dat zich afspeelt in een land waar je al een keertje op reis bent geweest
★★★★ Kate Mosse – De nacht van de vogels
Engeland, dus check!

24. Een boek uit de bibliotheek
★★★★ Maria V. Snyder – Studie van Gif
In 2017 ging ik voor het eerst sinds jaren opnieuw naar de bibliotheek, en dit werd het eerst boek dat ik er ontleende.

25. Een boek dat je leende van een vriend(in) of een mede Verbeelding Book Club lid
Ik leende Sapiens van mijn broer, maar gezien dit ook het enige non-fictie boek was dat ik las, telde ik het al mee voor dat puntje. Alle andere gelezen boeken zijn gekochte of ontleend uit de bib. En de bib een vriend(in) noemen, gaat mij nu toch een beetje te ver. Dus niet gehaald.

26. Een boek met een vleugje magie erin (full on fantasy of magisch realisme)
★★★ Sarah J. Maas – A Court of Wings & Ruin
Ach, fantasy, toch wel mijn go-to genre, dus absoluut geen uitdaging om dit puntje te kunnen afvinken met 14 exemplaren op de teller.

27. Een boek dat je ooit op school moest lezen om te zien wat je er nu van denkt of om het eindelijk te lezen omdat je het toen niet las
Nope, en dat is nu een puntje dat ik niet rap ga kunnen afvinken. Ik lees uit plezier en als een boek mij niet aan staat, dan ga ik het niet lezen. Laat staan herlezen 😉

28. Een boek dat iedereen en z’n moeder al heeft gelezen, behalve jij
★ Lize Spit – Het Smelt
Super-populair boek hier in Vlaanderen, dus wilde ik het ook lezen. Helaas absoluut niet mijn kopje thee. Gelukkig wel goed voor een extra puntje in deze uitdaging!

29. Een boek dat in ergens ter wereld op de verbannen lijst staat
Geen idee of ik dit puntje haalde of niet. Vermoedelijk is The Handmaid’s Tale niet zo populair bij extreme bijbelfanaten, maar of het ergens ook daadwerkelijk verbannen is kon ik niet meteen achterhalen. Ook niet voor gelijk welk ander boek dat ik in 2017 las. Dus we schrappen dit puntje als niet behaald

30. Een eerste deel in een reeks
★★★★ Jussi Adler-Olsen – De vrouw in de kooi
Negen eerste delen las ik in 2017, en dit was het eerste eerste deel van 2017.

De eindstand

23/30

Haha, exact dezelfde eindstand als vorig jaar! Niet zo slecht eigenlijk, als je weet dat ik er eigenlijk niet echt moeite voor heb gedaan en gewoon gelezen heb wat ik wou lezen.
Ik had dit al gezegd, maar als ik toe laat dat één boek mee telt voor meerdere puntjes, komt mijn eindstand zelfs op 25/30 te staan, wat dan toch eentje meer is dan vorig jaar 😉

Editie 2018

En jawel, exact op 1 januari lanceerde Kathleen alweer de volgende editie van haar uitdaging. Opnieuw 30 unieke puntjes. Ik ben benieuwd hoeveel puntjes ik deze keer zal halen, maar opnieuw zal ik er waarschijnlijk niet speciaal moeite voor doen. Gewoon lezen wat ik wil en zien hoe ver ik kom.

4 Comments

 • trijnewijn

  Dat is een mooi eindresultaat, zeker als je niet in functie van de challenge je boeken kiest. Ik doe dat ook, enkel in november/december kies ik wel eens boeken in functie ervan. Als ze me aanspreken tenminste, want tegen je zin een boek lezen, dat is de snelste manier om je leesplezier te doen verdwijnen.

  Dankzij jouw review nam ik Noah Bayleywater gaat ervandoor mee uit de bib en las zo voor het eerst in tijden weer een boek dat ik niet weg wou leggen. Dankjewel daarvoor!

  De jeugdboeken van David Walliams zijn favorietjes hier. Denk aan boeken in de stijl van Roald Dahl, maar dan meestal met nóg meer illustraties. Ik las er al 5 voor, Gangsta granny is voorlopig mijn favoriet.

