Gelezen

Verbeelding Bookchallenge – April

Verbeelding Bookchallenge 04

Ondanks verlengde weekends en een paar snipperdagen, verschijnt dit bericht toch weer veel later dan ik zelf had gewild. Oepsies.
Sinds ik maandelijkse updates maak voor de uitdaging van Kathleen, laat ik het na om gelezen boeken te recenseren. Dit wil ik dan weer volledig goed maken bij deze updates, door elk gelezen boek toch op zijn minst een mini-recensie te geven. Dit heeft tot gevolg dat ik vrij lang zit te schrijven om deze updates online te krijgen en de resulterende berichten zijn dan ook gigantisch. Misschien moet ik toch maar weer eens wat meer echte recensies gaan schrijven, want op zich vind ik dat wel leuk.

Maar bon, deze keer dus wel nog eens een monsterbericht met een update van de gelezen boeken van april, met mijn gedachten erover. Het gaat over 3 echte boeken en een stripboek.

Noelle Stevenson – Nimona

Nimona Noelle Stevenson Nimona begon ik te lezen om over mijn leesdip ten gevolge het Ken Follet-boek te komen (wat ik trouwens uiteindelijk aan de kant heb gelegd).

Ik heb altijd al graag strips gelezen en als kind was er geen gebrek aan dergelijk leesvoer, gezien mijn vader heel wat series verzameld. Nu het fenomeen van graphic novels, wat in mijn ogen dus gewoon een lijvig stripverhaal is, aan heel wat populariteit wint, duiken steeds vaker boeken op die mijn interesse wekken.
Op een bepaald moment was het bijna onmogelijk om naast de populariteit van Nimona te kijken. Het leek wel alsof iedereen en zijn kat het boek had gelezen en er laaiend enthousiast over was. En ja, zo beïnvloedbaar ben ik wel, dus ik moest en zou het ook in handen krijgen.

Nimona is een impulsieve, jonge gedaanteverwisselaar met een talent voor schurkenstreken. Lord Ballister Blackheart is een schurk op wraakmissie. Nimona dringt zich als hulpje op aan Lord Ballister, om zijn plannen naar een hoger niveau te tillen. Hun missie: het koninkrijk ervan overtuigen dat Sir Ambrosius Goldenloan en zijn vriendjes bij het Instituut voor Wetshandhaving en Heldendaden niet de helden zijn die iedereen denkt dat ze zijn.

Zelf vond ik Nimona leuk. Niet meer en niet minder.
Het leest vlot, de tekenstijl is bedrieglijk simplistisch en het verhaal sympathiek en innemend. Je raakt snel aan de volatiele Nimona gehecht en wil heel graag haar verhaal te weten komen. Helaas bleef ik daar een beetje op mijn honger zitten.
Al bij al, een leuk tussendoortje en perfect om me uit mijn leesdip te halen!

» Verbeelding Bookchallenge:
Nimona werd geschreven toen Noelle Stevenson pas 23 was en ik denk niet dat Nimona als gewone mens kan worden bestempeld. Dus deze strip is meteen goed voor 2 puntjes!

  • 19. Een boek geschreven door een auteur toen hij/zij jonger was dan 25
  • 23. Een boek waarin het hoofdpersonage geen mens is

Sarah J. Maas – A Court of Thorns and Roses

A Court of Thorns and Roses Sarah J Maas Nog zo’n populair boek dat meteen mijn volle aandacht had. Al wat ik nodig had was “Belle en het beest hervertelling” om het boek te MOETEN hebben.

Feyre is de jongste dochter van een eens-rijke, nu straatarme koopman. Om haar vader en twee zussen te onderhouden heeft ze het op zich genomen om te leren jagen. Het hutje waar het gezin woont ligt vlak aan het donkere bos, waar zich ook de muur bevindt die het Mensenrijk van het Feeënrijk scheidt. Dagelijks trekt Feyre het donkere bos in, in de hoop een maaltijd te kunnen scoren.
Op een ijskoude winterdag schiet ze de hoofdprijs: niet alleen een hinde, maar ook een gigantische wolf met een warme, zachte vacht die een aardig centje kan opbrengen.
Later blijkt echter dat de wolf meer was dan dat, wanneer een monster aan de deur staat die vergelding eist voor het doden van een Fee. En de prijs is niet min. Feyre moet haar hulpeloze familie alleen achterlaten en het Mensenrijk voor altijd ruilen voor het Feeënrijk. Er speelt echter meer dan dat, wanneer blijkt dat het monster een Hoge Fee is en haar straf voor het doden van een Fee niet zo verschrikkelijk is als eerste gevreesd.

A court of thorns and roses kwam voor mij wat traag op gang. Ik had moeite om in het verhaal te komen en ergerde mij soms blauw aan de vreemde gedachtekronkels van Feyre. Maar dan schakelt het verhaal een tandje hoger. De essentie van het Belle en het Beest sprookje wordt behouden, maar krijgt meer diepte, extra dimensies en een prachtig nieuwe mythologie. Een origineel verhaal, geïnspireerd door een eeuwenoud sprookje. Een nieuwe boekenobsessie is geboren! Deel twee is al besteld!

Het boek wordt aangeprezen als een Young Adult, maar is voor mij toch eerder New Adult, gezien sommige scènes toch nogal *erm* volwassen zijn.
Sinds kort is dit boek ook in het Nederlands beschikbaar onder de titel Hof van Doorns en Rozen.

» Verbeelding Bookchallenge:
Nieuwe puntjes kan ik voor dit boek niet schrappen, maar toch goed voor 2 al-afgevinkte puntjes.

