Gemaakt

Een truitje voor op de June jurk maken?

In de naailes ben ik bezig met het maken van een jurk, eentje dat ik, als alles goed loop, wil dragen op het huwelijk van mijn nichtje. Maar met de jurk alleen is de outfit niet compleet natuurlijk, dus ben ik al druk aan het nadenken wat voor truitje ik op de jurk ga dragen. Ik heb een vrij specifiek idee in mijn hoofd, maar nu ben ik dus aan het onderzoeken of ik het ook ga kunnen vinden en, nog liever, maken.

   
© La Maison Victor

De jurk die ik aan het maken ben is de June van La Maison Victor. Specifiek aan deze jurk is dat het vooraan een soort boothals heeft, terwijl er achteraan een V-uitsnijding zit. Deze neklijn wil ik nu omgekeerd nabootsen in het truitje. Met andere woorden wil ik een truitje met vooraan een V-hals, zodat de voorkant van de jurk zichtbaar blijft bij het dragen en dichtknopen van het truitje.

Een andere vereiste is dat het nauw aansluitend truitje wordt, dat eindigt ter hoogte van de taille, zodat de plooien van de rok zichtbaar blijven. Dus een beetje zoals de Miette die ik eerder maakte voor mezelf.

Ook zou ik graag willen dat er een soort ajourmotief (kant of overhalen) in het patroon zit verwerkt, zodat de kleur van mijn jurk door het truitje zal schijnen. Dus ook een beetje zoals de Miette, een accentje zonder dat het te druk of moeilijk wordt.


Een pluspunt zou ook zijn als ik het truitje kan maken uit garen dat ik al heb liggen.
De stof waar ik de jurk uit ben aan het maken is lila met zilveren pinkelingetjes, dus ik denk dat een licht grijs truitje daar het best op zal passen. Qua lichtgrijze wol in voorraad in een voldoende grote hoeveelheid dat ik er een truitje uit kan breien of haken heb ik een paar opties van verschillende garen diktes. Favorieten op dit moment zijn Scheepjes Stone Washed in Crystal Quartz of Zeeman Super Soft Baby in lichtgrijs, maar ik zou evengoed voor Zeeman Julia in licht grijs of Zeeman Royal in licht grijs kunnen gaan. Dit zal allemaal afhangen van het patroon dat ik uiteindelijk kies en welke stekenverhouding ik nodig heb voor dat patroon en mijn maat.

Dus ja, mijn aantal vereisten voor het truitje is niet min, dus niet verwonderlijk dat mijn zoekactie naar een geschikt patroon een aantal verschillende kandidaten oplevert, elk met zijn eigen voor- en nadelen. Hieronder zet ik de opties die ik momenteel overweeg even op een rijtje. Op het einde giet ik dit allemaal dan in een enquête. Geven jullie me dan jullie mening?

Safire van The Yarniad

   
Links: Safire © The Yarniad; Rechts: Mijn goudkleurig truitje

Voordelen Nadelen
Halslijn: V
Lengte: aan taille
Wol: kan uit voorraad
Patroon: gratis
Bijkomend: al bekend met patroon
Ajour: neen
Bijkomend: niet speciaal, heel basis
Gedachten:
Op zich is deze Safire van The Yarniad perfect voor de vorm waar ik naar op zoek ben, maar voor de gelegenheid wil ik echt een truitje dat een beetje specialer is, door bijvoorbeeld een motiefje. In principe zou ik kunnen de berekeningen doen om er zelf een kantsteek in te verwerken, maar gezien ik (weeral eens) met een deadline zit en ik niet al het breiwerk wil doen om op het einde dan toch zonder truitje te zitten, is dit momenteel geen optie. Ik zou mezelf wel kunnen tevreden stellen met een truitje in de gewenste vorm en dan het kantmotief maar zo laten.

Cecilia van Elin Berglund

   
Cecilia © Elin Berglund

Voordelen Nadelen
Halslijn: V
Lengte: aan taille
Ajour: ja
Wol: waarschijnlijk niet mogelijk met voorraadwol
Patroon: betalend
Bijkomend: druk motief, niet echt verliefd op steek
Gedachten:
Deze Cecilia is eigenlijk bijna perfect, behalve dat ik precies niet zo’n grote fan ben van de gebruikte steek. Ik vind het nu precies te speciaal. Bijkomend is dat het patroon vraagt om een dun garen, wat ik niet in voorraad heb, waardoor ik toch weer wol zou moeten kopen.

Marion van Andi Satterlund

   
Marion © Andi Satterlund

Voordelen Nadelen
Halslijn: V
Lengte: aan taille
Ajour: neen, maar wel een andere blikvanger
Wol: niet zeker of het met voorraadwol gaat lukken
Patroon: betalend
Gedachten:
Andi Satterlund heeft de grootste selectie aan patronen voor dergelijke truitjes. Haar Marion komt heel dicht bij het type truitje dat ik wil, behalve dan dat de speciale steek hier een kabel is, in plaats van een ajoursteek. Het maakt het truitje ietwat speciaal, maar kans dat de stof van mijn jurkje er door zal komen is miniem.

Sunshower cardigan van Andi Satterlund

   
Sunshower cardigan © Andi Satterlund

Voordelen Nadelen
Halsijn: V
Lengte: aan taille
Ajour: Ja
Wol: kan waarschijnlijk uit voorraad
Patroon: betalend
Bijkomend: motief vrij druk
Gedachten:
Nog een Andi Satterlund patroontje. De reden waarom ik twijfel over deze Sunshower cardigan is een beetje dezelfde als bij de Cecilia: ja het patroon heeft een kantsteek, maar ik vind het er op de foto’s precies een beetje te druk uit zien.