  • Charlotte

   Oh, wat leuk! Echt een modern sprookje ook hé
   Merci voor de David Walliams tip. Ik denk dat ik die eens uit de bib ga halen (als ze hem in het Engels hebben bij ons). Eerst herlees ik verder de His Dark Materials van Phillip Pullman en dan zijn nieuwe Book of Dust. 🙂

 • Monique

  Mooie lijst! Ik heb m ook door het jaar heen ingevuld, zonder specifiek op zoek te gaan naar punten. Hier is de mijne:

  Een boek met meer dan 700 pagina’s (ieder jaar een beetje meer)
  A Court of Wings and Ruin – Sarah J Maas ***

  Een boek met minder dan 200 pagina’s (om het voorgaande puntje te compenseren)
  Worth the Wait – Karen Witemeyer ****

  Een boek geschreven door meerdere auteurs
  Illuminae – Jay Kristoff en Amie Kaufman **

  Een boek geschreven door iemand die jonger is dan jou
  History is All You Left Me – Adam Silvera *****

  Een waarvan er wereldwijd minstens 100.000 exemplaren werden verkocht
  Angelfall – Susan Ee ******

  Een self published boek
  Fire Falling – Elise Kova *****

  Een boek gepubliceerd in 2017
  Rosemarked – Livia Blackburne *****

  Een boek geschreven door een celebrity (filmster, muzikant,…)
  Wie ben ik dat ik dit boek mocht schrijven – TimZingt (muzikant) ****

  Een boek met een titel die meer dan vier woorden telt (want er gaat niets boven een boek met een lange titel)
  The Gentleman’s Guide to Vice and Virtue – Mackenzi Lee ****

  Een boek met een titel die bestaat uit één woord
  Warcross – Marie Lu ****

  Een boek met een kleur in de titel
  The Black Key – Amy Ewing ***

  Een boek met een nummer in de titel
  Jo’s Little Favorites 2 – Jo Morton *****

  Een boek met een illustratie op de cover
  Nevernight – Jay Kristoff *****

  Een non-fictie boek
  How Can I Get Better? – Richard Horowitz ****

  Een boek over boeken of waarin boeken een belangrijke rol spelen
  Air Awakens – Elise Kova ****

  Een boek over reizen of waarin een reis een belangrijke rol speelt (roadtrip, wandeltocht,…)
  Glamorous Illusions – Lisa Tawn Bergren ***

  Een boek over muziek of waarin muziek een belangrijke rol speelt

  Een boek waarin één van de seizoenen centraal staat
  Snow Like Ashes – Sara Raasch ***

  Een boek waarin meerdere generaties van één familie aan bod komen

  Een boek gepubliceerd voor je geboren werd

  Een boek dat je al een keertje las
  Saartje Tadema – Thea Beckman (meer dan 50x gelezen haha) *****

  Een ver-van-je-bed-boek oftewel een boek dat zich aan de andere kant van de wereld afspeelt
  Nyxia – Scott Reintgen ****

  Een boek dat zich afspeelt in een land waar je al een keertje op reis bent geweest
  Promenade Dans Un Chateau Hollandais – Petra Prins *****

  Een boek uit de bibliotheek
  Vuurpreek – Fransesca Haig ***

  Een boek dat je leende van een vriend(in) of een mede Verbeelding Book Club lid
  The Invisible Library – Genevieve Cogman **

  Een boek met een vleugje magie erin (full on fantasy of magisch realisme)
  Lord of Shadows – Cassandra Clare *****

  Een boek dat je ooit op school moest lezen om te zien wat je er nu van denkt of om het eindelijk te lezen omdat je het toen niet las

  Een boek dat iedereen en z’n moeder al heeft gelezen, behalve jij
  Shatter Me – Tahereh Mafi ***

  Een boek dat in ergens ter wereld op de verbannen lijst staat
  De Bijbel *****

  Een eerste deel in een reeks
  This Mortal Coil – Emily Suvada ****