  • 17. Een hervertelling van een bekend sprookje
  • 28. Een boek dat je in 2015 kocht en dat nog steeds ongelezen in de boekenkast staat

Glenn Cooper – De Tiende Kamer

De Tiende Kamer Glenn Cooper De dag nadat ik A Court of Thorns and Roses uit had, kreeg ik van de mama een smsje:

“Ben begonnen in de tiende kamer en is weer boeiend van de eerste regel!”

Sjah, wie kan daar nu aan weerstaan? Ik wist dus meteen wat ik ging lezen.
Je herinnert je misschien dat ik in februari heel snel achtereen 3 boeken van Glenn Cooper las, ook aangespoord door het enthousiasme van de mama. De Tiende Kamer is een vierde, alleenstaand boek van dezelfde auteur.

Na een brand in een Frans klooster wordt in een beschadigde muur een geheimzinnig, middeleeuws manuscript gevonden. Hugo Pineau wordt ingeschakeld om het manuscript te restaureren en te helpen ontcijferen. Hierdoor ontdekt hij dat er zich in de buurt van het klooster waarschijnlijk een beschilderd grottenstelsel moet bevinden. Hugo schakelt op zijn buurt zijn vriend en archeoloog Luc Simard in om zijn vondst verder te onderzoeken. Na een korte zoektocht stoten ze inderdaad op een grottenstelsel, beschildert met de meest levendige en kleurrijke grotschilderingen die ooit zijn gevonden. En vooral de tiende kamer is een vondst van onschatbare waarde, want voor het eerst worden ook afbeeldingen van planten gemaakt.
Een uitgebreide expeditie wordt op poten gezet, bemand door de beste experten in hun veld. Maar tijdens hun zoektocht, waarbij steeds meer geheimen worden blootgelegd, komen ze in een gevaarlijk machtsspel terecht. Algauw zijn ze hun leven niet meer zeker en is het duidelijk dat iemand de tiende kamer en haar geheimen probeert te beschermen.

Mijn mama had overschot aan gelijk toen ze zei dat het boeiend was van de eerste regel. Je wordt meteen het verhaal ingezogen en wil niet anders dan het geheim verder ontcijferen. Het boek wint nog eens aan spanning doordat de auteur zich weer behelpt met tijdssprongen, tot zelfs 30.000 jaar terug in de tijd.
Een spannend, entertainend en origineel boek.

» Verbeelding Bookchallenge:
Ook al is het niet het meest belangrijke in het boek, geloof en spiritualiteit spelen toch een heel belangrijke rol om het verhaal verteld te krijgen, vooral in de stukken die zich in het verleden afspelen.

  • 11. Een boek waarin geloof/spiritualiteit centraal staat
  • 26. Een boek dat springt tussen verschillende tijdsperiodes

Anne Fortier – Het Spoor van de Amazones

Het Spoor van de Amazones Anne Fortier Dit boek kocht ik op het boekenfestijn. Mijn tante zag het liggen en kon er zo enthousiast over vertellen dat ik het moest kopen. En ja, een boek dat iets met Griekse mythologie doet is gewoon iets voor mij.

Diana Morgan is al sinds haar jeugd volledig in de ban van de Amazones. Deze obsessie begon toen haar excentrieke grootmoeder beweerde er zelf één te zijn, voordat ze plots zonder enig spoor verdween. Als filoloog, expert in dode talen, hoopt Diana nu om een tastbaar bewijs te vinden dat deze vrouwen meer zijn dan alleen een aanhoudende mythe en zo haar grootmoeder terug te vinden.
Na een voordracht, waarbij ze min of meer belachelijk werd gemaakt voor haar fascinatie, wordt ze aangesproken door een vreemdeling die haar een foto toont van een rotswand met daarop een onbekend tekenschrift. Onbekend voor de wereld, maar niet voor Diana, want de tekens komen overeen met deze uit haar grootmoeders dagboek.
Overtuigd dat ze eindelijk haar sceptische collega’s lik op stuk zal kunnen geven met bewijzen dat de Amazones echt bestonden (bestaan?), maakt ze een sprong in het ongewisse door de vreemdeling naar Noord-Afrika en Griekenland te volgen.

Het idee van dit boek is zo’n intrigerend en boeiend onderwerp, waardoor de verwachtingen bij mij torenhoog lagen. Helaas voldeed het niet altijd aan zijn potentieel.
Ik heb me meermaals geërgerd aan Diana, als ze zich weer eens zonder haar mond open te doen laat meetronen naar een ander land. Ze laat met zich sollen, laat leugens over haar heen gaan en blijft vertrouwen. Moeilijk om te aanvaarden in een heldin.
Parallel aan de avonturen van Diana, lezen we ook het wel en wee van Myrine, de alleerste koningin van de Amazones. Bij die delen maakte het boek zijn beloftes wel waar. Een schitterend staaltje van vertelkunst, doordrongen van bekende en minder bekende mythologische figuren en gebeurtenissen.

Al bij al heb ik wel genoten van dit boek, maar was toch een beetje ontgoocheld omdat ik maar geen voeling kreeg met het hedendaagse personage. Gelukkig werd dit wel deels goed gemaakt door het personage in het verleden.
Het verhaal is een schitterend idee, dat een beetje te niet werd gedaan door zijn uitvoering. Wel jammer, maar het bleef entertainend en las toch nog vlot.

» Verbeelding Bookchallenge:
Ook hier weer geen nieuwe puntjes om te schrappen. Dit jaar heb ik wel al veel springende boeken gelezen, precies 😉

  • 26. Een boek dat springt tussen verschillende tijdsperiodes

Hup, en dit was eindelijk mijn lijstje voor april. Een beetje van alles en nog wat, net waar ik van hou 😉

Groetjes,
Charlotte