Spice Trail from the East van Donna Druchunas

   
Spice Trail from the East © Donna Druchunas

Voordelen Nadelen
Lengte: aan taille
Ajour: ja
Wol: kan waarschijnlijk uit voorraad
Patroon: gratis
Halslijn: geen echte V, maar wel uitgesneden
Bijkomend: ziet er ingewikkeld uit
Bijokomend: ook wel vrij zwaar en druk
Bijkomend: geen fan van de onregelmatige onderrand
Gedachten:
Spice Trail from the East lijkt alles te hebben waar ik naar op zoek ben,
maar toch twijfel ik. Aan de ene kant ziet het er echt super ingewikkeld uit. Aan de andere kant ben ik niet zo’n fan van het feit dat de band aan de taille niet mooi recht is en aansluit, zoals een ribbelband zou doen. Het motief is ook vrij druk. Moest het nu alleen in de mouwen gezeten hebben…

Where’s my poodle? cardi van bunnymuff, Mona Zillah

   
Where’s my poodle? Cardi © Bunnymuff

Voordelen Nadelen
Lengte: aan taille
Ajour: ja
Wol: kan waarschijnlijk uit voorraad
Bijkomend: kantwerk heeft iets weg van lavendelbloemen, wat wel zou staan bij een lilakleurige jurk
Halslijn: geen echte V, maar wel uitgesneden
Patroon: betalend
Bijkomend: ziet er ingewikkeld uit
Gedachten:
Vreemde naam voor een patroon, deze Where’s my poodle? cardi.
Echt een heel schoon patroontje, maar ik ben wel zo bustig niet zoals de dame in de foto’s. Ziet er bovendien vrij moeilijk uit, maar het kantmotief zou wel mooi passen bij de jurk, gezien het mij doet denken aan lavendelbloemen en dat gaat dan goed met paars hé.

Wat denken jullie?

En nu zou ik graag jullie mening horen. Hebben jullie een voorkeur voor één van de zes voorgestelde opties of hebben jullie iets volledig anders in gedachten? Laat maar weten via onderstaande poll!

Mercikes! Enne, commentaren mag je ook altijd gewoon hieronder achterlaten ook hé!

Groetjes,
Charlotte

14 Comments

 • ingridw57

  Veruit de mooiste bij de jurk vind ik. Succes met het kiezen en ben benieuwd natuurlijk hoe het wordt!

  • Charlotte

   Ik weet niet welke je hebt gekozen, want de poll is anoniem 😀 Dus wel een beetje nieuwsgierig welke jij ‘veruit de mooiste bij de jurk’ vindt 😉

 • De mama

  Dag brei”ster”. Mijn voorkeur gaat naar het “Sunflower” truitje vooral voor de onderste rand. Misschien kan je proberen met het reeds gekende patroon deze boord er in te verwerken ?

  • Charlotte

   Haha, ja, maar dat is zo veel wiskunde en rekenwerk, met dan nog de onzekerheid of het wel allemaal goed gaat passen… Mijn eerste idee was eigenlijk ook om de Safire te maken, maar zelf een ajoursteek erin te verwerken, maar net doordat dat zo veel rekenwerk gaat betekenen, heb ik er precies niet zo veel zin in 😉

 • A van der Vlugt

  Sorry, het is bedoeld als opbouwende kritiek, maar ik vind een truitje of vestje het mooie van de jurk wegnemen, Ik denk dat een mooie omslagdoek (geen punt) maar meer een brede sjaal, veel feestelijker staat.

  • Charlotte

   Ja, je hebt gelijk hoor, maar naar mijn mening is een sjaal wel veel onhandiger… Daarom neig ik toch eerder meer naar een truitje.

 • Lesley

  Instant verliefd op die Cecilia! Daarmee snapte ik echt wat je bedoelde (met hetgeen je voor ogen had) en het is de enige die iets heel “lieflijks” heeft vind ik..

 • sigridkatkatkatoen

  Ik kies voor de Cecilia! Het gaat sowieso héél mooi worden allemaal, de jurk en het vestje… Voor het garen zou ik ook wel rekening houden met het seizoen misschien? Liever katoen voor een zomerbruiloft? En zoals je mama zei, je kunt wat combineren uit verschillende patronen? Het zal zeker het rekenwerk waard zijn. Benieuwd wat het wordt 🙂 Begin maar snel! 😉

  • Charlotte

   Rekenen heb ik al veel gedaan, ook al voor ik de poll hier plaatste. Het rekenwerk dat ik al deed was eigenlijk één van de redenen waarom ik voor een kant-en-klaar patroon wou gaan, want ik bracht mezelf constant in de war, lol. Uiteindelijk ben ik met een experiment begonnen, waar ik hier binnenkort meer plaats!

 • zwartraafje

  Ik koos voor de Sunflower. Daar gaat de stof van je kleedje zeker doorheen glinsteren én het lijkt me ook een mooi en vrij speels vestje dat je ook nog met andere kleding zal kunnen combineren.

  • Charlotte

   Een paar dagen geleden besloot ik uteindelijk om de Sunflower te kopen en het patroon eens te bekijken, maar dan ontdekte ik helaas dat het patroon enkel beschikbaar is voor mensen met een adres en credit card uit de VS of VK 🙁 Stom!

 • gv092

  Ik ben meteen verkocht voor de Sunflower! Qua kleur zou ik voor het lichtste grijs gaan, in donkergrijs wordt het misschien wat winter-achtig. Maar je moet natuurlijk doen wat je zelf het meeste ziet zitten.