Gemaakt

Truitje voor de June jurk – update 1

De poll voor het truitje staat ondertussen iets langer dan een week online en dit is het resultaat:

Uitslag poll op 02/04/2018

Terwijl ik jullie reacties afwachtte, had ik zelf ook al min of meer gekozen voor Sunshower cardigan.
Ik ben nog steeds geen fan van het gaatjespatroon over het geheel van de trui, maar vind het accent aan de zoom wel mooi. Ik had dus besloten het patroon te kopen en het al eens te bekijken. Misschien kon ik het gemakkelijk herberekenen om zonder het gaatjespatroon te breien.
Maar dan ontdekte ik dat het patroon enkel beschikbaar is voor mensen met een adres en kredietkaart uit Amerika of Engeland. Allé, kan je dat nu verstaan?

Soit, ja, dan moest ik natuurlijk iets anders bedenken en uiteindelijk besloot ik om toch eens iets zelf te proberen fabriceren, op basis van het reeds gekende Safire patroon. Meer bepaald wilde ik proberen om de algemene vorm van de Safire te breien, maar met het kantpatroon van de Miette er in verwerkt.

   

Het heeft heel wat denk- en rekenwerk gevraagd om tot een herschreven patroon te komen voor het truitje dat ik wil breien. Om mijn denkproces bij te houden voor als dit een succes wordt en ik het later nog eens wil toepassen, zonder de denkfouten en omwegen die ik onderweg maakte nog eens te moeten doorlopen, ga ik het hier proberen gestructureerd neer te schrijven. Hopelijk hebben jullie er dan ook iets aan!

Stap 1: Wol en breinaald kiezen

Het eerste wat ik deed was besluiten welke van de grijze wol in voorraad ik nu wilde gebruiken.
Ik vergeleek de kleuren en legde het naast de stof van de jurk en bekeek hoeveel ik van elk in voorraad had. Uiteindelijk besloot ik om voor de lichtgrijze Zeeman Super Soft te gaan, omdat ik de kleur het mooist vond passen, maar ook omdat ik er bijzonder veel van heb en dus kan veroorloven er wat te verliezen als dit experiment op niks uit draait.

Daarna bekeek ik welke breinaald ik ging gebruiken.
Ik had al eerder met deze wol gebreid en had ook een aantal proeflapjes liggen. De mooiste voor wat ik in gedachten had vond ik de stof die bekomen werd wanneer gebreid met een breinaald van 4mm. Mijn proeflappentabel leerde me dat ik met deze naald en deze wol een stekenproef breide van 23 steken over 34 rijen voor 10cm².

Nu kon het echte reken- en telwerk beginnen.

Stap 2: Welke maat breien zonder wijzigingen

Het Safire patroon vraagt origineel eigenlijk voor een stekenproef van 21 steken over 26 rijen voor 10cm². Dit betekent dat het patroon 2 steken minder nodig heeft om een breedte van 10cm te breien, dan wat ik nodig zou hebben met mijn gekozen wol en naald. Daarom is het dus noodzakelijk dat ik opnieuw ga berekenen hoeveel steken ik in principe moet breien voor mijn gewenste borstomtrek in de door mij gekozen wol en breinaald.

Ik mat mijn borstomtrek nog eens op en mat 92 cm. Tijd om dit eens in termen van steken neer te schrijven:

 • stekenproef van 23 steken voor 10cm = 2,3st/cm
 • 92cm borstomtrek met 2,3st/cm = 211,6 steken
 • Afgerond: 212 steken

Dit betekent dus dat wanneer ik het Safire patroon brei, ik op het moment dat de steken voor de mouwen apart zijn gezet, ik 212 steken moet hebben op het breedste punt van het lijfje.
Als ik dit gegeven nu gebruik bij het lezen van het Safire patroon, vind ik op bladzijde drie het volgende:

uittreksel Safire bladzijde 3 © The Yarniad; aangepast met mijn notities

En het is precies alsof het moest zijn! Bij de maat L vind ik exact het aantal steken dat ik nodig heb om de goede maat te bekomen met mijn afwijkende stekenproef!

Conclusie:
Voor een truitje voor borstomtrek 92cm, gebreid met Zeeman Super Soft met breinaald 4mm, moet ik de Safire instructies voor maat L volgen.

