Gelezen

Gelezen in mei

Mei werd Sarah J Maas maand!

Ik verwachtte namelijk boek drie in de ‘A Court of Thorns and Roses‘ serie en terwijl ik ongeduldig wachtte tot die in mijn brievenbus zou vallen, besloot ik om boek één nog eens te lezen, kwestie van mij weer in die wereld te dompelen.

Sarah J. Maas – A Court of Thorns and Roses ★★★★


Dit boek las ik vorig jaar nog maar pas en was toen danig onder de indruk. Eén van de beste Belle en het Beest’ hervertellingen die ik ooit las. En mijn mening is niet veranderd bij het herlezen. De recensie die ik er toen over schreef kan je hier nog eens opnieuw lezen.

Toen ik boek 1 uit had, had ik nog steeds het derde deel niet ontvangen. Ik moet leren niet meer te pre-orderen op bookdepository, want dat duurt toch nog altijd veel te lang eer het dan bij mij is. Er gaat dan meer dan een week over dag van publicatie en ontvangst. En als je ergens op zit te wachten is dat toch wel te lang!

Logischerwijs zou je dan denken dat ik dan maar boek 2 opnieuw ging lezen, maar helaas had ik die uitgeleend en had ik die dus niet tot mijn beschikkking. Maar ik had hier wel nog een andere Sarah J. Maas rondslingeren, namelijk deel 1 van de ‘Throne of Glass‘ serie

Sarah J. Maas – Throne of Glass ★★

In de donkere, vuile zoutmijnen van Endovier vinden we Celaena Sardothien, de beste sluipmoordenares van Adarlan. Of dat was ze toch, tot ze werd gepakt en in de zoutmijnen werd gevangengezet. Ze zit er al een jaar en dan krijgt ze een keuze voorgeschoteld: of ze blijft zitten waar ze zit, tot ze dood valt; of ze neemt deel aan een toernooi waarvan de winnaar de nieuwe kampioen van de koning wordt. Celaena kiest het laatste, maar wat eerst een eitje leek voor de beste sluipmoordenares, wordt plots hachelijk wanneer één voor één de deelnemers gruwelijk vermoord worden.

Ik was nog maar een paar tientallen pagina’s ver in dit boek en ik overwoog echt om het aan de kant te leggen.
Poehpoeh, je merkt echt dat de auteur nog extreem jong was toen ze dit schreef, pas zestien toen ze de eerste lijnen van dit boek op papier zette. Dit zie je vooral aan het puberale en onvolwassen hoofdpersonage. Waar ik een soort Xena warrior princess als hoofdpersonage had verwacht, kreeg ik eerder een oppervlakkig, extreem irritant, ijdel, arrogant en onsympathiek poppemieke dat alleen maar bezig is met het feit dat ze niet meer mooi is na een jaar dwangarbeid. Ja, hallo!

Maar bon, jullie weten allemaal dat ik moeite heb met boeken aan de kant leggen, dus heb ik toch doorgezet. Na een 100-tal pagina’s komt de plot eindelijk op gang, in die mate zelf dat ik het onsympathieke hoofdpersonage goed kon verdragen. Het verhaal krijgt diepgang, is constant spannend en drijft je om verder te lezen. De wereld die wordt opgebouwd krijg je slechts oppervlakkig te zien, maar je voelt dat er nog veel aan zit te komen qua ontstaansgeschiedenis.

Schijnbaar wordt de serie beter in de volgende boeken. Dit eerste boek voelde mij echt aan als een debuut van een tiener, met de typische uitvergrootte puberdrama’s. Sarah J. Maas is ondertussen enorm gegroeid en je merkt dat dit boek een soort leerschool voor haar was om haar stem te vinden. Je herkent er al haar hand in, ook al is het nog zo imperfect. Ik geef toe dat moest dit nu echt het eerste boek geweest zijn dat ik van haar las, dan ging ik het waarschijnlijk geen kans meer hebben gegeven. Maar omdat ik weet tot welke meesterwerkjes deze auteur in staat is en ik wel nieuwsgierig ben om het verhaal te lezen dat haar talent heeft doen groeien, ga ik hoogstwaarschijnlijk wel het vervolg lezen.

Maar los van wat ik nu weet over deze auteur, was Throne of Glass helemaal niet wat ik ervan had verwacht op basis van de achterflap, maar wist het me toch, na de eerste 100 bladzijden te zijn doorgeworsteld, te boeien. Ja, het voelde nog een beetje als een eerst kladversie, met slechts oppervlakkige opbouw van de wereld en een handvol semi-uitgewerkte personages, maar toch wist de auteur een spannend en intrigerend verhaal op te bouwen. Je voelt gewoon dat er nog meer zit aan te komen en dat het in de volgende boeken alleen beter kan worden. Een wankele start, maar ik ben bereid het een kans te geven.

Sarah J. Maas – A Court of Mist and Fury ★★★★★

Tegen de tijd dat ik Throne of glass uit had, was het boek waarop ik zat te wachten eindelijk aangekomen. Maar omdat ik na het herlezen van A Court of Thorns and Roses zin had om ook boek twee nog eens opnieuw te lezen, ook al had ik het vorig jaar nog maar gelezen, ging ik het gaan ophalen bij de ontlener.

A Court of Mist en Fury blaasde mij vorig jaar volledig van mijn sokken. Nu wist ik al meer wat ik kon verwachten, maar het was toch weer een feest om het te lezen.
De details, de emoties, de kleuren en geuren. Schitterend!
Ik sta dus nog steeds volledig achter mijn recensie van vorig jaar.


Voor het einde van de maand begon ik uiteraard ook al te lezen in boek 3 (A Court of Wings and Ruin), maar ik kreeg hem niet meer uit. Dan weten jullie meteen al wat het eerste boek van de maand juni is 😉

Groetjes,
Charlotte