Gelezen

A Court of Mist and Fury

Toen ik A court of thorns and roses van Sarah J. Maas vorige maand uitlas, was mijn eerste voornemen om deel twee zo snel mogelijk in handen te krijgen. Dit deel 2 werd op 3 mei gepubliceerd, werd op 4 mei naar mij verzonden en arriveerde met de postbode een paar dagen later. Ik hield het boek nog even achter, maar dan hield ik het niet meer.

a court of mist and fury sarah j maas Feyre overleefde Amarantha’s vloek en keert terug naar het Lentehof, maar de kost van haar overleven was groot. Ook al heeft ze nu het lichaam en de krachten van een Hoge Fee, haar hart blijft menselijk en ze kan de vreselijke dingen die ze moest doen om haar Tamlin en zijn mensen te redden niet vergeten.
Ook haar overeenkomst met Rhysand, Heer van het gehate Nachthof, om één week per maand bij hem te vertoeven, kan ze niet negeren.

Terwijl Feyre haar weg zoekt door een doolhof van politieke spelletjes, passie en duizelingwekkende macht, doemt er een veel groter kwaad op. Misschien kan zij het helpen stoppen, maar alleen als ze zichzelf weet terug te vinden, haar nieuwe lichaam leert kennen en haar gebroken ziel weet te lijmen.

Soms kan je gewoon geen woorden vinden die beschrijven hoe goed je iets vond. Het enige woord dat bij mij opkomt om een hint van dit boek te omschrijven is FE.NO.ME.NAAL. Met hoofdletters en pauzes en dan nog komt het niet eens dichtbij.

Eerst was ik een beetje beducht over dit vervolg, omdat ik dacht te weten wat me te wachten stond: Een typische liefdesdriehoek als in zovele young adults, waarbij de heldin moet kiezen tussen de goeie, lieve jongen en de bad boy. Daar had ik mij voor op gemaakt, maar mannekes toch, hoe verkeerd kon ik het hebben? Sarah J. Maas kan goed met je voeten rammelen, maar ik laat ze maar al te graag rammelen als ze daardoor een meesterwerkje als Court of mist and fury mee uit haar mouw schudt.

Eerst en vooral, de wereld die wordt opgebouwd is subliem.
In A court of Thorns and Roses vingen we al een glimp op van het wonderbaarlijke Prythian, maar waar onze kijk in boek 1 beperkt werd tot één Hof en één kerker, krijgen we nu een volledige wereld te zien, het ene wonderbaarlijke hof na het andere, elk uniek en extreem gedetailleerd. En je ziet ze echt zo voor je geestesoog verschijnen, weelderig en zoet, angstaanjagend en hard.

Dan de personages, mijn god, die personages.
In boek één leren we een handvol figuren kennen, sommige met diepgang maar vaak ook gewoon vage silhouetten. Die personages worden in dit boek verder uitgediept en tal van nieuwe personages worden uitvoerig geïntroduceerd.
Feyre, ons hoofdpersonage, ondergaat een ongekende transformatie, maar geen moment vond ik het ongeloofwaardig of uit haar rol. Haar emoties en gedachten worden zo goed verwoord doorheen dit boek. De schrijfster neemt echt haar tijd opdat je Feyre zou begrijpen en dat doe je ook. Je kan echt met haar meevoelen, haar tweestrijd, haar besef over wat is gebeurd, wat haar is aangedaan, hoe ze nu is. Je voelt haar schuld, haar afschuw, haar lusteloosheid en dan haar vuur, haar duisternis en haar licht. Dit ganse boek is een achtbaan aan emoties, zo realistisch neergeschreven dat je constant meeleeft.

Daarbij, bij die geweldige wereld en die levendige personages, komt dan nog eens de weergaloze verhaallijn.
Het verhaal is zo groots en komt mijlenver boven een simpele hervertelling te staan. Boek 1 brak al al mijn verwachtingen door de extra dimensie die in het gekende verhaal van Belle en het Beest werd geweven, maar boek 2 doet daar nog een gigantische schep bovenop. De vergelijking is niet meer correct. Sarah J. Maas schreef haar eigen verhaal en wat voor eentje zeg!
De laatste hoofdstukken braken mijn hart. Er gebeurt zo veel, zo afschuwelijk veel en ik voelde mij even gebroken als Feyre. Maar er is hoop, een licht aan het einde van de tunnel, maar we hebben nog zo’n reis te maken. Een reis die mij ongetwijfeld weer door de mangel zal halen, maar die ik moet maken. Ik wil weten waar Sarah J. Maas ons nu naar toe zal brengen.

A Court of Mist and Fury is een episch fantasieverhaal over zelfontdekking en -aanvaarding, over kiezen en mogen kiezen, over respect en gerespecteerd worden, over vooroordelen en trots, over liefde in al zijn vormen en facetten, die voor je geliefde, je vrienden, je familie en je thuis. Dit boek is dat en zo veel meer. Een grote, grote aanrader!

Deel één van deze serie is reeds beschikbaar in het Nederlands onder de titel Hof van Doorns en Rozen. Het is de verkrijgen bij de betere boekhandelaar, maar ook online bij bijvoorbeeld Bol.com. Daar kost de papieren versie €19,99 en het ebook €12,99.

Deel twee wordt momenteel vertaald en wordt op 18 juli gepubliceerd onder de titel Hof van Mist en Woede. Je kan via Bol.com het boek al reserveren in zijn papieren vorm voor €19,99.