Stap 3: Miette kant ontcijferen

Ik wist nu dat als ik de Safire wilde breien met Zeeman Super Soft en breinaald 4mm, ik de instructies voor de LARGE moest volgen om een truitje in mijn maat te bekomen.
Maar nu had ik het in mijn hoofd gestoken dat ik persé een extraatje in het patroon wou verwerken, een ajourpatroon om het geheel wat op te fleuren. Het mocht niet te zwaar worden, maar moest subtiel en elegant blijven, exact zoals het was bij de Miette. Daarom dat ik dit kantje nu wilde verwerken langs de hals, knopenbanden en zoom van het Large patroon van de Safire.

Eerste stap om dit te kunnen doen was begrijpen hoe het kantpatroon ineen zat.
Dit zou eenvoudig geweest zijn als er bij de Miette een tekening had gestaan van de steken, maar dat is niet het geval. De Miette geeft enkel geschreven instructies, waardoor ik zelf moest proberen de relatie van elke steek tegenover elke andere steek op dezelfde rij, de volgende rij en de vorige rij moest achterhalen.

Ik moet zeggen dat ik er langer dan nodig over heb gedaan om de geschreven instructies om te zetten in een patroon tekening. Ik bracht mezelf steeds in de war door de bijkomende meerderingen in het patroon, waardoor ik – achteraf gezien – domme fouten maakte en alles in de soep draaide.
Ik zal jullie een volledig verslag van de dommigheden besparen, en meteen vooruit springen naar het moment dat ik eindelijk het patroon ontcijferde.

Het kantpatroon langs de knoopsbanden is een herhaling van 6 rijen over een totaal van 6 steken (7 als je een gewone rechte nog er tussen wil).

Het kantpatroon langs de halsrand en zoom dan, bestaat uit 3 aparte rijen van telkens een herhaling van dezelfde 8 steken over de ganse lijn, plus nog eens 7 op het einde (formule: 8x+7)

Stap 4: Safire en Miette combineren

En dan was het opnieuw rekenen en tellen geblazen: hoe kon ik nu dit Miette kantmotief verwerken in het bestaande uitgeschreven large patroon van de Safire?

Ik begon door eerst de instructies voor de Large Safire rij per rij uit te schrijven, met telkens het aantal steken per truideel (voorpand-mouw-achterpand-mouw-voorpand). Ik deed dit in Excel, dus geen fancy-shmancy programma’s nodig. Hieronder een kleine printscreen om je een idee te geven wat ik bedoel.

Wanneer ik het volledige patroon zo had uitgeschreven, was het tijd om er de Miette kant in te proberen verwerken, beginnend met de eerste 3 rijen van het halsrandmotief, in te voegen vanaf rij 2 van de Safire. Hierbij bleek dat ik mij aantal steken zou moeten gaan aanpassen, want om mooi uit te komen met het kantmotief had ik een oneven aantal steken nodig, terwijl ik nu een even aantal had. Ik paste het kantpatroon afzonderlijk in elk truideel in, zodat ik de raglan meerderingen nog zou kunnen maken en schoof hierbij met de plaats van de steekmarkeerders om goed uit te komen.
Uiteindelijk kon ik het ganse kantmotief inpassen, door slechts 1 extra steek op te zetten en door de steekmarkeerders grenzend aan het achterpand slechts 1 steek op te schuiven. Elk mouwdeel had nu 17 steken (ipv 16 uit het basispatroon) en het achterpand had 49 steken (ipv 50 uit het basispatroon).

Stap 5: op hoop van zege

En na al dat rekenen en tellen is er maar één manier meer om te ontdekken of dit gaat lukken, namelijk door het gewoon eens te proberen.

Ik heb opgezet en heb de eerste 15 rijen gebreid. Tot nu toe ziet alles er goed uit en ben ik nog geen moeilijkheden of onregelmatigheden tegen gekomen. Duimen maar!

Wordt absoluut vervolgd 🙂

Groetjes,
Charlotte

4 Comments

  • Charlotte

   Dankjewel!
   Spannend is het wel, want ik weet ondertussen ook al dat wat goed lijkt op papier, vaak in echt breiwerk niet goed uit komt. Ben ondertussen al wat gevorderd (update verschijnt normaal morgen 😉 ), maar ik ben er lang nog niet…

 • Elke

  pfff… waar haal je het geduld om al die berekeningen te doen?? Succes! Komt ongetwijfeld goed!

  • Charlotte

   Blijkbaar heb ik een engelengeduld 😉 Heb ik al een paar keer mogen horen, hèhè.
   Dankjewel! Wie niet waagt, niet wint, hè!